28/11/10

Πρώτη επιλογή η Αθήνα.Οι λαθρομετανάστες την προτιμούν ως τόπο «εγκατάστασης»

Της Μαριας Δεληθαναση
news.kathimerini.gr
Η έλευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα -και στην Ευρώπη- δεν θα σταματήσει. Οι διαδρομές συνεχώς μεταβάλλονται και τα δίκτυα πληρώνονται μόνον όταν ο/η αλλοδαπός βρεθεί ελεύθερος σε ελληνικό έδαφος, κατά προτίμηση στην Αθήνα και κατά δεύτερον στη Θεσσαλονίκη. Οι απόπειρες λοιπόν είναι διαρκείς έως ότου ο αλλοδαπός εισέλθει επιτυχώς στη χώρα. Αυτό διαπιστώνεται από τον ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θάνο Μαρούκη σε έρευνα του προγράμματος clandestino της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Αθήνα κυκλοφορούν «χωρίς χαρτιά» χιλιάδες άνθρωποι προερχόμενοι από Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Μαρόκο, Αλγερία, Σενεγάλη, Γουϊνέα, επισημαίνουν, ως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Γραφείου ΟΗΕ για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, ο κ. Μαρούκης και η κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Μπορεί η Frontex να επιτηρεί 12,5 επίμαχα χιλιόμετρα στον Εβρο, όμως η εισροή συνεχίζεται -αν και σε πολύ μικρότερους αριθμούς- από τη θάλασσα (με ακριβότερο αντίτιμο), ενώ εναλλακτικοί δρόμοι έχουν αναπτυχθεί σε άλλα σημεία των βορείων συνόρων (Δυτική και Κεντρική Μακεδονία), και μέσω Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα, η δράση κυκλωμάτων έχει «ριζώσει» σε χωριά της Τουρκίας και του Ιράν στηρίζοντάς τα οικονομικά, ενώ έχει αποκτήσει «κοιτίδες» και σε τοπικές κοινωνίες που συνδέονται με την ελληνο-αλβανική μαφία στην Ελλάδα. Αυτό το πλέγμα συμφερόντων και διασυνδέσεων, σημειώνεται, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με «μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα των χωρών αυτών». Με την άφιξή τους στην Ελλάδα, όσοι συλλαμβάνονται ή παραδίδονται στην αστυνομία, κρατούνται σε τμήματα συνοριακής φύλαξης ή κέντρα κράτησης. Οταν αφήνονται ελεύθεροι, ταξιδεύουν κυρίως στην Αθήνα όπου δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και όταν πάσχουν από χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη και άσθμα. Διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία λόγω της μη νόμιμης παραμονής τους και του φόβου σύλληψής τους, οπότε περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Οταν έχουν πρόβλημα υγείας προσπαθούν καταρχήν να βρουν λύση μόνοι τους. Στην έρευνα των Θ. Μαρούκη και Μαρίνας Νικόλοβα για την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRIM) του Ευρωκοινοβουλίου, καταγράφεται η περίπτωση γυναίκας «χωρίς χαρτιά» που πήγε σε νοσοκομείο όπου και ξεψύχησε, όταν ο καρκίνος από τον οποίον έπασχε ήταν σε τελευταίο στάδιο. Καταγράφονται ακόμα, αποβολές στο σπίτι από εγκύους (κυρίως Αφγανές) που έχουν φοβηθεί να πάνε σε νοσοκομείο. Η ετήσια επιβάρυνση για το υπουργείο Υγείας, από νοσηλεία λαθρομεταναστών, εκτιμάται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ.

11 σχόλια:

