27/11/10

Το Cdrsee και ο Μπουτάρης

Έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ότι αυτή ήταν πολλή αρνητική εξέλιξη για την πόλη. Έχει βαλθεί ο Μπουτάρης κάθε μέρα που περνά να μας επιβεβαιώνει.Το χθεσινό του κατόρθωμα ήταν να παρεβρεθεί και να μιλήσει  σε εκδήλωση του CDRSEE που είχε αντικείμενο τα βοηθητικά σχολικά εγχειρίδια που έχει εκδόσει να διανεμηθούν στους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης. Εκτός από τον Μπουτάρη μίλησαν οι Χ.Κουλούρη,  Κ. Καρράς (της περιώνυμης λέσχης), Ν.Ευθυμιάδης (βιομήχανος που στήριξε τον Μπουτάρη). 
Ακολουθεί το σημερινό δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ». 
Πολύπλευρη και σφαιρική διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας και μέσα από τις ιστορίες των «γειτόνων» μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αλληλοκατανόηση και συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της διημερίδας του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση της Νοτιανατολικής Ευρώπης που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών από χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Το Κέντρο προχώρησε πριν από λίγα χρόνια και στη συγγραφή εναλλακτικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Ιστορίας της Νοτιανατολικής Ευρώπης- με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Χριστίνα Κουλούρη - το οποίο περιέχει ιστορικές πηγές και των «άλλων», δηλαδή των γειτονικών βαλκανικών εθνών. Τα εν λόγω εγχειρίδια χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα στο μάθημα της Ιστορίας σε αρκετές βαλκανικές χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Ο διακεκριμένος τούρκος ιστορικός Χαλίλ Μπερκτάι μίλησε για το «μαύρο κουτί», δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το εκπαιδευτικό κατεστημένο της χώρας του αναστέλλει κάθε προσπάθεια προόδου στη διδασκαλία της Ιστορίας, αναφερόμενος στο εξής περιστατικό: Μια ομάδα εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στην οποία συμμετείχε εκπόνησε μελέτη βάσει της οποίας γράφτηκε ένα βιβλίο Ιστορίας για τα σχολεία με εκσυγχρονισμένο περιεχόμενο. «Οταν εκδόθηκε το βιβλίοο πρόεδρος του Συμβουλίου μου είπε: “Αυτό δεν είναι το βιβλίο που ενέκρινα!”. Το βιβλίο της Ιστορίας έγινε ακόμη χειρότερο τελικώς!» εξιστόρησε.

Στις επιθέσεις που δέχτηκε από εθνικιστικούς κύκλους η πρωτοβουλία για τη συγγραφή ενός εναλλακτικού βιβλίου Ιστορίας αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του Κέντρου κ. Κ. Καρράς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πολύπλευρης διδασκαλίας της Ιστορίας και εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για χρήση του βιβλίου στα σχολεία της χώρας μας.

«Ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε τη μνήμη της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης» σχολίασε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, ο οποίος πρότεινε στο Κέντρο να διοργανώσει σχετικό συνέδριο με την αφορμή του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
 
Διαβάστε και κάποια παλιότερα κείμενα του Άρδην για το τι εστί CDRSEE:  

Το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο, όπως διακηρύττει, να ενθαρρύνει τις επαφές, την κατανόηση και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης. Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου 2001, την προεδρία του ιδρύματος είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς. Την προεδρία ανέλαβε κατόπιν ο Αμερικανός πρέσβης, Ρίτσαρντ Σίφτερ. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής».

Αντιπρόεδροι του CDRSEE είναι η Ρουμάνα Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache), πρόεδρος της ρουμανικής Μ.Κ.Ο. Linga Pro Europa, κι ο Θεσσαλονικεύς επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης. Ταμίας είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στις Βρυξέλλες, Σπύρος Βογιατζής, και βοηθός ταμίας ο Ρήγας Τζελέπογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιχειρηματικών Σπουδών (ICBS) της Θεσσαλονίκης. Η γραμματεία ανήκει στον Σελτζούκ Ερέζ, Τούρκο γιατρό, καθηγητή και δημοσιογράφο της Κωνσταντινούπολης. Ρόλο συμβούλου κρατούν ο ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζων Μπραδήμας (John Brademas) και ο Έλληνας επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. http://www.ardin.gr/node/3911

Ας δούμε ποια είναι τα μέλη του CDRSEE και ποιες οι δραστηριότητές τους. Πατήστε ΕΔΩ

Οι χορηγοί του cdrsee

Χορηγοί του CDRSEE, όπως προκύπτουν από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, είναι οι εξής: http://www.ardin.gr/node/534

Τι είναι το πρόγραμμα κοινής (βαλκανικής) ιστορίας;

Οι προσπάθειες του CDRSEE για τη νεο-οθωμανική «συμφιλίωση» στα Βαλκάνια περιλαμβάνουν και την παρέμβαση στον χώρο της ιστορίας και των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό βασικός τομέας της δράσης του είναι το Πρόγραμμα Κοινής Ιστορίας (Joint History Project, JHP).  http://www.ardin.gr/node/537

11 σχόλια:

  1. «Ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε τη μνήμη της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης» σχολίασε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης...

