21/11/10

Τριώροφη η δεξιά πολυκατοικία

Με την πολυδιάσπαση βρίσκεται αντιμέτωπη η συντηρητική παράταξη, αφού από σήμερα με την ίδρυση του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη τριχοτομείται και επισήμως
Μια σκληρή παρτίδα για γερούς παίκτες στην πολιτική σκακιέρα της Κεντροδεξιάς αρχίζει σήμερα, με την ίδρυση του νέου κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , που ανατρέπει ριζικά τα δεδομένα στον χώρο της συντηρητικής παράταξης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, αν και εμφανίζεται ψύχραιμος, αγωνιά καθώς οι συσχετισμοί αλλάζουν στην «γαλάζια πολυκατοικία».Το επόμενο διάστημα προοιωνίζεται γεμάτο «αγκάθια» για την Κεντροδεξιά και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα για τον κ. Σαμαρά. Τα θεμέλια της ΝΔτρίζουν, αφού πλέον θα υφίσταται τις πιέσεις από το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη,ενώ θα αναγκάζεται να αποκρούει και την εκ δεξιών πολεμική ρητορική από τον ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη . Οι τρεις πρωταγωνιστές ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη αναμέτρηση που γνώρισε η συντηρητική παράταξη τα τελευταία χρόνια και η οποία όπως εκτιμάται δυσκολεύει εξαιρετικά την προσπάθεια ανάκαμψης της ΝΔκαι αποδυναμώνει τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του περί «ολικής επαναφοράς».
Oπως διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο οι εξελίξεις προβλέπονται ταχείες- εν μέσω ενός δύσκολα προβλέψιμου πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος - και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ασφαλώς ποιοι θα συνταχθούν με το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη αλλά και τι απώλειες θα έχει σε αυτήν την περίπτωση ο ΛΑΟΣ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναδεικνύει ότι η ΝΔ θα δέχεται συνεχώς πιέσεις και θα έχει να αντιμετωπίσει αντίπαλο στο πεδίο της Κεντροδεξιάς είναι η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου έχει σκοπό να καλέσει σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, στο πλαίσιο της επίτευξης συναίνεσης, την κυρία Μπακογιάννη, όπως και άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Νέο σκηνικό στην Κεντροδεξιά
Η προσπάθεια της κυρίας Μπακογιάννη να καλύψει τον χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στον κ. Σαμαρά που έχει «σύμμαχό» του την προϊστορία, με βάση την οποία όλες σχεδόν οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργηθούν κόμματα από κορυφαία στελέχη της παράταξης απέτυχαν. Ο προβληματισμός, όμως, είναι έντονος στη Ρηγίλλης καθώς ο κ. Σαμαράς όσο και αν προσπαθεί να το αγνοήσει αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί αυτή η εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση για τη Δεξιά, αν και κορυφαία κομματικά στελέχη εμφανίζονται σίγουρα ότι το εγχείρημα της κυρίας Μπακογιάννη δεν θα έχει τύχη.

Το φάντασμα της συρρίκνωσης
Η απώλεια περίπου 600.000 ψηφοφόρων από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, που προστέθηκαν στο περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που χάθηκε από τις εκλογές του 2007 σε συνδυασμό με το χαμηλό ιστορικά ποσοστό της ΝΔ, προβληματίζει τον κ. Σαμαρά. Το «φάντασμα» της συρρίκνωσης πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης που είδε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να γίνει η «ολική επαναφορά». Δείχνει να αδιαφορεί και πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά επί των αντιπάλων του και στη συνέχεια θα επιτύχει και επικράτηση στο πολιτικό σύ στημα, κάνοντας τη ΝΔ πλειοψηφία. Ετοιμάζεται για κάποιες αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή του κόμματος ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να δείξει ότι κάτι κινείται στη ΝΔ. Δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει γην και ύδωρ σε κανέναν εσωκομματικά και απλώς στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι οι όποιες διαφωνίες υποδαυλίζονται και προβάλλονται υπερβολικά από τα ΜΜΕ, εν αντιθέσει με ό,τι γίνεται στο ΠαΣοΚ.

