1/10/10

«Η ΕΚΘΕΣΗ TOY ΓΕΕΦ ΓΙΑ ΤΟ 1974» Τα γεγονότα κάτω από το νέο πρίσμα


..Το νέο βιβλίο του Σάββα Βλάσση «Η Έκθεση του ΓΕΕΦ για το 1974» αποκαλύπτει ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την Έκθεση που συνέταξε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, για τα γεγονότα του 1974!..

Για τα γεγονότα του 1974 έχουν γραφτεί πολλά βιβλία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημεία που παραμένουν «σκοτεινά», παρά τις όποιες εξηγήσεις ή ερμηνείες έχουν δοθεί κατά καιρούς. Πολλές από αυτές τις εξηγήσεις βασίζονται σε ακραία σενάρια, γι’ αυτό και δεν αναιρούν πλήρως τις αμφιβολίες του αναγνώστη. Με δεδομένη την απαγόρευση της πρόσβασης σε επίσημα αρχεία, τα οποία παραμένουν σφραγισμένα στη Βουλή, η δυνατότητα έρευνας περιορίζεται δραστικά, ενώ και ο βαθμός αξιοπιστίας των εργασιών που εμφανίζονται κατά καιρούς δεν βελτιώνεται. Το νέο βιβλίο του Σάββα Βλάσση «Η Έκθεση του ΓΕΕΦ για το 1974» αποκαλύπτει ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την Έκθεση που συνέταξε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, για τα γεγονότα του 1974!

Το ντοκουμέντο αυτό, που σήμερα κάθε άλλο παρά απόρρητο μπορεί να χαρακτηρισθεί, περιλαμβάνεται αυτούσιο στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας, με μεθοδικό και σχολαστικό τρόπο, αναλύει τα νέα στοιχεία, τις αποκαλύψεις που προσφέρει η Έκθεση αυτή. Έχοντας επαρκή γνώση των γεγονότων, ο συγγραφέας εντοπίζει, απομονώνει, αναλύει ένα προς ένα τα νέα στοιχεία και στο τέλος επεκτείνει την ανάλυσή του, εξάγοντας άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η ανάλυση αυτή προσεγγίζει πτυχές όπως οι αδυναμίες και ελλείψεις της Εθνικής Φρουράς, το πρόβλημα ηγεσίας, ο στρατηγικός και τακτικός αιφνιδιασμός που υπέστησαν τα επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία, τα σφάλματα εκτιμήσεων και οι αυτοσχεδιασμοί, η ηττοπαθής τακτική που επικράτησε κ.λπ. Επιμέρους κεφάλαια που φωτίζονται από τα νέα στοιχεία της Έκθεσης και την ανάλυση του συγγραφέα, είναι το ζήτημα της στρατιωτικής συνδρομής της Ελλάδας προς την Κύπρο, η περιβόητη υπόθεση της μεραρχίας που σχεδιαζόταν να αποσταλεί, η αδικαιολόγητη απώλεια της Αμμοχώστου κ.λπ.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας ασκεί κριτική στους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας που ανέλαβε την εξουσία στις 24 Ιουλίου 1974. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο το οποίο συνήθως υποβαθμίζεται, μπροστά στις τεράστιες ευθύνες του στρατιωτικού καθεστώτος και γι’ αυτό αποτελεί «ταμπού». Βασιζόμενος στα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, ο συγγραφέας επεκτείνει την ανάλυσή του στις ευθύνες των Καραμανλή και Αβέρωφ, ασκεί κριτική και καταλήγει σε συμπεράσματα που κάθε άλλο παρά αβάσιμα μπορούν να χαρακτηριστούν και οπωσδήποτε προκαλούν αίσθηση. Το βιβλίο, δεν επιδιώκει την πλήρη κάλυψη του Κυπριακού.

