29/11/10

Αποτελεσματικότητα από τους περιορισμούς στη δημόσια διοίκηση

της Ελίνας Γαληνού
Το κράτος-μαμούθ, δηλαδή η τεράστια έκταση δημοσίων υπηρεσιών μαζί με τους αντίστοιχους υπαλλήλους, ήταν οπωσδήποτε ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα. Ενα πρόβλημα που δίκαια αξιολογείται ως βασική αιτία της υπερχρέωσής μας. Παρ΄όλα όμως τα πολλά που συζητήθηκαν εδώ και χρόνια για το θέμα αυτό, κανένας πολιτικός δεν τολμούσε να το αντιμετωπίσει. Έτσι, το
δημόσιο συνέχιζε να διογκώνεται εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και των πολιτών που ακόμα και για την διεκπεραίωση απλών καθημερινών τους υποχρεώσεων, αναγκάζονται να δαπανούν πολύ χρόνο και να υφίστανται πάμπολλες ταλαιπωρίες χωρίς κανείς να τους αποζημιώνει γι΄αυτά...
Έπρεπε φαίνεται να έρθει η τρόικα για να μας επισημάνει ότι το πράγμα δεν πάει άλλο. Και σ΄αυτό βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε άδικο, γιατί η πρώτη ερώτηση που έκαναν οι εκπρόσωποί της όταν επισκέφτηκαν την Αθήνα τον περασμένο Μάιο ήταν "πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχει η Ελλάδα;". Ασφαλώς όλοι θυμόμαστε την αμηχανία της κυβέρνησης προ αυτού του ερωτήματος. Κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει επακριβώς...Δεν ήξεραν, ή δεν τόλμησαν να προφέρουν τον πραγματικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων για να μην τρομάξουν οι εκπρόσωποι μόλις ήρθαν; Εστω, αυτό δεν θα το μάθουμε.
Ωστόσο, στο διάστημα που ακολούθησε μας δόθηκε η ευκαιρία να πληροφορηθούμε αρκετά από τα "άδυτα" του δημοσίου όσον αφορά τις υπηρεσίες που διέθετε, τον αριθμό υπαλλήλων, τις μισθολογικές τους απολαβές και ...αρκετές περιπτώσεις αργομισθιών. Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα ευτράπελα ήταν πέρα από την φαντασία του απλού νομοταγούς πολίτη, και διόλου ασύνδετα- βάσει αυτών των δεδομένων- με την υπερχρέωση της χώρας. Τώρα η κυβέρνηση, εν όψει νέων τρομοσεναρίων "περί ανεπαρκούς προόδου στην εξοικονόμηση πόρων και κινδύνου μη καταβολής της τέταρτης δόσης από τον Μηχανισμό Στήριξης", λίγες μόνο μέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προχωρεί εν τάχει σε νέες μεταρρυθμίσεις. "Δεν έχουμε διόλου χρόνο, γι΄αυτό θα εργαστούμε ακόμα και μέσα στις γιορτές για να ολοκληρώσουμε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και μετατάξεις..."
Δεκτό το επιχείρημα έλλειψης χρόνου, αλλά δεν είναι κάτι καινούριο. Χρόνος δεν υπήρε ούτε για δείγμα, από πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά...γιατί τον άφησαν να χαθεί; Εστω ότι δεν πρόλαβαν τις πρώτες "100 μέρες" ή τις επόμενες 100. Οταν όμως από τον Ιανουάριο και έπειτα, ξεκίνησε το θρίλερ χρεωκοπίας της Ελλάδας πού ήταν οι αποφασιστικές τους κινήσεις; Πού ήταν η άμεση λήψη μέτρων περιστολής δημοσίων δαπανών, με πρώτο τον περιορισμό στη δημόσια διοίκηση; Πού ήταν η απογραφή δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν ακόμα καλέσει ο πρωθυπουργός το ΔΝΤ; Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν είχε γίνει τότε, αλλά θα μου πείτε, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εστω. Οπως και να έχει το πράγμα άλλωστε, τις επιπτώσεις εμείς θα τις πληρώνουμε εσαεί. Το μαζικό τσεκούρωμα που πέφτει τώρα στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και μάλιστα με ρυθμούς fast-truck, μοιάζει εντυπωσιακό δεν λέμε.
Ομως πέρα από τις εντυπώσεις για αποφασιστικότητα και συμμόρφωση προς τις επιταγές του Μνημονίου, υπάρχει και η λειτουργία του κράτους. Πόσο μελετημένες είναι αυτές οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις, ή οι μετατάξεις υπαλλήλων; Αν πράγματι όλα αυτά καθυστέρησαν για να μελετηθούν και να εφαρμοστούν έτσι ώστε να μην διαταραχτεί η λειτουργία του δημόσιου τομέα, ίσως είμαστε σε καλό δρόμο. Αν όμως γίνονται συγκυριακά, βεβιασμένα, τα προβλήματα θα είναι πάρα πολλά. Υπάρχει κίνδυνος πολλές από τις μετατάξεις, να γίνουν με κριτήρια κομματικής προτίμησης υπό το πρόσχημα "υπηρεσιακών αναγκών". Οι πιθανότητες να προκύψουν μεγάλες δυσλειτουργίες μέσα στον κρατικό μηχανισμό, είναι πολλές αν δεν έχει προβλεφθεί προηγουμένως η κατάργηση ή ο περιορισμός πολλών περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο κάθε πολίτης, θα βρεθεί προ ενός κυκεώνα αφού πιθανόν να μη γνωρίζει ούτε πώς θα πληρώνει την εφορία του. Οι συναλλαγές με τις κρατικές υπηρεσίες, θα γίνουν ακόμα πιό χρονοβόρες και δύσκολες, εάν το κράτος έχοντας καταργήσει θέσεις εργασίας, επιμένει να διατηρεί τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές του απαιτήσεις. Αν ο πολίτης μετά τις μεταρρυθμίσεις αυτές, μπορεί να διεκπεραιώνει όλες του τις υποχρεώσεις σε μια ή δύο στάσεις, τότε θα πούμε "χαλάλι". Ομως θα γίνει έτσι, ή από κει που τρέχαμε μισό χρόνο για μια υπόθεση, θα τρέχουμε τώρα ενάμιση;

