28/11/10

Η πάπια της Λισαβόνας και εμείς. Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να μπουν σφήνα στις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ

Του Μάριου Ευρυβιάδη
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να  πεισθεί ότι χωρίς τη  συμμετοχή της Κύπρου  ή έστω και  τη διακηρυγμένη βούλη- σή της να συμμετάσχει,  η Τουρκία  θα έχει όλο  το γήπεδο  μόνη της.
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου) η Τουρκία έκανε την πάπια αναφορικά με το πυραυλικό σύστημα που το ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον δηλαδή, θέλει να αναπτύξει, στόχος του οποίου είναι κυρίως η Τεχεράνη.
Η Τουρκία αποδέχθηκε τη θέση της Ουάσιγκτον, ιεράρχησε το πραγματικό συμφέρον της και άφησε το Ιράν του Αχμαντινετζάντ και το Ισλάμ, του οποίου φιλοδοξεί να ηγηθεί ως νέος Χαλίφης («η σκιά του Αλλάχ στη γη») στα κρύα του λουτρού. Ναι μεν στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ δεν κατονομάζεται το Ιράν ως στόχος - κάτι που επεδίωκε η Άγκυρα με τις πυροτεχνικές δηλώσεις του Μεγάλου Μάγιστρου Νταβούτογλου (a.k.a. γιος του Δαυίδ) - αλλά όπως ευθαρσώς δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όλοι ξέρουμε ποιος νιαουρίζει στα κεραμίδια.
Επιπλέον, όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς πώς διατυπώνονται τα κείμενα τέτοιας διεθνούς εμβέλειας όπως το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, γνωρίζει ότι ο «εχθρός» ποτέ δεν κατονομάζεται ευθέως αλλά δια της πλαγίας.

Ωστόσο, άλλο είναι που θέλω να υπογραμμίσω. Και είναι ακριβώς αυτό που λέχθηκε από ορθά σκεπτόμενους και καλά καταρτισμένους Άραβες σχολιαστές. Ας πάρουμε μάθημα, γράφουν, πώς συμπεριφέρθηκε η Άγκυρα στη Λισαβόνα και ας πάρει και το αντίστοιχο μάθημα η Τεχεράνη. Ας πάρουμε ένα μάθημα όλοι ως μουσουλμάνοι από τη συμπεριφορά των μουσουλμάνων Τούρκων.

