7/10/10

Spiegel: «Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας»

«Την ώρα που στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία την εκστρατεία της τρόικας να πείσει ότι το ελληνικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα θα πετύχει, ένας από τους εγκυρότερους οικονομικούς αναλυτές διεθνώς προειδοποιεί απερίφραστα, ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη», ενώ η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περιλαμβάνει στα… ψιλά γράμματα εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία και σενάρια για τη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του που φιλοξενήθηκε αυτή την εβδομάδα σε πολυσέλιδο αφιέρωμα του “Spiegel” στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κεν Ρόγκοφ προεξοφλεί ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτύχει. Σημειωτέον, ότι ο Ρόγκοφ διδάσκει στο Χάρβαρντ και ήταν επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ την περίοδο 2001-2003, ενώ πρόσφατα συνέγραψε ένα από πιο επιτυχημένα διεθνώς βιβλία για την παγκόσμια ιστορία των οικονομικών κρίσεων εδώ και οκτώ αιώνες. Μάλιστα, η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από τον Ρόγκοφ να αξιολογήσει το τελευταίο σχέδιο μεταρρυθμίσεων του μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Ψυχρά και ήρεμα, όπως γράφει χαρακτηριστικά το “Spiegel”, ο Ρόγκοφ δηλώνει: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Υπάρχει πιθανότητα 95% να χρεοκοπήσει και η Ισπανία, ενώ στο χείλος βρίσκεται η Ουγγαρία. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ σοβαρά στην Ανατολική Ευρώπη. Θα έχουμε έναν αριθμό μελών της Ευρωζώνης, που θα κάνουν διάλειμμα για ένα χρόνο στη συμμετοχή τους στο ευρώ. Πολύ ανησυχητική είναι και η κατάσταση στις ΗΠΑ. Οι αγορές θα αρνηθούν να ανεχθούν τόσο υψηλά επίπεδα χρέους».

Ο Ρόγκοφ είναι από τους επιφανέστερους εισηγητές της άποψης, ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να συρρικνωθεί το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, επιστρέφοντας στο μέγεθος που είχε πριν από τρεις δεκαετίες. Και επικρίνει τα προγράμματα διάσωσης χωρών που εκπονούν το ΔΝΤ και οι ισχυρές κυβερνήσεις, όπως το τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αποτρέπουν χρεοκοπίες κρατών για να μην υποστεί ζημιές το οικονομικό σύστημα, αλλά καταλήγουν να δίνουν στις τράπεζες το δικαίωμα να κερδοσκοπούν με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ περνά στα «ψιλά γράμματα» της τελευταίας του έκθεσης για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα ορισμένες εξαιρετικά ανησυχητικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Αξιολογώντας τους δημοσιονομικούς κινδύνους για τη χώρα από μια οικονομική ανάκαμψη βραδύτερη του αναμενόμενου, το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί πάνω από το 150% του ΑΕΠ το 2015, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη λήξη των χρηματοδοτήσεων του διεθνούς δανείου:

n Αν το μάλλον αισιόδοξο βασικό σενάριο του ΔΝΤ για την ανάπτυξη επιβεβαιωθεί, το χρέος θα φθάσει στο 135,5% του ΑΕΠ το 2015, από 130,2% το 2010. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο χρέος του ανεπτυγμένου κόσμου μετά την Ιαπωνία!
n Στην περίπτωση, όμως, που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη «πέσουν έξω» κατά 1% για την περίοδο ως το 2015, το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί το 2015 σχεδόν 20% υψηλότερα, φθάνοντας το 153,4% του ΑΕΠ, που θα είναι η δεύτερη –και με διαφορά- χειρότερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο, επίσης μετά την Ιαπωνία.
n Ουσιαστικά, δηλαδή, το «παραμελημένο» αναπτυξιακό σκέλος των μέτρων οικονομικής πολιτικής του μνημονίου έρχεται σήμερα να…. στοιχειώσει τα μοντέλα των αναλυτών του ΔΝΤ: αν κάτι πάει στραβά και δεν επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 και μετά, το ελληνικό χρέος θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και η χώρα θα βρεθεί πάλι σε… ραντεβού με την χρεοκοπία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ασφαλώς, ότι η αισιοδοξία που επιχειρεί να μεταδώσει στις αγορές η τρόικα, αναφορικά με την καλή πορεία και τις πιθανότητες επιτυχίας του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος της Ελλάδας αρχίζει να προκαλεί… δυσφορία στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, καθώς ο υπερβολικός ζήλος εκλαμβάνεται ως προσπάθεια χειραγώγησης των αγορών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και η Moody’s πέρασε στο στόχαστρο επικρίσεων, για τις τελευταίες ενθουσιώδεις δηλώσεις στελέχους της για την Ελλάδα, που έμοιαζαν να προεξοφλούν αναβάθμιση αξιολόγησης της χώρας. «Παραμένω επιφυλακτικός», τόνισε χαρακτηριστικά, σε σημείωμα προς τους πελάτες του, που αναδημοσιεύθηκε από το “Bloomberg”, ο Μπιλ Μπλέιν, επικεφαλής των αναλυτών αγοράς ομολόγων του λονδρέζικου οίκου Matrix.