    (Και δεν πα' να κουρεύονται οι μνήμες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας. Σ' αυτή την περιβόητη "Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη" ο Έλληνας παίζει το ρόλο του μ@λ@κ@ της παρέας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 50 άνθρωποι, μέλη της συμμαχίας των πρόθυμων, είναι όλοι κι όλοι.
    Με μηδενική απήχηση στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ακόμα είμαστε στην αρχή...
    να των χαιρόσαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φωνάζουν για τον Άνθιμο και λένε ότι η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με τα θρησκευτικά ζητήματα των πιστών της και όχι με τα πολιτικά. Να το δεχτούμε. Από πότε ο δήμαρχος πρέπει να έχει λόγο για θέματα εκπαίδευσης και το τι θα πρέπει να διδάσκεται; Είναι στις αρμοδιότητες που του εκχώρησε το Υπουργείο Παιδείας ή μήπως να βάλουμε το Παιδείας να φτιάχνει δρόμους στη Θεσσαλονίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H νικη του Μπουταρη ειναι ενα μυνημα στους σκοταδιστες που κρατησαν την Θεσ/νικη τοσα χρονια πισω.Δεν μπορει το 2010 να βγαινει ενας παπας και να εκπροσωπει την 2η μεγαλη πολη της Ελλαδος.Ας κοιταξουνε πρωτα τα του οικους τους οι παπαδες και μετα να αναφερονται στον Μπουταρη.
    Πορφανως τα παραμαγαζα που πουλανε την πραματεια τους χρειαζονται την οξυνση για να επιβιωσουν και τον Μπαμπουλα ειτε ειναι Τουρκος ειτε Σκοπιανος.
    Λοιπον πρωτα να δουμε την βρωμα που θα βγει απο την διοικησεις της ΝΔ στην πολη και μετα ξαναμιλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και στο βαθος θα προσθετα τα βρωμικα παιγνια των ηπα στα βαλκανια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ενα βιβλιο επι εποχης μπους μπλερ της μαργκαρετ θατσερ οπου τους τα χωνει για την πολιτικη τους εθνοκτονιας στα βαλκανια με μεθοδευομενη δημιουργια ενος εθνοπολιτισμικου αγοαραιου πολτου.

    τους τα χωνει η θατσερ παρακαλω!γνωστα ποιοι και γιατι προωθουν βρωμικα παιχνιδια στα βαλκανια.

    ο καρρας ειχε προσφατα κατηγορηθει για αρχαιοκαπηλια.

    ηταν δε γραμματεας για δεκαετιες της λεσχης μπιλντεμπεργκ στην ελλαδα.

    κειμενο με υπογραφας υποστηριξεως του ειχε εμφανιστει για την υποθεση που εκατηγορειτο.

    τα προσωπα που υπεγραφαν αναμεσα τους η κουλουρη,δραγωνα,ρεπουση,ολοι οι αννανιστες,αντιρατσιστες αντιεθνικιστες κλπ.,τυχαιο?

    στη παιδεια υπευθυνη η ομοτραπεζη στη μυστικη αυτη εταιρια
    με τον καρρα διαμαντοπουλου,στην οποια απευθυνουν αιτημα να συγγραφουν (και να μπει στα παιδικα μυαλα) αυθαιρετα οι κυριοι την ελληνικη ιστορια στα σχολεια των παιδιων μας!τυχαιον?

    να μην συνεχισω.

    ακομα και ο εποικισμος της χωρας απο αλλοφυλους ειναι συνωμοσια που σχετιζεται με τα παραπανω.

    τι θελουν οι αμερικανοι.

    1.τουρκελλαδα,τα βαλκανια ισλαμοποιημενα,η τουρκια κθριαρχη στο χωρο αυτο.

    2.με την τουρκελλαδα και τα βαλκανια ισλαμικα,παιζουν το χαρτι του μετριοπαθους ισλαμ.

    3.Πλαγιοκοπουν θανασιμα την ε.ενωση που με κριο τα βαλκανια αυτα ,την τουρκελλαδα,δηλαδη την τουρκια στα βαλκανια συν ισλαμ συν στην ε.ε ,την τελειωνουν και υποτασσουν για παντα.

    4.κοβουν την ρωσια απο τη μεσογειο.

