22/11/10

Απαισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση ο B. Μαρκεζίνης

Θεσσαλονίκη
Απαισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εμφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη ο ακαδημαϊκός, Βασίλειος Μαρκεζίνης.

«Δεν μας λένε την αλήθεια. Με 150% χρέος του ΑΕΠ δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ. Είτε θα πάμε σε πτώχευση, είτε σε αναδιάρθρωση, είτε σε στάση πληρωμών», δήλωσε ο Βασίλης Μαρκεζίνης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ΑΠΘ.
Παρατήρησε ότι οι Έλληνες έχασαν την αυτοπεποίθησή τους, σταμάτησαν να ονειρεύονται ενώ χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία «φραπεδάδικη και καταναλωτική».
Τόνισε ότι το πρόβλημα το έχει η ίδια η Ευρώπη και αναρωτήθηκε ποιόν θα πρωτοσώσει, την Ιρλανδία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία; Έκανε λόγο για συνδυασμό κρίσεων: πολιτικής, οικονομικής, διπλωματικής, ηθικής και μεταναστευτικής.
Σε ό,τι αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι τους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του και μέχρι τη συνάντηση στο Davos η διαχείριση της κρίσης δεν ήταν τόσο πετυχημένη. Το ελληνικό κράτος δήλωσε ότι χρειάζεται δομική αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής μιας πολυδιάστατης-πολυγαμικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και εξοπλιστικής. Δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη συγχρονισμού αμυντικού δόγματος και δόγματος εξωτερικής πολιτικής.
Προέβλεψε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα υπάρξει ανακοίνωση γενικών αρχών του ελληνικού κράτους με την Τουρκία και προσχέδιο ενδεχόμενου προσυμφώνου για προσφυγή στη Χάγη που θα αφορά μεταξύ άλλων και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υποστήριξε ότι το δημιούργησαν αυτοί που ασχολήθηκαν τόσα χρόνια και δεν μπόρεσαν σε μια περίοδο που ήταν πιο εύκολα τα πράγματα να το λύσουν. Δήλωσε ότι τον ανησυχούν περισσότερο οι αλυτρωτικές διατάξεις που βρίσκονται στο Σύνταγμα των Σκοπίων και όχι τόσο η ίδια η ονομασία.
Τόνισε την ανάγκη να ανανεωθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πολιτική ή κομματική φιλοδοξία.
Άφησε έμμεσα αιχμές για το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. «Δεν μπορεί κάποιος που η οικογένειά του είναι 40 χρόνια στην πολιτική ζωή να λέει ότι είναι νέος ή νέα αναβαπτιζόμενοι στην κολυμπήθρα του Σηλωάμ».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου.

30 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, έχει δίκαιο...

    Σχετικά με το Αιγαίο:
    Αν ο κόσμος δεν πάρει τα όπλα στην προδοσία αυτή, είμαστε άξιοι της μοίρας μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ όπως κατάλαβα λέει:πάμε για ελεγχόμενη πτώχευση,η κοινωνία κόβει τα φραπεδάκια,άρα και την καλοπέραση άρα η κοινωνία θα αγριέψει με ότι αυτό συνεπάγεται,πάμε για ευρωπαϊκή οικονομική ανά διάβρωση,δηλαδή χώρες των τραπεζών οι ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή καληνύχτα ευρωπαϊκή ένωσις,για τον jefry μας τα λέει αλλιώς δηλαδή τώρα τα πάει καλά,η χώρα δεν έχει δόγμα και πάμε για συμβιβασμό με τους τούρκους στο αιγαίο,το όνομα είναι χαμένο,μακεδονία είναι μόνο μια,εγώ τα λέω όλα αυτά...και όποιος θέλει να με ακούσει ας με ακούσει,κέρδος εγώ δεν έχω,και είναι χαμένη ιστορία η χώρα μας σε γενικές γραμμές,δηλαδή ότι και να κάνουμε είμαστε χαμένοι,η dora δουλειά δεν έχει να κάνει και μας δουλεύει δηλαδή κάνει κόμμα το κορίτσι να περνάει την ώρα της και ουσιαστικά μια από τα ίδια... μητσοτακέικο και δουλικότητα στους ξένους,και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να δειτε που θα προσπαθησουν να μας τον παρουσιασουν σαν συνδετικο κρικο τυχον μελλοντικου κυβερνιτικου συνασπισμου.Ξερετε τωρα ποιοι θα τον αποτελουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ελληνικός λαός χρειάζεται να μάθει την αλήθεια. Δυστυχώς τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και κυρίως τα τηλεοπτικά, κρύβουν την αλήθεια και προσπαθούν να μας παρουσιάσουν τη σημερινή δραματική κατάσταση της Ελλάδας σαν αναγκαίο κακό μέσα σε ωραίο περιτύλιγμα.

