21/11/10

Έβγαλαν τα "μαχαίρια" Σαρκοζί και Γκιούλ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Καβγά με αφορμή και την Κύπρο φέρονται να είχαν κατά τη σύνοδο ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Λισαβόνα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'', ο πρώτος καβγάς προέκυψε όταν την πρώτη μέρα της Συνόδου συζητήθηκε το πυραυλικό σύστημα, με τη Γαλλία να θέλει να χαρακτηριστούν κύριες περιοχές κινδύνου για την προέλευση απειλών το Ιράν και η Μέση Ανατολή.

''Για ποιο πράγμα μιλάτε εσείς; Εδώ λαμβάνονται μέτρα εναντίον μιας ικανότητας (μιας χώρας να προβεί σε επίθεση), όχι μιας χώρας. Αύριο μπορεί να βγει μια άλλη χώρα και να αλλάξουν οι υφιστάμενες. Οποιος έχει αυτά τα συστήματα (βαλλιστικών πυραύλων), (το πυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ) πρέπει να τον θεωρεί σαν απειλή, πρέπει να υπάρχει γενική κάλυψη (των χωρών που έχουν βαλλιστικά συστήματα). Γίνεται το Ιράν και η Μέση Ανατολή; Βγάλτε τα αυτά από το μυαλό σας. Δεν είναι για να ικανοποιηθεί η Τουρκία, είναι μια κατάσταση που έτσι πρέπει (να γίνει)'', δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο δεύτερος καβγάς με τον Γάλλο Πρόεδρο έγινε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, για την Κύπρο. Η Τουρκία αντιτίθεντο στο να ωφεληθεί η ΕΕ, της οποίας μέλος είναι οι Ε/κ, όπως αναφέρεται, να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές και αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ. Τότε έλαβε το λόγο ο κ. Σαρκοζί, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

''Εμείς, και τα 27 μέλη, είμαστε μια οικογένεια. Υπάρχουν αξίες. Πρέπει να ενεργούμε με βάση αυτό και αυτό είναι μια πραγματικότητα''. Τη θέση Σαρκοζί, προστίθεται, υπερασπίστηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι Ε/κ, όπως αναφέρθηκε μιλώντας για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέλος της ΕΕ και αυτό είναι μια πραγματικότητα, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν και άλλες πραγματικότητες».

''Για παράδειγμα, οι Ε/κ δεν εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Εκεί υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα. Υπάρχουν υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν. Και αυτά είναι πραγματικότητες. Μιλάτε πολύ σωστά και σέβομαι τις αρχές. Τότε, το 2002 ενώ οι Ε/κ δεν ήταν μέλος, παραβιάζοντας την αρχή 'αν δεν λύσετε τα προβλήματα δεν μπορείτε να γίνεται μέλος' γιατί τους κάνατε πλήρες μέλος το 2004; Αυτή την αρχή δεν μπορέσατε να την θυμηθείτε τότε;'' κατέληξε ο κ. Γκιουλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε και για την πολιτική της χώρας του στην περιοχή, λέγοντας πως δεν ανησυχούν από την πυραυλική πολιτική του Ιράν, για να σημειώσει ότι ''άλλο οι πύραυλοι, άλλο το ζήτημα των πυρηνικών. Κάθε χώρα λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τους κινδύνους που δέχεται''.

Η Χουριέτ αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνάντηση 10 λεπτών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα και όπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ συζήτησαν την τρομοκρατία, θέματα της Συνόδου και τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ. Φέρεται να διατύπωσε παράπονο γιατί από τον περασμένο Ιούλιο, λόγω αντιδράσεων στο Κογκρέσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει διορίσει νέο Πρέσβη στην Αγκυρα. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η αμερικανική κυβέρνηση θα λύσει το θέμα.

Εξάλλου, η συνάντηση του κ. Γκιουλ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεβ δεν έγινε λόγω βεβαρημένου προγράμματος και των δυο, όπως σημειώνεται το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.
http://www.sigmalive.com/news/international/328193

4 σχόλια:

  1. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΣΙ ΤΗΝ ΒΑΡΚΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΛΕΝΑΙ ΤΟ ΣΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΝ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δικοί μας mung in the strung...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γαλλία και Γερμανία υπερασπίστηκαν την κάλυψη της Κύπρου από την αντιβαλλιστική ομπρέλα λόγω φυσικού αερίου. Απλά πράγματα. Και αφήστε τους Τούρκους να φωνάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα ανωνυμε απο πανω. υπαρχει ολοκληρο ζητημα στις ευρω-ατλαντικες σχεσεις και η κυπρος ειναι ενα απο τα κεφαλαια του, μπορεις να το ψαξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.