26/11/10

Πρόταση Πούτιν για «ΕΟΚ» Ευρώπης-Ρωσίας

Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Δρέσδη, την πόλη στην οποία βρέθηκε ως πράκτορας της KGB, στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου. Εκεί, σε ένα γνώριμο γι΄αυτόν περιβάλλον, ο Ρώσος πρωθυπουργός θα κάνει την αποτίμηση της εντύπωσης που θα κάνει η πρόταση την οποία θα καταθέσει σήμερα στην Αγγέλα Μέρκελ.

Το περιεχόμενό της διατυπώθηκε στο άρθρο του Πούτιν που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Sueedeutsche Zeitung. Σε αυτό, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας (ο οποίος φαίνεται ότι θα διεκδικήσει την επάνοδό του στην προεδρία το 2012) τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη χώρα του, η οποία συμπυκνώνεται σε πέντε σημεία. Το πρώτο -και πιο σημαντικό- αφορά «τη διαμόρφωση μιας αρμονικής οικονομικής κοινότητας, που θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ». «Και στο μέλλον, πιθανότατα -προσθέτει ο Πούτιν- μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ή ακόμη και πιο προηγμένων μορφών οικονομικής ολοκλήρωσης».

Απόρριψη 
Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέρριψε την πρόταση, απλώς έθεσε κάποιους όρους για την υλοποίησή της. «Ασφαλώς, στηρίζουμε την ιδέα μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαι υποχρεωμένη να ρίξω λίγο νερό στο κρασί μου, επειδή τα βήματα που έχει κάνει η Ρωσία το τελευταίο διάστημα, δεν μοιάζουν να κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε η Μέρκελ, στη συνάντηση που διοργάνωσε η ίδια εφημερίδα για θέματα οικονομίας.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις της Γερμανίας και της Ευρώπης με τη Ρωσία αφορά την ένταξη της τελευταίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου -η οποία, με τη σειρά της, συμπυκνώνει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Διαφορές οι οποίες, με απλά λόγια, αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις συγκρότησης του «συνεταιρισμού». Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο Πούτιν δήλωσε την αντίθεσή του στην προσπάθεια της Ε.Ε. να απευλεθερώσει την αγορά ενέργειας, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο στην προσπάθεια των ρωσικών ομίλων να αποκτήσουν κυρίαρχη θέση στην Ευρώπη.

Από την άλλη, όμως, Βερολίνο και Παρίσι διεκδικούν επίσης τη διευκόλυνση της διείσδυσης των δικών τους εταιρειών στην αχανή ρωσική αγορά, η οποία μποκάρεται από τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, οι Γερμανοί έχουν κάνει ήδη πολλά βήματα στη συνεργασία τους με τους Ρώσους -πολύ περισσότερα από τους άλλους Ευρωπαίους- όπως αποδεικνύεται και από την επιτάχυνση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream, στον οποίο συμμετέχουν η BASF, η ΕΟΝ και... ο Σρέντερ!

6 σχόλια:

  1. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα εν έτη 2010 μια τουρκόδουλη πολιτική ελίτ εκπροσωπούμενη απ’ το ΠΑΣΟΚ και τώρα πλέον από «δεξιά εξαπτέρυγα» προσκολλημένη στην προώθηση της «τεράστιας αναδυόμενης αγοράς την Τουρκίας» για μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μέσα στον άπατο επαρχιωτισμό της δεν κατανοεί ούτε τις στοιχειώδεις οικονομικές αλλαγές ισορροπιών μέσα στις ίδιες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Κέντρου. Δεν μπορεί να καταλάβει πως η στάση της Γερμανίας δείχνει μια δυναμική που εν πολλής δεν εννοεί να επιτρέψει στις όποιες αμερικανικές ηγεμονικές επιδιώξεις να ρυθμίζουν τη δικής της οικονομική δυναμική μέσω του επιβαλλόμενου αμερικανικού ελέγχου χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας (μέσω της κρίσης χρέους). Το εθνικό μας δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί στο άμεσο μέλλον ήδη διαμορφώνεται εμφανέστατα. Είτε δεν κατανοούμε τις γερμανικές οικονομικές επιλογές και πορευόμαστε ανάλογα αυτοαποκλειόμενοι από τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα και υποβιβαζόμαστε σε πρώην οθωμανική επαρχία υπό τον τουρκικό οικονομικό έλεγχο της «τεράστιας αναδυόμενης αγοράς την Τουρκίας» και όλα αυτά με σύμπραξη της πολιτικής μας ελίτ και όχι γιατί πράγματι η Τουρκία έχει τα οικονομικά μέσα να μας αγοράσει με ανάλογη φυσικά μείωση της ποιότητας ζωής μας. Είτε συμπλέουμε με τις κεντρικές χώρες της Ευρώπης βρίσκοντας τον δικό μας παραγωγικό ρόλο στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι που διαμορφώνεται (υψηλή τεχνολογία η Γερμανία, πρώτες ύλες η Ρωσία – αλληλοσυμπληρούμενοι πόροι και για τους δύο). Οι αποφάσεις είναι δικές μας και πρέπει να είναι ξεκάθαρες δεν χωράνε ούτε συναισθήματα ούτε παλινδρομήσεις ούτε στείρα προσκόλληση σε κομματικές σημαίες.

