11/11/10

Διεθνώς ρεζίλι η Τουρκία με τη δίκη των 151 Κούρδων…

Μπορεί οι Τούρκοι να φωνάζουν που βρίσκουν κλειστή τη πόρτα της Ε.Ε., δημοσιεύματα όμως του διεθνούς Τύπου, φροντίζουν να τους υπενθυμίζουν γιατί απέχουν από τα δημοκρατικά πρότυπα της Ένωσης.


Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» σε εκτεταμένο άρθρο της, αναφέρεται στη δίκη των 151 Κούρδων πολιτικών, δικηγόρων, δημάρχων και ηγετών της κουρδικής «κοινωνίας των πολιτών», με τον σχολιασμό ότι πρόκειται για «ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».

Η καταδίκη της διαδικασίας από εκατοντάδες ανεξάρτητους παρατηρητές που παρακολούθησαν από κοντά τις πρώτες ημέρες της δικαστικής διαδικασίας ήταν ομόθυμη. Η δίκη, που διεξάγεται στο Ντιγιάρμπακιρ της Ανατολίας, βρίσκεται πλέον στην τέταρτη εβδομάδα της και αύριο – Παρασκευή – αναμένεται η απόφαση του εισαγγελέα εάν θα απορρίψει το κατηγορητήριο και θα στείλει τους κατηγορούμενους αθώους στα σπίτια τους, ή θα συνεχιστεί η διαδικασία και η προφυλάκιση των κατηγορουμένων, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι βαρύτατες, για τα τουρκικά δεδομένα. Μεταξύ άλλων, κατηγορούνται για «απειλή εναντίον της ενότητας του κράτους» και για «ενθάρρυνση της τρομοκρατίας». Εκ των 151 κατηγορουμένων, οι 103 έχουν συμπληρώσει 18 μήνες… φιλοξενούμενοι του τουρκικού δημοσίου στις φυλακές, αν και το κατηγορητήριο έγινε γνωστό μόλις πριν ένα τρίμηνο! Πραγματική ευρωπαϊκή Δημοκρατία!

Η βρετανική εφημερίδα μάλιστα, δε διστάζει να κάνει λόγο για «πολιτική δίκη» απορρίπτοντας επί της ουσίας το σύνολο του κατηγορητηρίου, ενώ υπενθυμίζεται πως ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας με αίτημα τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης των τουρκικών δυνάμεων με το PKK αντιμετώπισαν την αγριότητα της κρατικής καταστολής.

Και δεν είναι μόνο οι 151 Κούρδοι που δικάζονται. Συνολικά 5.000 Κούρδοι περίπου βρίσκονται στις φυλακές με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας. Η εφημερίδα μάλιστα λοιδορεί το κατηγορητήριο, λέγοντας ότι συνομιλίες που υπέκλεψαν οι αρχές ασφαλείας ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία και π.χ. μιλάνε για την αγορά «ψωμιού» ή «ντομάτας» θεωρήθηκαν ως… κωδικοί που αναφέρονται σε βόμβες και χειροβομβίδες…

Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του AKP έχει ακόμα καιρό για να παραδεχτεί ότι πρόκειται για δίκη-παρωδία η οποία δεν έχει καμία νομική βάση, να διατάξει την περάτωσή της και την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων…

Μήπως η καλή εφημερίδα θα έπρεπε να στραφεί και εναντίον των βρετανικών κυβερνήσεων που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους αυτές τις αυτονόητες παρατηρήσεις, καταντώντας σπόνσορες και απολογητές τέτοιων καθεστώτων, επιδιώκοντας μάλιστα να προωθήσουν και την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή δημοκρατική οικογένεια της Ε.Ε.;
http://www.defencepoint.gr/

1 σχόλιο:

  1. Εδω ξεσκιζονται οι Ελληνικες κυβερνησεις να μπει η τουρκια στην ΕΕ, οι της Αγγλιας μας μαραναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.