29/11/10

«Ευελιξία με ΠΓΔΜ από κυβέρνηση Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ»

Στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και την άποψη Αμερικανών και Γάλλων, λίγο πριν από τις ελληνικές εκλογές του 2009, πως μια νέα, «πιο σταθερή» συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα μπορέσουν να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι που περιγράφει τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον με Γάλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ παραδίδει τα στοιχεία στις εφημερίδες και το περιοδικό, που συμφώνησαν να δημοσιεύσουν «αποσπάσματα» (φωτ. Reuters)  

Το απόρρητο τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009, λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρει, «ο (διπλωματικός σύμβουλος της γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ζαν Νταβίντ) Λεβίτ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι "πιο σταθερή" και θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στην ελληνο-"μακεδονική" διένεξη για το όνομα.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Φ. Γκόρντον συμφώνησε ότι μια πιο σταθερή συντηρητική κυβέρνηση ή μια σοσιαλιστική θα ήταν ισχυρότερος, πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει τη "Μακεδονία" να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ανάγκη να αλλάξουν διαβατήρια, θα σημειωθεί πρόοδος».

Στην ίδια συνομιλία, η γαλλική πλευρά εξέφρασε πλήρη κάλυψη στις θέσεις της Κύπρου.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ παρατήρησε ότι αν δεν σημειώνεται πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. «η ευθύνη ανήκει στην τουρκική αδιαλλαξία απέναντι στην Κύπρο» και προέβλεψε αρνητική έκθεση προόδου σε ό,τι αφορά τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία.

Ο Γάλλος διπλωμάτης φέρεται επίσης να δηλώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση «καθώς θέλει να μπει στην Ε.Ε., αλλά αρνείται να αποδεχθεί ένα από τα κράτη-μέλη της». Προβλέπει ακόμα ότι «το χειρότερο σενάριο θα ήταν αν η Τουρκία καταφέρει τελικά να ολοκληρώσει το aquis, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Γαλλία το οποίο θα είναι αρνητικό ως προς την ένταξή τους».

Η αμερικανική πρεσβεία σχολιάζει ότι «παρ' όλα αυτά... ο Λεβίτ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί είναι φίλος της Τουρκίας και έχει επισκεφθεί τη χώρα τουλάχιστον 10 φορές στη ζωή του.
Χαρακτηριστική είναι η στάση της Τουρκίας, όπως διατυπώνεται σε ένα άλλο από τα τηλεγραφήματα, προερχόμενο αυτή τη φορά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2005. Σε αυτό, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντίν Σινιρλίογλου, σημερινός εκπρόσωπος της Τουρκίας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, μιλά για εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «από τις αντιδράσεις με πολιτικά κίνητρα αρκετών μελών (της Ε.Ε.), ιδίως της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Κύπρου». Οπως αναφέρει το τηλεγράφημα, «επιφύλαξε ειδικές επικρίσεις για τον Γάλλο πρόεδρο. Κατηγόρησε τη Γαλλία ότι άλλαξε τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού».

6 σχόλια:

  1. Oλο παραπονιεσαι κ.Σαββα οτι δεν σου δινουμε ειδησεις .Οριστε μια καλη που μπορει να σχολιαστει ανετα http://kostasxan.blogspot.com/2010/11/blog-post_6308.html
    Μια ιδωτικη προτοβουλεια για την επιλυση του θεματος ειναι πολυ καλη λυση ,δεδομενου οτι μονο σε ιδωτικες πλεον μπορουμε να βασιζομαστε.Ενα θεμα με πολυ βαρος ,παντα κατα την ταπεινη μου γνωμη.
    ευχαριστω .νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεδομενου οτι μονο σε ιδωτικες πλεον μπορουμε να βασιζομαστε.

    ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...Το γεγονός ωθεί την εργατική εβραική τάξη,που το πρωτοπόρο τμήμα της έχει ήδη παίξει την δεκαετία 1910-1920 καταλυτικό ρόλο στην νεοελληνική εργατική συνειδητοποίηση και οργάνωση,σε δύο διαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις:το πιο συνειδητοποιημένο τμήμα της συνεχίζει να εντάσσεται μαζικά στο κομμουνιστικό κίνημα,αλλά παράλληλα ένα μεγάλο τμήμα της αρχίζει να ακολουθεί τες σιωνιστικές,αντιδραστικές θα λέγαμε,πολιτικές επιλογές (24)
    24.Για τις πρώτες σιωνιστικές διεργασίες στην εβραική κοινότητα με επικεφαλής τον Ισαάκ Μπεν Τσβι και υπαρχηγού τον Δαβίδ Μπεν Γκουριόν,μετέπειτα πρώτο πρόεδρο του Ισραηλιτικού κράτους.
    βλ.G.Haupt,Συμβολή..ό.π.σελ.29 και 33,34.Μ.Μόλχο,In memoriam...,Ιδιαίτερα για την αύξουσα σιωνιστική επιρροή,ανάμεσα στο 1926-1936 ..
    25(παραπομπή),Το μεταναστευτικό ρεύμα των Εβραίων,η παράλληλη εγκατάσταση προσφύγων,και η συρροή γόνων αγροτικών οικογενειών στην Θεσσαλονίκη,αλλάζει ριζικά τν πληθυσμιακό συσχετισμό της πόλης.Η εβραική κοινότητα από 80% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στα 1912,στα 1940 αποτελεί μόλις το 1/5 ...."
    Η Β'ΕΛΛΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1924-1935
    ΑΛΚΗΣ ΡΗΓΟΣ
    ΓΕΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομιζω οτι οταν ηταν αρχηγος της πολαν ο κ.Σαμαρας ειχε την θεση οτι επρεπε να τεθη ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ στην ΕΛΛΑΔΑ για την αποδοχη του απο τους ελληνες πολιτες,κατι που μετα βδελυγμιας απεκρουσε ο κυριος (σε δεκα χρονια θα τοχουνε ξεχασει).Τωρα σαν αρχ.της αξιωμ.αντιπολυτευσης εχει την δυνατοτητα και την ευκαιρια να το επαναφερει.ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ!?????η΄ενας ντεμι βουλγαρος με ολα τα εχεγγυα ενος καλου κλεπτη ονομασιων εχει περισσοτερα .......??
    νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >>Νομιζω οτι οταν ηταν αρχηγος της πολαν ο κ.Σαμαρας ειχε την θεση οτι επρεπε να τεθη ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑ στην ΕΛΛΑΔΑ<<

    O κ. Σαμαρας σημερα λεει οτι ειναι σε θεση μηδενισει το ελλειμμα της Ελλαδας σε 18 μηνες. Πιστευεις πως αν αυριο αναλαβει την κυβερνηση θα το πραξει?

    Οταν εισαι στην αντιπολιτευση και ειδικα οταν ξερεις πως σαν ΠΟΛ.ΑΝ δε θα αναλαβεις ποτε την πρωθυπουργια, λαικιζεις ασυστολα για να ενθουσιαζεις τον καθε αφελη που ακομα δεν εχει μαθει πώς ασκειται η πολιτικη στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προκειται για απλα επικινδυνο ατομο και φανατικο λαικιστη ο Ευαγγελος Τοσιτσα Σαμαρας.Αλλα τι να περιμενεις απο ατομο που γλειφει εκει που καποτε εφτυνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.