27/11/10

Ικανοποίηση ΟΗΕ για το άσυλο στην Τουρκία

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η Τουρκία όσον αφορά στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, δηλώντας παράλληλα την ανησυχία του ότι ενδεχομένως η πρόοδος αυτή να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από χώρες της ΕΕ προκειμένου να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Today's Zaman".


Ο κ. Γκουτιέρες κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ, προκειμένου να συζητήσει θέματα που άπτονται του νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση.

To δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Τουρκία, μολονότι αποτελεί την πιο σημαντική χώρα διέλευσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο, δεν έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής νομοθεσία η οποία να ρυθμίζει συνολικά το ζήτημα.

Ο κ. Γκουτιέρες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα η Τουρκία θα υιοθετήσει νομικό πλαίσιο και δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα επί του θέματος.

Επεσήμανε το διάλογο της κυβέρνησης με την κοινωνία πολιτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το νομοθετικό πλαίσιο εκπονήθηκε με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών και κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες.http://www.nooz.gr/article/ikanopoiisi-oie-gia-to-asulo-stin-tourkia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.