20/11/10

Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας φουντώνει

Του Αποστολη Φωτιαδη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ετήσια έρευνα για τα Βαλκάνια που δημοσιεύεται από τη διεθνή εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια, η οποία δημοσιεύτηκε αυτή την Τετάρτη, ανέδειξε το θέμα της Μεγάλης Αλβανίας ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην περιοχή. Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικές πλειοψηφίες του αλβανικού εθνοτικού στοιχείου σε πολλά από τα κράτη της περιοχής φέρονται θετικά διακείμενα ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας ακόμη και εάν δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα.

To 62% των ερωτηθέντων στην Αλβανία, το 81% στο Κόσοβο και το 51,9% στη FYROM, υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας κοινής χώρας για τους Αλβανούς της περιοχής. Η σύγκριση με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας δείχνει μια σαφή αύξηση αυτών που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα - το 2008 στο Κόσοβο το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ήταν στο 54%, ενώ στη FYROM στο 44%. Στην Αλβανία τα δύο τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ανεπαίσθητη μείωση πέντε μονάδων.


Τα αυξημένα ποσοστά προκύπτουν σε μια περίοδο κατά την οποία το θέμα της Μεγάλης Αλβανίας παρουσιάζεται ολοένα και περισσότερο ως παράγοντας επιρροής των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Τον περασμένο μήνα ο δημοφιλής ηγέτης της ριζοσπαστικής εθνικιστικής οργάνωσης του Κοσόβου «Αυτοδιάθεση», Αλμπιν Κούρτι, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, έβαλε το ζήτημα της διαίρεσης του Κοσόβου και της ένωσης των Αλβανών του Κοσόβου με τα Τίρανα.

Στην ίδια έρευνα όμως το θέμα της διαίρεσης του Κοσόβου και της ανταλλαγής εδαφών μεταξύ βορείου Κοσόβου, όπου κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Σέρβους, και νότιας Σερβίας όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο πληθυσμιακά, συγκέντρωσε καθολικά αρνητικές απαντήσεις από Σέρβους και Αλβανούς αντίστοιχα. Κάτι το οποίο μεταφράζεται ουσιαστικά σε άρνηση και των δύο εθνοτικών στοιχείων να θυσιάσουν εδαφική κυριαρχία με αντάλλαγμα τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε στις αρχές του μήνα δήλωση του αντιπροέδρου της κοινότητας του Πρέσεβο στη νότια Σερβία, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, Ορχάν Ρετζέπι, ότι οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας προετοιμάζονται για να πραγματοποιήσουν την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας το αργότερο μέχρι το 2015. Εκείνες τις μέρες ο ίδιος όπως και ο δήμαρχος του Πρέσεβο Ράγκμι Μουσταφά και ο ηγέτης του αλβανικού μειονοτικού «Κόμματος για τη Δημοκρατική Πρόοδο» και σημαίνουσα προσωπικότητα της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία, Γιόνους Μουσλίου, παραβρέθηκαν σε συνομιλίες στα Τίρανα για τη συγκρότηση της «Λίστας της Φυσικής Αλβανίας». Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Λίστας, οι αλβανικοί πληθυσμοί που κατοικούν στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη FYROM και την Ελλάδα πρέπει να οργανώσουν δημοψηφίσματα σχετικά με το εάν επιθυμούν την ένωσή τους σε μια θεσμική οντότητα η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το Κόσοβο και την Αλβανία.

6 σχόλια:

  1. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ Η ΕΕ ΚΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΑΡΕΣ ΕΙΔΑΝ ΤΗΣ ΕΙΔΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΏΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΜΑΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΩΡΑ Η ΜΟΝΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ Η ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΝΑ ΤΗΣ ΔΟΣΟΥΝ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αλβανοί στην παρούσα φάση μου θυμίζουν την εποχή της επικράτησης της Μεγάλης Ιδέας στην Ελλάδα,θεωρώ ότι θα έχουν την ίδια και χειρότερη τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ιστορία διδάσκει ότι αυτοί οι μεγαλοϊδεατισμοί, συνήθως έχουν άδοξη κατάληξη.

    Και η Τουρκία κάπου θα σκοντάψει. Ήδη έφαγε την πρώτη φάπα από το Ισραήλ και αποδείχτηκε πόσο λίγη είναι για να ηγηθεί όλου του Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μας νοιαζει για την Αλβανια και την καθε Αλβανια. Το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις.
    Αυτη τη στιγμη εχουμε θεμα (μονιμο) με Τουρκια, Σκοπια, Αλβανια (οπου ετοιμαζεται να ζητησει στα πιο επισημα κλιμακια εδαφος απο την χωρα μας), και φυσικα το χειροτερο ολων, το θεμα που ειναι μπροστα μας και δεν το βλεπουμε, οπως δεν βλεπαμε καποτε τα χρηματιστηρια και τις καθε λογης μεγαλομανιες που μας στοιχισαν τοσο. Και μιλω για τους λαθρεποικους.
    Εχουμε καταλαβει τι συμβαινει?
    Εχουμε Αλβανους νομιμους και παρανομους που ειναι ετοιμοι να κυρηξουν σχεδον ανεξαρτησια (βλεπε Σαντορινη).
    Εχουμε μουσουλμανους που μετριουνται πλεον σε εκατομυρια.
    Εχουμε καταλαβει τι συμβαινει?, ξαναρωτω.
    Ειμαστε σιγουροι για τον εαυτο μας?
    Πως θα αντιμετωπιστει το προβλημα αυτο?
    Θα εχουμε ενδογαμιες και απορροφηση (χαχαχαχαχααχαχαχα) ή θα εχουμε μουσουλμανικο κρατος εν χριστιανικο κρατη?
    Ειμαστε σιγουροι οτι εχουμε τον ελεγχο?
    Ειμαστε βεβαιοι οτι εχουμε αντιληψη της πραγματικοτητας?
    Πως φτασαμε ως εδω σε 10 μολις χρονια?
    Ποσο θα χρειαστει ακομα σε χρονο για να φυγει ο ελεγχος απο τα δικα μας χερια?
    Ας μην κοιμομαστε ησυχοι πια.
    Ηρθε η ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mia omada filon mou apo tin Athina ekanan ekdromi tin perasmeni ebdomada sta Zagoroxoria. Se ena apo afta rotisan mia daskala posous mathites exei i taksi tis kai ekeini apantise 20, alla monon 2 ellinopoula, oi ypoloipoi einai Albanoi metanastes!!!

    An pame etsi exoume idi xasei tin Ipiro kai den toxoume katalabei akomi...

    I epoikisi einai methodefmeni opos kai stin Thraki me tous Tourkous kai poios kserei pou allou akomi. Otan kapote ksypnisoume tha einai poly arga

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 20 Νοεμβρίου 2010 9:09 μ.μ.

    >Τι μας νοιαζει για την Αλβανια και την καθε Αλβανια. Το θεμα ειναι τι κανουμε εμεις.<

    Πώς δεν μας νοιάζει, αφού ο μεγαλοϊδεατισμός τους στρέφεται και κατά της Ελλάδος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.