2/11/10

Μνημόνιο και αναδιάρθρωση

Tου Σταυρου Λυγερου
Για μία ακόμα φορά, ο Θόδωρος Πάγκαλος προκάλεσε με δήλωσή του θύελλα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν εξόργισε την κοινή γνώμη, όπως με προηγούμενες ατάκες του. Επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, προκαλώντας σύγχυση στο οικονομικό επιτελείο και αμήχανες διαψεύσεις.
Το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί χρονικά η αποπληρωμή αιωρείται σχεδόν εξ αρχής. Είναι απαγορευμένη αυστηρά, όμως, οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτήν την προοπτική, με το
επιχείρημα ότι θα αντιδράσουν άσχημα οι αγορές. Ακόμα και η σχετική αναφορά του επικεφαλής του ΔΝΤ πνίγηκε. Στην πραγματικότητα, η τρόικα έχει αυτοεγκλωβισθεί στον δογματισμό της. Αυτό ισχύει ειδικότερα για τη γερμανική κυβέρνηση και τους ιθύνοντες της Ευρωζώνης.
Το Μνημόνιο μπορεί να περιέχει μέτρα που έπρεπε να είχαν προ πολλού ληφθεί, αλλά συνολικά είναι ένα στοίχημα, το οποίο ήταν εξ αρχής προφανές πως δεν μπορούσε να κερδηθεί. Μόνο εάν η ελληνική οικονομία ορθοποδήσει, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Τα γεγονότα αποδεικνύουν, όμως, ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική, αντί να ανατάξει την οικονομία, την βυθίζει στην ανατροφοδοτούμενη ύφεση.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις παραλείψεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης Παπανδρέου στο επίπεδο της διαχείρισης, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Και αυτό, παρά τα πρωτοφανή μέτρα συρρίκνωσης κυρίως των κατώτερων και μεσαίων εισοδημάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι και πριν από την αναζωπύρωση της εκλογολογίας τα περιβόητα σπρεντ παρέμεναν σε απαγορευτικά επίπεδα, παρά τις συνεχείς και κατηγορηματικά καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Η ερμηνεία που συχνά προβάλλεται είναι ότι οι αγορές αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου να εφαρμόσει το Μνημόνιο.
Στην πραγματικότητα, οι αγορές αμφιβάλλουν για την ικανότητα της εφαρμοζόμενης θεραπείας να αποτρέψει κάποια μορφή χρεοκοπίας. Αντιδρούν αρνητικά, επειδή το τοπίο είναι πράγματι θολό και αβέβαιο.
Η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη εάν το τοπίο ήταν καθαρό, εάν η τρόικα είχε δώσει στην ελληνική οικονομία τον αναγκαίο χρόνο και τις προϋποθέσεις για να ορθοποδήσει. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου χαλαρότερη επιτήρηση. Σημαίνει απλώς ότι αντί για τη συνταγή των γραμμικών περικοπών, η δέσμευση έπρεπε να αφορά αφενός το ριζικό νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών με στοχευμένες παρεμβάσεις και αφετέρου την αξιοποίηση των λιμναζουσών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.
Σημαίνει, επίσης, τουλάχιστον χρονική μετάθεση της αποπληρωμής του χρέους.
Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωζώνη χειρίστηκε την ελληνική κρίση δανεισμού δεν υπαγορεύθηκε κυρίως από την ανάγκη σωτηρίας της χώρας-μέλους. Στην πραγματικότητα, γύρω από αυτό το ζήτημα παίζεται ένα παιχνίδι, το διακύβευμα του οποίου δεν είναι τόσο η Ελλάδα όσο η σταθερότητα του ευρώ. Στην αρχή, η χώρα μας αντιμετωπίστηκε σαν το «μαύρο πρόβατο» της «ενάρετης» Ευρώπης, αλλά σύντομα αποδείχθηκε ότι είναι ο «αδύνατος κρίκος» μιας όχι και τόσο ανθεκτικής αλυσίδας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Είναι επιτέλους καιρός,να αναλάβουμε πρωτοβουλία,να χρεοκοπήσουμε τουλάχιστον κατ'επιλογήν και όχι για άλλη μια φορά με το πιστόλι στον κρόταφο,είναι αναπόφευκτο πλέον,να βρούμε το θάρος να πράξουμε ότι μας επιβάλει η μοίρα μας και ας σταματήσουμε επιτέλους να αυτοεξευτελιζόμαστε.

    Είναι δύσκολο και άσχημο,αλλά αυτή η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο είναι ντροπιαστική.

    Έχουν εξαντλήσει τα ψυχικά αποθέματα του Ελληνικού Λαού,το μόνο που πετυχαίνει ο μηχανισμός αυτός είναι να:

    1) παρατείνει τη χρεοκοπία

    2) μεγαλώνει το χρέος

    3) φροντίζει οι μεγαλοεπενδυτές να πάρουν τα χρήματα τους

    4) τα χρήματα του μηχανισμού προέρχοντε απο τα ταμεία/τράπεζες των υπόλοιπων Ευρωπαικών λαών

    5) διασφαλίζει ένα χρονικό διάστημα ώστε η ΕΕ να προετοιμαστεί για την χρεοκοπία κράτους μέλους(ήδη γίνεται)

    6) ξεζουμίζει πλήρως την Ελληνική αγορά απο Ευρώ

    7) διασφαλίζει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα στις τράπεζες ώστε να προετοιμαστούν.

    8)διασφαλίζει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ώστε να προλάβουν να ξεπουλήσουν ότι προλαβαίνουν(ΔΕΚΟ κλπ)

    Και άλλα πολά τέτοια ωραία.

    ΥΓ

    Πείτε μου ένα λόγο που να δικαιολογεί το ξεπούλημα οποιασδήποτε περιουσίας του Ελληνικού κράτους τη στιγμή που η χρεοκοπία ήταν βέβαιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά το μνημόνιο ακολουθεί το μνημόσηνο, ποιανού άραγε;

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει δίκαιο ο Σταύρος. Η αλυσίδα δεν είναι και τόσο ανθεκτική. Ποτέ δεν ήταν. Δες τε αναλύσεις στο http://www.ifestosedu.gr/104ONEpolitikostratigika.htm
    Π. Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    1. Το ΔΝΤ επιβάλλει παντού εδω καιχρόνια την ίδια ακριβως πολιτική. Ειναι αδύνατον να μην καταλαβαίνουν ότι αυτη η πολτική οδηγεί στην υφεση και στη χρεωκοπία.
    2. Εντος και εκτός Ελλάδας οι εξέχοντες παραγοντες μιλούν για την ανικανότητα της κυβερνησης και του πρωθυπουργού. Το ίδιο κάνουν και μεσαια στελεχη του ΠΑΣΟΚ, πιστά εως προχθές. Σταζουν φαρμάκι.
    3. Σχηματιζουν μακριά ουρα όσοι λενε ότι η οικονομικη χρεωκοπία οδηγει (ή και σχεδιαζεται)στην υποχω΄ρηση σε εθνικά θέματα.
    4. Η ψήφος στις εκλογές θα είναι αποφασιστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.