27/11/10

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ «Μαύρο πρόβατο» έξω από το μαντρί

Η κλοτσιά των λευκών πρόβατων στο μαύρο, για να φύγει από το έδαφος της Ελβετίας, εικόνα που φιγουράριζε σε καμπάνια του ακροδεξιού ελβετικού Λαϊκού Κόμματος πριν από χρόνια, έμεινε στη μνήμη πολλών ως κατάπτυστο δείγμα ξενοφοβικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Οι αφίσες και τα φυλλάδια του ακροδεξιού ελβετικού Λαϊκού Κόμματος για την απέλαση καταδικασθέντων για αδικήματα μεταναστών, κατάπτυστο δείγμα ρατσισμού. «Ιβαν Σ., βιαστής και σύντομα Ελβετός;» (φωτ. Reuters) Η επίμαχη αφίσα όμως επέστρεψε πρόσφατα και έγινε όπλο του κόμματος στην προώθηση πρότασής του για αυτόματη απέλαση καταδικασθέντων ξένων. Επί του θέματος αποφαίνονται αύριο με δημοψήφισμα οι Ελβετοί, που έζησαν επί εβδομάδες τον πόλεμο των λόγων και των αφισών.

«Πρωτοβουλία για απέλαση των ξένων - ΝΑΙ» γράφει η αφίσα του Λ.Κ., για να κάνει το μήνυμα πιο σαφές, αν και δεν χρειάζεται, αφού το λάκτισμα του λευκού πρόβατου στο μαύρο είναι εξαιρετικά γλαφυρό. Αυτό το πόστερ δεν ήταν το μόνο του Λ.Κ. Σε ένα άλλο, το κεφάλι ενός γενειοφόρου άνδρα είναι καλυμμένο με μια φάσα που γράφει: «Ιβάν Σ. βιαστής και σύντομα Ελβετός;» Ανατρίχιασαν πολλοί Ελβετοί με την καμπάνια αυτή, αρκετοί μάλιστα έκαναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ξενοφοβίας σε Λωζάννη και Γενεύη.

Αντιδράσεις Ελβετών
Αλλοι επέλεξαν να πολεμήσουν τους ακραίους με το ίδιο όπλο. Το Κόμμα των Εργατών έφτιαξε αφίσα που δείχνει λευκά και μαύρα πρόβατα να κλοτσούν ένα λευκό το οποίο φορά κορδέλα «Λαϊκό Κόμμα», με την παρότρυνση «για μεγαλύτερη πολυμορφία, διαφορετικότητα». Ενας επιχειρηματίας από τη Λωζάννη πλήρωσε μόνος του για χιλιάδες αφίσες που φέρουν την επιγραφή: «Είμαστε όλοι εγκληματίες ξένοι!» και οι Σοσιαλιστές έβγαλαν πόστερ-μίμηση εκείνου με τον Ιβάν, που δείχνει θολά έναν άνδρα και πάνω του έχει φάσα που λέει: «Ολοι οι άνθρωποι έξω!». Για να δείξει ότι και οι παραβάτες, οι καταδικασθέντες ξένοι, είναι άνθρωποι.

Ας σημειωθεί ότι στην κατηγορία των υπό απέλαση ξένων θα περιλαμβάνονται και όσοι έχουν παρανόμως λάβει κρατικά επιδόματα.

Το θέμα είναι ότι οι προβλέψεις για το δημοψήφισμα -που οργανώθηκε βάσει νόμου μετά τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής του- δείχνουν την ψήφο υπέρ της αυτόματης απέλασης να επικρατεί. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 54% απάντησε υπέρ και το 43% κατά. Κάπως έτσι, αυτό που φοβούνταν οι άνθρωποι κατά του διαχωρισμού βάσει φυλής ή θρησκεύματος έγινε πραγματικότητα πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν η πλειοψηφία των Ελβετών ενέκρινε με δημοψήφισμα την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων στα μουσουλμανικά τεμένη.

Στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν επί των συνεπειών που θα προκύψουν από θετική έκφανση του δημοψηφίσματος, τα μείζονα είναι νομικής φύσεως. Ειδικοί του δικαίου υποστηρίζουν ότι θα έρθει σε σύγκρουση με τα προβλεπόμενα από διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελβετία, κυρίως αναφορικά με τη διπλή τιμωρία που επιβάλλει στους ξένους. «Για το ίδιο έγκλημα, ορισμένοι άνθρωποι θα τιμωρηθούν με μία ποινή και άλλοι με δύο» είπε ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Γενεύη, Μαρσέλο Κοέν. Εξήγησε ότι χειρότερα θα υποφέρουν οι αλλοδαποί παντρεμένοι με Ελβετούς πολίτες που έχουν κάνει παιδιά στη χώρα και έχουν ζήσει εκεί τη ζωή τους. Πώς θα απελαθούν σε μια χώρα, την υποτιθέμενη πατρίδα τους, που μπορεί να έχουν εγκαταλείψει από χρόνια;

Οσοι προώθησαν την καμπάνια του μαύρου πρόβατου πάντως επιμένουν ότι δεν υποκρύπτει φυλετική προκατάληψη και ότι το τετράποδο αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα κάθε παραβάτη. Γιατί τότε να μην απελαύνονται και οι Ελβετοί παραβάτες; * http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/11/2010&id=228092

12 σχόλια:

  1. Μακάρι να τα πάνε καλά όπως και στο προηγούμενο δημοψήφισμα με τους μιναρέδες.
    Να αποφασίσει ο λαός και όχι μια μειοψηφία που μπορεί και ελέγχει τα ΜΜΕ και το παίζουν φιλεύσπλαχνοι φιλάνθρωπη εις βάρος του απλού λαού που ζει με το πρόβλημα, επειδή μερικοί έχουν κέρδος με την όλοι κατάσταση.
    Ας παραδειγματιστούμε λίγο και εμείς από τους Ελβετούς με τα δημοψηφίσματα, τι πιο δημοκρατικό από αυτό.

    Θα είχε ενδιαφέρων μια αντιπαράθεση στοιχείων της μετανάστευσης της ενσωμάτωσης και εγκληματικότητας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας τα τελευταία 15 χρόνια και πως το αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην στεναχωριέστε παιδιά. Όλοι στην Ελλάδα. Θα γίνεται Ευρωπαίοι και με τη βούλα. Αρκεί να είστε όλοι στις πράσινες κλαδικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρώ ότι προσωπικά είμαι αρκετά προοδευτικός και φιλελεύθερος, παρ'όλα αυτά το γιατί κάποιοι θεωρούν παράλογο να απελάυνεται ένας μετανάστης που καταχράται την δέυτερη ευκαιρία στη ζωή που του δίνει η χώρα που τον φιλοξενεί και γίνεται εγκληματίας, αυτό ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
    Πρέπει να καταλάβουμε, εκ νέου, τι είναι ρατσισμός και τι όχι. Κάποιοι έχουν τόση αγωνία μην τυχόν και τους πουν ρατσιστές που καταλήγουν να αποδέχονται τα πάντα χωρίς κανένα μέτρο και καμία κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην στεναχωριέστε παιδιά. Όλοι στην Ελλάδα. Θα γίνεται Ευρωπαίοι και με τη βούλα. Αρκεί να είστε όλοι -εκτός από τις πράσινες- και στις μπλε κλαδικές...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανατρίχιασαν - λέει - πολλοί Ελβετοί με την εν λόγω ξενοφοβική καμπάνια, ΕΝΩ εγώ ο καψερός και πολλοί άλλοι - φαντάζομαι - συνΕλληνες FULL μέλη της Νότιας Ευρωπαϊκής Ενωσης ... ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΜΕ και μόνο με τη σκέψη ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ - τουλάχιστον - για κάποιο σοβαρό θέμα (ας μη γίνουμε και τυπικοί Ελβετοί πολίτες, που κάνουν δημοψήφισμα για ψύλλου πήδημα, δηλαδή άμεσο δημοψήφισμα για το εάν είναι αποδεκτό ή όχι ο αρσενικός ψύλλος να πηδά σε δημόσιο χώρο την ψύλλενα!). Βρε πώς μας κατάντησαν οι πολιτικοί μας ... κι εμείς - εντελώς σαδομαζοχιστικά! - εξακολουθούμε και τους ψηφίζουμε - συνεχώς και αενάως - σαν επιβράβευση για τα τόσα χρόνια αθέτησης των προεκλογικών τους ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακάρι να είχαμε κι'εμεις τέτοια "κατάπτυστη" πολιτική και να γλυτώναμε απ'το σκυλολόι!

