6/11/10

Έρμαιο του ΥΘΥΝΑΛ το Καστελόριζο

«Τυχαία η εγκατάλειψη του Καστελόριζου ή εντάσσεται σε ένα σχέδιο ώστε να διευκολυνθούν όλα αυτά τα σχέδια για συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος των πετρελαίων που έχουν βρεθεί στην περιοχή;».
 Στην απομόνωση το Καστελόριζο, όχι επειδή βρίσκεται μακριά από τον κορμό της χώρας, αλλά επειδή όπως κάθε ακριτική μεριά της χώρας μας είναι το ίδιο ξεχασμένη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έπρεπε να το προσέξει κάπως περισσότερο, όταν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το ακριτικό νησί την 23η Απριλίου ανακοίνωσε ότι η χώρα τίθεται υπό τροϊκ-άνικη επιτήρηση.


Έτσι, το Καστελόριζο τις τελευταίες είκοσι μέρες έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και έχει ολοκληρωτικά αποκοπεί από το κοντινότερο νησί, τη Ρόδο. Μιλώντας με εκπροσώπους της ΑΝΕΣ, η οποία εξυπηρετεί τα Δωδεκάνησα, οι ίδιοι δήλωσαν πως το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας διέκοψε την επιδότηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας και για να αναλάβει η εταιρεία ξανά το ακτοπλοϊκό έργο της πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας τριών χρόνων.

Ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Πανηγύρης χαρακτήρισε την κατάσταση ως τραγική. Η έλλειψη σε αγαθά πρώτης ανάγκης είναι μεγάλη, τόνισε, αλλά έχουμε κατορθώσει να έχουμε τροφοδοσία από την Τουρκία. «Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση, όπως καταλαβαίνετε» σημείωσε. «Έχουμε μικρά παιδιά και εκτός αυτού, ο στρατός τροφοδοτείται από το αυτό πλοίο, που τώρα το Υπουργείο αποφάσισε να διακόψει την εκτέλεση του δρομολογίου του», ρουθούνισε με απογοήτευση. Προ τριών ημερών πέρασε από το νησί το πλοίο «Διαγόρας» της Blue Star Ferries, αλλά αυτό το πλοίο δεν διαθέτει ψυγείο για να μεταφερθεί μεγάλος όγκος τροφίμων, κατέληξε ο κ. Πανηγύρης.

Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας αναμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να προχωρήσει, την προσεχή Δευτέρα, στην παράταση της σύμβασης της πλοιοκτήτριας του πλοίου «Πρωτεύς», έτσι ώστε να αποκτήσει και πάλι σύνδεση το νησί με τη Ρόδο.

Ωστόσο, κώλυμα διοικητικής φύσεως εντοπίζεται στην ανάθεση του ακτοπλοϊκού δρομολογίου, καθώς η ΑΝΕΣ δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τη σύμβαση επομένως το υπουργείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση. Η διαδικασία ορίζει πως πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, αφού το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ΣΑΣ γνωμοδότησε σχετικά και στο μεταξύ το ΥΘΥΝΑΛ να παρατείνει μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού την υφιστάμενη σύμβαση του «Πρωτεύς». Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την προσεχή Δευτέρα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

5 σχόλια:

  1. Έτσι, χάρις στον Ινφογνώμωμονα έμαθα τι σημαίνει ..... ΥΘΥΝΑΛ, και πράσινα άλογα!

    Όλα τα είχε η μαργιωρή ... εννοώ ο Τζέφρυ Πεπέντριου ... και ο φερετζές την μάρανε με τα ΥΘΥΝΑΛ και τα υπουργεία προστασίας του πολίτη .....!

    Δεν γίνεται βρε παιδιά να βρεθεί μια άμεση λύση για το Καστελόριζο ;

    Τι στο διάβολο , - δε βρίζω χειρότερα σεβόμενος το Ιστολόγιο - λύση δεν μπορούν να βρούν!

    Τι σκατά υπουργοί είναι, όταν δεν μπορούν να αναλάβουν υπεύθυνα να δώσουν λύση σε ενα τόσο φλέγον θέμα!

    Διάολε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Καστελλόριζο θα σημάνει, εκτός από την οικονομική μας κατάρρευση, και την γεωπολιτική. Δεν είναι τυχαίο που ο GAP μας έστειλε το κακό μαντάτο από κει. Θα δημιουργηθεί και gap στον μέχρι τώρα ενιαίο χώρο (βλ. ΑΟΖ) μεταξύ Κυπρου (που είναι μακριά) και του καντονίου των 12νήσων (ακριβώς τόσα θα μας μείνουν διότι μέχρι τώρα δεν τα απαριθμούσαμε όλα!Ετσι θα πουν στη Χαγη).

    AZ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει μια σημαντική κατηγορία Τούρκων επιχειρηματιών που δεν ανήκουν στο στρατιωτικό κατεστημένο αλλά καταπιέζονται από αυτό, οι οποίοι βλέπουν τα νησιά του Αιγαίου ως πεδίον δόξης λαμπρόν για να κάνουν επενδύσεις, κυρίως στον τουριστικό τομέα.
    Εάν δεν ληφθούν μέτρα, σε σύντομο διάστημα όλοι αυτοί θα γίνουν τα νέα αφεντικά και οι ντόπιοι Έλληνες θα πάρουν τον πούλο.
    Είτε θα δουλέψουν ως καμαριέρες με μισθούς Τουρκίας είτε θα πάρουν την άγουσα για αλλού στην Ελλάδα ή Ευρώπη, αφού τις θέσεις τους θα πάρουν Τούρκοι.
    Η κατάληψη του Αιγαίου γίνεται και με άλλο τρόπο. Τα όπλα και οι απειλές βοηθάνε, όταν από την πλευρά μας είμαστε ψοφήμια του κερατά !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bravo tzimi !

    Afti tin fora to petyxes diana! Ean engataleipsoume to Kastelorizo (kai fainetai oti exei programmatistei kati tetoio) tote xarisame stous Tourkous afto pou apo kairo zitoun: Na paraitithoume oikeiothelos apo ta symferonta mas sto notianatoliko Aigaio !

    Allo ena ethniko englima tis symmorias GAP, pou mporei isos na apofefxthi simera an katapsifisoume to Pasok...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ (ΓΕΙΤΟΝΕΣ) ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΙΩΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΕΤΣΙ;
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ (ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ) ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟ ΜΑΣ (ΕΡΑΝΟΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ;
    Ο Κος ΥΕΘΑ ΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΙΩΔΗ ΣΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΟ ΑΥΤΟ ΝΗΣΙ.
    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑΣ, ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ ΜΑΣ.
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ΄ΟΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
    ΑΣ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ.
    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.