Τα άγχη του κ. Καρατζαφέρη
Το άγχος έχει κυριεύσει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ που βρίσκεται σε διαρκή παρασκηνιακή σύγκρουση με τον ΓΓ της ΚΟ του κόμματος κ. Μ. Βορίδη ο οποίος έχει και τη στήριξη και άλλων βουλευτών. Παράλληλα πληθαίνουν οι φήμες ότι ενδέχεται ο κ. Βορίδης (που έχει συναντηθεί παλαιότερα με τον κ. Σαμαρά και υπάρχει επικοινωνία με στελέχη του περιβάλλοντός του) να προσχωρήσει στη ΝΔ. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι η ύπαρξη του νέου πολιτικού φορέα στο ενδιάμεσο της ΝΔ και του ΛΑΟΣ δεν θα βοηθήσει τον κ. Καρατζαφέρη να καρπωθεί ενδεχόμενη δυσαρέσκεια ψηφοφόρων από τον κ. Σαμαρά. Υπό τη σκιά της μείωσης των ποσοστών του ΛΑΟΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να περιχαρακώσει τον χώρο του, ο κ. Καρατζαφέρης επιστρέφει σε ακραία ρητορική και αρχίζει να υψώνει τους τόνους- ζήτησε ως και απέλαση των λαθρομεταναστών.

Δύσπιστοι οι «καραμανλικοί»
Επιφυλακτικοί έναντι του κ. Σαμαρά παραμένει ο βασικός πυρήνας των «καραμανλικών» οι οποίοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ακολουθεί λανθασμένη στρατηγική. Παράλληλα ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει επισημάνει σε συνομιλητές του ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά η αξιωματική αντιπολίτευση για να αλλάξει η άποψη των πολιτών για τη ΝΔ. Εν μέσω τού κλίματος καχυποψίας που επικρατεί μεταξύ «καραμανλικών» και Ρηγίλλης και των διαρροών για «καθαρές σχέσεις» που επιθυμεί ο κ. Σαμαράς, κυριαρχεί η η αμφιβολία για την πορεία του κόμματος.

Και το όνομα αυτού «Δημοκρατική Συμμαχία»

«Εις υγείαν του νέου μου κόμματος» θα μπορούσε να εύχεται η κυρία Μπακογιάννη, η οποία σήμερα ανακοινώνει την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα
Με στόχο τον διεμβολισμό της ΝΔ και τη διείσδυση στον χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου η κυρία Μπακογιάννη αρχίζει σήμερα μια νέα πορεία με την ίδρυση του κόμματός της.Η «Δημοκρατική Συμμαχία»,όπως θα είναι η ονομασία του νέου κόμματος (η κυρία Μπακογιάννη θα προτάσσει τον όρο «Συμμαχία»),θα απευθύνεται σε ψηφοφόρους από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς έως τη Δεξιά.Η ίδια αποδυναμώνει τον παραδοσιακό διαχωρισμό (Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς),ενώ θα προτάξει μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έχει ανάγκη η χώρα,με θέσεις για την οικονομία και τη λειτουργία του κράτους. Στη σημερινή εκδήλωση όπου θα υπογραφεί η ιδρυτική διακήρυξη θα παρίστανται νέα στελέχη.Η κυρία Μπακογιάννη θα απευθύνει κάλεσμα σε νέους ανθρώπους,ενώ η ίδια θα δεσμευτεί ότι το «παιχνίδι θα είναι ανοικτό» και δεν θα υπάρχει «κομματική επετηρίδα».
Παρόντα θα είναι τα παιδιά της,αλλά όχι οι γονείς της και ο αδελφός της κ.Κυρ.Μητσοτάκης , ενώ την ιδρυτική διακήρυξη αναμένεται να υπογράψουν στελέχη όπως ο κ.Θ. Κοτσώνης , οι ανεξάρτητοι βουλευτές κκ.Χρ. ΜαρκογιαννάκηςκαιΚ. Κιλτίδηςκαι ο ευρωβουλευτής κ.Θ.Σκυλακάκης. Επίσης παρόντες θα είναι ο πρώην υφυπουργός Υγείας (επί κυβερνήσεων Καραμανλή),ο κ.Γ.Παπαγεωργίου (με κεντρώα προέλευση), στενός πολιτικός φίλος του πρώην υπουργού κ. Γ.Σουφλιά. Ακόμη την υποστήριξή τους αναμένεται να εκδηλώσουν και (περίπου 25-30) πρώην βουλευτές της ΝΔ,αλλά και δεκάδες τοπικά στελέχη (πρώην πρόεδροι ΝΟΔΕ, κ.ά.).
Τις κινήσεις ορισμένων «ύποπτων» βουλευτών της ΝΔ παρακολουθεί η Ρηγίλλης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθηθεί το...«μαρτύριο της σταγόνας». Ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ ετοιμάζονται να προσχωρήσουν, σταδιακά και ένας ένας,στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη μόλις θα τους δίνεται η αφορμή. Υπό «παρακολούθηση» βρίσκονται η κυρίαΕλσα Παπαδημητρίου, οι κκ.Ι. Λαμπρόπουλος, Αθ. Γιαννόπουλος, αλλά και περίπου έξι νέοι βουλευτές της περιφέρειας.
ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