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Αλήθεια αυτή η τουρκόδουλη πολιτική ελίτ τι ερείσματα έχει στον ελληνικό Τύπο; Αυτά τα ερείσματα έχουν αποκτηθεί έναντι τιμήματος; Αν ναι ποιο είναι αυτό το τίμημα; Και φυσικά ποιος ακριβώς πληρώνει το αντίτιμο της υποστήριξης; Ας θυμόμαστε όλοι μας την γκεμπελικού τύπου προεκλογική προπαγάνδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ και όλη την υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος με την οποία συνδέεται εφημερίδα της κατ’ ευφημισμό «δημοκρατικής παράταξης». Αλήθεια η υπόθεση των κατηγοριών εναντίων του «κομιστή» που βρίσκεται; Δημοσιογράφος που εκτελέστηκε από «τρομοκρατική οργάνωση» την δράση της οποίας επικαλέστηκε αλβανός βαρυποινίτης ποια σχέση είχε με τον «κομιστή» και με το ΠΑΣΟΚ; Ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα απαντηθούν αργά ή γρήγορα, γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν όλοι μνήμη χρυσόψαρου.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΡΩΣΙΑ
    ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ, ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΟΣΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΣ.

    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΧΕ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΟΤΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΥΟ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ.

    ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ή ΑΛΛΗ.

    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙ , ΓΙΆΥΤΟ "ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ" ΤΗΝ ΚΙΝΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΝΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ.

    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ (ΝΑΤΟ , ΕΕ, ΡΩΣΙΑ) ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ; Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΝΩΡΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ. ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η "ΔΥΣΗ";

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΙΝΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΩΣΑΙΚΟ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ. Η ΔΥΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΩΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ.

    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΣ.(ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ)

    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΣΙΝΕΣ (ΚΙΝΕΖΟΙ) ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ) ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ. ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ=ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ

    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΥΛΗ ΑΝΗΚΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΗΘΑΡΓΟ ΣΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΘΑ ΧΑΘΟΥΜΕ.

    isxys.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Πίσω από την πολιτική ελίτ υπάρχει η οικονμική ελίτ, ο βασικός παράγων. Για να είμαστε ακριβείς έχουν περιέθει εις σάρκα μια. μαζί τα φάγανε. Και μαζί μας ξεπουλάνε.
    Ο δυτικος "πατριωτισμός" με την καλοπροάιρετη αλλά αφελέστατη ανάλυσητου Κουρήτη ας μείνει ασχολιαστος.
    Η Ρωσο-ευρωπαϊκή προσέγγιση θα ήταν θειο δώρο. Οι ΗΠΑ θα εκμανουν, είναι ζήτημα ζωής ήθανάτου.
    Η Ελλάδα θα εβρισκε επαρκή και αποτελεσματική στήριξη αν συντάσσονταν με τους Γερμανούς και Γάλλους; Αυτό είναι αναπάντητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΛΟΔΕΧΟΜΑΙ. ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΟΥ ΠΕΡΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗΣ "ΑΦΕΛΕΙΑΣ" ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ.

    ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΣΟ ΑΛΛΕΣ "ΕΜΒΡΙΘΕΙΣ" ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ή ΟΧΙ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΡΙΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΙΤΕ ΘΕΛΕΙ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ.

    isxys.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν αφήνει ο Γιωργάκης. Θα βάλει βέτο. Έτσι του μήνυσε η Άγκυρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρά τρίχα θα είχε γίνει η γκάφα των γκαφών με την συνεκμετάλλευση και στα 12 μίλια του Αιγαίου.Τώρα ευτυχώς πάλι καλά στο πανέμορφο Αιγαίο μας που είναι η βαριά βιομηχανία μας μιλούν για εκμετάλλευση με ότι μολυσματικό επικίνδυνο και αντιαισθητικό. Πάλι καλά…

    Αυτό είναι δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που
    σέβεται τους πολίτες του.
    ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ !
    Οι υποτίθεται ξυλοκόποι του βορά, οι "βάρβαροι"
    Ισλανδοί ορίστε τι έκαναν για παραπλήσια
    κατάσταση της οικονομίας τους, που βρέθηκαν:
    Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν
    και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι
    πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση. Μόλις 15
    μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που
    συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε
    πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε
    ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην
    πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της
    κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες
    καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο
    εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά
    golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από
    την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους
    λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η
    κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
    Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό
    της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να
    κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.
    Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν
    μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.
    Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον
    ιστότοπο της Βουλής (www.sic.athingi.is) το πλήρες κείμενο που η
    κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί
    αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη
    στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν
    αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.
    Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο
    Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε
    συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την
    έκθεση. Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους
    των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία
    κάθαρσης.

    Αυτό είναι δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που
    σέβεται τους πολίτες του

    Αρστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.