29/11/10

Δολοφονία Τουρκοκύπριου αριστερού

Της Φανούλας Αργυρού Μέρος Ε'

Στις 24 Μαΐου 1958, ένας Τουρκοκύπριος, μέλος αριστερής οργάνωσης, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου κοντά σε τέμενος στη Λευκωσία.Η δολοφονία του ήλθε μετά από απόπειρα δολοφονίας άλλου Τουρκοκύπριου αριστερού στις 22 Μαΐου. «Υποψιαζόμαστε και έχουμε κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι εξτρεμιστές εθνικιστές Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν μια κυριαρχία τρόμου... Με άλλα λόγια, η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση φαίνεται ότι προβαίνει στις δολοφονίες αυτές εκ προμελέτης και εν ψυχρώ, για να προβάλει τη δύναμή της και την αποφασιστικότητά της να επιβάλει λογοκρισία στην τουρκική κοινότητα, στο ίδιο πρότυπο που έκανε η ΕΟΚΑ με τους Έλληνες», (Σερ Χιου Φουτ προς Υπ. Αποικιών 25.5.1958).
Εμπρηστικές δηλώσεις στη Λάρνακα
Σε έκθεση ημερ. 5 Ιουλίου 1958, καταγράφεται ότι στις 7 Ιουνίου, ο Ντενκτάς, ο Τούρκος πρόξενος και ο διευθυντής του ΕΦΚΑΦ (μουσουλμανικό ίδρυμα, στο οποίο ανήκει σημαντική ακίνητη ιδιοκτησία, τόσο στις κατεχόμενες όσο και στις ελεύθερες περιοχές) επισκέφθηκαν τη Λάρνακα. Ο Ντενκτάς και ο Μουτερίσογλου, ο τοπικός Τούρκος ηγέτης, προέβησαν σε έντονα προκλητικές ομιλίες. Το βράδυ, καθώς τους δεξιώνονταν, ήλθε το μήνυμα ότι πέταξαν βόμβα στο Τουρκικό Κέντρο Πληροφοριών. Την επόμενη Κυριακή, 8η Ιουνίου, η Λάρνακα βρισκόταν σε απόγνωση. Οι Έλληνες φοβόντουσαν ότι οι Τούρκοι θα επαναλάμβαναν τις ταραχές... Ακούστηκαν ψίθυροι ότι οι Τούρκοι ετοιμαζόντουσαν να επιτεθούν... Έκτοτε οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων χειροτέρευσαν, με αμφότερες να ζουν σε συνεχή φόβο, όχι μόνον στις πόλεις, αλλά και στα χωριά.

«Ως αποτέλεσμα της νέας κατάστασης, άρχισαν να έρχονται νέες πληροφορίες ότι υπήρχαν κρυμμένα όπλα, και οι Έλληνες άρχισαν να ζητούν προστασία από τους Βρετανούς, που μετατράπηκαν σε φρουρούς των. Στη Λάρνακα ο κόσμος πρόσφερε τα σπίτια του δωρεάν για τα βρετανικά στρατεύματα για προστασία...» γράφει η σχετική έκθεση, και συνεχίζει:

Μετακινήσεις Τουρκοκυπρίων - κατασκευές βομβών

«... Η τουρκική πολιτική παρέμεινε η ίδια και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες συνέχισαν να επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς των, ότι Έλληνες και Τούρκοι δεν μπορούσαν ζήσουν εν αρμονία. Οι εκκλήσεις τους περιλάμβαναν και τηλεγραφήματα, ζητώντας τουρκικά στρατεύματα να σταλούν στην Κύπρο για προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Η συνεχής ενδοκοινοτική βία είχε ως αποτέλεσμα την εθελοντική μετακίνηση πολλών Τουρκοκυπρίων.

Ο τουρκικός πληθυσμός της Ακουρσού, στην περιοχή Πάφου, ήδη έχει εκκενωθεί και μετακινηθεί στη Σκυλλούρα, περιοχή Λευκωσίας, ελαττώνοντας την τουρκική μειονότητα στο χωριό από 200 σε 45. Πιστεύεται ότι παρόμοια σχέδια θα ακολουθήσουν με την εκκένωση Τουρκοκυπρίων από άλλα χωριά, της περιοχής Πάφου προς περιοχή Αμμοχώστου. Αναμένεται ότι άλλα 26 ή και περισσότερα τουρκο-κατοικημένα χωριά ή εν μέρει κατοικημένα στην περιοχή Πάφου θα εκκενωθούν βόρεια του 35ου παράλληλου, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση κάπου 3.000 ατόμων.

