29/11/10

Οι ηγεμονικές στρατηγικές της Γερμανίας

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Συγγραφέα, καθηγητή του
Πανεπιστημίου Πειραιώς  nkotzias@otenet.gr.
Οποιαδήποτε πρόταση γίνεται στη Γερμανία προκειμένου να συμβάλλει στην ισορροπία του παγκόσμιου συστήματος, ακόμα και από τον Ομπάμα στη σύνοδο των G20 στη Σεούλ, χαρακτηρίζεται από το Βερολίνο σταλινική, που αρμόζει σε σχεδιασμένες οικονομίες.
Το Βερολίνο θεωρεί ότι οι προτάσεις για περισσότερη ισορροπία στη διεθνή οικονομία στοχεύουν «στην τιμωρία της Γερμανίας» ως πρωταθλήτριας στις εξαγωγές. Ως «μέτρο σε βάρος των πετυχημένων» που πορεύονται σε έναν οικονομικά ορθό δρόμο.

Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό που προτείνεται στη Γερμανία, είναι να κατανοήσει ότι τα πλεονάσματα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα επιτυχημένων στρατηγικών εξωτερικού εμπορίου, αλλά συνδέονται με μια ιδιόμορφη πολιτική προστατευτισμού που συνίσταται στην καθήλωση της εσωτερικής αγοράς. Η Γερμανία, λοιπόν, ψεύδεται όταν εμφανίζεται ως εκβιαζόμενη να «κόψει τις εξαγωγές της». Αυτό που της τονίζει η άλλη πλευρά, είναι ότι οφείλει να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση, ώστε να μπορούν οι μέχρι τώρα ελλειμματικοί εταίροι της να εξάγουν σ' αυτήν.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν αποσκοπεί, πρώτον, να εφαρμόσει εισοδηματικές και φορολογικές πολιτικές ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς, εκτός αν πιεστεί. Δεν επιθυμεί, δηλαδή, μια μεγάλη αύξηση μισθών και συντάξεων, στοιχείο ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς. Αν κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση θα το κάνει περιορισμένα και κάτω από την πίεση των κινημάτων. Δεύτερον, η Γερμανία έχει καταληφθεί από τη φαντασίωση της μετεξέλιξής της σε αυστηρό ηγεμόνα της Ε.Ε. του οποίου η ισχύς στο παγκόσμιο στερέωμα θα ενισχύεται διαρκώς. Νομίζει δε, ότι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης αυτής της φαντασίωσης θα ήταν η ανεξαρτητοποίησή της από τα όποια δεσμά της ευρωζώνης.

Θα ήταν η άμεση συνεργασία με την πλεονασματική Κίνα και η πρόσδεση της Ρωσίας στους σχεδιασμούς της. Η τελευταία θα της διασφάλιζε «ζωτικό χώρο», πρώτες ύλες και ενέργεια, καθώς και μεγάλες επενδύσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εκσυγχρονισμού της. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο είχε επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην εποχή του Μεγάλου Πέτρου και της Μεγάλης Αικατερίνης.

Στο πλαίσιο της ως άνω στρατηγικής, η Γερμανία θα επιθυμούσε ένα ακόμα πιο ισχυρό ευρώ, αλλά ελεγχόμενο άμεσα και μονοσήμαντα από την ίδια και το οποίο θα της εξασφάλιζε νομισματική παγκόσμια ισχύ. Γι' αυτό και επιθυμεί να «απαλλάξει» το ευρώ από «αδυναμίες». Είτε με το να σπάσει την Ε.Ε. σε δύο ζώνες: μία του Βορρά (των πλεονασματικών κρατών) και μία του Νότου (των ελλειμματικών), είτε να απαλλάξει την ευρωζώνη από τους αδύναμους. Γνωρίζει ότι αυτό έχει πολλαπλές δυσκολίες και φοβάται, ταυτόχρονα, ότι τέτοιες επιλογές μπορεί να συνοδευτούν με αρνητικές εξελίξεις για τα στενά της συμφέροντα. Οπως να οδηγήσουν σε μια μη ελεγχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, ακόμα και της Ε.Ε., καθώς και τη διεθνή απομόνωσή της.