Στη Λισαβόνα πήγαν οι μουσουλμάνοι Τούρκοι εκεί που τους καθοδήγησε το συμφέρον τους -δηλαδή ευθυγραμμίστηκαν με τους Αμερικανούς και τα ΝΑΤΟϊκά τους συμφέροντα.
Τι θα μπορούσε να αποκομίσει μια σοβαρά σκεπτόμενη πολιτική ηγεσία σε Λευκωσία και Αθήνα από τη συμπεριφορά της Άγκυρας στη Λισαβόνα;
Πέραν του ότι οι ισλαμιστικές φανφάρες της Άγκυρας, την πάνε μέχρι εκεί αλλά όχι παραπέρα με τον ισλαμικό κόσμο, είναι και τούτο: ότι οι ισλαμοπασάδες γνωρίζουν πού βρίσκεται η χήνα που γεννά χρυσά αυγά. Δεν βρίσκεται στην Ανατολή. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ποια είναι εκείνη η χώρα της οποίας ένας Πρόεδρος δήλωσε, στις αρχές του 20ού αιώνα, ότι πολιτική της χώρας του είναι να μιλά ήρεμα αλλά να κουβαλά μαζί της μια μεγάλη μαγκούρα.
Οι Τούρκοι αποδίδουν μείζονα σημασία στη ΝΑΤΟϊκή τους σχέση και ρόλο. Γνωρίζουν ότι χωρίς το ΝΑΤΟ και την αλληλένδετη με αυτό δυτική αρωγή (πάνω από 100 δισ. δολάρια μεταπολεμικά), η Τουρκία θα ήταν μια χώρα κάτι μεταξύ Αιγύπτου (υπερπληθυσμός) και Πακιστάν (πραξικοπήματα).
Μπορούν οι δικοί μας ηγέτες, στην παρούσα φάση Παπανδρέου και Χριστόφιας, να μπουν «σφήνα» στις σχέσεις ΝΑΤΟ Τουρκίας; Μπορούν αλλά δεν τολμούν. Τους λείπει όχι τόσο πολύ το θάρρος αλλά η φαντασία - η πολιτική φαντασία.
Στην τελευταία συνάντησή τους ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασαν δημόσια την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. Δεν πάει πουθενά δήλωσαν λόγω της αδιαλλαξίας των Τούρκων. Τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο που θα γίνουν τουρκικές εκλογές, μας είπαν. Και μετά δηλαδή τι;Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να κατανοήσουν ότι για την τουρκική κυβέρνηση ποτέ δεν υπάρχει «εύκαιρος στιγμή» για τη λύση οποιουδήποτε προβλήματος στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα- Λευκωσία, εκτός εάν γίνει αποδεκτή η τουρκική ειρήνη, δηλαδή η τουρκική θεώρηση των πραγμάτων.
Μόνο με ανατρεπτικές προτάσεις εκ μέρους Αθήνας και Λευκωσίας μπορεί να ανατραπεί η τουρκική στρατηγική, που δυστυχώς βρίσκεται από το 2003 (και όχι το 2004) πάντα ένα βήμα μπροστά από εμάς. Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ανατραπεί η τουρκική στρατηγική. Και οι δύο προϋποθέτουν πρωτοβουλίες από την Αθήνα, αλλά με πρωθύστερη συνεννόηση με τη Λευκωσία. Ο πρώτος τρόπος είναι έμμεσος και ο δεύτερος άμεσος. Αλλά και οι δύο περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας. Και είναι το προϊόν αυτό της «ασφάλειας» που η Άγκυρα πουλά στη Δύση. Παρουσιάζεται η Άγκυρα ως «παραγωγός ασφάλειας» (securityproducer) και ζητά τα ρέστα συνήθως σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πιο άμεσα η Ελλάδα πρέπει να πείσει τη Λευκωσία ότι «ένα είναι το παιχνίδι» στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας σήμερα. Είναι το ευρωατλαντικό. Είναι δηλαδή το ατλαντο-νατοϊκό.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να πεισθεί ότι χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου ή έστω και τη διακηρυγμένη βούλησή της να συμμετάσχει, η Τουρκία θα έχει όλο το γήπεδο μόνη της. Στο παιχνίδι αυτό, που σε τελική ανάλυση παιχνίδι είναι και τίποτα άλλο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν μπορεί να είναι ή να προσποιείται ότι είναι βασιλικότερος του Κρεμλίνου και ο τελευταίος θεματοφύλακας του Λενινισμού.
* Ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Απονομιμοποίηση του εγγυητικού καθεστώτος
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟη Τουρκία ως «παραγωγός ασφάλειας» πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονά. Στο τρίποδο της «Συνθήκης Εγγύησης» που το συναποτελούν Λονδίνο, Αθήνα και Άγκυρα. Η Ελλάδα πρέπει να βγει και να δηλώσει διά στόματος Πρωθυπουργού ότι αρνείται για μια σειρά από λόγους να συμμετάσχει σε ένα μελλοντικό «σύστημα εγγυήσεων» για την Κύπρο. Τελεία και παύλα. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας απονομιμοποιείται το παρόν και το όποιο «εγγυητικό καθεστώς» στην Κύπρο. Ακυρώνεται ταυτόχρονα και ο ρόλος της Τουρκίας σε θεσμικό και νομιμοποιημένο επίπεδο. Ας εφαρμόσει η Τουρκία μόνη της και ως «παρίας» την «παραγωγή ασφάλειας» στην Κύπρο. Αλλά όχι με τη συμμετοχή μας και τις ευλογίες μας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

5 σχόλια:

