6/11/10

Η ευρωπαϊκή «στροφή» της Κίνας

Απογοητευμένη από τη στάση της Αμερικής σε σειρά οικονομικών και εμπορικών θεμάτων και ιδιαίτερα στο καυτό ζήτημα των εμπορικών ελλειμμάτων και της ισοτιμίας του γουάν, η Κίνα στρέφεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη για να βρει στηρίγματα στη συνεχή της επέκταση.


Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της λίστας των ισχυρότερων ανθρώπων στον κόσμο από το περιοδικό «Forbes», στην κορυφή της οποίας πέρασε ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο αφήνοντας πίσω του τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ο ηγέτης της πολυάνθρωπης χώρας έσπευσε να επιβεβαιώσει την «αναβάθμισή» του αυτή υπογράφοντας στη Γαλλία σειρά σημαντικών εμπορικών συμφωνιών, ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ σε τρεις ημέρες υποδέχεται στο Πεκίνο τον βρετανό ηγέτη Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο επίσης αναμένεται να συνάψει σειρά «χρυσοφόρων» συμβολαίων.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Ζιντάο με τον γάλλο ομόλογό του κ. Νικολά Σαρκοζί που διεξάγονται μερικές μόνον ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των 20 αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στη Νότια Κορέα, βρέθηκαν τόσο τα ανοιχτά θέματα του παγκόσμιου εμπορίου όσο και η ισοτιμία του γουάν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η Κίνα, με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της που συνοδεύουν τον κ. Ζιντάο στο Παρίσι, αντιτίθεται σφόδρα στην αμερικανική πρόταση να καθοριστούν δεσμευτικοί αριθμητικοί στόχοι προκειμένου να περιοριστούν οι εμπορικές ανισορροπίες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του G20, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στις 11-12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.

«Ο τεχνητός καθορισμός ενός αριθμητικού στόχου δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει την εποχή των κεντρικά διευθυνόμενων οικονομιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσούι Τιανκάι, υφυ πουργός Εξωτερικών και επικεφαλής μεσολαβητής του G20 για την Κίνα. Η συζήτηση αριθμητικών στόχων για τον περιορισμό των εμπορικών ανισορροπιών «αποκλείεται», όπως είπε. Κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο του G20 ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε την επιβολή αριθμητικών στόχων στις εμπορικές ανισορροπίες- περιορισμός στο 4% του ΑΕΠ των πλεονασμάτων ή των ελλειμμάτων- με στόχο μεγάλες βιομηχανικές χώρες που έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, κυρίως η Κίνα, να πιεστούν να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους.

Οι παραγγελίες-«μαμούθ» του κ. Ζιντάο για την κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Αirbus, αλλά και τα ανοίγματά του εντάσσονται λοιπόν στην ευρύτερη προσπάθεια του Πεκίνου να βελτιώσει το σε βάρος του κλίμα εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του G20 στη Σεούλ. Το Πεκίνο παρήγγειλε από την Αirbus 102 αεροπλάνα αξίας 14 δισ. δολαρίων. Το Νομπέλ «σκιάζει» την επίσκεψη Κάμερον

«Αγκάθι» στην πολυαναμενόμενη και από τις δύο πλευρές επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) στην Κίνα, επικεφαλής αντιπροσωπείας 50 ισχυρών Βρετανών, προέκυψε χθες, καθώς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο βρετανός πρεσβευτής στο Οσλο θα παραστεί στην απονομή του Νομπέλ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, παρά το έμμεσο αίτημα του Πεκίνου για μποϊκοτάρισμα της τελετής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Τimes», η πρεσβεία της Κίνας στο Οσλο απέστειλε επιστολή στους ξένους πρεσβευτές ζητώντας τους να μην παραστούν στην τελετή απονομής. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής επίσκεψης του κ. Κάμερον στην Κίνα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του τον Μάιο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό Γουέν Ζιαμπάο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=365296&dt=06/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.