    Εδώ βέβαια με την "δημοκρατία" μας (διάβαζε Πλουτοκρατία),ούτε σκέψη να ερωτηθεί ο...αφέντης λαός!

    Κατάντησαν ακόμα και οι ξενέρωτοι οι Ελβετοί να είναι πιό μαχητικοί απο εμάς,που μουχλιάζομε αποβλακωμένοι στους καναπέδες μας!

    Πυροβολητής

    ΥΓ ,για να είμαστε δικαιοι, οι Ελβετοί έχουν μια ενδοξη παράδοση πατριωτικών αγώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καπου διάβασα οτι οι αλλοδαποι σχεδιάζουν δημοψήφισμα για το αν θέλουν τους Ελληνες να παραμείνουν στην Ελλάδα ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε στο 3:32 το αντικείμενο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα είναι αυτό που ανέφερες σαν χαβαλέ.

    Φασιστικό άρθρο. Τυπικό δείγμα της σχολής του πιο εξελιγμένου ύπουλου και χυδαίου: Επιτηδευμένος με ανθρωπιστικό επίχρισμα φασισμός που έχει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζει ατιμωρητεί ως ρατσιστές τις πλειοψηφίες ανθρώπων που αποφασίζουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ με ποιους θα μοιραστούν τον τόπο τους. Τι μας λες κυρά μου... Δηλαδή εσύ βάζεις στο σπίτι σου όποιον, όποιον; Δεν κλειδώνεις την πόρτα σου;
    Πάντως ειλικρινά, αν είχα την ευκαιρία να μεταναστεύσω στην Ελβετία και να εργαστώ και να ζήσω δε θα με ένοιαζε αν υπήρχε νόμος που θα με έστελνε με τις κλωτσιές πίσω στο μπουρδέλο προέλευσής μου σε περίπτωση που δεν ήμουν νομοταγής. Διότι παρά τα 38 μου, θα πήγαινα και πάλι στρατό και θα ήμουν στρατιώτης υπόδειγμα, θα γινόμουν και εθελοντής αιμοδότης και δότης οργάνων και ενεργό μέλος του Ελβετικού ερυθρού σταυρού και νομοταγής οδηγός και συνειδητός πολίτης. Α, και θα μάθαινα Γερμανικά και Γαλλικά πριν με δεχτούν. Και δεν θα απαιτούσα ανέγερση χώρων τέλεσης των θρησκευτικών μου καθηκόντων. Αλήθεια, πόσους μετανάστες τόσο πρόθυμους να ενσωματωθούν και να γίνουν πραγματικοί πολίτες της χώρας υποδοχής σαν αυτόν που σας περιέγραψα γνωρίζετε εδώ στην Ελλάδα;

    Υ.Γ. Όσο για του ειδικούς του Διεθνούς Δικαίου που αναφέρει η 'Ερση Γκαίμπελς είναι οι ίδιοι που οι "δίκαιες" αποφάσεις τους με τις βόμβες και τα όπλα τους εξαϋλώνουν γυναίκες, βρέφη και παιδιά στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
    Τους ειδικούς του Διεθνούς Δικαίου πότε και ποιος θα τους δικάσει κοπελιά;

    Ο ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν δεν έχουμε τρελαθεί ομαδικώς όλοι μας, τότε οι λογικοί πολίτες έχουν αφήσει εντελώς τη διαχείρηση αυτού του τόπου σε λαμόγια κάθε τύπου! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μιλάμε για παρανομία και να την δεχόμαστε!!! Ο Έλληνας ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ! Αλλά, θέλουν να μας κάνουν να έχουμε ενοχές! ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΜΑ ΛΑΘΡΟ- ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ! Φυσικά, αν εισέλθεις λάθρα στα κτήματα των αρχιλαμογιών, τότε θα πάρουν το δίκαννο και θα σε πυροβολήσουν! Στην καλύτερη των περιπτώσεων με αλατόσφαιρες!
    ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ; ή ΜΗΠΩΣ θέλουν να μας επιβάλλουν το "ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ";;;
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι ειναι το δημοψηφισμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "τι είναι το δημοψήφισμα;"

    μα το αντίθετο της Δημοκρατίας*

    (*Στην Νεοελλάδα των 300)

    Π.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.