19/11/10

Οταν το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο

Του Σταυρου Λυγερου

Είναι κοινός τόπος ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται σε κρίση. Οι αντιφάσεις της, που στην περίοδο των «παχιών αγελάδων» επικαλύπτονταν από το κλίμα ευφορίας, έχουν βγει με δύναμη στην επιφάνεια. Τα επιμέρους προβλήματα χωρών–μελών υφίστανται, αλλά το μείζον είναι η ανισομερής ανάπτυξη και η διαφορά ανταγωνιστικότητας στους κόλπους της Ευρωζώνης. Αυτές δημιουργούν αναπόφευκτα ανισορροπία και αδύνατους κρίκους.


Είναι αποδεδειγμένο ότι από την ύπαρξη του κοινού νομίσματος επωφελούνται οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, με πρώτη τη γερμανική. Τα γερμανικά πλεονάσματα κατά βάσιν είναι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου. Το ευρώ εμποδίζει τις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες–μέλη να εξισορροπήσουν το μειονέκτημά τους. Επειδή καμία χώρα–μέλος δεν μπορεί να ανεχθεί για πολύ την υπονόμευση των συμφερόντων της, όσες χάνουν έδαφος, θα αντιδράσουν. Η ιδεολογική ισχύς του ευρώ θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα ανασχέσει αυτή την αντίδραση.

Οι Γερμανοί τα θέλουν όλα δικά τους. Θέλουν την Ευρωζώνη, επειδή εκεί διοχετεύουν τα δύο τρίτα των εξαγωγών τους και επίσης επειδή απολαμβάνουν το άυλο κεφάλαιο της ηγεμονίας. Ταυτοχρόνως, επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους ιδιοτελείς όρους. Η Ευρωζώνη, όμως, δεν θα επιβιώσει μόνο με δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα και αυστηρές ποινές. Η μέθοδος αυτή είναι αμφίβολης οικονομικής αποτελεσματικότητας, αφού εγκλωβίζει τις οικονομίες στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Επίσης, θίγει το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που είναι η ισότιμη συμμετοχή των χωρών–μελών.

Η κ. Μέρκελ φρόντισε να διαλύσει και τις όποιες ψευδαισθήσεις, σφίγγοντας με την πολιτική της τη θηλιά στο λαιμό των αδύνατων κρίκων. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι οι γερμανικές ελίτ δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν με σοφία τη δύναμή τους. Στην πραγματικότητα, με τον οικονομικό εθνικισμό τους, υπονομεύουν την Ευρωζώνη και μαζί τα μεσομακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Οι μουτζαχεντίν του μονεταρισμού έχτισαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, βάζοντας «το κάρο μπροστά από το άλογο». Θεσπίζοντας κοινό νόμισμα χωρίς μηχανισμούς εξισορρόπησης, βάθυναν το εσωτερικό χάσμα. Στο σημείο όπου έχουν φθάσει τα πράγματα, χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση και χωρίς αποφασιστικά βήματα προς την πολιτική ενοποίηση, το ευρώ θα γεννήσει αναπόφευκτα διαλυτικές τάσεις.

7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία. Δεν προβλέπεται εκδίωξη από την ευρωζώνη αλλά κάλλιστα μπορεί να γίνει αποχώρηση. Αν θεωρούμε ότι το βασικό πρόβλημά μας είναι η ευρωζώνη ας αποχωρήσουμε. Αλλά μετά θα πρέπει να εξηγήσουμε σε αυτούς που εργάζονται και είχαν κάποιες αποταμιεύσεις σε ευρώ πως έγινε και εξανεμίστηκε η αγοραστική τους δύναμη σε «νέες δραχμές».
    Θα συμφωνήσω βέβαια πως λύση δεν είναι τα δημοσιονομικά μέτρα από μόνα τους, αλλά ας μου πει κάποιος ποια θα ήταν η λύση στην Ελλάδα με όλο αυτόν τον συρφετό των λαμογιών και τον πακτωλό χρημάτων για ανάπτυξη που πήγαν σε δημιουργία «θέσεων εξειδίκευσης» σε ΙΕΚ κομμωτικής όλα αυτά τα χρόνια.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ E. B.

