29/11/10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ DAVUTOĞLU ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, ενόψει τις συνάντησης του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αξιολόγησε τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.Ο Davutoğlu όσον αφορά τα σχόλια ότι πνέουν ψυχροί άνεμοι μεταξύ της Aγκυρας-Ουάσιγκτον δήλωσε «δεν τίθεται θέμα έντασης μεταξύ μας, αλλά υπάρχει μια τέτοια εντύπωση στη κοινή γνώμη».

Ο Τούρκος υπουργός απάντησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροπλάνο προς Ουάσιγκτον. Ο Davutoğlu υπενθύμισε ότι οι δυο χώρες δεν προέβησαν ποτέ σε δηλώσεις εις βάρος η μια της άλλης.

Αφού έκανε νύξη στο ότι ο Ομπάμα πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη κατόπιν της ανάληψης της προεδρίας του, στην Τουρκία, είπε «η συνέχεια θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη» και ανέφερε τις διαφορές απόψεων μεταξύ της Aγκυρας και της Ουάσιγκτον στα θέματα Ισραήλ και Ιράν.

«Δεν έχουμε πράξει κανένα λάθος στο θέμα του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον μας απογοήτευσε» δήλωσε ο Davutoğlu και πρόσθεσε «με την Αμερική διατηρούμε μια σημαντική σχέση 3 αιώνων. Ενώ με το Ιράν έχουμε μια σχέση χιλίων χρόνων. Είναι και αυτή σημαντική. Άλλωστε είναι γείτονάς μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις σχέσεις μας και με τους δυο».

Ο Davutoğlu δήλωσε επίσης «Αν και έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα δυο θέματα με την Αμερική, συνεργαζόμαστε στενά σε πολλά θέματα όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μπορούμε να κατανοήσουμε αυτούς που μας επικρίνουν από τη Ουάσιγκτον από την δικιά τους προοπτική. Αλλά δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτούς που προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Τουρκία. Αυτό δεν τίθεται θέμα για την Αμερικανική διοίκηση».http://www.trtgreek.com

4 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ ΝΤΑΒΟΥ ΑΡΕ ΧΕΣΤΗΔΕΣ ΜΟΓΛΟΛΙΑ PUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια απορία λίγο άσχετη....τον Νταβούτογλου γιατί τον αναφέρει το άρθρο ως " Davutoglu" ενώ την Κλίντον ως "Κλίντον"; Φοβόμαστε να αλλάξουμε και τα ονόματα τώρα, μη τυχόν θιχτεί η Τουρκία; τόσος "σεβασμός" πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἐπειδὴ λέει ὁ Νταβούτογλου ὅτι ὅλα εἶναι καλά, δὲν σημαίνει ὅτι ὅλα εἶναι. Ἁπλῶς ὑποβαθμίζει τὰ προβλήματα, γνωστὴ τακτική.
    Μέσα ἀπὸ αὐτές του τὶς δηλώσεις ὑπερασπίζεται τὴν ἐθνικὴ καὶ φυσικὰ ἡγεμονικὴ πολιτικὴ τῆς Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τσαμένο το παιδί, γιατί το πειράζουν και αναγκάζεται τώρα να κάνει δηλώσεις;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.