17/11/10

Η οικονομική κρίση εμπόδιο στη λύση του Σκοπιανού

Αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει δύσκολες αποφάσεις στο πρόβλημα της ονομασίας βλέπει ο Κρίστοφερ Χιλ

Του Γιώργου Χρηστίδη

Η οικονομική κρίση δένει τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αποτρέπει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων με πολιτικό κόστος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Χιλ.

"Το ζήτημα του ονόματος είναι ακανθώδες πολιτικά, ιδίως για την Ελλάδα. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχει λάβει ορισμένες πολύ δύσκολες αποφάσεις στην οικονομία, άρα κωλύεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις [και στο Σκοπιανό]", τονίζει στη "Μ" ο έμπειρος αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (1996-1999) και έχει συμμετάσχει σε ουκ ολίγες "επικίνδυνες αποστολές" (συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, ήταν επικεφαλής των εξαμερών συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ).
Ο κ. Χιλ, επικεφαλής σήμερα της Σχολής Διεθνών Σπουδών Josef Korbel του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, μίλησε στη "Μ" στο περιθώριο κλειστής εκδήλωσης του Institute of International Education στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Κολοράντο.

Όπως τόνισε, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (η συμμαχία δεν θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης στη γειτονική χώρα χωρίς προηγουμένως να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο πρόβλημα του ονόματος) και την ΕΕ εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

"Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ στα βόρεια σύνορά της, καθώς ένας σύμμαχος δεν θα συνιστούσε απειλή. Φυσικά οι Έλληνες θα απαντούσαν ότι δεν ισχύει αυτό με την Τουρκία, σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η Μακεδονία να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή ως χώρα. Η Ελλάδα όχι μόνο πρέπει να επιτρέψει στη Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και να αποτελεί μείζονα υποστηρικτή [της ένταξης]".

Ο κ. Χιλ δηλώνει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί ότι οι "Μακεδόνες" χρειάζονται μία ταυτότητα ("αν δεν μπορούν να αποκαλούν τον εαυτό τους Μακεδόνες, τότε τι είναι; Σέρβοι; Βούλγαροι;"), ενώ στο ερώτημα ποια λύση θα θεωρούσε ο ίδιος λογική απάντησε αυτήν της "τριπλής ονομασίας".

9 σχόλια:

  1. "Ο κ. Χιλ δηλώνει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί ότι οι "Μακεδόνες" χρειάζονται μία ταυτότητα ("αν δεν μπορούν να αποκαλούν τον εαυτό τους Μακεδόνες, τότε τι είναι; Σέρβοι; Βούλγαροι;")

    -------------------------

    Δεν πας να........ λέω εγώ κ. Χιλ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τι είναι; Σλαυοι σίγουρα, Μακεδόνες μπορεί, αφού κατοικούν γεωγραφικό μέρος της Μακεδονιας. Αρα Σλαυομακεδόνες. Γιατί δεν το λέει καποιος στον έγκριτο διπλωματη κ. Χιλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανοησία 1η: Αν τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα γίνουν πιο σταθερή χώρα.
    Ανοησία 2η: Αν τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας
    Ανοησία 3η: Αν τα Σκόπια μπουν στο ΝΑΤΟ δεν θα αποτελούν απειλή για την Ελλάδα
    Ανοησία 4η: Έχουμε οικονομικά προβλήματα και γι'αυτό δεν μπορούμε να πάρουμε "σοβαρές" αποφάσεις για το Σκοπιανό
    Πόσες ανοησίες πρέπει να ανεχθούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ

    Σλαβομακεδόνες πήγαινε να πεις τους Αλβανούς του Τετόβου (25% των κατοίκων του μορφώματος) και θα καλοπεράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Χίλ ξέρει πολύ καλά τι λέει,η Ελληνική κυβέρνηση θέλει αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να προσθέσει και άλλη λαική οργή στο βουνό της αγανάκτησης.

    Αν δεν πέσει η κυβέρνηση των εθνικιστών στα Σκόπια με παράληλη πτώση των φιλελευθερων στην Ελλάδα λύση δεν πρόκειτε να έρθει που να μας συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "αν δεν μπορούν να αποκαλούν τον εαυτό τους Μακεδόνες, τότε τι είναι;"

    Σλαβανάκατοι, όπως τους είχε ονομάσει ο Δραγούμης πριν από 100 χρόνια, αυτό είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανένα πολιτικό πρόβλημα ΔΕΝ δημιουργεί η οποιαδήποτε οικονομική κρίση!!! Προβλήματα δημιουργούν οι κρίσεις ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!!!
    Φυσικά, οιθ "πολιτικοί" μας, ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ !!!
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ "ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ";;; ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ "ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩ ΚΑΙΣΑΡΗ";;;

    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα σκόπια κατέχουν το 39% της Μακεδονίας μας που αποτελεί το 11% του κρατιδίου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να σφετερίζονται το το όνομα. Και το 11% πρέπει να το διεκδικήσουμε. Να γίνει δημοψήφισμα στο 11%.Τι έγιναν οι 150 000 Ελληνικής καταγωγής από την απογραφή του 1951;;;;;; Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.