    Χρειάζονται τέτοιες σοβαρές φωνές σαν του κ. Μαρκεζίνη.

    Όμως κανείς δεν μας λέει, αν αυτοί που μας οδήγησαν σ' αυτή την δραματική κατάσταση πρέπει να πληρώσουν τελικά και πως θα πληρώσουν.

    Ή μήπως θα πρέπει να τους αφήσουμε να γελάνε πίσω από την πλάτη μας και να ξανακυβερνάνε, και να πίνουν με τα κλεμμένα (από παχουλούς μισθούς, χρηματιστήρια, μίζες SIEMENS, C4I, Βατοπαίδι κ.λπ.) εις υγεία των κορόϊδων φτωχών και καταχρεωμένων Ελλήνων.

    ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν στους υποστηρικτές του Μαρκεζίνη περιλαμβάνεται και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου (φαίνεται στην φωτογραφία), δεν αποκλείεται να τον δούμε και πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση σωτηρίας.

    Το πόσο όμως θα μπορέσει να κάνει κάτι μια τέτοια κυβέρνηση, στο χάλι που έχει περιέλθει η χώρα με την ευθύνη όλων των άλλων προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι αμφίβολο.

    Στα μόνα που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, θα ήταν για να χώσει μερικά λαμόγια -πρώην πρωθυπουργούς/υπουργούς- στην φυλακή και να καθιερώσει την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ως το μόνο σύστημα διεξαγωγής εκλογών.

    Εδώ που έχουμε έλθει, ούτε ο θεός δεν μας σώζει.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γνήσιος έλληνας ο μαρκεζίνης... έγινε ειδικός και δίνει και διαλέξεις περί οικονομίας, γεωπολιτικής, πετρέλαια,ευρω-ατλαντικές σχέσεις, διακυβέρνησης. αγωγούς κτλ κτλ κτλ. ένας αχταρμάς από αυτά που διαβάζει σε άρθρα στους financial times, new york times, economist, foreign affairs κτλ κτλ κτλ. ενδιαφέρεται λέει για την πατρίδα !!! τώρα στα γεράματα είναι αργά...

    τα βιβλία του (έχω διαβάσει τρία από τα τέσσερα) δεν θα πέρναγαν ούτε για πτυχιακή εργασία στο ανοικτό πανεπιστήμιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος 0557 είπε πολλά δολοφονικά γιατί;;

    Το ότι μίλησε για τον ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ, το ότι χωρίς φόβο ή αναστολές είπε ότι αισθάνεται σίγουρος για την ελληνική του καταγωγή και το ότι θίγει το πολιτικό κατεστημένο που πτώχευσε την Ελλάδα, δεν αποτελεί λόγο να δολοφονούν τον χαρακτήρα του Μαρκεζίνη κάποιοι.
    Όταν μάλιστα κάποιος αποτολμά τέτοια σχόλια για το έργο ενός Βασίλειου Μαρκεζίνη είναι ζήτημα τιμής να υπογράφεις επώνυμα. Το αντίθετο είναι υπόγεια συκοφάντηση και ύπουλη δολοφονία χαρακτήρα.

    Γιατί αν μη τι άλλο κάποιος έστω και ανώνυμος γελοιοποιεί αυτούς που εκφράζει όταν προβάλλει τόσο ρηχά επιχειρήματα για να δολοφονήσει τον χαρακτήρα μιας κορυφαίας στοχαστικής προσωπικότητας.

    Δεν χρειάζεται δικηγόρο ο Βασίλειος Μαρκεζίνης ούτε θα αναλύσω εδώ το έργο του. Λέω μόνο ότι είναι από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς στο πεδίο του δικαίου. Είναι επιπλέον περίπτωση νομικού που ασχολείται με τα διεθνή και δεν είναι νομικιστής. Συγκριτικά, βάσιμα και εκλεκτικά, εξάλλου συνδέει τις γνώσεις του δικού του επιστημονικά τομέα με ζητήματα διεθνούς πολιτικής. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες του χωρίς συμπλέγματα μιλά σταράτα, βάσιμα και τεκμηριωμένα.

