29/11/10

Τι Ερντογάν, τι Κεμάλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούσε για καιρό ένα μυστήριο για τους Αμερικανούς, όπως φαίνεται από τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα. Οι αμερικανοί διπλωμάτες δείχνουν να έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο τούρκος πρωθυπουργός είναι ένας μεταρρυθμιστής μεαυταρχικές τάσεις, ο οποίος δεν εμπιστεύεται κανέναν και περιβάλλεται από έναν κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν, αλλά τον αψηφούν. 

O Ερντογάν πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή το 1998, όταν καταδικάστηκε για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους, στη συνέχεια όμως μετρίασε τον πολιτικό του λόγο και το 2001 ίδρυσε το ΑΚΡ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν με ανησυχία τις αδυναμίες που καθιστούν τον πρωθυπουργό ευάλωτο («αλαζονική υπερηφάνεια» και «αχαλίνωτη φιλοδοξία»). Το 2007, ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, η αμερικανική πρεσβεία αναρωτιέται αν ο Ερντογάν έχει μια «κρυφή ισλαμική ατζέντα» και θεωρεί ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έχουν παρουσιάσει παρά «περιστασιακές αποδείξεις» εναντίον του (τηλ. 101373). Λίγο μετά τις εκλογές του 2007, τις οποίες το ΑΚΡ κερδίζει με 47%, ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μιλά με έναν αμερικανό διπλωμάτη (τηλ. 116713, με την ένδειξη «απόρρητο»). 


Η συνομιλία είναι φιλική, αλλά η πρεσβεία παρατηρεί ότι ο «ισχυρογνώμων και υπερδραστήριος» Ερντογάν είναι ένας «καλοπροαίρετος πατριάρχης που διοικεί τη χώρα του με αυταρχικούς τόνους».

Σε ορισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζονται αμφιβολίες για τη χρηστή διαχείριση του Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ετσι, σε μια έκθεση για την κατάσταση στην Αττάλεια, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα αναφέρει ότι ο Ερντογάν πρότεινε στον δήμαρχο (και μέλος του κόμματός του) να αναθέσει την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής στον επιχειρηματία Σαντίκ Αλμπαϊράκ- που τυγχάνει να είναι συμπέθερός του.

Σε σχέση πάντα με τις εκλογές του 2007, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα προσπαθεί να διαλευκάνει τις προθέσεις των στρατιωτικών μετά το «ηλεκτρονικό πραξικόπημα» της 27ης Απριλίου. Αφού ζητά τη γνώμη διάφορων τούρκων ειδικών, η δεύτερη στην ιεραρχία της πρεσβείας γράφει ένα σχόλιο όπου σημειώνει ότι «οι στρατηγοί έχουν σαφή δράση από τα παρασκήνια». Αναφέρεται συγκεκριμένα στην πίεση που ασκούν οι στρατηγοί για επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ κατά του ΡΚΚ. Ο στόχος είναι να αποδειχθεί η αδυναμία της κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία και να κατευθυνθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι προς λαϊκά κόμματα.

Συμπερασματικά, οι αναλυτές της πρεσβείας στην Αγκυρα θεωρούν ότι ο Ερντογάν διευθύνει ένα συντηρητικό κίνημα με ισλαμικές ρίζες, το οποίο προωθεί τις ίδιες ιδέες με τον Κεμάλ Ατατούρκ για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.


«Δικαιολογημένη λόγω κρίσης η καθυστερημένη απάντηση Παπανδρέου»

ΕΥΘΥΝΕΣ σε άλλους- και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Γαλλία και Αυστρία- κατά τη συνήθη τουρκική τακτική, για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χωλαίνει, επιρρίπτει ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου στη συνάντησή του με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.

Οπως προκύπτει από το τηλεγράφημα της συνάντησής τους στις 25 Φεβρουαρίου του 2010, ο Σινιρλίογλου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της τουρκικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές ΕλλάδαςΤουρκίας για το Αιγαίο, αποδίδει τα εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σε «υποκινούμενες από πολιτικά κίνητρα» αντιρρήσεις των προαναφερθέντων χωρών. Συγκεκριμένα, κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους για αδιαφορία, η οποία προκύπτει από το ότι «το γεγονός πως είναι μέλη της Ε.Ε. τούς καθιστά άτρωτους».

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσουν την πρόοδο που επετεύχθη με το σχέδιο Ανάν το 2004. Προσποιούνται ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού είναι εσωτερική υπόθεση, παρ΄ ότι, βάσει διεθνούς συνθήκης, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια», φέρεται να λέει ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ (ο ειδικός απεσταλμένος του γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό) είναι «απογοητευμένος, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι». Γι΄ αυτό, ο τούρκος αξιωματούχος ζητά την άμεση εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Ειδική αναφορά κάνει ο Φ. Σινιρλίογλου και στην απαντητική επιστολή που είχε στείλει ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή, την οποία του είχε στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου του 2010.

Κάνει λόγο για «καθυστερημένη» απάντηση, την οποία, πάντως, δικαιολογεί, λέγοντας ότι είναι «κατανοητή» λόγω της απορρόφησης του έλληνα Πρωθυπουργού από την οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα. Με βάση την απάντηση του Παπανδρέου, ο Σινιρλίογλου είκαζε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα για «αρκετές μακροχρόνιες διαφορές» θα άρχιζαν σύντομα...

Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών δεν φείδεται επικρίσεων για τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Κατηγορεί τη Γαλλία ότι άλλαξε γνώμη για την ένταξη της Τουρκίας «στη μέση του δρόμου» και υποστηρίζει ότι η γαλλική αντίδραση στην ένταξη «διευρύνει το πολιτισμικό χάσμα» ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.

tanea 

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.