Περιορίζεται στα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την Έκθεση του ΓΕΕΦ. Το ύφος του βιβλίου διακρίνεται από ψυχραιμία και ακρίβεια στην ανάλυση, χάρη και στο επαρκές υπόβαθρο γνώσεων του συγγραφέα, ο οποίος στηρίζει την κριτική και τα συμπεράσματά του στη λογική, αποφεύγοντας τα ευφάνταστα σενάρια. Έτσι, τα γεγονότα απομυθοποιούνται και παρουσιάζονται στις πραγματικές τους διαστάσεις. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, προσφέρει ένα νέο πρίσμα κάτω από το οποίο εξετάζονται τα γεγονότα του 1974. Γι’ αυτό και μόνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα συζητηθεί. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τα τέλη Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες στο e-mail: doureios@doureios.com
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

19 σχόλια:

  1. Οτι έκθεση και να κάνει το ΓΕΕΦ το ΓΟΥΦ και το ΓΑΑΦ...και ΛΙΓΑ θα λέει σχετικά με την κατάντια του για την αντιμετώπιση της κρίσης του 1974!!!!
    Μπορούσαμε να είχαμε λιώσει τούς Τούρκους τις 2 πρώτες μέρες της ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ...τα έκαναν τόσο θάλασσα στο ΓΕΕΦ παρέα με τους Ελληνες προδότες Μπονάνο-Αραπάκη-Παπαναστασίου-Ντάβο-Καραμανλή-Αβέρωφ κτλπ που ότι έκθεση και να γράψουν...ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!
    Να μας πουν στο ΓΕΕΦ ποιος έδωσε την διαταγή να επιτεθούν και να αναλωθούν τόσες πολλές Ε/Κ δυνάμεις στους Τ/Κ θύλακες την πρώτη μερα... και να αφήσουν το Πενταμίλι και την απόβαση σε 3 λοχους του 251 ΤΠ! Αντεξε και πολέμησε ο Κουρούπης και το 251 μία ολόκληρη μέρα, και μπλόκαρε τους Τούρκους εκεί...ακόμα όμως περιμένει ενισχύσεις! Να μας πεί το ΓΕΕΦ για το 286 ΜΤΠ που διατάχθηκε να κινηθεί μέρα προς το προγεφύρωμα και διαλύθηκε απο τα F100 τών Τουρκων! Να μας πεί το ΓΕΕΦ για το Συγχαρί και την διαταγή απαγκίστρωσης (όταν τους θυμήθηκε!) της 181 ΜΠΠ και της 191 ΠΟΠ...που κατασφάχτηκαν απο Τούρκικη ενέδρα!
    Να μας πεί για την διαταγή επίθεσης της ΕΛΔΥΚ στο οχυρωμένο Κιόνελι που ακόμα περιμένει τα Ε/Κ ταγματα των εφέδρων να πλαγιοκοπήσουν τους Τούρκους! Να μας πεί για την Αμμόχωστο...για την Λάπηθο-Καραβά...Τα Noratlas, τον Αγ. Ιλαρίωνα την Ασπρη Μούτη...το πυροβολικό που ΔΕΝ έβαλλε...για τις άπειρες μαλακίες που ούτε μόνιμος ΔΕΚΑΝΕΑΣ δεν θα έκανε αν ηγείτο της επχείρησης!!!! Πηγαίνετε τώρα στον ΟΗΕ να βρείτε δίκιο...θα την πάρετε πάλι την Κύπρο με τα κουστούμια...

    Βλάχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Επίσης, αποψε θα παρουσιαστεί το τηλεγράφημα το οποίο στάληκε στο Υπουργείο Εξωτερικών απο την κυπριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα 24 ώρες πρίν την τουρκική εισβολη....

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/60_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαθυστόχαστες αναλύσεις καί βιβλία επί βιβλίων.
    Νά δημοσιεύσουν τό σήμα τού ραντάρ τού Ναυτικού από τόν Απ.Ανδρέα,εκεί φαίνεται όλη η εικόνα τού τί έγινε καί γιατί οι Τόυρκοι μπόρεσαν καί έκαναν τήν απόβαση.
    Τό ίδιο ραντάρ καί από άλλη θέση έστειλε καί άλλο σήμα λίγο πρίν τήν συμφωνία τής μετακίνησης τών Τ/Κ στά κατεχόμενα πράγμα χειρότερο καί από τήν εισβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλάχο καλά τα λές!!!
    Ο Κουρούπης ακόμη περιμένει ενυσχίσεις και δεν ντρέπεται κανένας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΕΦ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΧΘΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1974.
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΚΟ. ΜΙΑ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ!
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ, ΤΟΥ ΜΠΟΝΑΝΟΥ, ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ!
    ΟΜΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
    Ο ΣΑΒΒΑΣ ΒΛΑΣΣΗΣ ΒΡΗΚΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΟΛΗ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.
    ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ
    ΚΩΣΤΑΣ "ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To διάβασ το βιβλίο και αυτά ακριβώς που λέει ο Βλάχος, αναλύει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακτή Παύλου Κουρούπη

