29/11/10

Ένα χαστούκι έριξε τον Τρικούπη!

Χωροφύλακας χαστουκίζει Άγγλο διπλωμάτη και πέφτει η κυβέρνηση Τρικούπη!
Τότε, το 1885, όταν οι εγγλέζοι θεωρούσαν την Ελλάδα αποικία τους…


Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Στις αρχές της δεκαετίας του 1880, η δύναμη της Χωροφυλακής έφτανε τους δύο λόχους, δηλαδή, κάτι λιγότερο από 400 άνδρες σε μια πόλη με πληθυσμό 60 χιλιάδες ψυχές.
Εκείνη την εποχή το Σώμα υπέστη τον μεγαλύτερο εξευτελισμό, από ένα χαστούκι που δόθηκε εν θερμώ ! Όταν όμως το χαστούκι το δέχεται διπλωμάτης ξένης χώρας και μάλιστα
μεγάλης δύναμης όπως η Αγγλία, τότε το γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Είναι το «Επεισόδιο Νίκολσον» που λόγω της σοβαρότητας του, έριξε την κυβέρνηση του Χαριλάου Τρικούπη ! Ας δούμε όμως τι έγινε.
Η 4η Ιανουαρίου 1885 ήταν μια ηλιόλουστη μέρα των Αλκυονίδων, που έκανε αρκετούς Αθηναίους να βγουν περίπατο. Το ίδιο έκανε κι ο 36χρονος κομψός και νεοδιορισθείς επιτετραμμένος της Αγγλίας στην Αθήνα Άρθουρ Νίκολσον με την πανέμορφη σύζυγό του.
Ο Νίκολσον, που γεννήθηκε το 1849 κι υπηρέτησε στην Αθήνα από το 1884 και για δύο χρόνια, διάλεξε να κάνει τον περίπατό του στον νεοδενδροφυτεμένο περιφερειακό δρόμο του Λυκαβηττού. Όμως από ένα σημείο και μετά, η διέλευση απαγορευόταν επειδή υπήρχε στην κορυφή του λόφου στρατιωτική φρουρά και Πολυβολείο.
Ο ενωμοτάρχης Λουκάς Καλπούζος που φρουρούσε την περιοχή, συνέστησε στον Νίκολσον ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τότε ο ενωμοτάρχης επεχείρησε να τον διώξει κάπως άκομψα και χειροδίκησε μαζί του. Ο Νίκολσον θεώρησε τον εαυτό του προσβληθέντα και αντέδρασε.
«Κύριε χωροφύλαξ, δεν ημπορείτε να συμπεριφέρεστε βαναύσως εις έναν διπλωμάτην !»
«Δεν ξέρω ουρέ τι λες. Απ’ εδώ κι απάν’ δεν περνάς…»
«Θα περάσω! Δεν έχετε το δικαίωμα να μου το απαγορεύσετε !»
«Δεν περνάς σου λέω ουρέ ζαγάρ’ !..»
Ο Νίκολσον επικαλέστηκε τότε την διπλωματική του ιδιότητα λέγοντας αυστηρά:
«Είμαι διπλωμάτης και απαιτώ να μ’ αφήσετε να περάσω !»
«Χαρτί απ’ τον φρούραρχο εχς; Όχι ! Ε, δεν περνάς ! Άντε πάγαινε… Πάρτ’ την τσούπρα σ’ και δρόμο !...»
Η επιμονή του Νίκολσον, εκνεύρισε τον ενωμοτάρχη, που του έδωσε ένα χαστούκι αλλά και βουρδουλιές, μία εκ των οποίων δέχτηκε και η σύζυγος του !
Αυτό ήταν! Εξαγριωμένος ο Νίκολσον μετέβη αμέσως στην πρεσβεία του και ανέφερε το γεγονός στον πρεσβευτή. Το επεισόδιο προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Άγγλων, αφού η οικογένεια του Νίκολσον είχε στενούς δεσμούς φιλίας με την αγγλική βασιλική οικογένεια.
Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης όταν ενημερώθηκε έδειξε επιφυλακτική στάση, η οποία εξόργισε τον Άγγλο πρεσβευτή που απαίτησε και πέτυχε την αυστηρά τιμωρία του χωροφύλακα αλλά και την ταπείνωση του Σώματος της Χωροφυλακής.
Μία εβδομάδα μετά το επεισόδιο, ο ενωμοτάρχης Καλπούζος αποτάχθηκε από την Χωροφυλακή ενώ δύο ενωμοτίες χωροφυλάκων υπό τον ταγματάρχη Στεφάνου υποχρεώθηκε και παρατάχθηκε εντός της πλατείας Συντάγματος για να ζητήσει με Ημερήσια Διαταγή που αναγνώσθηκε, δημοσίως και επισήμως συγγνώμη από τον Νίκολσον και την Βρετανική Αυτοκρατορία!
Η ταπείνωση και ο εξευτελισμός της Χωροφυλακής, προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των Ελλήνων! Την επομένη συγκροτήθηκε στον ίδιο χώρο παλλαϊκό συλλαλητήριο και ο Χαρίλαος Τρικούπης που δεν υπολόγισε ότι τα πράγματα θα εξωθούντο στα άκρα, υπέκυψε στις αξιώσεις των διαδηλωτών και συνεκάλεσε αμέσως την Βουλή.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε καταψηφίστηκε η κυβέρνηση του παραιτήθηκε και προκήρυξε πρόωρες εκλογές με σύνθημα των αντιπάλων του Δηλιγιαννικών, « μαύρο στον Τρικούπη» .
Για περίπου οκτώ χρόνια η Χωροφυλακή ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης. Κανένας δεν δεχόταν να την υπηρετήσει, λόγω του δημόσιου εξευτελισμού της. Επακόλουθο αυτής της κατάστασης ήταν να ξεφυτρώσουν μικροεγκληματίες αλλά και πολυπληθείς συμμορίες που λυμαίνονταν τις γειτονιές της Αθήνας. Ο Μπαϊρακτάρης ήλθε μετά …
REAL NEWS

6 σχόλια:

  1. Καλπούζος: «Δεν περνάς σου λέω ουρέ ζαγάρ’ !..»

    Ύστερα από αυτό αποτάχθηκε ο Καλπούζος και τα διάφορα ζαγάρια συνεχίζουν να μαγαρίζουν την πολιτική και εθνική ζωή του τόπου. Παρόλα αυτά, αυτός ο τόπος συνεχίζει πεισματικά να γεννά Καλπούζους οπότε κάτι πρέπει να κάνουμε με τα ζαγάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστείτε έναν 'Ελληνα διπλωμάτη στο Λονδίνο να αρνιόταν να υπακούσει τις εντολές ενός Άγγλου αστυνομικού, τι θα γινόταν;
    Οι διπλωμάτες δεν είναι υπεράνω των νόμων της χώρας όπου βρίσκονται, όμως στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα ήταν ο θιγμένος εγωϊσμός και η αίσθηση κύρους και επικυριαρχίας που έτρεφε ο Άγγλος διπλωμάτης ζώντας σε μια χώρα προτεκτοράτο, όπως η Ελλάδα.
    Αποικιοκράτες του χειρότερου είδους οι Άγγλοι, σνομπ, φαντασμένοι, ψωραλέοι αριστοκράτες, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα τους υπολήπτονται ορισμένοι, αν και ο Βρετανικός Λέων είναι πλέον ξεδοντιασμένος και πετσικοκκαλιασμένος.
    Ένα εύγε στον ενωμοτάρχη Καλπούζο που προσπάθησε να τηρήσει τον νόμο και ΝΤΡΟΠΗ στον ταγματάρχη Στεφάνου που δέχθηκε να γίνει εκτελεστής της νομικής ισοπολιτείας του Κράτους και κατάλυσης του κύρους της Χωροφυλακής που υποτίθεται ότι υπηρετούσε αυτή την ισοπολιτεία.
    Τιμή επίσης στον λαό που αντέδρασε με παλλαϊκό συλλαλητήριο και σε όσους επί 8 χρόνια αρνιούνταν να υπηρετήσουν σε μια ξεφτιλισμένη Χωροφυλακή.
    Ήμασταν, είμαστε και ίσως θα εξακολουθήσουμε να είμαστε και στο μέλλον ένα άθλιο Προτεκτοράτο, κάποιων χεσμένων κοκκινόκωλων πισωγλέντηδων που ούτε για φτύσιμο δεν αξίζουν, αλλά παραδόξως μας διαφεντεύουν ακόμη!
    Δείτε Τόμσον-Μαζούχ κλπ, πως σουλατσάρουν με ύφος μπλαζέ δέκα καρδιναλίων και οι περί πολλού νομιζόμενοι μέτριοι λογιστάκοι και οι περιφρονούντες το λαό των δύστυχων ιθαγενών!!!
    Α, ρε, κρεμάλες που θέλετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορει ο ενωμοταρχης για τα σημερινά δεδομένα να χειριστηκε άκομψα το θέμα αλλα εγώ δεδομένου του μπαχαλου που υπάρχου ένα έχω να πώ

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΩΡΕ ΜΗΤΡΟ ΚΑΛΠΟΥΖΟ. ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΣ. ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΟ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΑ ΗΘΕΛΕ. ΚΑΙ ΖΑΓΑΡΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙΣ.
    ΟΥΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΒΡΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ.
    ΗΘΕΛΕ Ο ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΟ!
    ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΤΣΟ ΑΠΟ ΔΑΜΑΙ ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ.
    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ, ΤΡΩΜΕ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Αγγλοι ανεκαθεν μας έβλεπαν σαν αποικία τους. Αλλά δυστυχώς Καλπούζους δεν ειχαμε στους πολιτικούς μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως ο κ. Κοντογιαννίδης τα αφηγείται πάρα πολύ ωραία αυτά. Διαβάστε και τον "Μπαιρακτάρη" που έχει γράψει, θα το χαρείτε πολύ.
    Είναι χάρισμα να μπορείς να ζωντανεύεις την Ιστορία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστηχως ακομα και τωρα ετσι μας βλεπουν οι "λορδοι"βλεπε Κυπρο, Μαρμαρα κτλ
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.