Στις 1300 (ώρα) της 30ής Ιουλίου, 1958, έγινε έκρηξη στην περιφέρεια του χωριού Καντού, περιοχή Λεμεσού, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Τουρκοκυπρίου και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Από έρευνες μάλλον φαίνεται ότι τα εν λόγω άτομα κατασκεύαζαν βόμβες.
Η ΤΜΤ προκηρύχθηκε στις 22 Ιουλίου 1958, και μέχρι τις 25 Ιουλίου 1958, με την επιχείρηση «Table Lighter» ,συνελήφθησαν συνολικά 58 Τουρκοκύπριοι γνωστά μέλη της οργάνωσης».

Η... μετακόμιση

Σύμφωνα με πόρισμα της τοπικής Μυστικής Υπηρεσίας (Ιντέλιτζενς) ημερ. 14 Ιουλίου 1958, η μετακόμιση των Τουρκοκυπρίων σε περιοχές της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου ήταν σημαντική. Φαινόταν ότι οι Τούρκοι ηγέτες επέλεγαν περιοχές όπως τη Σκυλούρα, τη Μορά και τα Κούκλια, γιατί πίστευαν ότι αυτά θα περιλαμβάνονταν στον τουρκικό τομέα της νήσου ή θα βρισκόντουσαν στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού τομέα...

Δολοφονίες και εκβιασμοί της ΤΜΤ

Σε άλλη έκθεση της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, παράρτημα Κύπρου, ημερ. 7 Ιουνίου 1958, καταγράφτηκε το εξής πόρισμα:

«... Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές έχουν στο παρελθόν διαπράξει δολοφονίες Ελληνοκυπρίων, αλλά η πρόσφατη βία της ΤΜΤ εναντίον μελών της δικής τους κοινότητας είναι νέο και δυσάρεστο στοιχείο. Είναι εμφανές ότι αυτή η αποφασισμένη ένοπλη τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση έχει τώρα - σίγουρα στις πόλεις - επιβάλει την πυγμή της πάνω στους Τουρκοκυπρίους τόσο αποτελεσματικά όσο η ΕΟΚΑ πάνω στους Ελληνοκυπρίους...».

Σε έκθεση ημερ. 6 Ιουνίου 1958, γράφτηκε πως η ΤΜΤ έχει τρομοκρατήσει ολόκληρη την τουρκική κοινότητα με τις δολοφονίες Τούρκων υποστηρικτών της Αριστεράς.

Σε φυλλάδιό της αριθμός 213/58, η οργάνωση ανακοίνωσε πως «Η ΤΜΤ έχει περάσει στη δράση και άρχισε να απονέμει την ποινή του θανάτου στους προδότες της πατρίδας, οι οποίοι, αφού αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, ένοιωσαν ικανοποίηση να υπηρετήσουν τους Κόκκινους»...

«Τις πρωινές ώρες της 29ης Μαΐου 1958, ακόμα ένας Τούρκος αριστερός, ο Ahmet Yahya, βρέθηκε δολοφονημένος στο κρεβάτι του στη Λευκωσία. Ο φονευθείς είχε δώσει για δημοσίευση άρθρο του στις τοπικές εφημερίδες, αποκηρύσσοντας τις αριστερές του διασυνδέσεις και στην πραγματικότητα δημοσιεύθηκε την επομένη του θανάτου του.

Στις 07.30 της 22ας Μαΐου 1958, ο Αχμέτ Σατί Ερκούρτ, ένας πολύ γνωστός Τούρκος αριστερός ηγέτης, στεκόταν με την σύζυγό του έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία περιμένοντας ταξί, όταν τρεις νεαροί τον πυροβόλησαν. Αμφότεροι (ο ίδιος και η σύζυγός του) τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το βράδυ της 27ης Μαΐου 1958, άλλος Τουρκοκύπριος, ο Απτουραχμάν Τζεμάλ, υποτιθέμενος υποστηρικτής της Αριστεράς, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στη Λευκωσία. Λίγο μετά τον πυροβολισμό, ένας Τούρκος επικουρικός βρέθηκε με ένα πιστόλι και σφαίρες... Άλλος Τουρκοκύπριος επίσης βρέθηκε κοντά στη σκηνή του εγκλήματος με πιστόλι και σφαίρες. Οι αστυνομικές έρευνες βρήκαν ακόμα δύο πιστόλια και ποσότητα σφαιρών...

Η ΤΜΤ στο φυλλάδιό της 213/58 είχε δώσει προειδοποίηση, ότι η οργάνωση θα προέβαινε σε τέτοια δράση εναντίον Τούρκων Αριστερών, εκτός και αν αυτοί αποκήρυτταν τις αριστερές τους διασυνδέσεις μέσω του τοπικού Τύπου. Μέχρι τις 31 Μαΐου 1958, 87 μέλη της τουρκικής κοινότητας είχαν δημοσιεύσει τέτοιες αποκηρύξεις και σε κάποιες περιπτώσεις δημοσίευσαν και τις φωτογραφίες τους, για να γλιτώσουν από επιθέσεις.