  1. Η ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ..Η ΔΙΧΟΝΟΙΑ...ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΧΗΓΟΙ..ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ..ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ..ΕΞΟΥΣΙΑ..ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕ..ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΝΑ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ..ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ..ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΜΑΣ...
    -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να προτάξει τον όρο Συμμαχια στο κόμμα της. Αποβλέπει (άσχετα μετην επιτυχία)στο να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια από όλους τους χώρους όπου υπαρχουν και κινουνται νεοφιλελευθερες απόψεις/στελέχη. Και αυτές είναι κυρίαρχες αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ-από την εποχή Σημίτη βλ. άρθρο μου στην ιστοσελίδα μέ τίτλο "το κόμμα της Ντόρας". Η διαφαινόμενη αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος, γράφω, ίσως οδηγ΄σηει ευαριθμους ψηφοφόρους του στο κόμματης κ. ΜΠακογιάννη. Ισχυει φυσικά και για τη ΝΔ. Ίσως (αν πετύχει)ο κάθε "κατεργάρης να βρει τον πάγκο του", όπως λεει η παροιμία και τα πολυσυλεκτικά κόμματα να τερματίσουν τον βιο. Για καλό ή για κακό. Θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΑΓΟΜΑΡΑ ΦΑΓΟΜΑΡΑ ΜΕΧΡΙ ΓΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχει δεξιά πολυκατοικία.Αυτό είναι ένα εφεύρημα του διεφθαρμένου συστήματος για να πλήξει τη ΝΔ.Η πολυκατοικία είναι πράσινη,καταπράσινη.Συστεγάζει το ΠΑΣΟΚ,το ΛΑΟΣ & τη Δημοκρατική Αριστερά.Η Πατριωτική Κεντροδεξιά εκφράζεται γνήσια μόνο από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρα.Ολοι οι άλλοι είναι απλά τα εξαπτέρυγα του ΔΝΤ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.Σύντομα θα τους πάρουν με τις πέτρες,σύντομα θα φύγουν με ελικόπτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε όχι και δεξιά η Ντόρα!μην τρελαθούμε!μετά βδελυγμίας κι αυτοί και οι οπαδοί της "αποτάσσουν" την κακιά δεξιά από πάνω τους,αποκαλούν τη ΝΔ ακροδεξιό κόμμα (εδώ σκάμε στα γέλια) και σε καμία περίπτωση άτομο και ιδεολογία που πολιτεύτηκε με τόση απατρία και μοναδικό στόχο το προσωπικό όφελος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H Μπακογιάννη έκανε κόμα για να γίνει αρχηγός και μια μερα πρωθυπουργός. Ετσι θα μπορεί να είναι περήφανος και ο μπαμπας. ΚΑι μόνο γι' αυτό της αξιζει περιφρόνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.