    να γιατι θελουν κοινη βαλκανικη ιστορια.αξονας μετωπο απωθησης της ρωσιας και επομενως αμερικανικης σφαιρας θελει και κοινη ιστορια ταχα,δηλαδη κοινοι ολοι στις ηπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τα ανωτερω αφιερουνται στον 5.41 που προφανως ειναι μυωπικο ποτισμενο προβατο που εχει ποτιστει απο μια οπαδικου τυπου διανοητικη ηρωινη και ζει στον κομματικο του κοσμαρον...

    ξυπνα αφρονα,αποξυσε το αντικληραλιστικον σου μισος και φοβικο,αυτο ειναι ο μπαμπουλας,οχι οι γειτονες εχθροι, το κομματικο σου αυτισμον, και δες τα τρομαχτικα που ερχονται στην ελλαδα.


    συνελθε γιατι ερχεται προφητεια εμφυλιου και αιματος στο τοπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε "ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ"
    Μήπως να οργανωθούν και ομάδες τύπου "simon vizentall", από μεγάλους και αποδεδειγμένα Έλληνες, για τους απανταχού διώκτες του Ελληνισμού; Να δικάζονται και να καταδικάζονται με ταυτόχρονη δήμευση των πάντων που διαθέτουν, ακόμη και 4 βαθμού συγγενείς,να διαγράφονται τα ονόματά τους και να μήν επιτρέπεται να αυτοαποκαλούνται ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 5:41,

    έχεις πλήρη μεσάνυχτα!


    κι αν δεν έχεις μεσάνυχτα,αλλά συνειδητά λες αυτά που λες, τότε να ξέρεις πως στη δημοκρατία, τη δεύτερη μεγάλη πόλη,μπορεί να την εκπροσωπεί ΚΑΙ ο παπάς!

    Στη δημοκρατία δεν επιτρέπεται να φιμώνουμε κανέναν!

    Ο Μητροπολίτης κάνει πολύ καλά που μιλάει και λέει ό,τι λέει.Τις ίδιες με αυτόν,απόψεις έχουν πολλοί Θεσσαλονικείς και πολλοί Έλληνες,αλλά αυτοί δεν έχουν την ευκαιρία να έχουν μπροστά τους ένα μικρόφωνο και μια κάμερα.Αν είχαν θα έλεγαν αυτά που λέει ο Μητροπολίτης κι ακόμη περισσότερα!


    Όσο για τον Τούρκο και τον Σκοπιανό,αν είσαι ενημερωμένος και ειλικρινής,οφείλεις να παραδεχτείς ότι η Τουρκία είναι ένα χουντικό κράτος και ότι τα Σκόπια ζούνε ένα εθνικιστικό παραλήρημα που ούτε το 19ο αιώνα δεν έζησαν οι άλλοι Ευρωπαίοι.


    Όσο για "τους παπάδες και τα του οίκου τους" που λες,σε παραπέμπω στο ανωτέρω σχόλιο:

    {Φωνάζουν για τον Άνθιμο και λένε ότι η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με τα θρησκευτικά ζητήματα των πιστών της και όχι με τα πολιτικά. Να το δεχτούμε. Από πότε ο δήμαρχος πρέπει να έχει λόγο για θέματα εκπαίδευσης και το τι θα πρέπει να διδάσκεται; Είναι στις αρμοδιότητες που του εκχώρησε το Υπουργείο Παιδείας ή μήπως να βάλουμε το Παιδείας να φτιάχνει δρόμους στη Θεσσαλονίκη;

    27 Νοεμβρίου 2010 2:51 μ.μ.}

    Ο σκοταδισμός δεν θα μας νικήσει!ΟΥΣΤ κι ο Μπουτάρης κι οι υποστηρικτές του σαν κι εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ειχα σκεπτικισμό για τη στάση του άνθιμου.
    μετα απ όλα αυτά κι όπως ξετυλίγεται το κουβάρι ένα έχω να πώ.

    άνθιμε πες τα όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άλλο πράμα οι παρανομίες της ΝΔ στο Δήμο και άλλο οι απόψεις του Μπουτάρη περί Ιστορίας. Δηλαδή επειδή η ΝΔ έκλεψε πρέπει να γίνει η Αγ. Δημητρίου οδός Κεμάλ; Με την ίδια αντίληψη η οδός Καραολή-Δημητρίου να ονομαστεί οδός Χάρντινγκ. Να τιμήσουμε όλους τους σφαγείς μας. Όχι μόνο επιλεκτικά. Μπουτάρη, θα έχουμε μεγάλη πλάκα τα επόμενα τέσσερα χρόνια... αν τα βγάλεις τρομάρα σου... Φυλακή οι κλέφτες αλλά όχι πρόσχημα για το τούρκεμα της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.