4/11/10

Εκτάκτως ερριμμένα: Χτένια και βεντάλιες

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Πίσω από τις βαριές κουρτίνες του παρασκηνίου της προεκλογικής πολιτικής σκηνής -που μπορεί να παραταθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο- προχωρούν «διακριτικά» οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο στο σύνολό του.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ως άλλος υποβολέας, κάνει ό,τι μπορεί για να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις αυτές, παραμένοντας σκοπίμως ασαφής.

ΟΙ εντατικές ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις καλύπτονται ωστόσο από πλήρη αδιαφάνεια, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επισήμως διακηρυγμένη δέσμευση της κυβέρνησης για «την ανοιχτή διακυβέρνηση» (open gov. σε σύγχρονα απλά νεοελληνικά).

ΤΟ εύκολο αντεπιχείρημα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές εκ των πραγμάτων έχουν μυστικό χαρακτήρα έως ότου καρποφορήσουν ή μη. Από τη στιγμή όμως που η Αθήνα και η Αγκυρα αφήνουν να διαρρεύσει ανεπισήμως ότι η διαπραγμάτευση αυτή αφορά κατ' αρχήν το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων -δηλαδή θέματα ελληνικής κυριαρχίας-, τότε η διαπραγμάτευση για διμερή συμφωνία αποκτά άλλο χαρακτήρα και δεν μπορεί να καλύπτεται από αδιαφάνεια.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις σχετικές διαρροές (σ.σ. και είναι οι μόνες που δεν διαψεύδονται από την ελληνική κυβέρνηση), συζητείται μια «βεντάλια» ή «χτένι» στο Αιγαίο, που θα αποτελούν τα «νέα» χωρικά ύδατα, αλλά και τον «νέο» εθνικό εναέριο χώρο - λες και μιλάμε για νέους σταθμούς μετρό.

ΚΑΙ στην περίπτωση που αυξάνεται το ήδη υπάρχον εύρος των χωρικών υδάτων (σ.σ. μέχρι τα 12 ν.μ., δηλαδή) και αντιστοίχως του εθνικού εναέριου χώρου, τα πράγματα βαίνουν καλώς. Οταν όμως αρχίζουν οι διαρροές για ενδεχόμενη αυξομείωση κατά τόπους και ανά περίπτωση του ήδη υπάρχοντος εύρους χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου, τότε τα πράγματα καθίστανται εξαιρετικά δύσκολα. Και τούτο, διότι στη «ζυγαριά» μπαίνει το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, δηλαδή θέμα αδιαπραγμάτευτο εκ του Συντάγματος.

ΕΙΝΑΙ άγνωστο μέχρι στιγμής αν αυτές οι αδιαφανείς ελληνοτουρκικές συζητήσεις θα τελεσφορήσουν.

Η εναλλακτική προοπτική, που ξεδιπλώνεται ακόμα πιο αργά, είναι να μη χρειαστεί να γίνει τίποτα από τα παραπάνω επώδυνα και βασανιστικά, αλλά «απλώς» το Αιγαίο να «παραδοθεί» και από την Αθήνα και την Αγκυρα σ' ένα μεγάλο κονσόρτσιουμ πετρελαϊκών εταιρειών, που θα «διασφαλίσουν ειρήνη και οικονομική ασφάλεια», αλλά και «οικονομικά οφέλη» και για τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η πιθανότητα αυτή είναι ομοίως υπαρκτή, ίσως και πιο προωθημένη απ' ό,τι επιτρέπει μια «απλή» φαντασία.

ΤΟΣΟ μάλιστα, ώστε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει ήδη κινήσει το έμπρακτο ενδιαφέρον και της Μόσχας, που ζήτησε ήδη και τις πρώτες πληροφορίες-διευκρινίσεις...

7 σχόλια:

  1. Είναι φανερό γιατί ήλθε ο Γιωργάκης ατην εξουσία. Πρώτον για να καταστρέψει τη χώρα και δεύτερο για να παραδώσει το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη στους Τούρκους. Δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα η προσπάθεια αυτή γίνεται από το 1996 τουλάχιστον. Τώρα ίσως πλησιάζουμε στο τέλος. Και δεν βλέπω και καμμία αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο σύνταγμα ? Από τότε που γράφτηκε στην Επίδαυρο , παραβιάζεται και τροποποιείτε κατά το δοκούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Να λοιπόν που τα περι οικουμενικής κλπ αποκτουν ευρύτερο νοημα. Να λοιπόν που το "αρμα" του Δημαρά μπορεί να αναδιαμορφώσει το πολιτικο σκηνικό σπαζοντας καιτο ΠΑΣΟΚ μετάτον "τριχασμό" της ΝΔ...ανοιγονταςτο δρόμοόχι ακριβώς σε οικουμενικές αλλά σε πολυκομματικές κυβερνήσεις με ή χωρίς εθνικές εκλογές. Να λοιπόν που η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορέι να έχει ειδικό και ιδιαιτερο νοημα (όπως έχω επισημα΄νει από καιρό και όπως αναρωτιέται και άλλος σχολιαστής). Θα 'χουμε να λέμε. Και να κλαίμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Μα η προσπάθεια αυτή γίνεται από το 1996 τουλάχιστον. Τώρα ίσως πλησιάζουμε στο τέλος. Και δεν βλέπω και καμμία αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση."


    Μα αυτα ειναι ακριβως η καταληξη 40 γυρων "διερευνητικων επαφων" που συνεχιστηκαν αδιαλειπτως και επι ΝΔ.

    Ο δικομματισμος εχει βρει καλο παιχνιδι. Συμπραττουν και οι 2 στο εγκλημα και μετα ο ενας παριστανει τον "κακο" αστυνομικο και ο αλλος τον "καλο". Ενω στην ουσια δουλευουν για τον ιδιο σκοπο. Οπως το μνημονιο. Ο ΓΑΠ ανελαβε να βγαλει να παρει την καυτη πατατα. Ο Σαμαρας ανελαβε να καρπωθει τους δυσαρεστημενους, για να μη φυγουν τα προβατα απο το μαντρι του δικομματισμου. Απλα που και που του ξεφευγει και του Σαμαρα, πως το μνημονιο "εγινε μονοδρομος", πως "θα τιμησει κι αυτος τα συμφωνημενα με τους ξενους", κλπ.

    Νομιζει κανεις πως ο ΓΑΠ σε λιγοτερο απο 1 χρονο, εφτασε κοντα σε συμφωνια με τους Τουρκους απο το πουθενα? Το εδαφος ειχε προετοιμαστει απο εποχη Σημιτη, συνεχιστηκε επι κουμπαρων και τωρα αναλαμβανει ο ΓΑΠ.

    Το ιδιο δεν εγινε και με το Σκοπιανο? Απο κει το εφεραν απο εδω το εφεραν, τελικα οι 2 μεγαλοι συνεπραξαν σε κοινη σταση. Απλα οταν ο ενας ειναι αντιπολιτευση, φωναζει περισσοτερο, γιατι ξερει ποσο ο Ελλην αγαπα το λαικισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
    ΝΑ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΙΣΩΠΕΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΩΡΤΩΘΟΥΝ
    ΤΟ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ
    ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ
    ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΘΡΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣ
    ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ
    ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 6%Η12% ΑΝΑΛΟΓΩΣ
    ΧΑΛΕΠΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ
    ΛΟΓΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΑΠ. ΠΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΑ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΜΠΛΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φοβόμαστε εμείς για το αν προσπαθήσουν να παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα αυτοί;

    Μόνο στη σκέψη να κάνουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να βλέπουν εφιάλτες, όχι να το ξεστομίσουν κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.