28/11/10

Στέρηση... εξόδων στις Ενοπλες Δυνάμεις



Του Δήμου Βερύκιου

Μεγάλο «ψαλίδι» στα λειτουργικά έξοδα και τους εξοπλισμούς προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011. Παρά τους αρχικούς λεονταρισμούς της ηγεσίας (στρατιωτικής και πολιτικής) ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των λειτουργικών δαπανών λόγω του ότι οι στρατιωτικοί είναι από τους χαμηλόμισθους του δημόσιου τομέα, τελικώς οι λειτουργικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα μειωθούν το 2010 έναντι του 2009 κατά 21% και άλλο 0,5% το 2011 έναντι του 2010.

Με δεδομένο ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι τελικές δαπάνες για το 2010, θα επιχειρήσουμε μια σύγκριση μεταξύ των οριστικών μεγεθών του 2009 και των προϋπολογισθέντων του 2011. Είναι σαφές ότι οι ένστολοι και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πληρώνουν ακριβά την προσαρμογή. Η δαπάνη για μισθοδοσία έχει περικοπεί κατά 15,4% σε σχέση με το 2009. Ποια προετοιμασία έχει γίνει για τη μείωση των λοιπών λειτουργικών δαπανών δεν είναι σαφές πέρα από τη μεταφορά ολόκληρων κατηγοριών ανταλλακτικών στο ΕΜΠΑΕ. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% της σχετικής δαπάνης. Το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο μηχανισμός υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων με τις νέες περικοπές ή θα επιδεινωθεί η μείωση των επιπέδων διαθεσιμότητας των βασικών οπλικών συστημάτων και η υπολειτουργία των μονάδων.

ΑποφάσειςΠροφανώς έφθασε πλέον η στιγμή για τη λήψη γενναίων αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία, με στόχο να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ταχύτατα ένα δραστικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, όπως εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Άμυνας. Για τον τομέα των Εξοπλισμών ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει σημαντική μείωση δαπανών ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων. Κάτι που ήταν αναμενόμενο καθότι δεν πραγματοποιούνται νέες παραγγελίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα Πενταετή Εξοπλιστικά Προγράμματα (ΕΜΠΑΕ) έχουν μείνει στα χαρτιά. Ούτως ή άλλως, με την εξαίρεση των υποβρυχίων που συνδέονται με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στο Σκαραμαγκά, κανένα άλλο σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν κινείται. Το 2010 περικόπηκαν άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ταμειακή βάση σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής μετά το Μνημόνιο. Η συνολική περικοπή σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2010 ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.


Παραλαβές Οι παραλαβές οπλικών συστημάτων φθίνουν, καθώς τα παλαιότερα προγράμματα ολοκληρώνονται σταδιακά. Οι προβλεπόμενοι σε ταμειακή βάση πόροι αφήνουν περιθώρια για την κάλυψη των αναγκών σε ανταλλακτικά και ίσως για κάποιες προκαταβολές νέων προγραμμάτων, εάν δεν προκύψει ανάγκη για νέες περικοπές στη διάρκεια εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού. Βέβαια, όπως από το Παρίσι διαμήνυσε την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, οι αποφάσεις για νέες αγορές οπλικών συστημάτων θα καθυστερήσουν. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον Ν. Σαρκοζί, η Ελλάδα λαμβάνοντας τόσο σκληρά οικονομικά μέτρα που πλήττουν τα ασθενέστερα και τα μικρομεσαία στρώματα, δεν δύναται να προχωράει άμεσα σε νέους εξοπλισμούς?


ΕΑΒ - ΕΑΣ
Στα 184 εκατ. το έλλειμμα του 2010




Οι αμυντικές βιομηχανίες συνεχίζουν να συσσωρεύουν ελλείμματα τα οποία ανέρχονται το 2010 στα 184 εκατομμύρια ευρώ για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ. Το ζητούμενο είναι αν οι πρόσφατες διακηρύξεις για διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτόν τον τομέα θα ενταχθούν σε κάποιο ευρύτερο σχεδιασμό ή απλώς και μόνο θα περιοριστούν σε μείωση μισθών και προσωπικού. Πάντως, ο Β. Βενιζέλος κατά την συνάντησή του με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα άφησε να διαφανεί ότι το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών η ιδιωτικοποίησή τους ή μη δεν πρόκειται να κριθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Πιθανότατα οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην αρχή του δεύτερου εξάμηνου του 2011.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=79845148#

3 σχόλια:

  1. ΕΝΩ ΣΕ ΟΛΩ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ ΑΥΞΆΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΕΙΏΝΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα μάτια σας, επαγγελματίες της πολιτικής που ρημάξτε την χώρα!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας πάρουν λαθρομετανάστες με το ανάλογο μεροκάματο και χωρίς ασφάλιση. Θα τους βγεί φθηνότερα. Μάλλον γέρνει η βάρκα γιατί ο γυαλός είναι στην θέση του.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.