8/11/10

ΕΥΦΥΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

«Οι ηλίθιοι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ευφυείς μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων» 
Καγκελάριος Βίσμαρκ
του Α. Ανδριανόπουλου


Παρακολούθησα πρόσφατα στην τηλεόραση του BBC μιά συζήτηση ανάμεσα σε αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο μεγάλων κομμάτων με θέμα τις εκλογές της Τρίτης 2 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ηταν αποκαλυπτικό πως και τα δύο κόμματα επιμένουν σε μιά πολιτική δραστικής μείωσης των φόρων. Και οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως σε μιά οικονομία που κλονίζεται είναι εγκληματική κίνηση η όποια αύξηση της φορολογίας. Διότι έτσι νεκρώνεται η αγορά, απονευρώνεται η κατανάλωση και πεθαίνει το λιανικό εμπόριο. Μαζί με όλα αυτά οι μεγάλοι φόροι γονατίζουν τις σοβαρές επιχειρήσεις και οδηγούν την οικονομία γενικότερα σε αδιέξοδα. Και τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα συμφωνούν πως κάθε σκέψη για φόρους σε σχέση με την μελλοντική πορεία της οικονομίας θα ήταν καταστροφική. Η κάθε πλευρά βέβαια βλέπει διαφορετικά την ανάπτυξη και την χρησιμοποίηση των εσόδων του προυπολογισμού. Δεν διαφωνούν όμως πως οι καινούργιοι φόροι αποτελούν την χαριστική βολή για μιά οικονομία σε κρίση.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης στις ΗΠΑ έχει να κάνει με την πλήρη αποτυχία της επεκτατικής πολιτικής Ομπάμα. Η οικονομική πολιτική του αμερικανού Προέδρου απηχεί τις απόψεις και των οικονομολόγων – συμβούλων και του δικού μας Πρωθυπουργού (Στίγκλιτζ, Κρούγκμαν κλπ) και συνεπάγονται μεγάλες δημόσιες δαπάνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας (stimulus). Είναι αυτονόητο πως οι μεγάλες δημόσιες δαπάνες οδηγούν σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Που όμως εξοντώνουν την οικονομία. Ετσι, ο Ομπάμα σήμερα βουλιάζει την χώρα του σε μιά άνευ προηγουμένου δημοσιονομική τρύπα γονατίζοντας τις δυναμικές επιχειρήσεις κι αυξάνοντας, άθελά του βέβαια, την ανεργία. Η αντίδραση του αμερικανικού λαού στην πολιτική αυτή εκδηλώνεται με την αρνητική του ψήφο του στις εκλογές για το Κογκρέσο.




