24/11/10

Κοινή γνώμη και εξωτερική πολιτική


Του Θανου Π. Ντοκου*
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελληνική κοινή γνώμη θέλει να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τη δυσαρέσκεια και αντίθεσή της με συγκεκριμένες αποφάσεις ξένων κέντρων, αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση με βάση τα συμφέροντα της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ. Σε θέματα όμως άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος, δεν είναι νοητή μια σημαντική και συστηματική απόκλιση μεταξύ των κυβερνητικών θέσεων και των απόψεων της κοινής γνώμης.
Εν προκειμένω, τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια επίμονη φημολογία περί του πλαισίου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα ζητήματα του Αιγαίου. Αν υπάρχουν έστω και ψήγματα αλήθειας στα σχετικά δημοσιεύματα, η συζητούμενη λύση ορισμένων ζητημάτων απέχει αρκετά από τα όσα η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί δίκαια ή συμφέροντα.
Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να επιχειρηματολογήσει δημόσια υπέρ των θέσεών της και να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα των απόψεων αυτών, και όχι να παρουσιάσει μια συμφωνία με τη μορφή τετελεσμένου γεγονότος. Προφανώς υπάρχει ένα πρόβλημα δημοσιοποίησης ορισμένων θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής διαπραγμάτευσης, η οποία οφείλει να διεξάγεται με στοιχειώδεις κανόνες εμπιστευτικότητας αν οι δύο πλευρές επιθυμούν ειλικρινώς μια θετική έκβαση. 
Ουδείς σοβαρός άνθρωπος αμφισβητεί την αναγκαιότητα μυστικής διπλωματίας και αλίμονο αν οι διαπραγματεύσεις για σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής διεξάγονταν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης συναίνεση σε βασικά ζητήματα και αρχές επί των οποίων η υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας θα δομήσει τη διαπραγματευτική της στρατηγική
Και εδώ έγκειται το πρόβλημα αφού είναι προφανές ότι υπάρχει σημαντική σύγχυση και έλλειψη γνώσης για αρκετές πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτή η διαπίστωση αφορά, πέραν του μέσου πολίτη, και αρκετούς πολιτικούς, καθώς και δημοσιογράφους. Η ευθύνη για την ελλιπή ενημέρωση ή στρεβλή κατανόηση ορισμένων ζητημάτων επιμερίζεται σε σημαντικό τμήμα του πολιτικού, πνευματικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας που προτιμούν εδώ και πολλά χρόνια να γίνονται ευχάριστοι αναμασώντας στερεότυπα και απόψεις που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα, παρά να ενημερώνουν αντικειμενικά και υπεύθυνα, όπως έχουν υποχρέωση, τους πολίτες της χώρας για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. 
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξαχθεί επιτέλους μια νηφάλια δημόσια συζήτηση και να δοθούν υπεύθυνες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων: π.χ. ποιες διαφωνίες αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα και ποιες λειτουργικές αρμοδιότητες, που το διεθνές δίκαιο ευνοεί την Ελλάδα και πού όχι, ποιες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο είναι παράνομες και ποιες όχι, ποιο θα ήταν ένα ρεαλιστικό σχέδιο επίλυσης των διμερών προβλημάτων και ποιες θα ήταν οι θετικές και αρνητικές συνέπειες. 
Αν η κυβέρνηση πιστεύει στην ορθότητα των απόψεών της και θεωρεί ότι είναι συμβατές με τα εθνικά συμφέροντα, οφείλει να τις υπερασπιστεί δημοσίως. Αν δεν το πράξει, κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα και η οποιαδήποτε λύση να στερείται ευρείας αποδοχής και δημοκρατικής νομιμοποίησης.
*Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ.

