27/11/10

Η Τουρκία θέλει να "σβήσει" το Καστελλόριζο από το χάρτη

 
Σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή που φέρνει στο φως της δημοσιότητας άκρως απόρρητο έγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο έγγραφο αυτό της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών η πρώτη αποκάλυψη αναφέρει ότι η Τουρκία απαιτεί η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι ξεχωριστή από τη διαπράγματευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. 



Με αυτό το τρόπο στην ουσία η Τουρκία προσπαθεί να αποσυνδέσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να το παρουσιάσει ως αποκομμένες νησίδες που επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 
Μία τέτοια εξέλιξη αυτόματα σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα αμφισβητήσουν το νομικό δικαίωμα αυτών των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και άρα Αποκλειστικη Οικονομική Ζώνη.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα δεν θα μπορεί διεκδικήσει την εκμετάλλευση μιας μεγάλης θάλασσιας έκτασης, στο υπέδαφος της οποίοας θεωρείται πως υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 



Και ενώ η Τουρκία φαίνεται πως προχωρά σε κάθε μορφής πίεση για να προασπίσει τα συμφέροντά της, σύμφωνα με την εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στην ελληνική νομοθεσία ούτε τον σύγχρονο ορισμό της υφαλοκρηπίδας αν και έχει εθνικό συμφέρον και διατηρεί τον περιοριστικό ορισμό του 1958.



Μία δεύτερη αμέλεια της Αθήνας είναι πως δεν έχουν ακόμα υποβληθεί χάρτες με τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ αν και η αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ετοιμάσει τέτοιους χάρτες.http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=1296

7 σχόλια:

  1. Το να μην αφήσουμε κι άλλο να μας κυβερνούν τέτοια λαμόγια σαν αυτά των τελευταίων ετών, είναι πέρα από ΕΠΕΙΓΟΝ και πατριωτικό καθήκον μας !!!
    Το συντομότερο τον πούλο, το καλύτερο για την πατρίδα !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, αλλά μέχρι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες και κατεβούμε οι ίδιοι στην πολιτική αντί να κριτικάρουμε από τον υπολογιστή του σπιτιού μας καλό θα είναι να μην μιλάμε.
    Να μην μας κυβερνάνε τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ ή τα λαμόγια της ΝΔ ή τα λαμόγια το όποιου κόμματος, σύμφωνοι. Μετά τι; Θα έρθει ο σούπερμαν να αναλάβει ή θα "επιστρέψουν οι θεοί των ελλήνων" και άλλα χαριστωμένα που λένε κάποιοι αλλοπαρμένοι;
    Όταν σχολιάζουμε πράγματα με ουσία καλό είναι να έχουμε και ουσιαστικές προτάσεις αντί να χρησιμοποιούμε τσιτάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιος έβγαλε φωτογραφία στο καστελόριζο για να στείλει μήνυμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάλτε έπαρχο στο Καστελόριζο τον Πάγκαλο να τελειώνει το ζήτημα μια και καλή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 8:52 π.μ. //καλό είναι να έχουμε και ουσιαστικές προτάσεις//
    ----------------
    Εσένα δεν σε βλέπω όμως να κάνεις κάποια... Εμείς έχουμε κάνει πολλές !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιος έβγαλε φωτογραφία στο καστελόριζο για να στείλει μήνυμα!

    28 Νοεμβρίου 2010 8:54 π.μ.


    ναι,εννοείς τον ΓΑΠ,όταν ανακοίνωνε ότι πάμε ΔΝΤ,αν δεν κάνω λάθος.

    οι ξένοι και τα εντός Ελλάδος, όργανα τους,ξέρουν από συμβολισμούς και το ρόλο των συμβολισμών στην πολιτική.

    με το συγκεκριμένο, ήθελαν να μας καταρρακώσουν το ηθικό.

    αλλά ξεχνούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κααλά! Η Αθήνα να μη βιάζεται καθόλου, έεεεχει καιρό!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.