13/11/10

Μεγάλη νίκη της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα

Στην Κωνσταντινούπολη επόμενη συνάντηση των μεγάλων δυνάμεων για τα πυρηνικά του Ιράν. Αναβαθμίζει το ρόλο της η Τουρκία ως “παίκτης” μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο μελλοντικές συναντήσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του να διεξαχθούν στην Τουρκία, έπειτα από αυτή που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Ελβετία ή την Αυστρία από την Κάθριν Άστον, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να χρησιμεύσει για μία δεύτερη συνάντηση στη σειρά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι. "Όμως η γενική συναίνεση είναι πως η πρώτη συνάντηση θα διεξαχθεί στην κεντρική Ευρώπη".

Η Άστον πρότεινε στο Ιράν μια συνάντηση στις 5 Δεκεμβρίου, εξ ονόματος των έξι δυνάμεων που παρακολουθούν τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις επιθυμεί όπως η πρώτη συνάντηση γίνει "κάπου στην Ευρώπη" και πρότεινε την Ελβετία ή την Αυστρία, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.
Το Ιράν είχε προτείνει αυτήν την εβδομάδα οι συνομιλίες να διεξαχθούν στην Τουρκία. Την άνοιξη, η Τουρκία και η Βραζιλία κατέληξαν σε συμφωνία με το Ιράν για μία ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου, πρόταση που απορρίφθηκε στη συνέχεια από τις ΗΠΑ.http://www.sigmalive.com/news/international/325696

9 σχόλια:

  1. Όσο στην προεδρία των ΗΠΑ είναι ο μουσουλμάνος Ομπάμα οι ΗΠΑ πάντα θα κλείνουν το μάτι στην Άγκυρα και θα την ανταμοίβουν πλουσιοπάροχα . Οστόσο οι δυτικοί πρέπει επιτέλους να πάρουν το μάθημά τους.
    Η Τουρκία ουδέποτε υπήρξε πραγματικός φίλος της Δύσης αλλά αλλά πάντα αποτελούσε ένα καιροσκόπο παίκτη στην συμμαχία του ΝΑΤΟ.

    Όσο για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που κάθε τόσο αναλαμβάνει αυτές είδαμε που κατέληξαν στην περίπτωση Ισραήλ-Παλαιστηνίων.
    Το Ιράν, η Τουρκία και οι συναυτό χώρες δυστηχώς όσο περισσσότερο τις ευξευμαινίζουν τόσο περισσσότερο εκμεταλλεύονται καταστάσεις και παίζουν διπρόσωπο παιχνίδι.
    Το Ιράν ουδέποτε πρόκειται να παραιτηθεί από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του απλά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αβελτυρία των δυτικών και να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
    Όσο οι δυτικοί δεν θέλουν να το δούν αυτό τόσο πιό γρήγορα θα βρεθούν προ τετελεσμένων καταστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K με τον Σαχη του Ιραν, τα ιδια εκανε η Τουρκία. Όλο δεξιώσεις κ συνέδρια ήταν. Μετά όμως την Ιρανική Επανάσταση, η οποία ήρθε σαν κεραμίδα στο κεφάλι της Άγκυρας, έτρεμε το φυλοκάρδι των Τούρκων. Οι συναντήσεις δεν προσφέρουν τίποτα. Ίσα ίσα που κινδυνεύεις να βρεθείς στην μέση κ πληρωσεις εσύ τα σπασμένα. Είναι το ίδιο ρίσκο που παίρνει ένας ανθρωπος να κάνει "προξενιό" σε δυο φίλους του. Έχει ρίσκο... Κ συνήθως, στον "προξενητή" χρεώνονται οι αποτυχίες. Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο defencepoint υπάρχει άρθρο υπό τον τίτλο οι ΗΠΑ αδειάζουν την Τουρκία όπου υποστιρίζονται περίπου ακριβώς τα αντίθετα. Ο΄τι δηλ οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται ούτε την Τουρκία ούτε την Βραζιλία ώς διαμεσολαβιτές σε συνομολίες για τα πυρηνικά του Ιράν και ότι η πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα την έχουν φέρει αντιμέτωπη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της ΜΑ.Πού τον είδαν τον μεγάλο παίκτη οι του Sigmaonline?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ' αρχάς η ΕΕ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ συμμετοχή στην εν λόγω διάσκεψη στην Τουρκία. Η διάσκεψη θα γίνει στην Βιέννη, Αυστρία, ή Ελβετία.

