28/11/10

Γιώργος Πάγκαλος: Ηρωϊκός πιλότος και πατέρας του Θεόδωρου...

Ο Θόδωρος Πάγκαλος είναι απρόβλεπτος,ανατρεπτικός πολυ συχνά και αιρετικός. Πριν από λίγες ημέρες «ψήφισε» υπέρ των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην χρόνια διαμάχη που έχουν με τους ιπτάμενους συναδέλφους στους σχετικά με την αρχαιότητα. Που είναι το παράξενο θα πείτε. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος,είναι γιος αεροπόρου και μάλιστα ενός ήρωα και παρασημοφορημένου πιλότου από την Ελλάδα και τη Βρετανία. Ο Γιώργος Πάγκαλος,που αποφοίτησε με την 1η σειρά Ικάρων το 1932 (στη φωτό πέμπτος από αριστερά όρθιος),υπήρξε ένας πιλότος «μπαρουτοκαπνισμένος» και σίγουρα πολύ ...παραγωγικός.


23 Ιουλίου 1943. Η επιχείρηση ΘΕΤΙΣ ξεκινά. Αεροσκάφη των ελληνικών μοιρών δίωξης στη Μέση Ανατολή ξεκινούν τη σημαντικότερη ίσως αποστολή τους κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Και σίγουρα τη πιο επικίνδυνη: προσβολή γερμανικών στόχων στη κατεχόμενη Κρήτη. Σ΄ένα από τα 17 αεροσκάφη πιλότος ήταν ο σμηναγός Γιώργος Πάγκαλος,πατέρας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.




Yστερα από πτήση τριών ωρών, τα ελληνικά αεροσκάφη έπληξαν το σταθμό ραντάρ στην Iεράπετρα καθώς και την ευρύτερη περιοχή (διάφορους στρατιωτικούς στόχους), παρά τον καταιγισμό πυκνών αντιαεροπορικών πυρών. Στην περιοχή aγίου Nικολάου, ο ανθυποσμηναγός Eλευθέριος Αθανασάκης ανέφερε ότι είχε πρόβλημα επάρκειας καυσίμων και ΈΚΑΝΕ αναγκαστική προσγείωση. ».


Στο σημείο όμως που προσγειώθηκε βρισκόταν μια γερμανική περίπολος, η οποία τον καταδίωξε. O Αθανασάκης αμύνθηκε με το περίστροφό του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαφύγει. Οι σφαίρες του Αθανασάκη τελειώνουν , με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός πάνω στην ανταλλαγή πυροβολισμών με τους διώκτες του.



Τα ελληνικά αεροπλάνα συνέχισαν την αποστολή τους, πετώντας προς το Hράκλειο και πλήττοντας γερμανικό στρατόπεδο. Το αεροσκάφος του Σωτήρη Σκάντζικα βλήθηκε από τα γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά και καταρρίφθηκε. O Eλληνας χειριστής πήδηξε με το αλεξίπτωτο και συνελήφθη αιχμάλωτος σχεδόν αμέσως. Oδηγήθηκε στο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων αεροπόρων Stalag Loft No. III, όπου και εκτελέστηκε.
Σε τέτοιες αποστολές συμμετείχε ο Γιώργος Πάγκαλος,ο οποίος έφθασε στο βαθμό του πτεράρχου αν και διώχθηκε για τις απόψεις του. Προηγουμένως όμως είχε παρασημοφορηθεί για τα πολεμικά του κατορθώματα και από την Ελλάδα και από τη Βρετανία.



Δεν έλειψαν φυσικά οι ...κακίες και τα πραγματικά δηλητηριώδη σχόλια αεροπόρων εναντίον του αντιπροέδρου. Γηραιός αεροπόρος έλεγε ότι ο αντιπρόεδρος «κρατάει μανιάτικο» αυτό που φέρεται να του είπε ο πατέρας του,τη πρώτη φορά που ο Θόδωρος Πάγκαλος πήρε κυβερνητική θέση : «Μπράβο. Αλλά δεν είναι το ίδιο με το να γίνεσαι πτέραρχος».

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=1304

10 σχόλια:

  1. ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πειραζει,ας είμαστε "αντιπαραγωγικοί"...'Οταν θα έρθει η ώρα όμως θα ανταπεξέλθουμε στην βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι αεροπόροι του έπους του 1940!!!!Και οτι θα γραφτεί νέο έπος ειναι σίγουρο!
    ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μήλο έπεσε μεν κάτω από την μηλιά, αλλά ...κύλησε και βρέθηκε μακριά της.
    Τι κρίμα οι γόνοι να μη μοιάζουν στους προγόνους τους !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 28 Νοεμβρίου 2010 2:13 μ.μ.

    >Και οτι θα γραφτεί νέο έπος ειναι σίγουρο!
    ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ<


    τρίχες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και που να 'ξερε ο Χριστιανός τι κούναγε...

    Αν υπήρχε τρόπος να το μάθαινε μπορεί να και να τον πέταγε.

    Έτσι έκανε και ο Ανδρέας με το Γιώργο και τη μία δεν τον έπιασε και τώρα μας το πληρώνουμε ...εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΥΣΗΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.ΑΛΛΑ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΚΑΠΩΣ,ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ ΕΦΕΤΟΣ,ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ "ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ".
    ΕΝΝΟΙΩΣΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΛΥΠΗ.
    ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ .ΚΑΙ ΛΥΠΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...
    ΕΥΓΕ !ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ,ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΧΥΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΥΝ !
    "Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ"
    ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργος Πάγκαλος. Σίγουρα παραγωγικός και με το παραπάνω σαν αεροπόρος. Μόνο που αν ζούσε σήμερα θα ευχόταν να ήταν αντιπαραγωγικός σαν άντρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πατέρας δεν είναι μόνος στην ανατροφή των παιδιών.Τωρα,όταν ο πάγκαλος έτρεχε με τον Σίμο τον υπαρξιστή και το τζιπάκι του (περίπου το 1953)ποιός του το επέτρεπε;;;και γιατί ;;;και ιδού το αποτέλεσμα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.