15 σχόλια:

  1. Οι στρατιωτικοί πρέπει να αντιδράσουν αν διαταχθούν να μετακινη΄σουν έστω και ένα στρατιώτη από προωθημένη θέση σε νησί του Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατάπτυστο και υποβολιμαίο άρθρο απο τον διευθυντή ενός ιδρύματος κολαούζου της ενδοτικής πολιτικής των κυβερνήσεων απο το '96 και μετά.
    Αφού ξεκινάει με το τελείως κυνικό και περιφρονητικό για την "κοινή γνώμη" απόφθεγμα, οτι άλλα λέει και άλλα θέλει (οπότε δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν), συνεχίζει με το άκρως παραπλανητικό και απαράδεκτο οτι στα θέματα Αιγαίου και γενικώτερα στα Ελληνο-Τουρκικά, οι Ελληνικές θέσεις τα τελευταία 40 χρόνια είναι απλώς κάτι που η "ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί δίκαια ή συμφέροντα".
    Δηλαδή, ο κύριος διευθυντής του κακόφημου "think-tank" μας λέει οτι΄ολα αυτά τα χρόνια είχαμε πάθει ομαδική παράκρουση και οι Ελληνικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική υπαγορεύονταν απο την αναξιόπιστη κοινή γνώμη!
    Τα άρθρα αυτού του είδους και οι φήμες για συζητήσεις που γίνονται για θέματα που μερικά χρόνια πριν ούτε καν θα διεννοείτο κανείς Έλληνας διπλωμάτης, σημαίνει οτι επίκεινται οδυνηρές και άκρως ζημιογόνες συμφωνίες.
    Ο σκοπός που δημοσιεύονται είναι να μετρήσουν αντιδράσεις και να προπαρασκευάσουν την "αναξιόπιστη κοινή γνώμη" για τις υποχωρήσεις που θα ανακοινωθούν.



    M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 24 Νοεμβρίου 2010 11:43 π.μ.

    Και πώς θα αντιδράσουν ακριβώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...Το Δεκέμβρη του 1826 με πρωτοβουλια του Φιλικου Παν.Αναγνωστόπουλου{από την Ανδρίτσαινα} αποφασίζεται στο Ναύπλιο να γίνουν υπομνήματα (5)προς τη Ρ ω σ ί α εκ μέρους της Ελλάδος για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το ελληνικό πρόβλημα.
    -Προς τον Αυτοκράτορα Ν ι κ ό λ α ο
    της Ρ ω σ ί α ς το υπόμνημα υπογράφουν ο Γ.Καραισκάκης ως "γενικός αρχηγός της Χέρσου Ελλάδος"και οι στρατηγοί Κίτσος Τζαβέλλας και Νικήτας Σταματελόπουλος(ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ).Ανάμεσα στα άλλα στο υπόμνημα γράφεται:
    "Μεγαλειότατε!Δύο μόνον μέσα παρηγορούσι την Ελλάδα σήμερον.Η απόφασις και η σταθερά ε λ π ί ς.Και η μεν απλοφασις είναι ιδική μας εις το να χύσωμεν και την υστερνήν ρ α ν ί δ α του αίματός μας υπέρ αυτής.Η δε σταθερά ελπίς,το θεοφρούρητον όνομα της Μεγαλειότητάς σου".
    -Προς τον μέγα δούκα Κωνσταντίνο της Ρωσίας υπόμνημα παρείχε ανάμεσα στ'άλλα:"...Δεν ήθελε ποτέ φανώμεν τόσον τολμηροί,ώστε να ενοχλήσωμεν το ύψος της άν δεν εγνωρίζομεν προ χρόνων την φελελληνικήν της διάθεσιν...Αν δε πολιτικά αίτια την εστέρησαν σήμερον μιας τοιαύτης ευνοίας κ.λπ..."
    -Προς τον Καποδίστρια υπόμνημα περιελάμβανε:"
    "Εκλαμπρότατε!..Μία τοιαύτη κρίσιμος περίστασις της πατρίδος μας εβίασε να προσδράμωμεν και αφιερωσωμεν την ύπαρξίν της εις τους πόδας του Αυτοκράτορος πασών των Ρωσιών Νικολάου Α',του μόνου υπερασπτστού και σωτήρος μας..."
    ....
    -Το Ιανουάριο του 1827 οι πρεσβευτές των τριών δυνάμεων κάνουν διάβημα στην Υψηλή Πύλη πάνω στο ελληνικό ζήτημα.
    -Ο σουλτάνος Μαχμούτ,όταν οι τρείς δυνάμεις ζήτησαν ένα συμβιβασμό(?)
    πάνω στο ελληνικό ζήτημα,απάντησε:
    "Ο Θεός διοικεί τα έθνη του δια της θείας προνοίας.Εγώ δε ως αντιπρόσωπος του Θεού,δια της κραταιάς σ π ά θ η ς μου αντιπροσωπεύω και διοικώ τόσα άλλα έθνη,καθώς και το Ελληνικόν,το οποίον προ πολλών αιώνων οι προπάτορές μου εκυρίευσαν με την
    σ π ά θ η ν των και με την θ ε ι α ν θ έ λ η σ ι ν.Είμαι ο νόμιμος κυρίαρχος αυτών,προνοώ ΘΕΟΘΕΝ δια τους ραγιάδες μου(?),και δεν θέλω κανένας να επίμβη εις το ακαταμάχητον κράτος μου.Δεν δέχομαι καμμίαν μεσολάβησιν.Η θρησκεία μου,και οι προ εμού Σουλτάνοι δεν συγχωρούν να αφήσω σπιθαμήν γης με την θέλησίν μου,χωρίς να χ υ θ ή ΑΙΜΑ ως
    π ο τ α μ ό ς.Ο πόλεμος και η
    ΣΦΑΓΗ δια τους α π ί σ τ ο υ ς είναι α γ ι ω σ ύ ν η δια τους πιστούς Μουσουλμάνους.Αι δε θύραι,του παραδείσου είναι ανοιδταί εις τους μάρτυρας του μαχεσθαι υπέρ πίστεως και πατρίδος."
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΗΣ

    Αγαπητοί συνέλληνες ,οι Τούρκοι,αντέγραψαν τους δικούς μας προγόνους "υπέρ πίστεως και ...πατρίδος..."αυτή που μας πήραν δια της ...σπάθης,σκοτώνοντας χιλιάδες ΕΛΛΗΝΕΣ,ΌΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΣΚΩΤΩΝΟΥΝ...
    ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ(?)ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ...."ΤΟΡΑh το θέλημα του θεού"....
    εμείς οι Έλληνες έχουμε μια λέξη:
    "Α Γ Ω Ν "εις τους ΑΙΩΝΑΣ...ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ!
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ θα έλεγα κύριε Ντόκο ότι ήρθε η ώρα να παραιτήσετε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, εσείς και όλοι σας και να παραχωρήσετε τις θέσεις σας σε άλλους πραγματικούς σοφούς ανθρώπους που διαθέτει ακόμα η ελληνική κοινωνία με πραγματικό ενδιαφέρον για το μέλλον αυτού του τόπου, π.χ. Γ. Καραμπελιάς , Σ. Μαρκεζίνης, Π. Ήφαιστος, Σ. Καλεντερίδης, και άλλοι που έχουν διαμορφώσει ένα θετικό και αισιόδοξο κλίμα για την επιβίωση του Ελληνισμού μετά το καταστροφικό «εκσυχρονιστικό προοδευτικό » κύμα.
    Μάταια η προσπάθεια σας να χρυσώσετε το χάπι του ελληνικού λαού θέλοντας να συμβάλετε να περάσουν χρεοκοπούμενες απόψεις είτε στα οικονομικά είτε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κύκλος σας έληξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. - Μ’ όλο τον οφειλόμενο σεβασμό μου, ιδιαίτερα σε κάθε «δάσκαλο», ως απλός πολίτης, θέλω αγαπητέ κ. Ντόκο, να συμφωνήσω και να διαφωνήσω εν μέρει, σε κάθε ερμαφρόδιτη προσέγγιση.
    Η Ελληνική κοινή γνώμη, φρονώ πως δεν θέλει σε ορισμένες περιπτώσεις… αλλά δικαιούται -και ώφειλε να απαιτεί- σε όλες ανεξαιρέτως, ως φωνή κυρίαρχου λαού, με δημοκρατικό -συνταγματικά- πολίτευμα. Βλέπετε δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε άλλη βάση, που ίσως κάποιοι να έχουν αποδεχτεί. Το Ελληνικό Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει ξένα κέντρα αποφάσεων. Αναγνωρίζει -υπό προϋποθέσεις- ομόφωνες αποφάσεις κι’ επιλογές «συμμαχιών», σε ειδικές περιπτώσεις, που συντρέχουν με τις συνταγματικές μας επιταγές και μόνον τότε. Επουδενί -δε- σε θέματα «τρέχοντα» εσωτερικά, που επιδιώκουν αλλότριοι να συμβαδίζουν με δικές τους κρύφιες και μη επιδιώξεις.
    Κάθε κυβέρνηση διαθέτει εντολή να λειτουργεί εν ονόματι του λαού… και μόνο κι’ εξ αυτού αντλεί εξουσία επ’ ονόματί του πάντα και για τα συμφέροντα του. Συνεπώς ουδεμία απόκλιση μπορεί καν να εννοηθεί. Εκτός να υποκρινόμαστε, χωρίς να είμαστε δημοκρατία.
    Ως προς τα τιθέμενα ερωτήματα, απλουστευόμενα, έχουν πρόσφορη -κι’ αυτονόητη- την απάντησή τους, χωρίς δημόσια συζήτηση. Αμφισβήτηση έτσι δεν χωρεί ούτε είμαστε διατεθειμένοι -ως λαός- να εισέλθωμε σε τέτοια.
    - ποιές διαφωνίες αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα και ποιές λειτουργικές αρμοδιότητες,
    Οι λειτουργικές αρμοδιότητες εναρμονίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα και τέλος
    - πού το διεθνές δίκαιο ευνοεί την Ελλάδα και πού όχι,
    Όπου το διεθνές δίκαιο ευνοεί την χώρα μας το υιοθετούμε πάραυτα κι΄ όπου -τυχόν- όχι το αποδεχόμαστε ώσπου να καταφέρωμε να τ’ αλλάξωμε εφόσον μπορέσουμε
    - ποιές τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο είναι παράνομες και ποιές όχι,
    Υπάρχει ένα μικρό τμήμα του Αιγαίου που ανήκει στην Τουρκία κι’ εκεί δραστηριοποιείται νομίμως. Εκτός αυτού παρανομεί. Η όποια μονόπλευρη αμφισβήτηση επιλύεται πρωτίστως ειρηνικά κι’ αν καταστεί -παραδόξως, για τα σημερινά δεδομένα- αδύνατο, είσαι έτοιμος -ανά πάσα στιγμή- ν’ αμύνεσαι περί Πάτρης
    - ποιό θα ήταν ένα ρεαλιστικό σχέδιο επίλυσης των διμερών προβλημάτων και,
    Δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο επί εθνικών θεμάτων. Υπάρχει μόνο το νομίμως -συνταγματικά και διεθνώς- προβλεπόμενο. Κάθε άλλο πηγάζει εκ του πονηρού
    - ποιές θα ήταν οι θετικές και αρνητικές συνέπειες.
    Θετικές είναι οι συνέπειες που εκπορεύονται από καλή προαίρεση και πρόθεση στη βάση του δικαίου και μόνον αυτές, είτε τελικά το αποτέλεσμα μετρήσει στα συν είτε στα πλην. Το μοναδικό αδιάρρηκτο δόγμα μια μικρής -ή αδύναμης- χώρας, είναι να εμμείνει στην «Ανυπόταχτη Ηθική», άλλως ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου μπρος στην αδίστακτη κι’ ακόρεστη απληστία που πάντοτε καραδοκεί κι’ αποθρασύνεται ολοένα
    Αυτά κατ’ αρχήν και εκ πρώτης όψεως
    Υγ.: Κανένα «μαξιλαράκι» δεν θα περισώσει -ούτε και στα προσχήματα- οιαδήποτε μειοδοσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ . Το κινημα θα πρεπει να δωσει νοημα στη ζωη του πατριωτη μια αισθηση στοχου και οργανωσης ,μια εξαψη περα απο καθε φαντασια ,στην αρχη οι μυστικοι ορκοι για την ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ,απο το να καταστραφει απο τους εχθρους της ,μπορουν να φανουν μελοδραματικοι ,και ανοητοι,αυτοι ομως που θα τους ασπαστουν και τους στοχους και τα δογματα του κινηματος θα τα βρουν αναγκαια ακομα και την συνεχη ιριδοσκοπιση για την ασφαλεια του κινηματος και των σκοπων του,τοτε θα βρουν ενα ζηλο που θα τους ξαφνιασει γιατι θα υπηρετουν τον σκοπο της Μητερας ,αυτο σιγα σιγα θα αλαξει ολοκλητη την ζωη τους δεν θα ειναι ενα καπριτσιο αλλα σκοπος μια ζωης,αυτο θα τους μαγεψει γιατι θα παρουν θεση στον αγωνα ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ,στο πλευρο του πρωτου.Η ΜΗΤΕΡΑ δεν ειναι μια ομορφη γυναικα με καμπυλες σε σσημεια που θα επρεπε να εχει αλλα μια γυναικα με αγαπη και σοφια που ενδιαφερετε για ολλα τα παιδια της ,εχει πολλες μορφες αυτο που θα την αναγνωριζει ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΟΝΤΕΡΗ ΦΩΝΗ , [ΩΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΩΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΤΩ ΜΟΙ ].Οι εθελοντες του κινηματος δεν θα πρεπει να ενεργουν σαν οργισμενος οχλος ,ουτε να επιτρεπουν στην μεθη του οχλου να τους κυριεβει,αλλα να ενεργουν αθορυβα και αστραπιαια σαν μπαρακουντα .Η κρυπτια στην αρχη υποχρεωτικη λογω μεγαλων ανοικτων λογαριασμων,πρεπει να υιοθετιθουν αυστηρα μετρα για να πραγματοποιησουμαι τα κοινα ονειρα ,η διστακτικοτιτα ειναι κατα .Η αποκατασταση της αγνοτητας της ΕΛΛΑΔΑΣ απαιτει τολμηρες και αποφασιστηκες πραξεις ,και οχι ανιαρους λογους και γλυκαναλατες πολιτικες ,διαμαρτιριες και διατριβες.Για την ακριβεια θα ελεγα τη δημιουργια νεας ζωης μεσα απο την κληρονομια των αρχαιων ημων προγονων.Να στρεψουμαι την ιδια την δηναμη των εχθρων μας εναντιων τους ,οπως θα εκανε ενας δασκαλος πολεμικων τεχνων.Πριν οι εχθροι συνειδητοποιοισουν να ελενχουμαι ολα τα επιπεδα εξουσιας ,ουτος ωστε οποιαδηποτε δραση εναντιων του κινηματος μας να ενισχυει την θεση μας αποδυναμονοντας ταυτοχρονα τη δικη τους .Να αφισουμαι τους προην πιστους συμμαχους να πνιξουν ο ενας τον αλλον με τα γυμνα τους χερια .Αυτο που δεν θελουμαι ειναι η Συγχυση το Χαος η Αναρχια ο Εμφυλιος που εξυπηρετουν τους σκοπους του εχθρου .Θα προτεινα ενα μπαλο απο τον ινφογνωνον με 10 ε εισοδο για να γνωριστουναι οι παροντες θελοντες .Υ.Γ Θα πρεπει να εχουμαι τυφλο [κρυφο] αρχηγο κα πολους υπαρχηγους .ΤΑΛΩΣ To Εραψα για το αρθρο του κ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ αλλα μαλλον αργισα μου περνει αρκετο χρονο η ορθογραφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 24 Νοεμβρίου 2010 12:15 μ.μ.