    Όταν σου έλαχε να αντιμετωπίσεις , εκείνο το πρωινό την βαρβαρική λαίλαπα,
    με λιγότερους από τους τριακόσιους του Λεωνίδα,
    γιε της άλλοτε υπόδουλης στην Σπάρτη, Μεσσηνίας,
    έκανες αυτό που ο αχός τριών χιλιάδων χρόνων λεύτερων κυμάτων του Αιγαίου
    σού ψιθύριζε με το ανάλαφρο βάρος του στ’ αυτιά της λεβέντικης ψυχής σου…

    «Καραογλάνογλου» ονόμασαν μετά οι βάρβαροι το Πεντεμήλι..
    Πενήντα μέτρα επί πεντακόσια η διήμερή τους κράτηση,
    στην ακτή που βεβήλωσαν, και που τους συγκράτησε καθηλωμένους έμφοβους,
    η ψυχή των λιανοτούφεκων του κουτσουρεμένου 251.
    Αυτή, που λαβωμένη και περήφανη
    ρούφηξε μέσα της, την πρώτη νύχτα, τον αρχιβάρβαρο Καραογλάνογλου…

    Κι αυτοί που κάποτε ορκίζονταν στην ΕΝΩΣΗ,
    που δήθεν, ύστερα , κάποτε θάρχονταν
    με τα μασημένα λόγια και τα καθεστωτικά βολεμένα φληναφήματα της «ανεξαρτησίας» και της «αυτοδιάθεσης»,
    απλώσανε τη λήθη πάνω στην θυσία σας,
    σαν να μην υπήρξατε ποτέ, εκεί, εκείνο το διήμερο,
    σαν κάτι που θα έπρεπε να ξεχαστεί και να μην είχε καν υπάρξει..
    Σαν να πρεπε να ντρέπονταν για σας τα Ελληνόπουλα..

    Γιατί, αν δεν Σας ξέρουν, Παύλε, ποτέ δεν θα επιθυμήσουν να Σας μοιάσουν..

    Καταραμένοι, λεγαν, καλαμαράδες Ελλαδήτες ,
    και δέκα χρόνια θέρμαιναν το ντόπιο μίσος εναντίον σας,
    στάζοντας δηλητήριο στην ψυχή εκείνων,
    που και πέτρες θα τρωγαν κάποτε,
    για να μπορούνε να σας αγκαλιάζουν σαν αδέλφια..

    Για σένα και το κολοβό σου τάγμα , ΛεωνιδόΠαυλε,
    έδοξε τω Δήμω των Πανέλληνων
    Να ονομασθεί το Πεντεμήλι, «ακτή Παύλου Κουρούπη».
    Και δεν μπορεί κανένα κράτος να μας το αρνηθεί,
    Ούτε Τούρκικό, ούτε Κυπριακό,
    Γιατί, κανείς δεν τολμάει να σταθεί κόντρα στ’ αυτονόητα,
    τριών χιλιάδων χρόνων Έθνους λεύτερου, μοναδικού και μονάκριβου…