    Τώρα βλέπω ότι η δολοφονία χαρακτήρα περιέλαβε και «βιβλία που κάποιος διάβασε». Ας υπογράψει λοιπόν επώνυμα και ας κάνει συγκεκριμένη κριτική κάποιων κειμένων. Έχω και εγώ και πολλοί άλλοι στο παρελθόν γίνει στόχοι δολοφονίας χαρακτήρα υπόγειων κύκλων πενταγώνων και εξαγώνων.

    Έλεος … ιδρυματικοί όποιοι και να είστε και απ’ όπου και αν προέρχεστε!! Τέτοιες κριτικές γίνονται μόνο επώνυμα. Αλλά άλλοι είναι οι σκοποί σας, όπως φαίνεται. Να δολοφονήσετε τον χαρακτήρα όποιου αντιστέκεται στο γενικό ξεπούλημα που από καιρό κάποιοι καλλιεργούν στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Θράκη.

    Π. Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς, διαπιστώνει, δημόσια, κάτι που φαινόταν από το 2002-2003. Όχι επειδή είχε σκάσει η φούσκα του ΧΑΧ (αλλά ήταν καλή πρώτη ένμειξη), αλλά γιατί στον επιχειρηματικό κόσμο ήταν γνωστό ότι μετά την φιέστα των Ολυμπιακών, θα μέναμε με τον λογαριασμό. Αυτό φυσικά που κανείς δεν ήξερε ή δεν έλεγε τότε ήταν ότι πάμε για παγκόσμια ύφεση, και επομένως το δικό μας "τέλος".

    Το δικό μας "τέλος" φάνηκε όταν επί Κυβέρνησης Καραμανλή άρχισαν πότε οι υποκλοπές, πότε η Ζήμενς, πότε Ο Ζαχόπουλος, πότε οι παπάδες.. για θυμηθείτε κάθε μήνα 1 σκάνδαλο. Προφανώς ενοχλήσαμε. Ή η παρέα που στην συμφωνία της μας έφτιαξε και μας ανεχετε, τα έσπασε. Ενοχλήσαμε με τα ρώσικα αέρια, ενοχλήσαμε που έγινε τσακωτή η Ζήμενς.

    Η καμπάνα κτύπησε με το κραχ του Σεπτεμβρίου του 2008, και για την Ελλάδα με τα Δεκεμβριανά του 08. Τα Δεκεμβριανά του 08 ήταν κάτι σαν την διάλυση της Γουγκοσλαβίας λίγα χρόνια πριν, μόνο που ΔΕΝ ξέρω αν ήταν φτιαχτό ή προέκυψε. Την άνοιξη του 2009, άρχισαν αν αποκλίνουν τα spreads.

    Από την εκλογή του ΓΑΠ, 6 μήνες περίμενε, και άλλους 6 ψελλίζει.

    2 ερωτήματα έχω. Το ένα είναι τεχνικό: Πως κλείνει μια χώρα που είναι στο ευρώ? Είναι σαν να πεις πώς κλείνει η ...Αλαμπάμα... Πιο δύσκολα η Αλαμπάμα από ότι η Ελλάδα. Το δεύτερο είναι ουσαιστικό: Τι θα τρώμε? Ή θα μας ταϊζουν οι Τούρκοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνο μὲ ἔξοδο ἀπὸ τὸ εὐρὼ καὶ δημιουργία ἐσωτερικῆς οἰκονομίας μποροῦμε νὰ κάνουμε κάτι στὸ μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ὁ κ. Μαρκεζίνης λέει κάτι τὸ ὁποῖο ὅλοι τὸ γνωρίζουν καὶ δὲν τὸ λένε δυνατά.
    Εὐτυχῶς ποὺ κάποιος ἐπιφανὴς ἕλληνας λέει καὶ κάτι. Ὅσο πιὸ ἐνδοτικοὶ γινόμεθα τόσο πιὸ ἀναλώσιμη θεωροῦν τὴν Ἑλλάδα οἱ ἄλλοι καὶ φυσικὰ τόσο πιὸ κοντὰ ἔρχεται καὶ ὁ πόλεμος.

