7/11/10

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πιέζει τους Ιρακινούς να σχηματίσουν κυβέρνηση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην δημιουργία μιας στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα του Ιράκ σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια στον σχηματισμό κυβέρνησης, οκτώ μήνες
μετά τις εκλογές.
«Ελπίζουμε να δούμε σύντομα γύρω από το ίδιο τραπέζι όλα τα πολιτικά και εθνοτικά κόμματα του Ιράκ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης της χώρας», τόνισε ο Νταβούτοβλου από την πόλη Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, που θα συναντηθεί με τον Μασούντ Μπαρζανί και τον Μπαρχάμ Σάλεχ, πρόεδρο και πρωθυπουργό αντίστοιχα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, πρόσθεσε πως η χώρα του «ενδιαφέρεται πολύ για την πρωτοβουλία του Μπαρζανί και θα την συζητήσει μαζί του» .
Ο Κούρδος ηγέτης έχει καλέσει όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς στο Αρμπίλ αύριο Δευτέρα σε μια προσπάθεια να λύσουν τα προβλήματα που έχουν παραλύσει τη λειτουργία των θεσμών από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Το ιρακινό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εκλέξει τον πρόεδρο του, πρώτο βήμα πριν τον διορισμό του αρχηγού του Κράτους και του πρωθυπουργού, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες να έχουν συμφωνήσει για το πως θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια.
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω και ίσως για να συμβουλέψω την Βαγδάτη και το Αρμπίλ για το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης που εύχομαι να πραγματοποιηθεί σύντομα», κατέληξε ο Νταβούτογλου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.