26/11/10

Τέλος στη συμφωνία Πούτιν – Καραμανλή για τα τανκς

Την ακύρωση της απόφασης που είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή για την προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου BMP-3M ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας την 22 Νοεμβρίου 2010 εγκρίθηκε από το Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Γεωργιόπουλο Δημήτριο ο τερματισμός του έργου Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Προμήθειας Νέων Ερπυστριοφόρων TOMA BMP-3M», αναφέρεται στην λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η απόφαση τερματισμού του έργου της επιτροπής, δηλαδή η εντολή να παυθεί η επιτροπή προτού καν υποβάλλει πρακτικό, σηματοδοτεί το τέλος (;) του σήριαλ αγοράς των ρωσικών τεθωρακισμένων, μια προμήθεια που επρόκειτο να ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.

Μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Μόσχα, από τις 29 μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2010, είχε διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αξιολογήσει την προμήθεια των BMP-3M από μηδενική βάση.

Αξιωματικοί του Πενταγώνου αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν αν ο τερματισμός του έργου της επιτροπής διαπραγματεύσεων ισοδυναμεί με οριστικό «ενταφιασμό» της συμφωνίας αγοράς των ρωσικών ερπυστριοφόρων, ή αν το κεφάλαιο των BMP-3M θα ξανανοίξει κάποια στιγμή στο μέλλον εφ’ όσον τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας το επιτρέψουν.

Το ζήτημα της απόκτησης νέων ΤΟΜΑ για την κάλυψη των αναγκών του Στρατού διασυνδέεται και με την τύχη της υπό κρατικό έλεγχο αμυντικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ.

Κι αυτό διότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων φιλοδοξούσε να αναλάβει την παραγωγή τμημάτων των BMP-3M (στο πλαίσιο της συμπαραγωγής που προβλεπόταν από τα περίφημα αντισταθμιστικά ωφελήματα). Ενδεχομένως στην κυβέρνηση να επικράτησε η άποψη ότι το πρόγραμμα κατασκευής νέων τεθωρακισμένων οχημάτων θα είναι η προίκα της ΕΛΒΟ, στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών που ενδιαφέρονται για την εξαγορά ποσοστού της κρατικής βιομηχανίας.

Μόλις την προχθεσινή Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις –μεταξύ των οποίων και στην πώληση μετοχικού ποσοστού της ΕΛΒΟ- στην προσπάθεια του δημοσίου να αντλήσει 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

Κατά πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχουν φτάσει ήδη προτάσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν την ΕΛΒΟ, να προμηθεύσουν τον ελληνικό στρατό με νέα ΤΟΜΑ και υπόσχονται ότι το κρατικό εργοστάσιο θα αναλάβει την κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων για τρίτες χώρες δημιουργώντας την προσδοκία ότι οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας όχι απλώς θα διατηρηθούν αλλά ενδέχεται να αυξηθούν.

To ιστορικό

Από το Δεκέμβριο του 2007, όταν το ΚΥΣΕΑ έλαβε την απόφαση για την αγορά των ερπυστριοφόρων ήταν γνωστό ότι προηγουμένως δεν είχε εκδοθεί αρχική εντολή προμήθειας ούτε και υπήρχε εισήγηση από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) για τον καθορισμό του τρόπου αγοράς των BMP-3. Αυτά ήταν μάλλον ψιλά γράμματα αφού από την πρώτη στιγμή η απόφαση του κ. Καραμανλή θεωρήθηκε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια (γεγονός ανεξάρτητο από την επιχειρησιακή αξία των τεθωρακισμένων), προκειμένου να σφυρηλατηθούν οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις και να ικανοποιηθεί ο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, που μπορεί να αντικαταστάθηκε στην προεδρία της Ρωσίας, αλλά θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στη Μόσχα.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Καραμανλής με την απόφαση να ενεργοποιήσει τη διακρατική συμφωνία προσπάθησε να δείξει ότι ήταν «αφοσιωμένος» στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση του κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφού πρώτα προώθησε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας, των επενδύσεων αλλά και στο πεδίο των τουριστικών ανταλλαγών.

Την περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων δεν επρόκειτο να επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Η ρωσική πλευρά, είχε επενδύσει στην πώληση των BMP-3M στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του υψηλού τιμήματος που απέρρεε από το «αυτοκρατορικό συμβόλαιο. Η Μόσχα ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα σαν «γέφυρα» για να επιχειρήσει να εξάγει αντίστοιχα στρατιωτικά προϊόντα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –μέλη του ΝΑΤΟ.

Είναι κοινό μυστικό ότι η πρόθεση αγοράς των ΤΟΜΑ θα αποτελούσε την μεγαλύτερη προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία που θα έχει γίνει ποτέ από την Ελλάδα.