Χαρακτηρίζοντας αστήρικτες τις θετικές εκτιμήσεις της Moody’s, ο Μπλέιν τονίζει, ότι ο ίδιος προτιμά να δει στοιχεία, δηλαδή αποδείξεις, ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξάνονται, αντί να παρέχεται αμνηστία σε φοροφυγάδες, ή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αρχίζει να επανέρχεται σε ποσοστά επαρκή για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Για κάποιον που δεν είναι εντελώς ηλίθιος», αναφέρει ο αναλυτής της Matrix, «είναι εκτυφλωτικά προφανές, ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας πιθανότατα προβάλλεται με υπερβολικό τρόπο, από όσους έχουν συμφέρον να πείσουν τις αγορές, ότι όλα πηγαίνουν περίφημα στην Ευρώπη. Στην καλύτερη περίπτωση, τα προβλήματα της Ελλάδας εντοπίσθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά δεν έχουν λυθεί»…»
http://www.newsblog.gr/index.php/49488/spiegel#ixzz11eFfo9S2

18 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    1.Το δυτικό σύστημα στο σύνολό του τρίζει συθέμελα, με αδύνατο κρίκο τη χωρα μας.
    2.Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στοχος, όχι απλώς των "ανώνυμων" Αγορών αλλά ειδικά της Γερμανίας, ίσως διότι η πρόσδεσή μας στο αμερικανικό άρμα είναι πλέον ανευ όρων και προσχημα΄των. Η δήλωση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη πρώην Υ/Οικονομικών ότι ο κ. Παπανδρέου ήξερε πλήρως την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας πολύ πριν να αναλάβει πρωθυπουργός σχετίζεται λογικά με αυτή την πρόσδεση. Και υπονομεύει ευθέως την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου.
    3.Η πτώχευσή μας είναι αντικείμενο πολιτικού παιχνιδιού, είτε συμβεί΄είτε όχι.
    4. Η κυβέρνηση είναι τόσο "ανίκανη και ψεύτρα" που η πτώχευση ίσως γίνει αναπόφευκτη για καθαρα οικονομικούς λόγους, πέρα από κάθε πολιτική πρόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Rogoff, ειδικός στη διεθνή μακροοικονομική, κάνει ότι μπορεί για να μετακυλήσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών από τα προβλήματα της Αμερικής στην Ευρώπη.

    Επειδή όμως άλλο να εκφράζεις μια γενική θέση και άλλο να λες Ελλάδα 100% και Ισπανία 95%, πράγμα το οποίο θέλει τεκμηρίωση που δεν είναι τεχνοκρατικά εφικτό να σταθεί, καλό θα ήταν η Κυβέρνηση να του τραβήξει μια αγωγή μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων, με τον Παπαδήμο να γράψει την αιτιολογική, και θα σου πω εγώ πώς θα κοπεί ο βήχας όλων των οργάνων της προπαγάνδας.

    Τη δουλειά τους κάνουν, δεν λέω, αλλά κάποια στιγμή και τα όργανα αυτού του Κράτους θα πρέπει να κάνουν και αυτά τη δική τους.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 9:12 π.μ.

    Άν όμως επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να σε πάρουν εσένα και την κυβέρνησή σου και να σου κόψουν τον κώ..

