27/11/10

«Τη Ρωμιοσύνη τώρα να την κλαις»

Με μια... ασεβή, όπως είπε ο ίδιος, παράφραση του κλασικού στίχου έκλεισε την ομιλία του-παρουσίαση του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης 85 χρόνια. Αξιος Εστί» ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Τη ρωμιοσύνη τώρα να την κλαις κι αυτούς που έτσι την κατήντησαν ελληνικέ λαέ ποτέ να μη συγχωρέσεις».


Λίγο νωρίτερα, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου έγινε η εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Μαλούχου (αποτέλεσμα συνεργασίας του εκδοτικού οίκου Π. Κυριακίδη και του ΣΚΑΪ) ο κ. Μαρκεζίνης επισήμαινε ότι το μέλλον της χώρας μας ποτέ δεν πρόβαλλε τόσο ζοφερό.

«Ο λόγος που ανησυχώ, είπε, είναι επειδή βλέπω ότι ορισμένα δημοσιογραφικά συμφέροντα προωθούν σήμερα τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Αυτή όμως δεν θα είναι οικουμενική κυβέρνηση αλλά "συγκατοίκηση των ασυμβίβαστων"... Υπό το πρόσχημα του κοινού συμφέροντος, αυτοί που μας έφεραν στη σημερινή κρίση θα συνεργαστούν με αυτούς που την επιδείνωσαν.

Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όλα αυτά θα γίνουν μόνο και μόνο για να αναστηθούν πολιτικά αυτοί που αξίζουν την πλήρη αποδοκιμασία του λαού. Μόνο και μόνο για να μην εφαρμοστούν νέες ιδέες, όπως απαιτεί η εποχή μας, αλλά ιδέες που επί χρόνια μας επέβαλλαν, μέσω κάποιων πρόθυμων πολιτικών μας, οι Αμερικανοί φίλοι μας...».

Εξέφρασε, επίσης, την αγωνία του ότι σύντομα μπορεί να γίνουν μείζονες εθνικές παραχωρήσεις-ωραιοποιημένες, όπως είπε, ασφαλώς από ευφυείς πλην όμως οπορτουνιστές δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε την εκτίμηση και τον θαυμασμό του στο πρόσωπο του κ. Μαρκεζίνη και μίλησε για τον συμβολισμό της συνάντησής τους. Μπορεί τα ιδεολογικά τους πιστεύω να τους είχαν οδηγήσει, είπε, σε διαφορετικές κατευθύνσεις, η ζωή όμως αποδεικνύει ότι πάνω από τις όποιες επιμέρους διαφορές, η πορεία των ανθρώπων οδηγείται και κρίνεται από ορισμένους σταθερούς πυλώνες. Στην περίπτωσή μας, πρόσθεσε, είναι, μεταξύ άλλων, και «η ολοκληρωτική πίστη και αφοσίωση στην ελληνικότητα, την τόσο κακοποιημένη στις ημέρες μας από ξένους όσο δυστυχώς και από Ελληνες, σε βαθμό που να θεωρείται όνειδος ακόμη και η λέξη πατρίδα».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=227692
Μ.Δ.

4 σχόλια:

  1. "θεωρείται όνειδος ακόμη και η λέξη πατρίδα"

    Αποδεικνύεται ότι ακόμα και ο Μαρκεζίνης διαβάζει Ινφογνώμων και συμφωνεί με τη θέση κάποιου σχολιαστή, ο οποίος αναφέρεται στη σχέση πατριώτη-γέλωτος...

    Τυχαίο; Δε νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ Ο "Ίταλος" Έλληνας ήταν...
    εξ ού και η ονομασία ΙΤΑΛΙΑ...
    παρ'ότι είχε την έδρα της η
    "ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ",στην Ρώμη..
    καί ο Έυανδρος από την ΑΡΚΑΔΙΑ είχε καταγωγή...
    Μερικοί δικοί μας λύσσαξαν με το
    "Ρωμιός",την στιγμή που ελληνικά μιλούσαν από την μέση Ιταλία και κάτω μέχρι και το ...1940,που απαγόρεψε τα ελληνικά ο φασίστας Μουσολίνι(και σήμερα τα μιλάνε...).
    Φιλέλληνες ήσαν και έδρασαν οι
    Πουκεβίλ,ο Β.Ουγκώ,ο Φλωριάλ,ο Βερανζέρος και ο Λόρδος Βύρων.που έγραψε μερικούς στίχους,όταν σε μιά επίσκεψη στον Παρθενώνα,μαγεύτηκε...
    χειρόγραφο του "Τσάιλαντ Χάρολντ".
    Στίχοι:
    ¨"Ωραία Ελλάδα !Θλιβερό λείψανο ενός αφανισμένου μεγαλείου !Αθάνατη,κι'άς μήν υπάρχης πιά.Κατάχαμα πεσμένη,αλλά μεγάλη.Ποιός θα συνάξη κάτω από τη σημαία σου τά διασκορπισμένα παιδιά σου ? Ποιός θά σέ λυτρώση από τή σκλαβιά,πού συνήθισες πάρα πολύ ? Ήταν πολύ διαφορετικά τα παιδιά σου,όταν κάποτε ,πολεμιστές,χωρίς ελπίδα,αψηφώντας τή μ ο ί ρ α,περίμεναν στά στενά τού θανάτου,στις έρημες
    Θ ε ρ μ ο π ύ λ ε ς.
    Ω,ποιός θα ξαναβρή το ηρωικό αυτό
    π ν ε ύ μ α ?".
    Προφητικά τά λόγια του Λόρδου Βύρωνα,διότι δεν άργησε η ελληνική γή να ξαναγεννήσει πολλούς
    Λ Ε Ω Ν Ι Δ Ε Σ !
    Οι κυρίαρχες τάξεις της Αγγλίας τον εκδικήθηκαν ...πέρασαν 145 χρόνια και τον τίμησαν το 1969 ως μεγάλο ποιητή στο Αββαείο τού
    Ουεστμίνστερ !
    "κάλλιο αργά παρά ποτέ"