Το εκτιμώμενο κόστος της, θα ήταν μεγαλύτερο από το τίμημα που καταβλήθηκε αθροιστικά για την απόκτηση όλων των ρωσικών όπλων που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, δηλαδή τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 και OSA AK, τα πλοία ταχείας μεταφοράς ZUBR, τα αντιαρματικά βλήματα KORNET-Ε και για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300.

Τους τελευταίους μήνες του 2009 και αφού εξέτασε τις πτυχές του deal που είχε συμφωνήσει η ΝΔ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντελήφθη ότι το κόστος αγοράς των τεθωρακισμένων διογκωνόταν και προσέγγιζε τα 1,7 δις ευρώ, προτού καν πέσουν οι τελικές υπογραφές για την προμήθεια!

Μία από τις βασικές πηγές που θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τη διόγκωση του χρέους ήταν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Το κόστος τους, το οποίο καταβάλλεται προκαταβολικά από το ελληνικό κράτος αφού ενσωματώνεται στην κύρια σύμβαση, υποτίθεται ότι επιστρέφει με σταδιακές εκταμιεύσεις που αποφασίζονται από τους κατασκευαστές προς τις συνεργαζόμενες εταιρείες είτε με την μορφή βιομηχανικής συνεργασίας και συμπαραγωγών τμημάτων του οπλικού συστήματος, είτε με τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Μέρος της συμφωνίας που είχε συνάψει η ΝΔ ήταν και η παραχώρηση βιομηχανικής συμπαραγωγής σε ελληνικές επιχειρήσεις, η ονομαστική αξία των οποίων σχεδιαζόταν να ανέλθει περίπου στο 25% της σύμβασης και αφορούσε υποκατασκευαστικό έργο για το «χτίσιμο» των ηλεκτρονικών και των συστημάτων επικοινωνίας.

Στο υπουργείο Άμυνας όμως, εντόπισαν αρκετές γκρίζες ζώνες στην υπόθεση των ΑΩ, οι οποίες ενοχοποιήθηκαν ότι «μόλυναν» τη συμφωνία. Για να συμπιέσει το κόστος, η ελληνική πλευρά πρότεινε διάφορες αλλαγές οι οποίες ουσιαστικά ξαναέφεραν τις διαπραγματεύσεις στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν, μέχρι σήμερα που «σιωπηρά» ανακοινώθηκε η ακύρωση της προμήθειας των ρωσικών BMP-3M.http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=92627

11 σχόλια:

  1. Μετά τον αγωγό μπουργκάς-αλεξ/λη, την προσέγγιση με το ισραήλ νά και η ακύρωση προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού από τη ρωσία, ελπίζω οι κινήσεις αυτές να πείσουν τις ΗΠΑ ότι ο ΓΑΠ είναι πλέον στο σωστό δρόμο, δεν ξέρω πως να εκφράσω τη χαρά μου και αναφωνώ, ζήτω η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική μας!!

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κινητικότητα στο πρόγραμμα των BMP-3HEL - Συγκροτείται νέα επιτροπή διαπραγματεύσεων
    25-11-2010 20:47:54

    Εξελίξεις είχαμε μετά από αρκετό καιρό στο πρόγραμμα της υλοποίησης της διακρατικής ελληνορωσικής συμφωνίας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL με τον τερματισμό του έργου της Επιτροπής που συνεδρίαζε τα τελευταία 2,5 χρόνια για την κατάρτιση της σύμβασης προμηθείας των οχημάτων εν όψει της σύστασης νέας Επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα επί τη βάσει της τροποποίησης επί μέρους τμημάτων της διακρατικής (κατάργηση αντισταθμιστικών, ρητρών, εγγυητικών επιστολών κλπ). Ο τερματισμός του έργου της προηγούμενης επιτροπή ήταν προϋπόθεση για να κινηθεί εκ νέου το πρόγραμμα, αφού είχε ολοκληρώσει το έργο της και η περαιτέρω λειτουργίας της ήταν άνευ ουσίας.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή έκανε άριστη δουλειά στο τεχνικό σκέλος, άσχετα αν δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση, αφού προέκυψαν τροποποιήσεις, αλλά η ρωσική πλευρά από την στιγμή που αποφασίστηκε από κοινού με την ελληνική να υπάρξουν τροποποιήσεις της διακρατικής προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους, πίεζε να δημιουργηθεί η νέα επιτροπή και αυτό προαπαιτούσε την διάλυση της νυν.