    Το λιγότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πτωχευση της χώρας δεν είναι αποτέλεσμα ξένων πολιτικών παιχνιδιών ούτε ξένων τοκογλύφων που συνομοτούν κατά της χώρας αλλά αποτέλεσμα αποτυχημένης καταστροφικά λανθασμένης οικονομικής πολιτικής άχρηστων , ανίκανων διεφθαρμένων πολιτικών που κυβερνούν την χώρα την τελευταία τριακονταετία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο λεγομενοι προεστοι η δημογεροντες
    "εν ανομιαις και καταπιεσεις του
    πολλου πληθους των ραγιαδων εβιουν"
    [Αραβαντινου 219].Ο μικρος λαος
    κατετυραννειτο,διοτι οι αρχοντες
    εθησαυριζαν εις βαρος του.Αυτοι
    διοικουσαν και κανονιζαν τους φορους,που επρεπε καθε οικογενεια,να πληρωσει....

    Γι'αυτους γραφει ο λαικος ποιητης,

    "Ειναι φαγαδες του Μωρεα ,την
    φτωχεια καταπινουν/
    Ζουλουμηδες που τρων'τους φουκαραδες/
    που κανουν της φτωχολογιας
    λογης-λογης ζιετια/
    και τους αφηνουνε γυμνους,να κλαινε
    τον καυμο τους."
    Ο Ρηγας Παλαμηδης ,γιος κοτσαμπας,
    το ομολογει ρητα:"Γνωστα ειναι τα
    προ της επαναστασεως κατα των λεγομενων κλεφτων μετρα,τα οποια
    εξολοθρευσαν σχεδον και εις τα
    οποια η ενεργος θελησις και αποφασις υπηρξεν εκεινη των
    προεστωτων λεγομενων"Εφημ.Χρονος-
    15-9-1845,Παπατσωνη Βλαχογ.281.

    Τα ιδια και τωρα,φοροι...φοροι...
    φοροι...,στις πλατες των πολιτων,
    των δυσμοιρων.ΓΙΑΤΙ?
    Καταντησεν η ΕΛΛΑΔΑ,ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ
    ΛΗΣΤΑΡΧΕΙΟΝ?
    Ετσι ελεγετο ο Ακροκορινθος στα
    χρονια της επαναστασεως,
    Ιστ.Αρχειο Λοντου,Σπηλιαδου Απομνημονευματα.
    "Ο Λοντος ,ως φρουραρχος Ακροκορινθου ,εβασανιζε πολλους
    προς βιαιαν εισπραξιν χρηματων
    και δια τουτο Ο Ακροκορινθος ελεγετο λησταρχειον".
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από οικονομική άποψη το πρόβλημα είναι το ισχυρό ευρώ που εξασφαλίζει τα πλεονάσματα των Βορείων (όλοι οι Σάξονες).

    Η χρεοκοπία της Ελλάδας και των λοιπών Νοτίων είναι αναπόφευκτη και από οικονομική άποψη (χρωστάμε όσα βγάζουμε σε ενάμισυ χρόνο και εξακολουθούμε να βγάζουμε λιγότερα από όσα χαλάμε - πρέπει να βγάζουμε πολύ περισσότερα από όσα χαλάμε, περισσότερα και από τους τόκους, για να πούμε ότι θα ξεχρεώσουμε σε δεκαετίες τη στιγμή που οι "επενδυτές" θέλουν τα λεφτά τους πίσω μέσα σε λίγα χρόνια) αλλά και από πολιτική άποψη (μετά την επέλαση στα Βαλκάνια με την εξόντωση της Γιουγκοσλαβίας ετοιμάζεται η επέλαση στην Ανατολή - ένα παλιό όνειρο από την εποχή που είχαμε τις σταυροφορίες - και οι Σάξονες δεν θέλουν να μείνουν πίσω από τους Αγγλοαμερικάνους). Οι Γερμανοί πάντα βιάζονται και αυτός ο ανταγωνισμός μας βάζει στο μάτι του κυκλώνα.

    Ο Ελληνικός λαός ως γηγενής δύναμη στην περιοχή (η δύναμη είναι στις ρίζες - όσες φορές και αν κάψουν το δένδρο ξαναφυτρώνει) αποτελεί κίνδυνο για τα σχέδια Σαξόνων και Αγγλοαμερικάνων που θέλουν τους Τούρκους (μια εντελώς επίπλαστη εθνότητα χωρίς ρίζες - Τούρκους έλεγαν οι χριστιανοί τους μουσουλμάνους κατακτητές) να βγάλουν το φίδι (το Ιράν) από την τρύπα και εμείς δεν τους αφήνουμε αφού απειλούμε τα νώτα τους και θα γεμίσουμε το όποιο κενό αφήσουν οι Τούρκοι στην περιοχή αν κάποια στιγμή διαλυθούν (αφού θα έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους και θα κοπεί η επιχορήγησή τους).

