8/11/10

Η αλήθεια για το μνημόνιο...

Μνημόνιο Συνεννόησης


Είναι γεγονός ότι χωρίς την βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ θα είχαμε ήδη δηλώσει επίσημα την αδυναμία της χώρας να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Όπως γεγονός είναι ότι δεν μας υποχρέωσε κάποιος να υπογράψουμε το συγκεκριμένο μνημόνιο! Θα μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευτεί άλλους όρους! Τα τοκογλυφικά επιτόκια που μας επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αιτία για τα σημερινά αδιέξοδα. 


Τα νούμερα δεν βγαίνουν και αυτό το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή όλοι όσοι πιστεύουμε ότι ζούμε σε έναν σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο και όχι στην χώρα των παραμυθιών που γίνονται ακόμη θαύματα.

Τα νούμερα θα εξακολουθήσουν να μην βγαίνουν ακόμη κι αν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή το ΠΑΣΟΚ κερδίσει το 100% των ψήφων στις εθνικές εκλογές. Το δίλλημα που τέθηκε από τον πρωθυπουργό και με αφορμή τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν κενό περιεχομένου. Στην πραγματικότητα ήταν ομολογία αποτυχίας..

Η αλήθεια για το μνημόνιο είναι ότι μας βοήθησε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών πριν μερικούς μήνες, αλλά περισσότερο βοήθησε τους ξένους δανειστές μας να μην χάσουν τα λεφτά τους. Το μνημόνιο έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στις ξένες τράπεζες για να προλάβουν να φορτώσουν τα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις κυβερνήσεις τους.

Αν είχαμε χρεοκοπήσει προ μνημονίου, τότε οι ξένες τράπεζες που ήταν φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα, θα ήταν υποχρεωμένες να ζητήσουν νέα πακέτα βοήθειας από τις κυβερνήσεις τους. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, λοιπόν, θα χρηματοδοτούσαν έτσι κι αλλιώς κάποιον. Προτίμησαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με επιτόκιο της τάξης του 5%. Αν χρηματοδοτούσαν τις τράπεζές τους το επιτόκιο θα ήταν σχεδόν μηδενικό...

Δεν ήταν θέμα επιτοκίου. Το υψηλό επιτόκιο έμοιαζε πιο πολύ με τιμωρία. Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην εισέλθουν σε έναν φαύλο κύκλο νέων επιδοτήσεων του τραπεζικού συστήματος... 

Και τώρα; Αν οι ξένες τράπεζες δεν έχουν πλέον στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα, ελάχιστα τους ενδιαφέρει αν θα πέσουμε στον Ζάλογγο. Σημασία έχει γι αυτούς ότι δεν θα χορέψουμε μαζί τον χορό του θανάτου. Αυτό αντιλαμβάνεται, έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση Παπανδρέου και αρχίζει έτσι να νιώθει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της.

Θα μπορούσαμε να πούμε όχι στο μνημόνιο; Η απάντηση είναι αρνητική. Αυτά που θα χάναμε θα ήταν περισσότερα από εκείνα που ενδεχομένως θα κερδίζαμε. Το θέμα είναι ότι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε άλλους όρους. Δεν θα τους αρνιόντουσαν. Στην κατάσταση που βρισκόντουσαν εκείνοι, είχαν περισσότερα να χάσουν απ’ ότι θα κέρδιζαν με 1% ή 2% μεγαλύτερο επιτόκιο. Για μας όμως αυτές οι διαφορές ήταν σημαντικές. Με άλλους όρους θα μπορούσαν και να βγαίνουν σήμερα τα νούμερα... 

Από εκεί και πέρα χρεώνουμε στο μνημόνιο όλα τα κακά της μοίρας μας. Αντί να αποφασίσουμε μόνοι μας να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε τα τελευταία 30 χρόνια, αναθεματίζουμε τους ξένους που μας υποδεικνύουν τα αυτονόητα. Αλλά αυτό είναι βολικό για μία κυβέρνηση που δεν θέλει στην πραγματικότητα να πάρει το πολιτικό κόστος της αναμόρφωσης αυτής της χώρας... 