Γι' αυτό επιλέγει άμεσα να κάνει πιο προσεκτικά βήματα, προωθώντας α) την ελεγχόμενη υποβάθμιση (αν χρειαστεί και χρεοκοπία) του Ευρωπαϊκού Νότου και των ελλειμματικών χωρών της Ευρωζώνης, β) την αύξηση της οικονομικής εξάρτησης αυτών των χωρών από το Βερολίνο, γ) την απεξάρτηση της Γερμανίας από την Ουάσιγκτον και δ) τη διασφάλιση νέων συμμαχιών-μετώπων, κινούμενη και πάλι, όπως μέχρι το 1945, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, από τα δυτικοκεντρικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά.
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=228277

7 σχόλια:

  1. Πολύ εύλογα όλα αυτά και μάλλον έτσι είναι αλλά αν κάνουμε μια υποθετική σκέψη πως η Γερμανία αυξάνει πράγματι του μισθούς της ώστε να τονώσει την κατανάλωσή της αυτό σε τι ακριβώς θα βελτίωνε την ελληνική ανταγωνιστικότητα επί της ουσίας και όχι θεωρητικά. Ταυτόχρονα με την αύξηση της γερμανικής κατανάλωσης θα έπρεπε να υπάρχει και επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τρίτες χώρες ώστε να υπάρξει πράγματι αποτέλεσμα. Άρα γιατί ακριβώς μας καίει η κατανάλωση μέσα στην Γερμανία όταν το δικό μας μερίδιο αγοράς εκεί είναι ασήμαντο; Τι πουλάει η Ελλάδα στον μέσο γερμανό; Ίσως κάποιες καλοκαιρινές διακοπές και τίποτα άλλο. Τις ίδιες ακριβώς διακοπές που μπορεί να βρει σε όλη την μεσογειακή λεκάνη. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά μας και όχι στο πως θα γίνει η κατανομή των εισοδημάτων στο εσωτερικό της Γερμανίας. Ας ψάξουμε λοιπόν νέους ρόλους στην κατανομή οικονομικής ισχύος όπως διαμορφώνεται το 2010 και ας μην αναλαμβάνουμε εργολαβικά να φέρουμε στην Ευρώπη οράματα ξένα που εκτός των άλλων δεν μας εξυπηρετούν κιόλας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑI ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΒΟΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΡUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''ΝΑI ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΒΟΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΡUN. '

    Μεγαλε σου'χουν καει ολες οι ασφαλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Κοτζιάς περιγράφει τι κάνει η Γερμανία για να επιβιώσει/επιβληθεί. Θα ήταν πιο σωστό να σημείωνε ότι το ίδιο κάνουν αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες από την Κϊνα και τις ΗΠΑ ως τη Γαλλία και την Ελβετια. Να έλεγε δηλαδή ότι το παγκόσμιο πλαίσιο είναι σε κίνηση και ο καθένας αγωνίζεται να πάρει θέση.
    Αν θεωρεί φαντασίωση τη στρητηγική της Γερμανίας θα οφειλε να εξηγήσει το γιατί-για΄τι θα αποτύχει, αφού είναι φαντασίωση. Θα όφειλε επισης να εξηγ΄σηει γαι΄τι είναι αθέμιτο. Οι ΗΠΑ δεν επιδιωκουν το ίδιο; Η Ρωσία; Η Κίνα; Ακομακαι η Τουρκία.
    Κατά τα αλλα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: να διαλυθει η ΕΕ, να κοπει στα δυο, να, να...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγαλε σου'χουν καει ολες οι ασφαλειες.

    30 Νοεμβρίου 2010 12:04 π.μ.

    -----------------------

    Εγώ τον κατάλαβα τον ΡUN, εσύ γιατί όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ τον κατάλαβα τον ΡUN, εσύ γιατί όχι;

    Γιατι γραφει π@π@ριες που δεν προκειται να γινουν ΠΟΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τὸ ἄρθρο αὐτὸ δὲν ἀπαντᾶται στὸ πόδι. αὐτὸς ποὺ τὀ 'γραψε, ἔχει μελετήσει πολύ, δὲν μπορεῖ νὰ τὸν ἀντικρούση κάποιος ἔτσι εὔκολα.
    Τὸ γεγονὸς εἶναι ὅτι ὁ γερμανικὸς γίγαντας ξαναξυπνᾶ.
    Ἐνδόνυχα, ὅλη ἡ Εὐρώπη δὲν ἤθελε τὴν ἕνωση τῶν δύο Γερμανιῶν, ἀλλὰ μᾶλλον δὲν μποροῦσε νὰ τὴν ἐμποδίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.