6 σχόλια:

  1. Ελίνα μου αν είχαν κατά νου να διορθώσουν τα κακώς κείμενα θα έπρεπε πρώτα να καθαρίσουν το κόπρο εκ των έσω.
    ΝΑ πιάσουν τους κλέφτες που έχουν στους κύκλους τους , να δημεύσουν περιουσίες , να πάρουν πίσω άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος.
    Να εξοστρακίσουν όπως κάποτε έκαναν στην Αρχαία Ελλάδα.
    Και αφού έδιναν πρώτοι το παράδειγμα μετά να πάνε στον λαό, μιας και τα φάγαμε όλοι μαζί...
    Ομως όλοι αυτοί λειτούργησαν όπως η γάτα ,που αφού κάνει ότι κάνει τα σκεπάζει με χώμα να μη μυρίζουν.
    Όλα γίνονται για να ικανοποιηθούν οι Λερναίες Υδρες των αγορών και να καλυφθούν οι λαμογιές των όποιων έχουν φάει ''και τα τούβλα από την πολυκατοικία''.

    Έμαθα να ζω στον υπερκαταναλωτισμό γιατί μου το επέτρεψες ως κράτος να το κάνω. Φταίω που το ακολούθησα μεν αλλά μη στρουθοκαμηλίζεις νομίζοντας ότι θα πληρώσω μόνη το μάρμαρο.
    Θα το πληρώσουμε όλοι μαζί μεν αλλά ο καθένας το μερίδιο του.
    Απλώσαμε τα πόδια μας πέρα από το πάπλωμα αλλά ποιος έδειξε ότι το πάπλωμα ήταν μεγαλύτερο , ποιος το άλλαξε ή ποιος έδειξε ότι μεγάλωσε ;
    Εγώ , εσύ , ή κάποιος/οι άλλοι;

    Δεν αποποιούμαι, ούτε πιστεύω κανείς το κάνει από το λαό ,τις ευθύνες του, όμως έτερον εκάτερον, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αυτό όλο είναι μια φούσκα που απλά θα καθυστερήσει λίγο ακόμα να σκάσει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από 30-35 περίπου χρόνια, ο τότε υπουργός Προεδρίας Κ. Στεφανόπουλος (μετέπειτα Πρόεδρος Δημοκρατίας) είχε καλέσει ομάδα εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό να του κάνουν μια έκθεση για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Ένα από τα συμπεράσματα της έκθεσης ήταν ότι για την ορθολογική λειτουργία του δημοσίου στην Ελλάδα, θα έπρεπε για κάθε δύο δημ. υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνταν να προσλαμβανόταν ένας. Αυτά πριν 30-35 χρόνια...

    Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε. Ήρθε ο Αντρέας και για να δημιουργήσει τον κομματικό στρατό του και το βαθύ ΠΑΣΟΚ, δανειζότανε και διόριζε αβέρτα κουβέρτα. Αποτέλεσμα, σήμερα στην ΑΔΕΔΥ η ΠΑΣΚΕ να παίρνει σχεδόν σταλινικά ποσοστά. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και σου λένε ότι για κάθε 5 που θα βγαίνουν στη σύνταξη θα παίρνεις έναν. Ας βγάλουν τα μάτια τους, δικοί τους είναι κι ας κάνουν καλά μαζί τους. Όταν έρθουν οι διαταγές του ΔΝΤ για απολύσεις, μοιραία θα θιγούν και αρκετοί από τον κομματικό στρατό. Αλλά αν δεν μπορέσει να το κάνει το ΠΑΣΟΚ τότε ποιός θα μπορέσει; Και εδώ θέλω να δω τους συνδικαλιστάδες. Πως θα το παίξουν άραγε; Μια ντουφεκιά στον αέρα και πάπαλα, ως συνήθως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ήθελαν να εξυγιάνουν το κράτος θα έπρεπε να ξεκινήσουν απο το κεφάλι,απο το ίδιο το πολιτικό σύστημα,ενώ είναι το μόνο υπεύθυνο ουσιαστικά παραμένει το μόνο που όχι απλά δεν έχει μεταρυθμιστεί,αλλά δεν γίνεται ούτε καν λόγος για αυτό.

    Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας οι κινήσεις που έγιναν,και συνεχίζουν να γίνοντε είναι τουλάχιστον κομικοτραγικές,και εξηγούμαι,τη στιγμή που έχεις τεράστια ανάγκη να τονώσεις την ανταγωνιστικότητα σου προχωράς σε εξωπραγματικές αυξήσεις των καυσίμων,τα καύσιμα για το κόστος των μεταφορών και ακολούθως των προιόντων σου είναι καθοριστικά.

    Ενώ ως χώρα της ΕΕ διαθέτουμε τους πιο χαμηλόμισθους υπαλήλους,το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχεται ακριβώς αυτός ο τομέας,θα μας τρελάνουν νομίζω.

    Ταυτόχρονα,επιβάλουν όλο και μεγαλύτερους φόρους στις επιχειρήσεις,τους υψηλότερους στην ΕΕ αλλά και στη ''γειτονιά'' μας.

    Είναι τραγικά αυτά που κάνουν,κανένας δεν ξέρει τι του γίνεται,κάνουν σπασμοδικές κινήσεις και προκαλούν εκνευρισμό στην Ελληνική οικονομία,οι μόνοι που φένεται να γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται είναι ο στενός κύκλος του πρωθυπουργού,όλοι οι υπόλοιποι παπαγαλίζουν δεξιά και αριστερά ότι τους πούνε απο το κόμα,που ακόμη και αυτοί πολές φορές φένεται πως δεν κατανοούν ούτε οι ίδιοι τι ακριβώς παπαγαλίζουν.Ακόμη και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν(τα περισότερα παραδοσιακά) δείχνουν αδυναμία να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα,δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύστοχες οι παρατηρήσεις σας. Το πρόβλημα πράγματι, είναι κυρίως πολιτικό εδώ πέρα. Και εξηγούμαι-δεν το λέω αυτό μόνο για το Μνημόνιο. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να φανταστώ αν κάποιοι πιστεύουν ακόμα ότι η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται εδώ τώρα, μπορεί να αποβεί προς όφελός μας. Δεν υπάρχει σχέδιο, στρατηγική, συντονισμός, αυτό πια φαίνεται καθαρά. Πού όμως θα πάει αυτό; Συρόμαστε σε έναν κατήφορο με ρυθμούς που επιταχύνονται κάθε τόσο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε μία παγκόσμια πολιτικη οικονομική και κοινωνική κυβέρνηση.
    Η οποία θα ξεκινήσει από την ''κατάληψη'' των αδύνατων οικονομικά και κοινωνικά κρατών, λειτουργώντας ώς Μεσσίας και ισχυρός λύτης των προβλημάτων τους.
    Και θα καταλήξη στα μεγάλα κράτη τα οικονομικά εύρωστα επι του παρόντος.
    Οι λαοί των αδύνατων κρατών θα γίνουν οι εργάτες των ολίγων.
    Αυτό για να γίνει πρέπει
    να καταστραφούν οικονομίες
    να καταπατηθούν εδάφη
    να ξεπουληθούν αξίες
    να ισοπεδωθούν ελευθερίες
    να στιγματιστούν ως τρομοκράτες και ρατσιστές οι πραγματικοί επαναστάτες και όχι οι γιαλαντζί που σαν κερκόπορτες ανακατέβονται στους προαναφερόμενους με σκοπό να διαλύσουν την όποια αντίδραση και αντίσταση.
    Να καταστραφούν συνειδήσεις παιδεία γλώσσα νεολαία ιστορία

    Money talks and bullshit walks αυτό πιστεύουν γι αυτό πολεμούν .... Τον ένα και μοναδικό θεό το χρήμα και την εξουσία .

    Δεν γίνεται να έχεις λεφτά και εξουσία και να είσαι με το σταυρό στο χέρι έχοντας ήθος συνείδηση και αξίες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναί Χριστίνα. Κυρίως παιδεία, γλώσσα, ιστορική συνείδηση που διαμορφώνουν τις νοοτροπίες.
    Το μοντέλο ανθρώπου που χρειάζονται, τους αρκεί να ζεί για να παράγει και να καταναλώνει, χωρίς να πολυσκέφτεται ή να έχει ηθικές αναστολές.
    Κάποιος καθηγητής μου μας έλεγε κάποτε "Power corrupts". Ισως χρειαζόταν μια διευκρίνηση για το τι εννοούσε "δύναμη". Γιατί μεγάλη δύναμη για τον άνθρωπο είναι η πίστη σε κάποιες αξίες και κυρίως η αγάπη.
    Αν τον έβλεπα κάπου σήμερα τον καθηγητή, θα του έλεγα την συμπληρωματική σκέψη που έχω κάνει. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.