Πριν από λίγες ημέρες ένας ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός είχε συνέντευξη με τον παλιό Πρόεδρο της Αργεντινής Ντε Λα Ρούα. Ο πολιτικός ηγέτης της Αργεντινής υπήρξε ο μοιραίος άνθρωπος της χώρας του μιά και στα χέρια του κατέρρευσε οριστικά η οικονομία της Αργεντινής. Ο σοσιαλιστής Ντε Λα Ρούα είχε έρθει στην εξουσία για να βάλει τάξη – όπως έλεγε – στην κακοδιαχείριση του προηγούμενου Περονιστή, αλλά νεοφιλελεύθερου κατά τις πολιτικές, Προέδρου Μένεμ. Και να αποκαταστήσει βέβαια τις όποιες κοινωνικές αδικίες. Το αποτέλεσμα ήταν η οικονομία της χώρας να οδηγηθεί στη διάλυση και στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ντε Λα Ρούα στην ελληνική τηλεόραση, η καταστροφή προήλθε από την επιλογή της κυβέρνησής του να μειώσει τα ελλείμματα μέσω της αύξησης των εσόδων. Με την επιβολή βέβαια καινούργιων και μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων. Οι μεγάλοι φόροι εξόντωσαν την αγορά, οδήγησαν σε παρατεταμένη ανεργία, προκάλεσαν φυγή συναλλάγματος και επιχειρήσεων στο εξωτερικό και κατέληξαν σε αιματηρές εισβολές ανεξέλεγκτων όχλων σε καταστήματα και κατοικίες. Ο Ντε Λα Ρούα επεσήμανε πως αν η πολιτική του ήταν διαφορετική, κυρίως αν είχε επιχειρήσει να μειώσει το έλλειμμα μέσω μείωσης των κρατικών δαπανών, κι όχι αύξησης των εσόδων, τότε πιθανότατα η χώρα του να είχε αποφύγει τα τραγικά συνεπακόλουθα.
Το ερώτημα είναι αν κανείς μαθαίνει στην Ελλάδα από όσα έπαθαν η υφίστανται οι κυβερνήτες της Αργεντινής κατά το παρελθόν και οι πολιτικές ηγεσίες της Αμερικής σήμερα. Από αυτά που βλέπουμε και ακούμε δεν φαίνεται το μήνυμα να έχει περάσει τον Ατλαντικό. Προφανέστατα η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε σωστά με την τρόικα. Η μάλλον δεν διαπραγματεύθηκε καθόλου. Διότι οι εμμονές των ευρωπαίων με την αυξημένη φορολογία και την έμφαση στα έσοδα ενσωματώθηκαν στο Μνημόνιο σχεδόν αδιαμαρτύρητα. Προφανώς διότι κανένας στην κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να σημειώσει πως το έλλειμμα θα μπορούσε να ψαλιδιστεί με γενναίες περικοπές στο κράτος και στα έξοδά του.
Ο Βίσμαρκ, αν ζούσε, δεν θα είχε σε μεγάλη εκτίμηση την διορατικότητα των ηγητόρων μας.

11 σχόλια:

  1. "Οι ηλίθιοι μαθαίνουν από τα λάθη τους"

    Οταν δεν μαθαίνεις ούτε από τα λάθη σου πως χαρακτηρίζεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 8 Νοεμβρίου 2010 1:14 μ.μ.

    Έλληνας ψηφοφόρος (ειδική κατηγορία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν συνυπολογίσουμε ότι

    δεν διαθέτουμε δικαστική εξουσία (χρόνοι εκδίκασης τέτοιοι που δεν αποτελούν καμία αναστολή για οποιονδήποτε θελήσει να παρανομήσει),

    δεν διαθέτουμε νομοθεσία (πολυποικιλλότητα νομοθετημάτων , διαταγμάτων και εγκυκλίων που αλληλοαντικρούονται και αλληλοαναιρούνται έτσι ώστε ένας καλός δικηγόρος να μπορεί να πετύχει τα πάντα),

    δεν διαθέτουμε κανενός είδους ελεγκτικούς μηχανισμούς (εφορίες, πολεοδομίες κλπ.)

    αλλά διαθέτουμε ένα κράτος (δηλαδή δημοσίους υπαλλήλους) που πληρώνεται χωρίς καμία ανησυχία, δωροδοκείται ανεξέλεγκτα και δεν έχει καμία απόδοση (πλην ολίγων ρομαντικών σταυροφόρων...)

    τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η μισή Ελλάδα είναι κράτος και κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις και ζει από την άλλη μισή που εργάζεται σκληρά σε συνθήκες δουλείας για να παραάγει τα ελάχιστα που μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες.

    Τώρα που το δεύτερο αυτό κομμάτι εξοντώνεται παραδειγματικά και το πρώτο κομμάτι αθωώνεται πανηγυρικά (περαίωση) είναι φανερό ότι έσοδα πλέον δεν θα υπάρχουν για κανέναν, άρα το 2011 θα έχουμε πλήρη εκτροχιασμό της κοινωνίας.

