27/11/10

Δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των εξελίξεων από Λυσσαρίδη.Στρατηγικός σχεδιασμός με πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες

ΓΙΑ «διάλογο ψευδεπιγράφως προβαλλόμενο με τον αδόκιμο όρο κυπριακής ιδιοκτησίας» έκανε λόγο σε ομιλία του ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι «στην ουσία την άλλη πλευρά του νομίσματος αποτελεί η Τουρκία με την ασφυκτική της κηδεμονία επί των Τουρκοκυπρίων».
Μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν του στην Επισκοπή, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε επίσης ότι οι στόχοι της Τουρκίας είναι να ελέγχει την Κύπρο στους σχεδιασμούς της να αποβεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Ο Βάσος Λυσσαρίδης κατέθεσε δέσμη μέτρων για αντιμετώπιση των εξελίξεων. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

(α)Τυχόν άρνηση μας να παρακαθήσουμε σε διάλογο θα οδηγήσει σε επίρριψη ευθύνης για το αδιέξοδο στη δική μας πλευρά

(β)΄Ετσι χωρίς να καταγγέλλουμε τη διαδικασία (που δεν ανταποκρίνεται στην ουσία του Κυπριακού) θα πρέπει να υιοθετήσουμε σειρά μέτρων που θα προβάλλουν την αντικατοχική υφή του Κυπριακού.

Ι. Καταγγελία της Τουρκίας σ΄όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα (κοινοβούλια) για τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

ΙΙ.Αντεπίθεση αναφορικά με τη διεθνή διάσκεψη. Ναι, με τη σωστή σύνθεση και με μόνο θέμα τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού.

ΙΙΙ.Δημιουργία συμμαχιών μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο

ΙV.Διαφώτιση.

V.Κοινή στρατηγική με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας (Συγκυριαρχία Αιγαίου, Κυπροποίηση της Θράκης, Αλεξανδρεττοποίηση της Κύπρου).

VΙ.Στις συνομιλίες να καταθέσουμε ως βάση του διαλόγου το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου (Σεπτ. 2009) και να απαιτήσουμε Τουρκικές προτάσεις επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.

VΙΙ.Να αναζωογονηθεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου.

VΙΙΙ.Να μετατραπεί το Εθνικό Συμβούλιο σε όργανο συλλογικής αντιμετώπισης του Κυπριακού προβλήματος.Να αξιοποιηθούν μελέτες ειδικών επιστημόνων.

ΙΧ.Να διαφοροποιηθούν και οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου αναφορικά με το περιουσιακό (αναπαλλοτρίωτο πρέπει να είναι το δικαίωμα ιδιοκτησίας) με το λιμάνι Αμμοχώστου (όχι λειτουργία χωρίς εμπλοκή της Κυπριακής κυβέρνησης) και τη διεθνή διάσκεψη (μόνο κυβερνήσεις συμμετέχουν σε διεθνείς διασκέψεις). Ασφαλώς δεν εξαντλώ τον κατάλογο των μέτρων.»

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.