    Γενικά είναι η πρώτη εξέλιξη στο πρόγραμμα μετά από τον περασμένο Μάρτιο και μεγαλύτερη κινητικότητα αναμένεται να αποκτήσει από τις ερχόμενες εβδομάδες με την σύσταση της νέας επιτροπής. Η παλιά επιτροπή διαπραγματεύσεων διαλύθηκε με απόφαση στις 22 Νοεμβρίου του νέου Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Δ.Γεωργιόπουλου.


    www.defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το περίεργο θα ήταν να την πραγματοποιούσαν οι προσκυνημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα που θα συγκαλέσουμε και συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας να δείτε ξεσαλώματα πια... Όλες οι Τουρκόψυχες θα βγουν στους δρόμους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν δεν θέλεις να υπερασπιστείς τον τόπο σου και πιστεύεις ότι η καλύτερη επίθεση είναι με την όπισθεν εκεί καταλήγεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος.

    Ρίξτε μια ματιά εδώ :

    http://www.enkripto.com/2009/12/bmp-3_02.html .

    Ισχύουν αυτά που γράφοντα στο εν'κρυπτώ ?

    Αν ναί ίσως τα πράγματα εξ'αρχής δεν ήταν και τόσο ρόδινα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eνω αν τα παρουμε (τα bmp-3 δλδ),θα εχουμε θωρακιστει,ε;Τα bmp-3 ειναι οτι πιο ακαταλληλο ως οχημα μαχης,αλλα και ατομικη βομβα αν παρουμε,παλι αχρηστη θα ειναι στα τρεμαμενα χερια μας.Και για να μην ξεχναμε τις πατριωτικες επιδοσεις της κυβερνησεως που παρηγγειλε τα bmp-3,θα υπενθυμησω οτι πριν τις εκλογες του 2.000 ο Καραμαν Αλης ειχε ριξει υποσχεση για 12μηνη θητεια.Αυτο δεν εδωσε στην Ν.Δ την νικη,αλλα,ολως περιεργως,την 12μηνη θητεια την εφερε το ΠΑΣΟΚ το 2001.Αυτη κι´αν ειναι Εθνικη συναινεση!Εν κατακλειδι,η ιδια εκεινη Ν.Δ,η εθνικοφρων παραταξις ντε,κατεβασε την θητεια στους 9 μηνες,μολις περυσι.Δεν χρειαζεται να αναφερθω στην αγερωχη σταση των κυβερνησεων Ν.Δ του 2004-2009.Oποτε προς τι κοπτεσθε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα καταφερε η Μερκελ να μας φορτωση της σαβουρες της δυστυχως pun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τό μεγάλη υπόθεση είναι τα BMP που πρέπει να τα αγοράσουμε από κάπου; Πόσο δύσκολο είναι να αγοράσουμε την τεχνογνωσία (όση χρειάζεται γιατί δεν νομιζω ότι τα BMP είναι και κάτι ιδιαίτερο) και να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @27/11 3.19
    Η αρχη σε αυτο που λες ειχε γινει ηδη το 1981-2, με το Λεωνιδας.Κατοπιν κατασκευαστηκαν περι τα 500 οχηματα για τον Ε.Σ και την Ε.Φ.Αυτη η προσπαθεια ανακοπηκε στα μεσα της δεκαετιας του 90.Η ΕΛ.Β.Ο ειχε προτεινει το ULAN,δλδ το ASCOD,με την ελληνοποιημενη ονομασια ''Αλεξανδρος''.Ο Ε.Σ τοτε λιποθυμισε απο το κοστος,και η ΕΛ.Β.Ο αντεδρασε παρουσιαζοντας μια ελαφρυτερη προταση βασιζομενη σε μεγεθυνση του Λεωνιδας,την οποια ονομασε Κενταυρος.Το τελευταιο δεν ικανοποιησε τον Ε.Σ ο οποιος προσπαθησε να το αποφυγει,εν μερει επειδη υποψιαζοταν,και ορθως,οτι το οχημα εκτος απο την τεχνικη υστερηση,θα εβγαινε και πανακριβο,λογω κοστους αναπτυξεως και μικρου αριθμου παραγγελιων.Αντιθετως το Αλεξανδρος θα ηταν σε πληρως προβλεψιμο πλαισιο κοστους,ενω και απο επιδοσεις δεν ηταν ,και δεν ειναι και σημερα,ασχημο.Τελικα, οποιος δεν θελει να ζυμωσει,δεκα μερες κοσκινιζει.Και στο τελος μενει νηστικος,καλη(κακη)ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αποδεικνύονται ουτοπικές και φρούδες οι ελπίδες και προσπάθειές μας να ξεφύγουμε από τις δαγκάνες της Δύσης (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία) σε ότι αφορά την προμήθεια εξοπλισμών. Οι Δυτικού σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουν τον πελάτη τους, που λέγεται Ελλάδα, να τους φύγεις.
    Θέλουνε την αποκλειστικότητα στο μάδημα του.
    Εδώ ισχύει η ηθική και η φιλόσοφία της Συγγρού, με ότι συνεπάγεται τούτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.