    Μόνο που εμείς έχουμε και τους γείτονες και συμμάχους μας να καραδοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άψογο το άρθρο. Μικρό αλλά περιεκτικό και σοβαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Ο Βίσμαρκ, αν ζούσε, δεν θα είχε σε μεγάλη εκτίμηση την διορατικότητα των ηγητόρων μας.<

    Γιατί, μήπως έμαθαν από τα λάθη τους; Άσε που η φράση, αυτή καθ' αυτή, δεν βγάζει νόημα, αφού ο ηλίθιος δεν διδάσκεται ποτέ από τα λάθη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ?
    ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΑ ΤΙΚΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ?
    ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ",
    ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΥΣΜΟΙΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ,ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ
    ΕΔΩ..ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ?
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ
    ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΡΑΓΙΚΟ,ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
    ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
    ΜΥΑΛΟ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ.
    LONDON SCHOOL EKONOMIKCS....
    TREIS LEXEIS..DYO ELLINIKES..
    ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ ...ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ
    ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ...
    ΠΑΠΟΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άτυχη η χρήση του ρητού του Ότο φον Μπίσμαρκ (Otto von Bismarck), θεμελιωτή της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. του ισχυρού κράτους με κάτι εκτεταμένες διαχρονικές κρατικές δομές (δηλ. γραφειοκρατία) αγαπητέ κ. Ανδριανόπουλε που επέζησαν αιώνες και που σ’ όλες τις τρικυμίες που συνάντησε η Γερμανία διασφάλισαν την βιωσιμότητα της ως κράτος με παγκόσμια υπόληψη. Επίσης, δεν θα διαφωνήσει κανείς, ούτε ο γράφων με το «…Προφανώς διότι κανένας στην κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να σημειώσει πως το έλλειμμα θα μπορούσε να ψαλιδιστεί με γενναίες περικοπές στο κράτος και στα έξοδά του.»
    Ο συγγραφέας του άρθρου πιθανόν να μην γνωρίζει, ότι η κυβέρνηση έκανε περικοπές 30% από την χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των φορέων του Δημοσίου και συνολικά εφαρμόζει το «Μνημόνιο».
    Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην εξέλιξη του νομισματικού πολέμου μεταξύ της ΑΣΙΑΣ=ΕΥΡΩΠΗΣ-ΗΠΑ, με το ξεπέρασμα του Συστήματος των σταθερών ισοτιμιών του Bretton Woods και την μαζική εκτύπωση των δολαρίων – μάλλον θα γίνει της Κορέας! Ι.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "DEMENTAT DOMINUS QUEM PERDERE
    VULT."{Η ΑΝΟΗΣΙΑ(ΑΝΟΗΤΟΣ)ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ
    {ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ},Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ Α Φ Α Ν Ι Σ Θ Ο Υ Ν."
    ΠΑΠΟΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ άτυχη η φράση του Βίσμαρκ, που κατά αρχήν δεν αφαρμόστηκε ούτε από την ίδια την Γερμανία!
    Έχασε τον Α΄ΠΠ αλλά δε σωφρονίστηκε και ήθελε και Β' ΠΠ που επίσης τον ξαναέχασε και τώρα το 4ο Ράιχ ετοιμάζει τον Γ΄(οικονομικό) ΠΠ, που από ότι φαίνεται πάλι θα ξαναχάσει!
    Άρα, "δάσκαλε που εδίδασκες και νόμους δεν εκράτεις..."
    Τέλος δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θεωρούν τον Ανδριανόπουλο σοβαρό αναλυτή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ομολογώ ότι το άρθρο δεν το διάβασα!

    Μήπως όμως, λέγω μήπως ενθυμείται κανείς, - ανατρέχοντας πολλά χρόνια πίσω -, το σχετικό με τον κ. Ανδριανόπουλο άρθρο του αείμνηστου δημοσιογράφου Θεοφύλακτου Παπακωνσταντίνου στην αθηναϊκή εφημερίδα ΜΕΣΗΒΡΙΝΗ ;
    Υμέτερος
    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακόμα και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι "δεν μαζεύονται έσοδα" με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το τελευταίο εξάμηνο.
    Οπου να΄ναι, πλησιάζει και ο προυπολογισμός και θα φανούν τα καλούδια...
    Ακούει κανείς από τους αρμόδιους εδώ στην Ελλάδα, τον Ντε Λα Ρούα; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.