  1. Βρίσκουνε και κάνουνε... να αρχίσουμε να μαθαίνουμε το κοράνι σιγά σιγά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, ΑΛΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη επιλογή η Αθήνα.Οι λαθρομετανάστες και τον δουλεμπορων τους θα συμπληρωνα pun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναρκοθέτηση και συστήματα vulcan αυτόματης βολής, ακόμα και mlrs, στον Έβρο.
    Στο Αιγαίο βούλιαγμα των λέμβων.
    Οι λαθρομετανάστες είναι απειλή, οικονομική, πολιτισμική, εθνική, και πρέπει να αναχαιτιστούν.
    Αυτό δεν εννοούμε να καταλάβουμε! Δεν τους θέλει κανένας και υποχρεωνόμαστε εμείς να τους δεχόμαστε;
    Επίσης, δεν υπάρχουν πολιτικοί πρόσφυγες! Όλοι τους είναι οικονομικοί πρόσφυγες! Αλλά και πολιτικοί πρόσφυγες να υπήρχαν θα πρέπει και αυτοί να απωθούνται. Το πολιτικό άσυλο δεν θα έπρεπε να υπάρχει, για το καλό όλων μας και προπάντων για τις ίδιες τις χώρες των "πολιτικών προσφύγων". Έχεις πρόβλημα με την κυβέρνησή σου κύριε; Κάτσε και πολέμησέ την, μην φέρνεις το πρόβλημά σου σε μένα και μου δημιουργείς και εμένα πρόβλημα με την χώρα σου. Εξάλλου πάντα την κοπανάνε οι κοπρίτες. Οι πραγματικοί ηγέτες μένουν και αγωνίζονται! Σκεφθείτε πόσο σκληρά το πλήρωσε αυτό η Ελλάδα με τους εκ του μακρώθεν αντιστασικούς "ηγέτες". Στην Ελλάδα της Χούντας οι πραγματικοί ηγέτες αγωνιζόντουσαν και υπέφεραν και πέθεναν (βλ. Πέτρουλας) και κατάφεραν την απελευθέρωση, για να έρθουν μετά οι κοπρίτες Παπανδρέου, Καραμανλής, κ.λπ. να καπελώσουν την κατάσταση και να καταφέρουν ότι τα κατάφεραν τα επόμενα 30 χρόνια! Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μιαούλης και όλοι οι άλλοι το είχαν παίξει πολιτικοί πρόσφυγες;
    ΟΧΙ στο Πολιτικό άσυλο! ΟΧΙ στους λαθρομετανάστες! Ποσόστοση στο 2% του πληθυσμού και μόνο κατόπιν επιλογής συνδεδεμένης με πολιτισμικά, θρησκευτικά, και επαγγελματικά κριτήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι ένα άρθρο από αμειβομένους «ερευνητές» του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), η γνωστή φωλιά «σοφών», για να μας πουν γνωστά πράγματα και μισό-αλήθειες.
    Εμένα με προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, παρόλο οι ίδιοι κύκλοι μας έχουν μπουχτίσει με την οικονομική ευημερία της Τουρκίας και τη ταχύ ανάπτυξη της, δεν τους παραξενεύει το γεγονός ότι αυτοί οι «χιλιάδες άνθρωποι προερχόμενοι από Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Μαρόκο, Αλγερία, Σενεγάλη, Γουϊνέα» δεν μένουν εκεί όπου θα έβρισκαν εύκολα – ευκολότερα- δουλειά (είτε μαύρη είτε νόμιμη) και δεν θα είχαν πολύ δυσκολία να αναπροσαρμοστούν στη (μουσουλμανική) τοπική κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βέβαια,με τόσες προοδευτικάρες να κυβερνούν τον τόπο και κυρίως τα ΜΜΕ και τα ΑΕΙ,έχουμε γίνει ελλαδιστάν!

    αν έχεις διαφορετική γνώμη από αυτούς και λες τα αυτονόητα,είσαι ρατσιστής,εθνικιστής,ακροδεξιός,αμόρφωτος κτλ.

    κι ο κόσμος,χωρίς να το συνειδητοποιεί,τρομοκρατείται από αυτήν την προπαγάνδα και πάει με το μέρος τους,απερίσκεπτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι λεγόμενοι οικονομικοί μετανάστες που πληρώνουν κατά κεφαλή περίπου 5000 ευρώ έκαστος , ποσό ισάξιο με την αγορά κατοικίας στις χώρες τους , γιατί δεν πηγαίνουν στις πολύ πλούσιες ομόδοξες τους χώρες όπως η Σαουδική Αραβία , Μπαχρέιν , Κατάρ,Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ; Μήπως η λαθρομετανάστευση γίνεται βάση σχεδίου των εχθρών ; Κάποτε ο Οζάλ είπε « αν στείλουμε 3-4 εκατομμύρια λαθρομετανάστες στην Ελλάδα ξεπαστρέψαμε τους Έλληνες » .Σκεφτείτε τις ασύμμετρες απειλές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην Ελλάδα σε περίπτωση σύρραξης με την ομόδοξη τους Τουρκία . Επίσης , πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό από δαύτους εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να αποφύγουν την δικαιοσύνη λόγω παραβατικής / εγκληματικής συμπεριφοράς .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης τότε επιτρεπετε καθε νόμιμη άμυνα. Αυτό πρέπει να γινει νόμος, καθε Αθηναιος και κυρίως στις γειτονιες όπως αγ.Παντελεημονα θα πρέπει να πυροβολείτε αμεσως καθε υποπτος λαθρομεταναστης, ετσι προσφερουμε και στην μειωση του υπερπληθυσμο της γης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. {Εμένα με προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, παρόλο οι ίδιοι κύκλοι μας έχουν μπουχτίσει με την

    οικονομική ευημερία της Τουρκίας και τη ταχύ ανάπτυξη της,

    δεν τους παραξενεύει το γεγονός ότι αυτοί οι «χιλιάδες άνθρωποι προερχόμενοι από Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Μαρόκο, Αλγερία, Σενεγάλη, Γουϊνέα»

    δεν μένουν εκεί όπου θα έβρισκαν εύκολα – ευκολότερα- δουλειά (είτε μαύρη είτε νόμιμη) και δεν θα είχαν πολύ δυσκολία να αναπροσαρμοστούν στη (μουσουλμανική) τοπική κοινωνία.

    28 Νοεμβρίου 2010 3:09 μ.μ.}


    Σωστή παρατήρηση!Ξέρεις ποια είναι η απάντηση...

    όλοι αυτοί έχουν "ιερό σκοπό" (και ιερό σκοπό) την ισλαμοποίηση της Ευρώπης με τη μέθοδο του Οζάλ,που λέει και προηγούμενος σχολιαστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΑ 3-5000$ TOYΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΙΡΗΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ(ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟΣ)ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΟΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΡΨΙΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε καλά, σιγά που οι "προτιμήσεις" τους περί Αθήνας είναι τυχαίες.
    Τί κάθονται και κάνουν σε μια χώρα που καλά-καλά δεν μπορεί να θρέψει τον λαό της;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.