    Γιώργος Πολυχρονίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Κώστα θα προσπαθήσω να το βρω το βιβλίο και σε συνδυασμό με το Βιβλίου του Λάζαρου Μαύρου για το 251 ΤΠ θα επανέλθω, όμως τα περί ευθυνών του Μακαρίου δεν βγαίνουν απο καμιά τέτοια έκθεση νομίζω.Ο Σπύρος Παπαγεωργίου με το συγγραφικό του έργο και ειδικά με το βιβλίο απο την ΕΟΚΑ στην ΕΟΚΑ Β, έχει προσεγγίσει καλύτερα την πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει βγει βιβλίο για το 251; Ποιός το 'γραψε; Μήπως το μπερδεύεις Καυκάσιε με αυτό του 286;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. EIΣ MNHMHN ΠAYΛOY KOYPOYΠH KEPYNEIA 74, Λάζαρος Μαύρου
    Εκδότης:ΑΙΓΑΙΟΝ Έτος Έκδοσης:2009,Τιμή ΕΣΤΙΑΣ:4,75 ΕΥΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 11:27 Το έχω παραγγείλει γνωρίζοντας την πένα του συγγραφέα απο την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ελπίζω να άξιζε τον κόπο.Οπως και να έχει θα υπάρξει ενημέρωση απο μέρους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΥΚΑΣΙΕ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.
    Ο Σ.ΒΛΑΣΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κώστα σε όλα τα βιβλία που έχουν γραφεί για την Κυπριακή τραγωδία αναφέρονται οι ελλείψεις της Εθνικής Φρουράς σε υλικό και σε έμψυχο δυναμικό.Ως επίσης και στην παράλληλη ενίσχυση των θυλακών των Τ/Κ και στην δράση της ΤΜΤ.

    Αυτά δεν συνεπάγοντι ευθύνη του Μακαρίου, γνωρίζεις πολύ καλά πόσο κολοβή ήταν η ανεξαρτησία της Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αφιερωνω ,σε ολους τους αγωνιστες,
    που πολεμησαν εις την" ΕΝΑΛΙΟ ΚΥΠΡΟ".Ειναι γραμμενο για τους
    ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ
    ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ,
    ΕΔΕΙΞΑΝ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ,
    ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.


    Αναζητηση..


    Σε ψηλο βουνο
    στους καμπους
    στους ουρανους
    σε αναζητω ψυχη.

    Ψυχη σχισε την σαρκα
    της θνητης ζωης.
    Τρεξε τρεξε γοργα
    στα συννεφα
    στις θαλασσες
    στους ανεμους..

    ΣΤΕΙΣΕ την ΓΕΦΥΡΑ,
    Γης και Ουρανου.
    Να 'δεις ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΨΥΧΕΣ
    Ψυχες ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ...
    ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΕΓΓΑΡΟΦΩΤΑ
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Τ'ΑΛΩΝΙΑ.