    Να μην υπογράψουν , να μην συνηγορήσουν σε τίποτα που προσβάλει την Εθνική ακεραιότητα, τα εθνικά συμφέροντα και τις ελληνικές παραδόσεις. Οι σημερινοί ανώτατοι αξιωματικοί είναι ίσως η τελευταία γενιά ένστολών οι οποία δεν έχει γαλουχηθει μέσα στη νέα τάξη πραγμάτων και διατηρεί κάποια όποια εθνική συνείδηση. Αυτοί που ακολουθούν από κάτω είναι όλοι σε μεγάλο βαθμό αδιάφοροι για το καθήκον ώς αξιωματικοί.

    Υ.Γ. Τους άλλους τους βλάκες δεν τους είδες που χειροκροτούσαν τον Πάγκαλο. Τι περιμένεις από αυτούς όταν γίνουν ανώτατοι; Πατριωτισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δώσαμε λευκή επιταγή στους κατσαπλιάδες στις εκλογές να μας πουλάν και να μας αγοράζουν όπως τους προστάζουν οι αφέντες τους. Οσοι τους ψήφισαν δεν έχουν το δικαίωμα να παραπονιούνται και να δυσανασχετούν ότι και να τους συμβεί.Τα ήθελε ο κόλος τους.Οσο για τους υπόλοιπους θα μας πάρει το ποτάμι μαζί με εκείνους.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δώσαμε λευκή επιταγή στους κατσαπλιάδες στις εκλογές να μας πουλάν και να μας αγοράζουν όπως τους προστάζουν οι αφέντες τους. Οσοι τους ψήφισαν δεν έχουν το δικαίωμα να παραπονιούνται και να δυσανασχετούν ότι και να τους συμβεί.Τα ήθελε ο κόλος τους.Οσο για τους υπόλοιπους θα μας πάρει το ποτάμι μαζί με εκείνους.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δώσαμε λευκή επιταγή στους κατσαπλιάδες στις εκλογές να μας πουλάν και να μας αγοράζουν όπως τους προστάζουν οι αφέντες τους. Οσοι τους ψήφισαν δεν έχουν το δικαίωμα να παραπονιούνται και να δυσανασχετούν ότι και να τους συμβεί.Τα ήθελε ο κόλος τους.Οσο για τους υπόλοιπους θα μας πάρει το ποτάμι μαζί με εκείνους.
    Δημήτρης.

