24/11/10

Η ΕΕ παραδέχεται τον ανταγωνισμό Ναμπούκο και South Stream

Η ΕΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα (22 Νοεμβρίου) την πιθανότητα ενδεχόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των προγραμματισμένων αγωγών αερίου South Stream και Ναμπούκο."Ο South Stream είναι πιθανό να ανταγωνιστεί το Ναμπούκο μακροπρόθεσμα", ανέφερε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ότινγκερ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τη 10η επέτειο από τον ενεργειακό διάλογο ΕΕ-Ρωσίας, στις Βρυξέλλες.

Αμφότερα τα έργα έχουν σχεδιαστεί ώστε να φέρουν στην Ευρώπη φυσικό αέριο, αλλά από διαφορετικές πηγές. Η ΕΕ, η οποία λαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου της από τη Ρωσία, στηρίζει το έργο Ναμπούκο, αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ, το οποίο έχει επίσης τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Επί του παρόντος, το 80% περίπου των εισαγωγών Ρωσικού αερίου στο μπλοκ των 27 εθνών μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας, οι τιμολογιακές διαφωνίες της οποίας με τη Μοσχοβίτικη Gazprom έχουν οδηγήσει σε διακοπές των παροχών δύο φορές τα τελευταία χρόνια.

Ο αγωγός μήκους 3.300 χλμ. -- ο οποίος θα εκτείνεται από την ανατολική Τουρκία μέχρι τον κόμβο αερίου Baumgarten στην Αυστρία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας -- πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μεταφέρει ετησίως έως 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ενώ αποσκοπεί σε μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις Ρωσικές παροχές.

Έχοντας ανακοινωθεί για πρώτη φορά το 2007, ο South Stream αποτελεί κοινό έργο μεταξύ της Gazprom και του Ιταλικού ομίλου ενέργειας ΕΝΙ, σχεδιασμένος να μεταφέρει Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ο αγωγός θα περιλαμβάνει υπερπόντιο τμήμα 900χλμ., από το σταθμό συμπίεσης Beregovaya στη Ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τη λιμενική πόλη Βάρνα στη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, θα διακλαδώνεται σε βορειοδυτικό τμήμα που θα καταλήγει στην Αυστρία και νοτιοδυτικό που θα πηγαίνει σε Ελλάδα και Ιταλία.

Ο αγωγός πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2015. Θα έχει αρχική ετήσια ικανότητα 30 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σε 63 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2018.

Αν και λιγότερο δαπανηρό από το South Stream, η τιμή του οποίου ενδέχεται να φτάσει τα 24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, το έργο Ναμπούκο έχει παρεμποδιστεί λόγων των οικονομικών και της ανάγκης για εξεύρεση αξιόπιστων παρόχων.

Η κοινοπραξία του Ναμπούκο, αποτελούμενη από έξι επιχειρήσεις, την οποία ηγείται η Αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και αερίου OMV και περιλαμβάνει τις εθνικές επιχειρήσεις ενέργειας Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, καθώς επίσης το Γερμανικό όμιλο ενέργειας RWE, πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή συνομιλίες για να εξασφαλίσει αέριο από το βόρειο Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν Μπαϊμιράντ Χογιαμουχαμέντοφ ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παρέχει έως 40 δισ. κυβικά μέτρα εφεδρικού αερίου ετησίως για το έργο του αγωγού που έχει τη στήριξη της ΕΕ. Μόνο αυτή η ποσότητα θα υπερβαίνει την προβλεπόμενη χωρητικότητα του Ναμπούκο.

Σε ομιλία του σε συνέδριο για τη 10η επέτειο από την έναρξη του ενεργειακού διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο προέτρεψε τις Βρυξέλλες να θέσουν το South Stream σε ίση θέση με το Ναμπούκο.

"Προφανώς, η Ευρώπη αναζητά νέες διαδρομές για παροχή και νέες πηγές", ανέφερε ο Σμάτκο. "Και φυσικά κατανοούμε ότι αποτελεί δίκαιη προσέγγιση της ΕΕ ώστε να ελαχιστοποιήσει τυχόν εξωτερικούς κινδύνους".

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

2 σχόλια:

  1. Να σας πω κι εγω ενα συνταρακτικο νεο?
    Η Cosmote ανταγωνιζεται με τη Vodafone στην ελληνικη αγορα κινητης τηλεφωνιας.
    Αληθεια σας λεω, εχω εγκυρες πηγες που το επαληθευουν.....
    Βρε αει σιχτιρ, που μας περνατε για αυτιστικους.....
    Θελει και επαληθευση το γεγονος οτι Ρωσια και ΗΠΑ, ειναι σε μονιμη κοντρα για τον ελεγχο διακινησης ενεργειας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός αλλωστε ειναι και ενας απο τους λόγους ( η κοντα μταξυ των δυο χωρων) για τους οποιους η Ευρωπαικη Ενωση εχει μια επιτρεψτε μου την εκφραση "ανοητη αντιμετωπιση" απεναντι στην ρωσικη ενεργειακη πολιτικη στην Ευρωπη. Το οτι δεν υπαρχει μια κοινη πολιτικη το ξεραμε ετσι κι αλλιως. Το οτι ορισμενες χωρες οπως η Γερμανια, Γαλλια, