9/11/10

Βαρθολομαίος: Το Πατριαρχείο θα διεκδικήσει την περιουσία του

Αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι τέλους ό,τι παρανόμως αφαιρέθηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
"Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τις εκκλησίες του Γαλατά και ό,τι άλλο παρανόμως μας αφαιρέθηκε" επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στην ομογένεια από το ναό των Ταξιαρχών στη Στένη με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής της νέας συντονιστικής επιτροπής που θα διεκδικήσει την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων της μειονότητας.

"Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερον από αυτά που μας ανήκουν" πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραπέμποντας σε πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Ιδρύματα της ομογένειας, όπως η Μεγάλη του Γένους Σχολή ή το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

Ο νέος νόμος για τα ιδρύματα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν αποκατέστησε τις αδικίες που έχουν διαπραχθεί εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
"Ιστορική απόφαση" χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ, την εκλογή της νέας συντονιστικής επιτροπής που θα διεκδικήσει την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων της μειονότητας ο Παντελής Βίγκας, μέλος της διοίκησης των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία.

Το νέο όργανο το οποίο θα ονομάζεται "Σύνδεσμος Υποστήριξης Ιδρυμάτων της Ρωμαίικης Κοινότητας" και θα αποτελείται από τα μέλη των ιδρυμάτων της μειονότητας, σύμφωνα με τον Γιώργο Στεφανόπουλο, κοσμήτορα του πολυτεχνείου Ισίκ και πρόεδρο της κοινότητας της Χαλκηδόνας, "το σώμα αυτό θα συντονίσει και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες εθελοντών που με προσωπικό κόπο προσφέρουν στην ομογένεια".

"Ελπίζουμε ότι και το συντονιστικόν όργανον για τα πράγματα της Ομογενείας το οποίον απεφασίσθη να συγκροτηθεί μόλις χθες, πολύ σωστά και πολύ δίκαια, και αυτό θα βοηθήσει τις επί μέρους Κοινότητες, τα επί μέρους Ιδρύματά μας να συντονιστούν και να αγωνιστούν το ένα δίπλα στο άλλο με αλληλεγγύη, με ομόνοια, με αγάπη κάτω από τη σκέπη της Μητρός Εκκλησίας για να καταλήξουμε σε δίκαιες λύσεις" υπογράμμισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

7 σχόλια:

  1. Η περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι κτήμα όλων μας και επομένως η υπόθεση ανάκτησής της είναι πατριωτικό καθήκον των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι πρέπει να ενισχύσουμε όπως μπορούμε τις ενέργειες του "Συνδέσμου Υποστήριξης Ιδρυμάτων της Ρωμαίικης Κοινότητας" !!!

    Το Πατριαρχείο ΠΡΕΠΕΙ να παραμείνει εκεί πάση θυσία !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τζίμη, αυτό πες το σε κάτι καλόπαιδα που το παίζουν φύλακες των ελληνικών συμφερόντων ενώ έχουν καταντήσει φύλακες της κλίκας τους.

    Για να μείνει εκεί το Πατριαρχείο πρέπει να ιδρώσουμε όλοι ανάλογα με τη δουλειά μας, όχι κάποιοι ελάχιστοι να τρέχουν και κάποιοι να δημιουργούν συνεχώς προβλήματα.

    Έλεος πια, η ξεφτύλα έχει πάτο και τον έχουν πιάσει. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας εκεί μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το νέο όργανο το οποίο θα ονομάζεται "Σύνδεσμος Υποστήριξης Ιδρυμάτων της Ρωμαίικης Κοινότητας"

    Χωρις περισοτερα σχολια ...... και εγω που νομιζα οτι τους ελληνες διωξανε κλεανε αρπαξανε οι τουρκοι,αληθεια τοσο απεχθεια ακομα για καθε τι ελληνικο !
    Αιτρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα είναι να επιτρέψουν οι Ρωμιοί που διώχτηκαν μετά από την Μικρασιατική καταστροφή, δηλ. τα θύματα του 1955, 1964 κλπ. και να διεκδικήσουν και αυτοί τις περιουσίες τους. Αλλά ποιός τολμά να μιλήσει γι' αυτό....

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Η περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι κτήμα όλων μας <

    Από πού κι ως πού; Το ίδιο λάθος γίνεται με την Θ.Σ.Χ., το άνοιγμα της οποίας έχει αναχθεί σε εθνικό θέμα. Για ποιον λόγο;

    @ ΑΖ

    Αυτό έχει πράγματι νόημα. Να επιστρέψουν εκεί αυτοί που διώχτηκαν, ή τουλάχιστον να αποζημιωθούν. Διαφορετικά, να πάρουν δρόμο η Μουσταφάογλου (αυτή και οι όμοιοί της πρέπει να πάρουν ούτως ει άλλως δρόμο) και όσοι άλλοι αισθάνονται Τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 11:50 π.μ.

    Αν δεν καταλαβαίνεις για ποιό λόγο το άνοιγμα της ΘΣΧ έχει αναχθεί σε εθνικό θέμα, είτε αφαίρεσε το πρώτο συνθετικό του ονόματος της υπηρεσίας στην οποία δουλεύεις είτε παραιτήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Πατριαρχείο δεν ζητά ούτε προσπαθεί να επιβάλει παράλογα πράγματα. Η απόφαση του ΕΔΑΔ το δικαιώνει πλήρως ως προς τα κτητικά του δικαιώματα. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το δεδικασμένο και να του επιστρέψει τα κτήματά του. Και αν θέλει να συζητά για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, να κόψει τις αρπακτικές τακτικές που συνηθίζει και να αποκαταστήσει το δίκιο των θυμάτων της. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.