  1. Η πάπια της Λισαβόνας και εμείς. Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να μπουν σφήνα στις σχέσεις Τουρκίας -ΝΑΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί Συνέλληνες εαν περιμένουμε από τον πανηλίθιο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΉ Χριστόφια να σκεφτεί με εθνική συνείδηση και όχι με την γελοία κομμουνιστική ιδεολογία του πλανάστε οικτρά όλοι σας και θα σας πω κάτι για να καταλάβετε πόσο πορωμένοι και ηλίθιοι είναι οι κομμουνιστές και δεν λέω για τον απλό λαό αλλά για τις κεφαλές του,παλία είχα έναν φίλο που είχε ένα θείο πολύ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ και ήταν μάλιστα διορισμένος στον Περισσό στο κτήριο του ΚΚΕ και σε μία οικογενειακή συζήτηση σε κάποιες εκλογές που ηταν μπροστά ο φίλος μου σε μία λεκτική κόντρα σχετικά με την παρουσία των Αμερικάνων στην Ελλάδα λέει σε κάποια στιγμ.η ο θείος του εμείς στο ΚΚΕ όπως έχει πει και Αλέκα εννοούσε την Παπαρίγα και την Κωσταντινούπολη να μας χαρίζανε οι Αμερικάνοι εμείς αν κυβερνούσαμε την Ελλάδα δεν θα τους αφήναμε να κάνουνε βάσεις,το ακούτε Συνέλληνες τι μυαλό κουβαλάνε οι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΈΣ (ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΗΡΩΑ ΕΛΛΗΝΑ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΤΟ ΚΌΜΜΑ)να ακούσεις και να τρίξουνε τα κόκκαλα σου μέσα στον τάφο τι λένε οι σημερινές κεφαλές του ΚΚΕ και τώρα περιμένετε από τον ήλίθιο Χριστοφια να σκεφτεί ΕΘΝΙΚΑ και όχι κομμουνιστικά?γιατί εάν το περιμένετε τώρα σωθήκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. « Μπορούν οι δικοί μας ηγέτες, στην παρούσα φάση Παπανδρέου και Χριστόφιας, να μπουν «σφήνα» στις σχέσεις ΝΑΤΟ Τουρκίας; Μπορούν αλλά δεν τολμούν. Τους λείπει όχι τόσο πολύ το θάρρος αλλά η φαντασία - η πολιτική φαντασία.»

    Ειλικρινά λυπάμαι που ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι εκτός πραγματικότητας . Η Τουρκία Μάριε Ευρυβιάδη είναι ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει τον 2Ο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ . Εξάλλου δεν χρειάζεται οι δικοί μας ηγέτες να μπουν «σφήνα» στις σχέσεις ΝΑΤΟ Τουρκίας γιατί το κάνει η ίδια η Τουρκία με την υπεροπτική και νέο-οθωμανική της πολιτική .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν καταλαβαινω πως ορισμενοι στην Κυπρο αλλα και στην Ελλαδα (με σπονσορα βεβαια) επιμενουν στην οξυνση και πως ετσι θα λυθει το κυπριακο.Ο κ.Ευρυβιαδης (κυπριος την καταγωγη) απλα λεει αυτο που ολοι οι ΕΚ θελουν δηλαδη το διαζυγιο με τους ΤΚ.Δεν εχω ακουσει καμια προταση για επιλυση του Κυπριακου απο τον κ.Ευρυβιαδη και ολα στηριζονται σε σεναρια οξυνσης με την απεναντι πλευρα με την οποια επιδιωκουμε το συμβιβασμο. Χωρις κουτοπονηριες οι ΕΚ θα πρεπει να αποφασισον την διχοτομηση την οποια φωναζουν στις δημοσκοπησεις.Εκτος και αν πιστεουν οτι ο κοσμος θα ασχολειται με το Κυπριακο τα επομενα χρονια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Ευρυβιάδης γνωρίζει ότι δεν είναι η φαντασια (ας μη μιλάμε για θαρρος)που λειπει αλλά δεν μπορέι να το πει δημοσίως.
    Όσο για τον "Κοστα" θυμίζω ότι ο κ. Κληρίδης με τη γνωστή πολιτεία του δεν ήταν κομμουνιστής, ήταν αντίθετα ο πρωτος διδάξας της σημερινής πολιτικής του κ. Χριστόφια.
    Να είμαστε ότι θέλουμε, να γράφουμε ότι θέλουμε, να βγ΄ζουμε τα απωθημένα μας αλλα τέλος παντων ας μένουμε σε κα΄ποια όρια στοχειώδους λογικής.
    Τέλος δεν ξερω (το είπα και προχθές σε άλλη αναρτηση)αν πρέπει ή όχι να ενταχθεί η Κυπρος στο ΝΑΤΟ. Αλλά είναι σαθρό να λέμε ότι η κυπριακή ένταξη θα δυσκολεψει την Τουρκία. Θα την δυσκολεψει όσο και η ελληνική παρουσία στο ΝΑΤΟ. ΠΟλιτική μπορεί να ασκηθεί εντός ή εκτός ΝΑΤΟ. Ο Παπαδόπουλος το έκανε.
    ΥΓ Ούτε ο Κληρίδης ενέταξε την Κυπρο στο ΝΑΤΟ ανκαι είχε το χρόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.