Τα spreads; Τις τελευταίες ημέρες νομίζουμε ότι πήραμε όλοι ένα μάθημα για το πώς ανεβαίνουν και το πώς πέφτουν τα spreads. Θα πρέπει να το έχει εμπεδώσει και ο κ. Παπανδρέου...
Θανάσης Μαυρίδης 
thanasis.mavridis@capital.gr

9 σχόλια:

  1. "Δεν ήταν θέμα επιτοκίου. Το υψηλό επιτόκιο έμοιαζε πιο πολύ με τιμωρία. Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην εισέλθουν σε έναν φαύλο κύκλο νέων επιδοτήσεων του τραπεζικού συστήματος... "

    Τετοιες ωρες, τετοια λογια. ΄Η αλλιως, εξω απο το χορο και ασκησεις επι χαρτου, ειναι ευκολο να κανει καποιος. Τις συνθηκες διαπραγματευσης δε θα τις μαθουμε ποτε.

    Ομως, κανοντας το δικηγορο του διαβολου, η προσεγγιση του "θα μας τα εδιναν και με 1%, για να μην χτυπηθουν οι τραπεζες τους", εχει και αντιλογο.

    Κανεις στην Ευρωπη δε θελει να χαριζει λεφτα. Το επιτοκιο, ειναι ακριβως το μεσον για να πεισθει ο ευρωπαιος και ειδικα ο Γερμανος ψηφοφορος, πως αξιζε να δοθει το πακετο βοηθειας στην Ελλαδα.

    Αλλιως, με ελαχιστο επιτοκιο, γιατι να μην δωσουν τα 110 δις απευθειας στις τραπεζες τους? Τα εδωσαν στην Ελλαδα, γιατι ο κοσμος ηδη δυσφορουσε για τη διασωση των τραπεζων. Ομως, ειδικα οι Γερμανοι, αν ειχαν να διαλεξουν να δωσουν λεφτα στις τραπεζες τους με 1% και στην Ελλαδα με 1%, ε, νομιζω πως προτιμουσαν τις τραπεζες τους...

    Το 5% ειναι σαφως επιτοκιο τιμωριας. Αλλα και η σταση του "θα μας τα εδιναν και με 1%", ειναι απλα μια πεποιθηση του γραφοντος. Κι αν προτιμουσαν να τα δωσουν στην Hypo Real Estate με 1%, για να μην επαναστατησει ο Γερμανος ψηφοφορος?

    Μετα θα κατηγορουσαν ολοι το ΓΑΠ, πως καταφερε να πεταξει στον υπονομο 110 δις που θα εσωζαν προσωρινα την Ελλαδα, "θα εδιναν τελευταια ευκαιρια, χρονο να διαπραγματευθει στο μελλον", κλπ.

    Με αλλα λογια, κατι ηξερε ο Καραμανλης και δραπετευσε. Ολοι τον εχουν ξεχασει, για ολα φταιει ο ΓΑΠ.

    Ναι, το ΠΑΣΟΚ εχει το μεγαλυτερο βαρος της ευθυνης και ειδικα απο το 1980 και μετα που καλλιεργησε μια νοσηρη νοοτροπια. Αλλα και η ΝΔ, υιοθετησε πληρως το πασοκικο μοντελο, κυνηγησε το ιδιο την ψηφο του λαικισμου, ο Καραμανλης δεν εκανε καμια σκληρη μεταρρυθμιση και οταν ηρθαν τα μαυρα μαντατα, απεδρασε στις Αλπεις για σκι.

    http://img808.imageshack.us/img808/7216/athoand.jpg

    Εγω ελπιζω να κυβερνησει συντομα ο κ. Σαμαρας, για να δω τι θα γραφουν στο ιστολογιο οι αμετανοητοι, οταν αντι για μηδενισμο ελλειμματος σε 18 μηνες, θα τους τραβαει κι αυτος το ζωναρι.

    Να δω αν ποτε ο Ελληνας αποκτησει στοιχειωδη αντικειμενικοτητα και απορριψη του λαικισμου.