    Τέλος ὑποθερικὰ ἀναρωτιέμαι, τί καριέρα θὰ ἔκανε ὁ κ. Μαρκεζίνης στὴν Ἑλλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε 'Ηφαιστε,
    τα περί επωνυμίας και ανωνυμίας τα αφείνω... για όσους και όποιους λόγους εσείς γράφεται "επώνυμα" εγώ γράφω "ανώνυμα". αν έχετε διαβάσει τα βιβλία του κ. μαρκεζίνη, ιδίως το τελευτάιο περί "εξωτερικής πολιτικής", σας καλώ εσάς να μας αναφέρετε ποιά είναι τα καινοτόμα σημεία που αναφέρει ο κύριος μαρκεζίνης ? τί κομίζει στην ακαδημαϊκή σκέψη περί γεωστρατηγικής ή εξωτερικής πολιτικής ? ποιά είναι η επιχειρηματολόγια του εκτός από την καφενειακή, αλλά περιτέχνως ακαδημιολαγνικής, συζήτηση κάποιων γεγονότων γνωστά σε όλους ? πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του κύριου κοτζιά. αν το έχετε διαβάσει, οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας. όσο αφορά τα περί ελιαμέπ και άλλων ινστιτούτων, η συζήτη πάει αλλού, σε ανεμόμυλους και σκιάχτρα. αλλά πείτε μου, πως αξιολογείτε το κεντρικό επιχείρημα του κύριο μαρκεζίνη να προσαιτεριστεί η ευρώπη (δεν μας λέει αν στην ευρώπη συμπεριλαμβάνει και την αγγλία) την ρωσσία μέσω ανταλλαγών συμμετοχών στα κεφάλαια επιχειρήσεων με σαφή στρατηγικό ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε(;) Ανώνυμε,
    Ερωτώ:
    1.- Πού έμαθες να γράφεις την ελληνική γλώσσα! (Πολλά λάθη βρε παιδί μου...)
    2.- Με ποιά ιδιότητα εκφέρεις γνώμη, του ειδικού, του εμπειρογνώμονος ή τί τέλος πάντων.
    3.- Τη λέξη "σεβασμός" την έχεις υπόψη σου; Όταν απευθύνεσαι σε καθηγητές ΑΕΙ, όπως ο κ Ήφαιστος θα έπρεπε να είσαι λίγο πιο ταπεινός.
    4.- Όταν διαφωνείς σε κάτι θα πρέπει να αντιτείνεις επιχειρήματα. Όχι να λές "αυτό δεν είναι έτσι", αλλά να λες και ποιό κατα τη γνώμη σου είναι το σωστό. Πράγμα το οποίο δεν κάνεις.
    5.- Αλήθεια...έχεις όνομα ή ντρέπεσαι για το όνομά σου;

    Θα απαντήσεις άραγε;
    γιώργος καλαμαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν νομίζω να είμαι ασεβής. Ο κύριος Μαρκεζίνης δεν επιχειρηματολογεί. Κάποια σημεία, 1) Τα περισσότερα από όσα γράφει, ακαδημαϊκά επιτηδευμένα, είναι σκέψεις πάνω σε επιλεγμένα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα. 2) Επιλεκτική (και ξεπερασμένη πλέον) κριτική στα έργα του huntington και fukuyama. 3) Η τουρκία (και η τουρκική πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική) παρουσιάζεται ως διεκδικητής μια στάση η οποία και καλά απορρέει από το χρεωκοπημένο και δίχως όραμα εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Ως νομικός, θα μπορούσε να σταθεί περισσότερο στις (όποιες) αξιώσεις της τουρκίας στο πλαίσιο των νατοϊκών συμβάσεων-συμφωνιών και διεθνούς δικαίου. 4) πως μπορεί η ευρωπαϊκή ένωση να αποκυρήξει την ευρω-ατλαντική συμμαχία (και τις όποιες οικονομικές και στρατιωτικές προεκτάσεις της) και να προσεταιριστεί την ρωσία ? 5) η μέση ανατολή δυνητικά απειλεί άμεσα ν.α ευρώπη και ρωσία ? ο κίνδυνος αυτός πως μπορεί να αναχαιτιστεί ? θυμίζω προσεταιρισμό νάτο-ρωσίας 6) πως μπορεί η ελλάδα και η ευρωπαϊκή ένωση να αναχαιτίσει την πολιτιστική διείσδυση της τουρκίας στην ν.α ευρώπη.

    Το βιβλίο του νταβούτογλου προσπαθεί να δώσει στην τουρκική πολιτική ένα ιδεολογικο-πολιτικό-πολιτιστικό-θρησκευτικό-γεωπολιτκό υπόβαθρο. Παρά τις όποιες αδυναμίες του, ο στόχος του έχει επιτευχθεί. Τα πρόσφατα βιβλία του κυρίου μαρκεζίνη (συλλογή άρθρων κυρίως σε εφημερίδες) σε τι αποσκοπούν ? Σε επίπεδο σκέψης όχι και πολλά πράγματα. Σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενοχλεί ο Μαρκεζίνης τους παντελώς αποτυχημένους πολιτικούς μας και τους κύκλους συμφερόντων που τους περιβάλλουν, γιατί πρώτα απ’ όλα αποδεικνύει τη δική τους ανεπάρκεια στη διαχείριση των ζητημάτων της χώρας, τη δική τους έλλειψη οράματος και φιλοπατρίας (λέξη περίπου απαγορευμένη). Τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης τα βιώνουμε όλοι: πτώχευση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, παρακμή χωρίς διαφαινόμενη επιστροφή.
    Ενοχλεί, επίσης, και κάποιους ομφαλοσκοπούντες ακαδημαϊκούς του χώρου και τους «ακαδημιολάγνους» δορυφόρους τους, επειδή τα βιβλία του δεν είναι αρκούντως … ακαδημαϊκά. Νομίζω όμως ότι δεν είναι αυτός ο στόχος των βιβλίων του, τα οποία απευθύνονται σε οποιονδήποτε θέλει να ενημερωθεί για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και γεωστρατηγικής, χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις. Αυτή είναι η δική μου περίπτωση. Τώρα, αν κάποιοι κρίνουν τα επιχειρήματά του ως «επιχειρήματα καφενείου», μπορούν πάντα στα δικά τους βιβλία ή άρθρα να εκλαϊκεύσουν ανάλογα ζητήματα και να ενημερώσουν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα την κοινή γνώμη. Θα διαπιστώσουμε τότε και την ανταπόκριση του κόσμου στις δικές τους απόψεις.
    Ας μου επιτρέψουν όμως οι «ειδικοί» της εξωτερικής πολιτικής -πολλοί εξ αυτών και θαυμαστές της νταβουτόγλειας μεγαλοφυΐας, όπως διαπιστώνω- τη διατύπωση ενός φόβου μου, που ξεκινά από μια πρόβλεψη του Μαρκεζίνη. Φοβάμαι ότι, ενώ τους επόμενους μήνες η προσοχή της Κοινής Γνώμης θα είναι στραμμένη στις απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, στη διογκούμενη ύφεση, στην τέταρτη δόση του δανείου και στην ενδεχόμενη διενέργεια πρόωρων εκλογών, θα τελεσφορήσει παράλληλα η μεθοδική προσπάθεια να μπει ταφόπλακα σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο από μια πολιτική ελίτ που έμαθε να θεωρεί την υποχώρηση ένδειξη μετριοπάθειας, τον συμβιβασμό διπλωματική επιτυχία. Επ’ αυτού θέλω πολύ να ξέρω τη θέση των «ειδικών» της εξωτερικής πολιτικής, καθώς εγώ αυτό που εύχομαι είναι να είναι αβάσιμος ο φόβος μου. Για αυτούς πάλι δε ξέρω.

    Θαμών καφενείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επειδη θεωρω την γνωση δυναμη και ισχυρο οπλο για τα εθνικα θεματα μαζι πολλα αλλα , εκατσα και εψαξα και πραγματικα λεω σε ολους και σε μενα πρωτα απ'ολα < παταξων μεν ακουσον δε > οχι δεν τελειωσα πανεπιστημια ελευθερος επαγγελματιας ειμαι. Εχω πολλα χρονια να ακουσω ακαδημαικο να μιλαει και να παραθετει απλα και ξαστερα κοινη λογικη στα εινικα θεματα. Ποσο μας ελειψε στο δημοσιο βιο κοινη λογικη.Ας ακουσουμε και την αλλη αποψη δεν υπαρχει μονο ενας δρομος τουλαχιστον αυτον που τραβαμε τοσο καιρο οδηγει σε αδιεξοδο.Φιλικα
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. γιώργος καλαμαράς

    23 Νοεμβρίου 2010 10:50 π.μ.
    Αστα φιλε και μη βιαζεσαι να επεμβεις σαν τον Ζορο.
    Δεν πρεπει να ξερεις και ουτε χρειαζεται να μαθεις τι ρολο παιζει ο σερ στην ελλαδα.παρε δρομο
    και μη ξαναεπεμβεις βγαινοντας σαν σκατο απο το σωρο για να υποστηριξεις τον επιπλεοντα στο σωρο κυριο καθηγητη.αντε απο εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 4.- Όταν διαφωνείς σε κάτι θα πρέπει να αντιτείνεις επιχειρήματα. Όχι να λές "αυτό δεν είναι έτσι", αλλά να λες και ποιό κατα τη γνώμη σου είναι το σωστό. Πράγμα το οποίο δεν κάνεις.

    γιώργος καλαμαράς

    23 Νοεμβρίου 2010 10:50 π.μ.
    ----------------------------

    παρε δρομο
    και μη ξαναεπεμβεις βγαινοντας σαν σκατο απο το σωρο για να υποστηριξεις τον επιπλεοντα στο σωρο κυριο καθηγητη.αντε απο εδω.
    --------------------------------

    @ 23 Νοεμβρίου 2010 1:24 μ.μ.

    Ανώνυμε,
    ούτε τον γιώργο καλαμαρά γνωρίζω, ούτε και εσένα.

    Όμως ο γιώργος καλαμαράς σου απάντησε σαν κύριος και εσύ του απαντάς σαν αυτό που τον κατηγόρησες δλδ....σαν σκατό!!

    Άσε, το έχεις χάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε δικό μου σχόλιο κάποιος απάντησε: «23 Νοεμβρίου 2010 5:57 π.μ.
    8a mas tripiseis ti miti me auta pou les amerikanodoule probokator....
    sta arxidia mas ti les ''ptixiouxe'' pou 8a mas uperifaneuteis ki apo pano!
    ais sto dia...». Για αυτή την βωμολοχία και το δικό μου σχόλιο ο καθείς κρίνεται. Και δεν θα κάνω το λάθος να μην συμμετέχω σε δημόσιες συζητήσεις επειδή κάποιος θα βγει έτσι, να υβρίσει ανώνυμα. Σίγουρα όποιος αναμιγνύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες αλλά όχι όταν κανείς έχει αποκτήσει ανοσία κατά των πουλερικών.

    Ανώνυμες κριτικές σε αναφορά με κάποια ακατανόμαστα βιβλία (του Μαρκεζίνη) αποτελούν, επαναλαμβάνω, δολοφονία χαρακτήρα. Ανώνυμα μπορούμε να γράφουμε αλλά όταν δολοφονούμε επώνυμα κάποιον άλλο είναι ανεπίτρεπτο. Η ευαισθησία μου και η παρέμβασή μου δεν οφείλεται στο ότι συμφωνώ με όλα με τον κ Μαρκεζίνη αλλά γιατί πρώτον, τον εκτίμησα για αυτό που είναι και δεύτερον, επειδή στο παρελθόν και εγώ διατέλεσα θύμα δολοφονιών χαρακτήρα.

    Για κάποιον άλλο ανώνυμο που μου ζητάει κριτική του Μαρκεζίνη εδώ, μπορεί να δει τα σχόλιά μου στην διεύθυνση http://www.ifestos.edu.gr/103Xalara2010.htm. Ασφαλώς ο χώρος δεν επαρκεί για βιβλιοκριτικές, ούτε βέβαια τονίζω για αφοριστικές καταδίκες μιας παραγράφου κατά κάποιου με δεκάδες βιβλία όπως ο Μαρκεζίνης και μια ζηλευτή διεθνή παρουσία. Όχι!! μάλιστα μια διεθνή παρουσία συνήθη!! που στην συνέχεια να εμφανίζεται στην Ελλάδα ως εν λευκώ αυθεντία. Με νόημα λέω: ο Μαρκεζίνης δεν έγραψε κάποιο άρθρο σε κάποιο περιοδικό ομοϊδεατών δήθεν αξιολογητών για να βαυκαλίζεται ότι έχει … ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις.

    Τώρα, τι προσφέρει ο Μαρκεζίνης με το βιβλίο του το οποίο όπως φαίνεται ενόχλησε. Κανείς δεν είπε, ούτε ο ίδιος, ότι αυτό το κείμενο είναι μια γενικευμένη θεωρία της ελληνικής διπλωματίας. Ως έμπειρος, καταρτισμένος και διεπιστημονικά διευρυμένος είναι νομιμοποιημένος να γράψει ένα βιβλίο γεμάτο βάσιμες φιλοσοφικές θέσεις (με την έννοια του κοινώς και παγκόσμια αποδεκτές), να εκφράσει βάσιμες εκτιμήσεις επί διϋποκειμενικών ζητημάτων μαζί και επιχειματολογικές συμπληρώσεις και να εκφράσει απόψεις για την πορεία των πραγμάτων. Αυτά δεν κρίνονται με αφορισμούς αλλά με απάντηση σημείο προς σημείο και επώνυμα. Τέλος, όσον αφορά την γεωπολιτική κτλ, ως κάποιος που έχει δουλέψει πολύ και σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές της σύγχρονης στρατηγικής, λέω ότι ο Μαρκεζίνης κάνει πολύ καλά αυτό που είχε σκοπό να κάνει.

    Σταματώ, με δεδομένο ότι προετοιμάζω βιβλιοκριτική για το βιβλίο του Μαρκεζίνη. Σε εύθετο χρόνο και όχι επειδή κάποιος θέλησε να κτυπήσει κάτω από την ζώνη εμένα ή αυτόν ή κάποιον άλλο.

    Π. Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κύριε καθηγητά
    ζητώ συγνώμη από σας προσωπικά και απο τους αναγνώστες του ιστολογίου γιατί μας ξέφυγε το σχόλιο του ανώνυμου προβοκάτορα.
    Και πάλι συγνώμη απ' όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρε κοπελιά, είδες ότι υπάρχει Έλληνας (δεν είναι ο μοναδικός) που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και αμέσως άρχισες την αποδόμιση.
    Θα σε πείραξε αυτά που λέει για στρατηγική συμμαχία της Ε.Ε. με την Ρωσία...
    Μας τα έχεις ξαναπεί αυτά !!!

    τζιμης

    Γιατί όταν διαβάζω κάτι από τον Π. Ήφαιστο το μυαλό μου πάει στην σκέψη να είχαμε μια Βουλή 180 μελών στην Ελλάδα και παράλληλα μια 100μελή Γερουσία με αυτόν από τους πρώτους;
    Και μαζί του κι άλλους ικανούς Έλληνες, οι οποίοι να κάνουν τις εθνικά σωστές προτάσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση την οποία και να ελέγχουν;
    Πόσο διαφορετικά θα ήσαν σήμερα τα πράγματα !!!
    Να, ακόμα 20 ονόματα (με αλφαβητική σειρά)!!!

    -Βαρώτσος
    -Βερνίκος
    -Γαβράς
    -Γιαλλουρίδης
    -Γιανναράς
    -Γρίβας
    -Εμφιετζόγλου
    -Εφραίμογλου
    -Ζουράρις
    -Καλεντερίδης
    -Καραμπελιάς
    -Λυγερός
    -Λυμπέρης
    -Μάργαρης
    -Μαρκεζίνης
    -π. Μεταλλινός
    -Μπαμπινιώτης
    -Νανόπουλος
    -Ράφτης
    -Σαρρής

    (δεν βάζω γυναίκες για να μη κατηγορηθώ ότι το μυαλό μου πάει στο ...πονηρό !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ,
    ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΠΕΙΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΑΓΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΤΙ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΚΑΤ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ, ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

    ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

    ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΔΟΥΛΟΠΟΙΗΣΗ.

    ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
    ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΤΗΜΙΚΟΙ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ.
    ΠΕΙΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.
    ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.

    ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ,

    ΤΑΠΕΙΝΑ,
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εχω ακούσει τον κ.Μαρκεζίνη σε κάποιες ομιλίες του και την τελευταία πρόσφατη για την εξωτερική πολιτική. Μου έκανε εντύπωση, παρ΄όλο το βαρύ βιογραφικό που τον συνοδεύει, πόσο κατανοητός είχε φροντίσει να γίνει στο ευρύ κοινό. Οι επισημάνσεις του δεν επικεντρώνονταν μόνο στα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και στα αίτιά τους και λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Το ίδιο πνεύμα χαρακτηρίζει και τα βιβλία του-αυτά που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα και προορίζονται για να τα διαβάσει κόσμος. Για τους ειδικούς, υπάρχουν τα επιστημονικά του δοκίμια που σαφώς είναι πολύ διαφορετικά. Οταν ένα άτομο έχει εξειδικευτεί στο Δίκαιο Αδικοπραξιών, λογικά έχει αναπτύξει την τάση εξισορροπισμού των πραγμάτων και αυτό δεν μπορεί παρά να καθρεφτίζεται σε όλες του τις κινήσεις.
    Οι σκέψεις του δίνουν διέξοδο στην απελπισία που μας έχει καταβάλει-κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη, έτσι εξουθενωμένοι από τις ξύλινες γλώσσες διαφόρων, τις ασάφειες και τις ανευθυνότητες που έχουμε εισπράξει.
    Τζίμη, ελπίζω να έχω την ανοχή σου ως γυναίκα που ανακατεύτηκα στη συζήτησή σας..Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και κάτι άλλο Τζίμη. Απ΄αυτούς που προτείνεις, θα ψηφίσω τους περισσότερους (και δεν το λέω αυτό μόνο για να σε καλοπιάσω...)Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ελίνα, εάν δώσω την λίστα μου με τις γυναίκες, θα δεις ότι μέσα στις 20 πρώτες θα είσαι και εσύ.
    Το μόνο που δεν ξέρω είναι η ηλικία σου (και ούτε ρωτώ ποτέ) που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Κρίνοντας από τον ορμητικό σου λόγο, μάλλον για πρόεδρος της νεολαίας κάνεις.
    Εδώ μιλάμε για γερουσιαστές/δημογέροντες (πάνω από 50) και όχι για ...τσικό !!!
    Στην λίστα μου ο πιο πιτσιρίκος είναι ...ο Σάββας !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Οποιος κάνει κριτική στον κύριο μαρκεζίνη, δεν είναι συκοφάντης ιδίως στην περίπτωση που αναφέρει συγκεκριμένα σημεία/αδυναμίες των βιβλίω . Οι ενστάσεις μου, το επαναλαμβάνω: ανάλυση/κριτική/σύνθεση/πρόταση εξωτερικής-οικονομικής-κυβερνητικής-γεωπολιτικής στρατηγικής δεν προκύπτει ούτε αναπτύσεται στα πλαίσια "δοκιμιακών" άρθρων σε επιλεγμένες κυριακάτικες εφημερίδες ακόμα και όταν αυτά επαυξάνονται και κυκλοφορούν σε μορφή βιβλίου. Ο λόγος: τέτοια άρθρα/βιβλία φλερτάρουν με τα επίκαιρα ένστικτα του αναγνωστικού κοινού,ποιο συγκεκριμένα, με την γενικευμένη λαϊκή οργή στα εγχώρια κατεστημένα και την όποια ιδεολογική τους απόχρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΑΠΕΛΛΗΣ είπε...[Τι να πει ο δυστυχος...]


    Μωρη σκατοκουτσομπολα κολογρια.
    Παντα κρυμενος και ασχετος και βγαζης το σκατοκεφαλη σου μονο για να κρινης τους αλλους,βαλτην παλι μεσα θα στην παρει κανενα ιχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι σκέψεις του δίνουν διέξοδο στην απελπισία που μας έχει καταβάλει-κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη, έτσι εξουθενωμένοι από τις ξύλινες γλώσσες διαφόρων, τις ασάφειες και τις ανευθυνότητες που έχουμε εισπράξει.
    Τζίμη, ελπίζω να έχω την ανοχή σου ως γυναίκα που ανακατεύτηκα στη συζήτησή σας..Ελίνα

    23 Νοεμβρίου 2010 5:46 μ.μ.
    Ελίνα Γαληνού είπε...
    Και κάτι άλλο Τζίμη. Απ΄αυτούς που προτείνεις, θα ψηφίσω τους περισσότερους (και δεν το λέω αυτό μόνο για να σε καλοπιάσω...)Ελίνα

    23 Νοεμβρίου 2010 5:48 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε...
    Ελίνα, εάν δώσω την λίστα μου με τις γυναίκες, θα δεις ότι μέσα στις 20 πρώτες θα είσαι και εσύ.
    Το μόνο που δεν ξέρω είναι η ηλικία σου (και ούτε ρωτώ ποτέ) που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Κρίνοντας από τον ορμητικό σου λόγο, μάλλον για πρόεδρος της νεολαίας κάνεις.
    Εδώ μιλάμε για γερουσιαστές/δημογέροντες (πάνω από 50) και όχι για ...τσικό !!!
    Στην λίστα μου ο πιο πιτσιρίκος είναι ...ο Σάββας !!!
    τζιμης

    23 Νοεμβρίου 2010 6:15 μ.μ.



    Τι καθεται και προβληματιζεται ο καυκασιος οταν στο ιστολογιο του υπαρχουν ατομα σαν και εσας.
    Εμπρος για μια επαναστατικη κυβερνηση για την σωτηρια της χωρας
    και οσον αφορα την απελπισια που σε εχει καταλαβει υπαρχουν και ειδικοι ,εκει να δεις τι εχει να βγει,μονο τουρκους δεν θα βρεις,μη ψαχνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ρε κοπελιά
    Τζιμης
    23 Νοεμβρίου 2010 4:24 μ.μ.


    Ο Recruiter του ιστολογιου τζιμης
    κονως σκατοσυλεκτης ετοιμαζει ...κυβερνηση.Ρε ξεχασες
    τον Απελλη προδοτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.