    Επομένως η χρεοκοπία είναι σίγουρη για να μας δέσουν (θα ήθελαν σίγουρα να μας εξοντώσουν αλλά φοβούνται τι μπορούμε να κάνουμε αν απειληθούμε πραγματικά - το κόστος γι' αυτούς θα ήταν πολύ μεγάλο όπως τότε με τους Ιταλούς και μετά με τους Γερμανούς και τους Άγγλους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γερασιμακο μονοι τους φυτρωσαν? εμεις τους ψηφιζαμε τοσα χρονια.
    αυγα και γιαουρτι οπου τους πετυχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Γεράσιμο

    Συμφωνώ απολύτως, αλλά πρέπει να προσθέσεις "με ευθύνη του ανώριμου ελληνικού λαού". Ας μην αποποιούμεθα των ευθυνών μας. Τους βλέπαμε και ξέραμε ποιους ψηφίζουμε. Όμως τους ψηφίζαμε και θα συνεχίσουμε να τους ψηφίζουμε, επειδή όλα γίνονται με ρουσφέτι στον διεφθαρμένο τούτο τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Rogoff είναι εβραΪκό όνομα. Το Klein είναι εβραΪκό όνομα. Γιατί μαζεύτηκαν όλοι οι εβραίοι και δίνουν συνεντέυξεις για την Ελληνική οικονομία;
    Καλύτερα να γίνουμε ποιό καχύποπτοι και να αναζητούμε τι κρύβεται πίσω από αυτά που λένε ποιοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΣΟΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 55ΔΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 70ΔΙΣ.

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ 350+110(ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ)

    460ΔΙΣ(ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ) ΤΟ 2014.

    ΑΡΑ ΧΡΕΟΣ 6,5 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΕΣΟΔΑ.

    ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΝ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΙΚΤΗΣ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΙΣ 2,5 3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΞΙΜΟ.

    ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΑ 350ΔΙΣ ΗΤΑΝ ΔΑΝΕΙΑ 20%(70 ΔΙΣ) ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ 80%(280ΔΙΣ)

    ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΚΑΝΕ ΤΑ 280ΔΙΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.

    ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ

    ΚΟΥΡΗΤΗΣ

    Η ΛΥΣΙΣ
    http://isxys.blogspot.com/p/blog-page_01.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. - Βάσανα, πίκρες και καημοί… αφήστε με «να * ζ ή σ ω»,
    κι’ όταν θα ν έρθει’ η «ώρα» μας, πίσω μη σας αφήσω…
    -:-
    Ήμουν -ήδη- κάμποσους μήνες δοκιμασμένο ορεσίβιο «κομάντο», όταν μετακινήθηκα στο στρατόπεδο της 1ης ΜΑλ -το 1972- και θέλησαν να με «υποδεχτούν» με καψόνια νεοσυλλέκτου… ενώ προερχόμουν από δυό διοικητές, τους επονομαζόμενους «Χάρος» και «Δράκος». Στην αντίδρασή μου κάποιος απολυόμενος -97η σειρά- θα μου «γ..ούσε -λέει- τη μάννα» και τις έφαγε αγρίως. Ο αξιωματικός στρατοπέδου εκείνης της ’μέρας, ονόματι Τιμολέων Καλκούνος, έφεδρος ανθυπολοχαγός με παράταση θητείας, αφού με παίδεψε κι’ αυτός απερίγραπτα (βαρυχειμωνιά στη θάλασσα της Χαλυβουργικής, κούρεμα προσβλητικό, νυχτερινό δέσιμο στον δενδροκορμό κλπ), την πλήρωσε στο τέλος -κι’ αυτός- ακραία… κι’ αναπτύχθηκε -έκτοτε- μεταξύ μας μια «ιδιότυπη» σχέση πανίσχυρου χουντικού κομπλεξικού αξιωματικού προς αντιδραστικό, παρακατιανό στρατιώτη. Γύρισαν τα χρόνια… και συναντηθήκαμε -πολίτες κι’ οι δυό- σ’ ένα λεωφορείο… οπότε, ψέλλισε κάποια συγνώμη υποκλινόμενος και παρατρομοκρατημένος, σε σημείο που να τον επαναφέρω, αισθανόμενος άσχημα. Πού ήταν εκείνος ο «φόβος και τρόμος» με τ’ αστεράκι;!
    Θ’ αναρωτιέστε -μάλλον- τί σχέση έχει αυτό με τα οικονομικά μας και την τρόϊκα. Έμμ έχει και μεγάλη!
    Εντός… κι’ εκτός συστήματος…;!
    Κάθε μελετητής-αναλυτής ανήκει σε κάποια «σχολή» -ή είναι ιδρυτής μιας τέτοιας- που υιοθετεί παραδοχές, κανόνες, μέτρα και παραμέτρους, συντάσσοντας παρα-κανόνες κλπ.
    Οι κανόνες είναι για να επιβεβαιώνονται ή όχι, περισσότερο ή λιγότερο, μα δεν αποκλείουν ποτέ τις εξαιρέσεις. Αφήστε που… οι «κρατούντες», στην εξαίρεση εγκαταστάθηκαν και δεν λένε ν’ αποχωρήσουν, οι αθεόφοβοι!
    Θυμάστε τον πανίσχυρο -θεσμικά- «Βασιλέα»… διερχόμενο-φυγάδα από χωρίου εις χωρίον;
    Σεβαστός ο κ. «Κεν Ρόγκοφ», ως ενός σημείου. Το ίδιο και ο «Spiegel»… και το «Χάρβαρντ»… και το ΔΝΤ… μα είπαμε… ως ένα σημείο.
    Έεε λοιπόν ξεπεράστηκε αυτό! Αϊ στο «διάολο» όλοι.
    Πολλά ήταν καταδικασμένα να μη γίνουν κι’ έγιναν. Αναλόγως τον «τιμονιέρη» -και το πλήρωμα- πάντα. Ντου γιού νόου Έλλην;! Ντου γιού νόου Έλλην «μ’ αρ..δια»;!! Μη φτάσω…
    Κρατώ το παρακάτω, γιατί πρέπει:
    «… Θα έχουμε έναν αριθμό μελών της Ευρωζώνης, που θα κάνουν διάλειμμα -για ένα χρόνο- στη συμμετοχή τους στο ευρώ. Πολύ ανησυχητική είναι και η κατάσταση στις ΗΠΑ. Οι αγορές θα αρνηθούν να ανεχθούν τόσο υψηλά επίπεδα χρέους».
    Ο Ρόγκοφ είναι από τους επιφανέστερους εισηγητές της άποψης, ότι, «θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, για να συρρικνωθεί το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, επιστρέφοντας στο μέγεθος που είχε πριν από τρεις δεκαετίες». Και επικρίνει τα προγράμματα διάσωσης χωρών που εκπονούν το ΔΝΤ και οι ισχυρές κυβερνήσεις, όπως το τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας ότι, «αποτρέπουν χρεοκοπίες κρατών, για να μην υποστεί ζημιές το οικονομικό σύστημα… αλλά καταλήγουν να δίνουν στις τράπεζες το δικαίωμα, να κερδοσκοπούν με τα χρήματα των φορολογουμένων». … … «Ουσιαστικά, δηλαδή, το «παραμελημένο» αναπτυξιακό σκέλος των μέτρων οικονομικής πολιτικής του μνημονίου, έρχεται σήμερα να στοιχειώσει τα μοντέλα των αναλυτών του ΔΝΤ…»
    Προσωπικά το περιγράφω διαφορετικά. Μεταξύ άλλων σοβαρών μέτρων κι’ αντίμετρων, μετάβαση σε περίοδο διπλού επίσημου νομίσματος (δραχμής & ευρώ), ανάληψη των εθνικών πόρων (διαρκών χ ρ η μ ά τ ω ν) με ταυτόχρονη άρνηση οιασδήποτε υποταγής και σύμπλευσης με αλλοδαπά ν ο μ ι σ μ α τ ι κ ά κέντρα και πλήρη αντιστροφή του «έσχατου» ρόλου οικονομιών προς αγορές, σ’ ένα πλαίσιο συνθηκών «εκτάκτου Εθνικής ανάγκης»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 9:54 π.μ.

    Για το "την κυβέρνησή σου", το δέχομαι εθνικά και όχι κομματικά.

    Όσο για την ουσία, ΑΝ ήσουν σοβαρός ή/και οικονομολόγος, θα κατανούσες το περιεχόμενο του βιβλίου "Macroeconomics of self-fulfilling Prophecies" και δεν θα έλεγες αυτό το αερολόγημα που είπες...


    @ 1:12 μ.μ.

