11/11/10

Πύραυλο κατά σκαφών επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς θέλουν οι ΗΠΑ

Η εταιρία Lockheed Martin Corp ανέλαβε να αναπτύξει μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια ένα νέο πύραυλο κατά σκαφών επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χθες Τετάρτη.


Το σχέδιο εντάσσεται σε συμβόλαιο ύψους 157,7 εκατ. δολαρίων που συνήψε με την εταιρία η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Έργων για την Άμυνα (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), στην οποία έχουν πιστωθεί μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Πενταγώνου στο πεδίο της τεχνολογίας -περιλαμβανομένης και της δημιουργίας του προγόνου του σημερινού Διαδικτύου.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί το ταχύτερο ένα όπλο που θα εκτοξεύεται από πλοία και θα μπορεί να εξουδετερώνει άλλα πλοία «από σημαντικές αποστάσεις», ανέφερε ένα σύντομο κείμενο στο ημερήσιο δελτίο του Πενταγώνου για τις αναθέσεις συμβολαίων, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013 και σε αυτό θα συμμετάσχουν η DARPA και η Υπηρεσία Έρευνας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Η ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων πολλές φορές απαιτεί πάνω από δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Η Lockheed Martin Corp, πρώτη σε πωλήσεις προμηθεύτρια του Πενταγώνου, δεν σχολίασε το ανακοινωθέν.

Η ανακοίνωση σημειώνεται εν μέσω ανησυχιών στο Πεντάγωνο για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων κατά σκαφών επιφανείας από την Κίνα, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς είπε σε ομιλία του τον Μάρτιο ότι το αμερικανικό μονοπώλιο στα προηγμένα οπλικά συστήματα ακριβείας έχει αρχίσει να φθίνει, «ειδικά όσον αφορά μεγάλου βεληνεκούς, ακριβείς πυραύλους κατά σκαφών επιφανείας και βαλλιστικούς πυραύλους», κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία «για τα αεροπλανοφόρα και άλλα μεγάλα σκάφη αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Κάποτε καὶ οἱ ΗΠΑ θὰ ἀποκτήσουν δυσκολίες, τί νὰ κάνουμε.
    Ἡ Κίνα ὡς στρατιωτικὴ δύναμις δύσκολα θὰ ἀντιμετωπισθῆ, ἐδῶ μέχρι καὶ ἡ Τουρκία ἀλληθωρίζει πρὸς τὴν Κίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SS-25 (onyx). Προτείνεται...

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλος ο κόσμος ψάχνει να βρει κάτι δημιουργικό να ασχοληθεί και οι αμερικάνοι θέλουν -λέει- πυραύλους!!!
    Τι να τους κάνετε ρε λεβεντόπαιδα;;;
    Δεν χορτάσατε αίμα ρε βρυκόλακες των Καρπαθίων;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.