    Οχι, δεν ψηφιζω ΓΑΠ, αν δεν ειχε το επωνυμο του δε θα τον ηξερε κανεις, ουτε κανενα κοινοβουλευτικο κομμα. Αλλα και εχω βαρεθει με το λιβανισμα της ΝΔ που διακρινει τους περισσοτερους σχολιαστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΘΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΠΑΜΕ!!!!.ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!!ΤΟ 2012 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΣ ΒΑΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

    Ποιος είδε κράτος λιγοστό
    σ' όλη τη γη μοναδικό,
    ...εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;
    Να τρέφει όλους τους αργούς,
    νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
    ταμείο δίχως χρήματα
    και δόξης τόσα μνήματα;
    Νά 'χει κλητήρες για φρουρά
    και να σε κλέβουν φανερά,
    κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
    τον κλέφτη να γυρεύουνε;

    Ετσι για να μη ξεχνάμε πόσο μακριά πάει αυτή η βαλίτσα της ψευτιάς, κλεψιάς, λαμογιάς, ρουφιανιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να συμπληρωσω τα οσα εγραψα στο 1ο σχολιο μου (10:52)


    Μοναχή το δρόμο επήρες,
    εξανάλθες μοναχή.
    δεν είν' εύκολες οι θύρες,
    εάν η χρεία τες κουρταλεί.


    To ζητημα ηταν να μη φτασει η Ελλαδα να ειναι δευτερη στον κοσμο σε δημοσιο χρεος μετα την Ιαπωνια και 1η σε ελλειμμα στην Ε.Ε. (σημερα 2η, λογω τραπεζικης κρισης της Ιρλανδιας).

    Δε φταινε οι ξενοι αν ο Ελληνας ψηφιζε για να του δινει παροχες με δανεικα, χωρις να φροντιζουν να υπαρχουν παραγωγικες δομες, χωρις παταξη φοροδιαφυγης και διαφθορας. Δυστυχως ο Ελληνας, παντα κοιταει το αποτελεσμα και οχι την αιτια...

    Το αλλο θλιβερο, ειναι πως ακομη και σε αυτη την κρισιμη στιγμη, οι Ελληνες πολιτικοι δεν μπορεσαν να φτασουν το υψος των Πορτογαλων συναδελφων τους, που μπρος στη χρεοκοπια, στηριζει ο ενας τον αλλο. Στην Ελλαδα εχουμε τον μνημονιακο "λεφτα υπαρχουν" ΓΑΠ και τον αντιμνημονιακο "σας μηδενιζω το ελλειμμα σε 1,5 χρονο" Σαμαρα, που θα σεβαστει τις συμφωνιες με τους ξενους, δηλαδη το μνημονιο.

    Και αναρωτιεται κανεις. Φταινε οι Γερμανοι? Φταινε οι Αμερικανοι? Φταιει η μοιρα η κακια που η Ελλαδα χρεοκοπησε? Η μηπως τα μυαλα των ψηφοφορων που αν μη τι αλλο, δεν αισθανονται να προσβαλλεται η νοημοσυνη τους? Και ως ποτε οι ψηφοφοροι τους θα βλεπουν μονοχρωμα μονο τις αμαρτιες του αλλου, αθωοντας το δικο τους? Τι αλλο περιμενουν περα απο τη χρεοκοπια? Την απωλεια εθνικου εδαφους, για να καταλαβουν πώς εφτασε η χωρα στην κατασταση που εχει γινει περιγελος στην υφηλιο η χωρα και συνωνυμο διαφθορας, κουτοπονηρου και απατεωνα λαου?

    Η Διχόνοια που βαστάει
    ένα σκήπτρο η δολερή
    καθενός χαμογελάει,
    "πάρ' το", λέγοντας, "και συ".


    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχέδιο χρεοκοπίας σε δύο στάδια προωθεί η Γερμανία

    Αρχικά προβλέπει επιμήκυνση και αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα ακολουθήσει «κούρεμα» ομολόγων

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=74635175

    Νομιζω πως ειναι το πλεον πιθανο και λογικο σεναριο, δεδομενου οτι μονο με το μνημονιο δε βγαινουν τα νουμερα (εκτος αν μηδενιστει το ελλειμμα σε 1,5 χρονο).