    Ο Rogoff είναι Αμερικανός και συμπεριφέρεται πατριωτικά ως Αμερικανός - και καλά κάνει. Θέλεις να σου πω τί κρύβεται πίσω από αυτά που λένε κάποιοι; Ασχετοσύνη, όπως τον 9:54 π.μ., και αποπροσανατολισμός από εθνικά σε θρησκευτικά συμφέροντα, όπως πολλοί εδώ μέσα.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πώς γίνεται να μη μπορείς να εξοφλήσεις 350 δισ. και να μπορέσεις να εξοφλήσεις 550 που θα γίνουν σε δύο-τρία χρόνια;
    Χωρίς να παράγεις κάτι που να μπορέσεις να το πουλήσεις ακριβά και να ξελασπώσεις;

    Αυτά περί πετρελαίου και πολίτιμων ορυκτών παίρνουν χρόνο για να βγουν και αυτοί που θα τα πάρουν θα είναι οι δανειστές μας.

    Ο γαπ & σία αυτό που έχουν αναλάβει ως αποστολή είναι να μεταθέσουν την ζημιά από τις τράπεζες που φταίνε τώρα, στους ώμους των πολιτών αργότερα.

    Μόλις το πετύχουν, θα αφήσουν χώρο και στους άλλους (αντωνάκηδες κλπ) για να κάνουν κι αυτοί τις λαμογιές τους να τα οικονομήσουν με τις μίζες...

    Μη ξεχνάτε ότι το γιωργάκι μοιραζόταν στην Αμερική το ίδιο δωμάτιο (και μήπως κρεβάτι) με το αντωνάκι !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 1:12 μ.μ.

    Δεν νομίζω ότι το θέμα μας είναι αυτό. Αν δεν ξέρεις από οικονομικά, δεν χρειάζεται να κάνεις άσχετα σχόλια. Σωστά σου απαντά και ο 4:14 μ.μ.

    @ 4:56 π.μ

    >Πώς γίνεται να μη μπορείς να εξοφλήσεις 350 δισ. και να μπορέσεις να εξοφλήσεις 550 που θα γίνουν σε δύο-τρία χρόνια;
    Χωρίς να παράγεις κάτι που να μπορέσεις να το πουλήσεις ακριβά και να ξελασπώσεις;<

    Κάνε στο Σαμαρά την ερώτηση αυτή, ο οποίος αναλαμβάνει σε έναν χρόνο να μηδενίσει το χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aπο οτι φαινεται "καποιοι" εχουν επενδυσει στην χρεωκοπια μας.Η λυση παντως που προτεινει ο σχολιαστης με το κινεζικο ιδεογραμμα ειναι ενδιαφερσουσα γιατι επιτελους καποια παπαγαλακια θα επρεπε να "βγαλουν τον σκασμο".Παντως δεν θα επρεπε να παινρνουμε "τις μετρητοις" οτι δηλωνει ο καθεις μονο και μονο επειδη εχει εδρα σε ενα γνωστο πανεπιστημιο.Με ολο το σεβασμο και ο Αλογουσκουφης ειχε εδρα στο Imperial College και τι ακριβως καταφερε?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σίγουρα κάποιοι έχουν επενδύσει στην χρεωκοπία μας. Η τακτική που ακολουθείται, μόνο τοκογλυφικά συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά. Ας μην κάνουν όλοι την πάπια, λέγοντας ότι δεν ήξεραν κλπ. Απλά μάλλον θέλουν μερικοί να θέσουν "εαυτούς εκτός" λέγοντας πως δεν ήξεραν, ή προβάλοντας προφητείες τους εκ των υστέρων. Ισως και εκ του ασφαλούς.., αφού πέσαμε στην παγίδα.
    Το θέμα είναι αν θα βγούμε ποτέ απ΄αυτήν και πώς...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Περιμένετε λίγο ρε παιδιά!!! Δώστε του λίγο χρόνο! (για να στοιχειοθετήσει σύνταξη Αρχηγού Κράτους!!!) Ο ΦΟΡΕΣΤ ΓΑΠ θα την σώσει!!!
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρηστο Βουλγαρη απο Λονδινο, αν με θυμάσαι, είμαι ο οιωνεί αναπληρωτής σου στην σκιώδη κυβέρνηση

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_1534.html?showComment=1286185645921#c6942747431777423948

    ΥΓ. Εμείς μπορεί να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς τον κάθε Καθηγητή, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που διαμορφώνουν την αγορά που δυστυχώς τον παίρνουν.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.