    >Αλλά μετά θα πρέπει να εξηγήσουμε σε αυτούς που εργάζονται και είχαν κάποιες αποταμιεύσεις σε ευρώ πως έγινε και εξανεμίστηκε η αγοραστική τους δύναμη σε «νέες δραχμές». <

    Τα οικονομικά μάλλον δεν είναι το φόρτε σου! Όποιος έχει αποταμιεύσεις σε €, δεν υποχρεούται να τις δραχμοποιήσει. Και πριν μπούμε στην ΟΝΕ, ο Αρσένης είχε επιτρέψει την κατάθεση σε ξένο νόμισμα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τα Οικονομικά δεν είναι οτομέας μου, το έχω ξαναπει. Ωστόσο αναρωτιέμαι: Πως βρίσκονται στην ίδια μοίρα η διεφθαρμένη Ελλάδα και το υποδειγμα της οικονομίας της Αγοράς, η Ιρλανδία; Για΄τι εδώ (και αλλού) μας λένε ότι πρέπει ναμειώσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις και ζητούν από την Ιρλανδία να τους αυξήσει; Και συναφώς: Γιατί η Ιρλανδία ήταν πρότυπο αναπτυξης ακριβώς διότι είχε μικρή φορολογία για τις επιχειρήσεις ενώ τώρατο πρότυπο για τη σωτηρία της (και των δανειστών της!)είναι η αύξηση της φορολογίας; Μηπως λοιπόν η κρίση (ή η "κρίση")είναι κα΄τι διαφορετικό από όσα μας λένε καιμας τρομοκρατούν, μηπως η διαφθορά δεν είναι καν αιτία αλλά μόνο πρόσχημα ή εστω επιπρόσθετο,ισως επιβαρυντικό, αλλά όχι καθοριστικό στοιχείο;
    Θα παψουμε επιτελους να βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας στο θέματης κρίσης για να δούμε το σύνολο, δηλαδή την ΕΕ και τις ΗΠΑ;
    Θα καταλαβουμε ότι ο καθε΄νας έχει μια ψήφο αλλά δεν είμαστε όλοι ίσοι στην ΕΕ; Ο,τι η ΕΕ είναι αρένα συμφέρόντων και όχι Παραδεισος; κλπ,κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ Ο ΕΝΓΚΕΛΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞ ΕΛΕΓΑΝ, ΟΤΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΕ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.

    ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΩΣ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
    ΕΚΕΙ ΘΑ ΚΟΛΑΓΕ;

    ΠΡΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΔΗΛ. ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε, ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΑΡΞ.
    ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ ΟΣΟ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ,ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΠΕΤΑΡΙΑΤΟ.
    Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΛΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΡΟΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ.
    ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΙΓΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΤΣΙ!!!

    ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΤΡΟΜΕΡΟ:

    Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΕΤΑΡΙΑΤΟΥ.
    ΑΥΤΗ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.
    ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 1871 ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.
    Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΕΦΕΡΕ ΚΕΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ. ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ.
    ΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
    ΟΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ;ΜΑ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΩΣΣΩΝ ΘΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ ΜΕ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ.ΠΡΟΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.ΓΑΛΛΟΙ ΑΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΣΣΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ.

    ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΑΥΤΟ;

    ΑΣ ΜΗΝ ΜΑΚΡΥΓΟΡΗΣΩ ΑΛΛΟ. ΨΑΞΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα οι Γερμανοί "γελάνε" κ με την ελληνικη κουζίνα. Γράφει η welt

    «Α, η επιτυχία της ελληνικής κουζίνας είναι αδιαμφισβήτητη, παντού όπου υπάρχει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κληρονόμημα, όπου βλέπεις ένας Μακντόλαντς κάπου εκεί κοντά θα είναι κι ένα γυράδικο. Αλλά και οι γίγαντες, το τζατζίκι, η χτυπητή, η κοπανιστή και το σαγανάκι είναι εντυπωσιακά παραδείγματα για το πώς μπορεί κανείς με ελάχιστα υλικά να καταλήξει σε μηδαμινά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με την ιταλική κουζίνα που με ανάλογα μέσα καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.»

    Φυσικά οι κουτοπόνηροι Γερμανοί δεν τολμανε να συγκρίνουν τον ταπεινό ελληνικο γύρο με την...γερμανική κουζίνα γιατί απλούστατα δεν τους "συμφέρει" αφού η κουζίνα τους δε φημίζεται.

    Εν τέλει εγω αποφάσισα να μην ασχολούμαι με κρύους ανθρώπους, που δουλευουν για να έχει η χωρα τους πλεονασμα. Παγωμένα νουμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οἱ γερμανοὶ καλῶς πράττουν. Κάλιο 5 καὶ στὸ χέρι, παρὰ 10 καὶ καρτέρι. Ἐμεῖς τί κάνουμε;
    Ὅποιος πιστεύει σὲ κοινὴ διακυβέρνησι οἱουδήποτε εἴδους εἶναι ἀφελής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Diabaste kai mia kalh analysh edw

    http://aggeloiellas.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.