    ΧΑΙΡΕ ΒΥΡΩΝΑ,ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΑ.
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κο Μαρκεζίνη,είναι φανερό ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με συγκεκριμένα μέσα που προσπαθούν μανιωδώς να επιβάλουν μια συγκεκριμένη πολιτική,συμφερόντων ΗΠΑ.

    Στην Ευρώπη πραγματοποιείται οικονομική απόβαση των ΗΠΑ,και απ'ότι φένεται έχουν δραστηριοποιήσει στο μέγιστο όλα τα πειθήνια όργανα τους,ενώ ακολούθως έχουν κερδίσει και τη στήριξη των υποστηρικτών τους.

    Ελπίζω να οργανωθεί και να δυναμώσει σε ικανοποιητικό βαθμό το αντίπαλο δέος,ώστε να μην επιτραπεί να ολοκληρώσουν τα βρώμικα σχέδια τους.

    Η ΕΕ φένεται να μην έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τη διάλυση,ας προσπαθήσουμε να σώσουμε την πατρίδα μας τουλάχιστον.

    Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Ευρωπαικός Λαός του Νότου που είναι και αποδέκτης της πρωτόγνωρης οικονομικής επίθεσης,ο καθένας βέβαια ξεχωριστά,οργανωμένα και με με ομοψυχία είναι μάλον ανέφικτο μιας και οι κοινοί δεσμοί και θεσμοί δείχνουν σχεδόν ανύπαρκτοι.

    Οι Γερμανοί προσπαθούν πάση θυσία να περισώσουν ότι μπορούν,η περίπτωση της Ιρλανδίας όμως δείχνει ότι ο Βοράς δεν θα καταφέρει να μείνει απ'έξω.

    Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να ενημερωθεί πάση θυσία,και πάνω απ'όλα απο ''καθαρές πηγές'',δυστυχώς όμως τα μεγάλα ΜΜΕ δεν κινούντε προς την κατεύθυνση αυτή,η ''πληροφόρηση'' που παρέχουν τα περισότερα απο αυτά έχουν πάρει εδώ και καιρό τη μορφή της προπαγάνδας,το μόνο που λείπει για να ολοκληρώσει το σκηνικό του αίσχους είναι ένα Υπουργείο Προπαγάνδας.

    Ένα καλό στοιχείο όμως που παρατηρώ είναι ότι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να χάνουν την ψυχραιμία τους,αυτό μπορεί να σημαίνει πολά.

    Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να γίνει και πάλι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού,είναι λάθος να περιμένουμε ένα σωτήρα για να τραβήξει το κάρο,για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται απεξέργαστη πρωτογενή ενημέρωση.

    Δυστυχώς όμως,όλα δείχνουν ότι η λύση θα έρθει τελικά απο το πεζοδρόμιο,έχουμε μπεί στο χειμώνα και το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την αντίδραση του Λαού,έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος,και ακόμα χειρότερα στην κατάσταση που θα περιέλθει απο εδώ και πέρα,τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

    Θεωρώ πως το θέμα της συνοχής είναι υψίστης σημασίας για το Έθνος μας,είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τον διπλανό μας όσο μπορούμε,να μη μπούμε σε φάση ατομικισμού αλλά να λειτουργήσουμε συλογικά,η κρίση αυτή κάποια στιγμή θα περάσει και ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε θα είναι καθοριστικός για τν επόμενη ημέρα.

    Το αίσθημα της φαγωμάρας ανάμεσα σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες,αλλά και κοινωνικές είναι περισότερο εμφανές απο ποτέ,αυτό πρέπει να σταματήσει και να καταλάβουμε ΟΛΟΙ ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα,για πολούς συνανθρώπους μας είναι πρόβλημα επιβίωσης πλέον,και σε λίγο καιρό αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς θα είναι ακόμη περισότεροι.

    Μπόρα είναι θα περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΡΗΣΤΟ Χ ΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΑ . ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΘΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΛΙ;; ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.