    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ [1ηΜΑΛ]
    Γ ΜΑΚ,κομαντος '74[επιστρατος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι ο Μακάριος δεν είχε καμμία ευθύνη στις ελλείψεις της ΕΦ. Οι ΛΟΚατζήδες είχαν Lee Enfield και το Επικουρικό Kalashnikov.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΥΚΑΣΙΕ
    Οποιος διαβάζοντας την Έκθεση του ΓΕΕΦ δεν βλέπει τεραστιες ευθύνες του Μακαρίου, είναι ή τυφλός ή Μακαριακός!
    Διάλεξε τι από τα δύο είσαι! Διότι αντικειμενικός παρατηρητής σίγουρα δεν είσαι!
    Kαι το εξηγώ:
    1. Λίγο προ της εισβολής η Τ/Κ μειοψηφία του 18% διατηρούσε υπό τα όπλα περισσότερους άνδρες από την Ε/Κ πλειοψηφία του 82%!
    Επίσης ο Β' Κύκλος Εκπαίδευσης της ΕΦ στην ουσία πραγματοποιούνταν πλημμελώς λόγω ελλείψεως ανδρών γιά να επανδρώσουν τα πάμππλλα Φυλάκια στην Πράσινη Γραμμή και πέριξ των Τ/Κ θυλάκων. Στην ουσία οι άνδρες της ΕΦ μετά την βασική εκπαίδευση στα Κ.Ε.Ν., στέλνονταν στα Φυλάκια εις βάρος του Β' Κύκλου Εκπαίδευσης, πράγμα που φάνηκε κατά την διάρκεια των μαχών. Όταν οι Επιτελείς πήγαν στον Μακάριο και του ανέφεραν τα δύο παραπάνω θέματα ξέρεις ποιά ήταν η αντίδραση του Μακαρίου?
    Νέο Προεδρικό Διάταγμα γιά περαιτέρω ...ΜΕΙΩΣΗ του χρόνου της Στρατιωτικής θητείας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 2. Το πολεμικό υλικό της ΕΦ είχε εξαιρετικά υψηλές ελλείψεις εξ αιτίας της περικοπής των Κονδυλίων της ΕΦ από την Κυβέρνηση Μακαρίου. Αυτές οι ελλέιψεις κύρια σε μοντέρνο ατομικό οπλισμό και βαρύ φορητό (Α/Τ), φάνηκε ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις του ΑΤΤΙΛΑ Ι & ΙΙ. Όμως ο Μακάριος γιά τους Πραιτωριανούς του, το γνωστό Εφεδρικό Σώμα, διέθεσε ένα πολύ μεγάλο ποσό (όπως παραδέχονται και Μακαριακοί συγγραφείς όπως ο Μακάριος Δρουσιώτης που παραθέτει στο βιβλίο του τα αντίστοιχα Δελτία Αποστολής) γιά την αγορά μοντέρνου οπλισμού από την Τσεχοσλοβακία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οπλισμού βρέθηκε από τους Πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου 1974 στις αποθήκες της Μονής Κύκκου και στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής!
    Ενα επίσης μεγάλο φορτίο οπλισμού που μπήκε κρυφά στην Κύπρο, ευθύς μόλις διέρευσε η πληροφορία της άφιξής τους, δεσμεύτηκε και φυλάχθηκε από τους άνδρες του ΟΗΕ! Ανάμεσα στα όπλα αυτά υπήρχαν και αντιαρματικοί εκτοξευτές που θα ήταν χρήσιμοι γιά την ΕΦ στις επικείμενες μάχες αν ο προορισμός τους ήταν γιά αυτήν!
    Αυτά τα όπλα έμειναν υπό την φύλαξιν του ΟΗΕ εως το 2002, οπότε η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να τα καταστρέψει ως ένδειξη καλής θέλησης εν όψει της έναρξης των συνομιλιών που οδήγησαν στο Σχέδιο Α(υ)νάν!
    ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 'Η ΟΧΙ?
    Κώστας "Μαυροσκούφης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 2. Το πολεμικό υλικό της Εθνικής Φρουράς ήταν όχι μόνο εξαιρετικά ελλιπές σε σχέση με το προβλεπόμενο από τα σχέδια αλλά και εξαιρετικά πεπαλαιωμένο. Ένα μωσαικό ατομικού και φορητού οπλισμού κατάλοιπα του Β’ Π.Π. με παντελή έλλειψη Α/Τ και Όλμων μεγάλου διαμετρήματος. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των περικοπών των κονδυλίων για την Εθνική Φρουρά από την Κυβέρνηση Μακαρίου.
    Όμως ο Μακάριος για το Σώμα των πραιτωριανών του, το γνωστό Εφεδρικό, διέθεσε ένα πολύ μεγάλο ποσό για τον εξοπλισμό του σε μοντέρνο πολεμικό υλικό και δη ατομικό(αυτόματα και ημιαυτόματα) από την Τσεχοσλοβακία.. Φιλο-Μακαριακοί συγγραφείς όπως ο Μακάριος Δρουσιώτης παραθέτει στο βιβλίο του αντίγραφο του Δελτίου Αποστολής αυτών των όπλων. Μεγάλο μέρος αυτού του οπλισμού ευρέθη από τους πραξικοπηματίες της 15/7/74 στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής και στις αποθήκες της Μονής Κύκκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ενα επίσης μεγάλο φορτίο οπλισμού που μπήκε κρυφά στην Κύπρο, ευθύς μόλις διέρευσε η πληροφορία της άφιξής τους, δεσμεύτηκε και φυλάχθηκε από τους άνδρες του ΟΗΕ! Ανάμεσα στα όπλα αυτά υπήρχαν και αντιαρματικοί εκτοξευτές που θα ήταν χρήσιμοι γιά την ΕΦ στις επικείμενες μάχες αν ο προορισμός τους ήταν γιά αυτήν!
    Αυτά τα όπλα έμειναν υπό την φύλαξιν του ΟΗΕ εως το 2002, οπότε η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να τα καταστρέψει ως ένδειξη καλής θέλησης εν όψει της έναρξης των συνομιλιών που οδήγησαν στο Σχέδιο Α(υ)νάν!
    ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 'Η ΟΧΙ?
    Κώστας "Μαυροσκούφης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.