Τούρκοι, μέλη της Συντεχνίας ΠΕΟ απέσυραν την υποστήριξή τους και ταυτόχρονα οι Τούρκοι εργάτες της εταιρείας κατασκευής υποδημάτων Μπάτα, ανακοίνωσαν ότι απέσυραν τη συμμετοχή τους στη Συντεχνία υποδηματοποιών και τη μετέφεραν στην Ανεξάρτητη Τουρκική Συντεχνία.

Σύμφωνα με πληροφορία που λήφθηκε στις 23 Μαΐου 1958, η ΤΜΤ πήρε διαταγή να εξουδετερώσει ορισμένους «ύποπτους προδότες», περιλαμβανομένων και Κομμουνιστών, πριν η κυβέρνηση της Α. Μεγαλειότητος ανακοινώσει την πολιτική της στο Κυπριακό. Ο στόχος είναι να τρομοκρατηθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα και να υποστηρίζει πλήρως την ΤΜΤ...

Ο Δρ Κουτσιούκ του κόμματος «Η Κύπρος είναι Τουρκική» και ο Ραούφ Ντενκτάς, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τουρκικών Οργανώσεων, έφυγαν αεροπορικώς για την Άγκυρα στις 23 Μαΐου 1958... Υπάρχουν έντονοι ψίθυροι ότι η τουρκική κυβέρνηση θα δεχθεί προτάσεις για λύση που θα προτείνει η βρετανική κυβέρνηση, αλλά οι δύο αντιπρόσωποι της Κύπρου υποστηρίζουν μόνον τη διχοτόμηση.

Στις 24 Μαΐου 1958, ποσότητες πυρομαχικών βρέθηκαν σε ταχυδρομικά κιβώτια στη Λευκωσία. Όλα είχαν υβριστικές επικέτες πάνω τους εναντίον του κυβερνήτη. Όλα προερχόντουσαν από την ΤΜΤ.

Το βράδυ της 30/31ης Μαΐου 1958, κάποιοι μπήκαν στο τουρκικό δημοτικό σχολείο Λάρνακας, και κατέστρεψαν το πορτραίτο του Βασιλιά Γεώργιου του VI. Γράφτηκαν συνθήματα της ΒΟΛΚΑΝ στους τοίχους.

Φυλλάδιο της ΤΜΤ αριθμός 203/58 προειδοποιούσε τους Τουρκοκυπρίους να είναι έτοιμοι για δράση. Ισχυριζόντουσαν στο φυλλάδιο ότι « η νήσος θα πνιγεί στη φωτιά και στο αίμα την πρώτη μέρα αυτο-κυβέρνησης, που θα σημαίνει την εξαφάνισή μας».
(Την έκθεση ημερ. 4.6.1958 υπογράφει ο H. Kιrkman A/Asp. For Asst. Chief Constable, Special Branch).

«Τούρκοι χούλιγκαν»

Τηλεγράφημα Σερ Χιου Φουτ ημερ. 4 Ιουνίου 1958, προς τον Υπ. Αποικιών έλεγε:
«Τούρκοι χούλιγκαν έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους τις περασμένες μια - δύο εβδομάδες και το περασμένο Σάββατο διοργάνωσαν διαμαρτυρίες και έσκισαν αγγλικές επιγραφές. Αυτά ακολούθησαν τους φόνους της ΤΜΤ αριστερών Τούρκων και την αύξηση των φυλλαδίων της ΤΜΤ με τους πλέον βίαιους όρους, και όλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για περισσότερη βία και αυτή ίσως να λάβει χώρα πριν από την ανακοίνωση πολιτικής από τη βρετανική Βουλή.

Στις 12 Ιουνίου θα έχουμε την προγραμματισμένη παρέλαση για τα γενέθλια της Βασίλισσας στην πλατεία... Ο Κουτσιούκ πρόσφατα άλλαξε τ΄ονομα της πλατείας σε Πλατεία Ταξίμ. Πιστεύουμε ότι πιθανόν να αποπειραθούν κάποιοι Τούρκοι να επέμβουν στην παρέλαση, όμως τόσο εγώ όσο και ο Στρατηγός Κέντριου, που συμφωνεί μαζί μου, λέμε ότι δεν πρέπει να ακυρώσουμε την παρέλαση γι' αυτόν το λόγο. Θα πάρουμε όλα τα μέτρα να αποφύγουμε ανωμαλίες... ΄Ισως όμως να αναγκαστούμε να ακυρώσουμε μόνο αν τα στρατεύματά μας χρειαστούν για άλλες επείγουσες υπηρεσίες».http://www.sigmalive.com

3 σχόλια:

  1. ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΟΓΟΥ ΕΚΕΙ ΠΕΡΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ξεχνας οτι και οι ΕΚ εστειλαν στον αλλο κοσμο 700 ΤΚ.Αυτα γιατι η Ιστορια πρεπει να λεγεται απο ολες τις πλευρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τουρκανωνυμε 29 Νοεμβρίου 2010 9:40 μ.μ.
    πες μου τις πηγες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.