    Όσον αφορά τον συναναγνώστη Γεράσιμο που αποκαλεί τον Πρόεδρο Η.Π.Α. Ομπάμα μουσουλμάνο, αγαπητέ Γεράσιμε ή είσαι φανατικός υποστηρικτής της ακροδεξιάς παράταξης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Tea Party - Republican Party) στις Η.Π.Α. ή δεν ξέρεις τι λές. Όσο αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - Ιράν η κάθε χώρα κοιτάζει και φροντίζει τα συμφέροντά της, κι αυτές οι δύο χώρες έχουν εμπόριο αξίας 16 δισεκατομ. δολαρίων τον χρόνο. Ο Ερντογκάν και η Τουρκία δεν πρόκειται να θυσιάσουν τα λεφτά τους για τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της Δύσης.

    Γεράσιμε, η Τουρκία πάντα έπαιζε πολύπλευρο παιχνίδι. Όταν η χούντα του Παπαδόπουλου έλεγε τα φημισμένα YES SIR! στο 1967-1973 η Τουρκία επέτρεπε τα Σοβιετικά στρατιωτικά μεταφορικά Α/Φ να πετάνε ΜΕΣΑ στον Τουρκικό εναέριο χώρο για ν' ανεφοδιάσουν την Αίγυπτο και την Συρία κατά την διάρκεια του πολέμου στην Μέση Ανατολή, τον Οκτώβριο 1973. Οι Τούρκοι ακόμα επέτρεψαν και Σοβιετικές επίγειες εφοδιοπομπές να διασχίσουν την Τουρκική επικράτεια για ν' ανεφοδιάσουν τους Σύριους. Η Ελλαδίτσα του Παπαδόπουλου βέβαια επέτρεψε τις υπερπτήσεις των στρατιωτικών μεταγωγικών Α/Φ ΠΑ Η.Π.Α. προς Ισραήλ, και μετά έφαγε τις συνέπειες της Αραβικής διακοπής αποστολής πετρελαίων του 1973 (Arab Oil Embargo), με αποτέλεσμα την οικονομική ύφεση (ακόμα και τα κανάλια της τηλεόρασης ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ έκλειναν από τις 10 μ.μ. για εξοικονόμηση ενέργειας).

    Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

    13/11/2010 - τοπική ώρα 10:15 - ώρα Ελλάδος 17:15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστόοοοοος ο Λάμπρος !!!!

    Για τον Γεράσιμο(;) υπάρχει και μια άλλη εκδοχή: Να παίρνει γραμμή από τον ...Χρυσοχο'ί'δη που επίσης είχε αναφέρει σε ομιλία του στην Βουλή τον Ομπάμα ως "μουσουλμάνο Πρόεδρο των ΗΠΑ".

    Ρε λες και αυτός να είναι τσιράκι/φανατικός υποστηρικτής της ακροδεξιάς παράταξης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Tea Party - Republican Party) στις Η.Π.Α.;;;
    Δεν το αποκλείω!!!

    Γεράσιμε, δεν πιστεύω να κάνεις επίτηδες πολλά ορθογραφικά λάθη για να ξεκαρφωθείς; Δεν μας είχες συνηθίσει με τέτοια...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά. Η Τουρκία ακολουθούσε πάντα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της. Και τώρα με το Ιράν, δεν πρόκειται να τα χαλάσει. Μπορεί να τα έχει καλά και με τις ΗΠΑ, αλλά δεν κολλάει πουθενά και με κανέναν. Και εδώ που τα΄λέμε, καλά κάνει σ΄αυτόν τον τομέα. Οχι σαν εμάς...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Γεράσιμο

    >Όσο στην προεδρία των ΗΠΑ είναι ο μουσουλμάνος Ομπάμα οι ΗΠΑ πάντα θα κλείνουν το μάτι στην Άγκυρα<

    Πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν χαράσσεται από τον εκάστοτε πρόεδρο, αλλά από διάφορα οργανωμένα συμφέροντα. Ο πρόεδρος είναι το εκτελεστικό τους όργανο.

    Ο πρόεδρος μπορεί να παίξει ρόλο μόνο στα εσωτερικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.