    24 Νοεμβρίου 2010 3:45 μ.μ


    φιλε Δημήτρη λάθος! μέγιστο λάθος! και δεν φταίς εσύ ούτε αυτοί που ψήφισαν έχοντας φυσικά εθνική συνείδηση.
    Διάβασε τον καθηγητή Κοντογιώργη αλλά και άλλους για το τι σημαίνει δημοκρατία.
    εκλέγω κάποιον αντιπροσωπευτικά και τον εξουσιοδοτώ να διχειριστή τα συμφέροντά μου σαν λαός. εάν για οποιοδήποτε λόγο κρίνω ότι δεν με εκφράζει η διαχείρισή του έχω δικαίωμα άμεσης ανάκλησης της εντολής εκπροσωπησης. όπως ακριβώς με τον εξουσιοδοτούμενο δικηγόρο σε κάποια υπόθεσή μου.
    πολύ πρισσότερο που εδώ έχουμε φαινόμενα κυνικής εξαπάτησης, προπαγάνδας κλπ παρεμφερών φαινομένων ενός ολόκληρου λαού από ένα καλοστημένο σύστημα.
    δυστυχώς μας μάθαν να πιπιλάμε τη καραμέλλα και έστησαν έναν εξαιρετικό μηχανισμό προπαγάνδας μέσω όλων των οργάνων τους ΜΜΕ, δικαστικοί (βλέπε εισήγηση περί συνταγματικότητας μνημονίου κλπ)
    Επαφίεται στην κρίση και στο σθένος του ελληνικού λαού να ξηλώσει όποιον θέλει και να βάλει όποιον θέλει στην εξουσία ανά πάσα στιγμή. όλα τ άλλα είναι φαύλοι μηχανισμοί προς εξουδετέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω τι να πω!

    Τέτοια κατάντια ...... τέτοια ντροπή....!

    Που πήγαν όλοι οι καλοί Έλληνες που αγαπούσαν την πατρίδα τους και πέθαιναν για αυτήν;

    Τι συνέβη στον παλαιό μου συμμαθητή που πήγαινε σε συλλαλητήρια για να ζητήσει την ελευθερία της Κύπρου;

    Πως μπορεί και συμμετέχει στο ΕΛΙΑΜΕΠ, κι' αυτός μαζί με όλους αυτούς τους αρνησιπάτριδες που έχουν μαζευτεί εκεί και σιτίζονται από εχθρούς μας;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγνωμη αλλα απο την στιγμη που το πολιτευμα της Ελλαδας ειναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ ΜΑΣ δεν εχει δικαιωμα να εκφρασει ΕΛΕΥΘΕΡΑ τηναποωη του αλλα θα πρεπει να ρωτησει τον καθε "κυριο" Ν(σ)τοκο? Μηπως ορισμενοι εχουν καβαληκεψει το καλαμι?
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξαφνική ευαισθησία για τον "αυταρχισμό" με τον οποίο παίρνονται οι αποφάσεις εθνικών ζητημάτων; Από το ΕΛΙΑΜΕΠ κιόλας;
    Μήπως επειδή ακούστηκαν πολλά περίεργα σχόλια τώρα τελευταία για τους διάφορους μυστικοσυμβούλους;
    Κάποιος έπρεπε να μιλήσει για το REXONA φαίνεται... Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.