30/11/10

«ΝΑΤΟποίηση» του Κυπριακού από την Αγκυρα

Ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι δεν είναι το ΝΑΤΟ το φόρουμ που θα λυθεί το Κυπριακό

Του Νίκου Μελέτη
Την «ΝΑΤΟποίηση» του Κυπριακού, ώστε να μεταφέρει και τη συμμαχική πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να υπονομεύσει ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της
ελληνικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, επιχείρησε παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στην Λισαβόνα ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Με τρισέλιδη επιστολή του (την οποία έχει στην διάθεση της η ΗΜΕΡΗΣΙΑ) προς τους ηγέτες όλων των άλλων κρατών μελών και στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο κ. Γκιουλ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη Συμμαχία σαν μοχλό για την απόσπαση ανταλλαγμάτων από την Ε.Ε., τα οποία μάλιστα συνδέονται ευθέως και με την ίδια την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να θέσει το ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, ενόχλησε αρκετές συμμαχικές χώρες και είναι ενδεικτικό ότι δεν βρήκε την ανταπόκριση που ίσως ανέμενε στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντήσεις δόθηκαν και από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, που υπενθύμισε ότι δεν είναι το ΝΑΤΟ το φόρουμ που θα λυθεί το Κυπριακό. Η επιστολή του κ. Γκιουλ όμως αλλά και η, στο ίδιο πνεύμα, παρέμβασή του στη Σύνοδο, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της τουρκικής πλευράς.
Ο κ. Γκιουλ επαναφέρει την τουρκική απαίτηση για συμμετοχή στη διαδικασία σχεδιασμού και απόφασης στρατιωτικών αποστολών της Ε.Ε., ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ντε φάκτο εναλλακτική Ειδική Σχέση, όπως την επιθυμεί, όμως, η Τουρκία.
Ο κ. Γκιουλ, την στιγμή μάλιστα που έχουν εισέλθει σε κρίσιμη καμπή οι συνομιλίες για το Κυπριακό, περιγράφει ουσιαστικά ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε. θα παραμένει εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.