    Καλο θα ηταν ο πρωθυπουργος, να το εξηγησει ομως αυτο στο λαο, αντι να καλλιεργει φρουδες ελπιδες για εξοδο το 2013 απο το μνημονιο. Θα υπαρξει καποιου αλλου ειδους μνημονιο. Αρκετα με το λαικισμο. Οταν λες σε δυσκολες ωρες στον κοσμο την αληθεια, τοτε και ο κοσμος σε εμπιστευεται περισσοτερο, γιατι καταλαβαινει πως αυτο που του λες, ειναι πιο λογικο και αρα πιο ρεαλιστικο να επιτευχθει. Το να του ταζεις πως απο το 2013 θα ειναι παλι ολα καλα, δεν ειναι ρεαλιστικο. Η λιτοτητα θα συνεχιστει, ισως λιγοτερο σκληρη, αλλα παντως θα συνεχιστει, μεχρι το 2020.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά είναι όλα όσα ειπώθηκαν. Το θέμα όμως είναι οτι η σαπίλα έχει διαβρώσει κάθε τομέα της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής. όλοι έχουμε κάποιο γνωστό ή ακόμα και μέλος του συγγενικού μας περιβάλλοντος στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με αυτόν τον τρόπο χτίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια οι κομματικοί στρατοί των 2 μεγάλων κομμάτων. όσο υπάρχουν αυτοί οι κομματικοί στρατοί και οι εξαρτήσεις που δημιουργούν δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Η λαμογία έχει γίνει μαγκιά και η εντιμότητα και εργατικότητα σαν ενα είδος βρισιάς και οπωσδήποτε υποτιμητικής διάθεσης. Το πολιτιό σύστημα θα καταρρεύσει μόνο εάν γίνουν μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς όμως έτσι θα υποφέρουν και οι αθώοι και οι λιγότερο υπέυθυνοι, ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες θα την γλυτώσουν με ελαφρά πηδηματάκια. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε οτι και να κάνουμε θα είναι και οδυνηρο και εν πολοίς άδικο. Το χειρότερο είναι οτι ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο. Αυτή την φορά φοβάμαι οτι δεν θα βγούμε αλώβητοι απο την αποχαύνωση που μας έχει καταλκάβει σαν χώρα. Δυστυχώς κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις δεν είναι αρκετές μέσα στο γενικό βούρκο.
    Δεν πρέπει να μας φταίνε οι ξένοι, αυτοί την δουλειά τους κανουνε. Ακόμα και οι τούρκοι .......εμείς θα βάλουμε ποτέ μυαλό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ νομίζω ότι ο χειρότερος όρος του Μνημονίου που έγινε αποδεκτός από την κυβέρνηση, είναι αυτός που επιτρέπει στον δανειστή να μεταβιβάσει τα δανειακά του δικαιώματα σε άλλον. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μνημόνιο έσωσε τους δανειστες μας απο το να χάσουν χρήματα. Οι νεοι δανειστες μας (ΕΚΤ και κρατη μελη της ΕΕ ειναι πληρως καλυμμενοι γαιτι τα δανεια μας δοθηκαν με βαση το Αγγλικο δίκαιο και βάζοντας υποθηκη εμπραγματα δικαιωματα- με απλά λόγια αν καποια στιγμη δηλωσουμε αδυναμια πληρωμης μπορει ο δανειστης μας να διεκδικήσει δημοσια περουσια ως αποζημιωση.Αυτο συν το γεγονος οτι μπορει ναμεταβιβασει τα δανειακα του δικαιωματα και ο συνδιασμος των δυο αυτων θα επιτρεπει σε κρατη οπως η Γερμανια να μας πουλαει στραβα υποβρυχια μεχρι το 3000 ΜΧ. (Εκτος κι αν γινει καμμια επανασταση στην Ελλαδα και η ...επαναστατικη κυβερνηση αρνηθει να δεσμευτει απο τις υπογραφες της προηγουμενης μιας και αυτη οταν τις εβαζε δεν ειχε τη νομιμοποιηση απο τον ελληνικο λαο αφου τον ειχε φλομωσει στα ψεματα προεκλογικα)
    Αλλα δυστυχως ο ...τελευταιος επαναστατης, ο Σαμαρας δηλαδη δηλωσε οτι θα σεβαστει τις υπογραφες για το μνημονιο (ερωτηση αφελους: αφου θα ακολουθησει την ιδια πολιτικη την οποια επιπλεον οπως λεει δεν πιστευει, για ποιο λογο θελει να κυβερνησει; μαζοχιστης ειναι ο ανθρωπος;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.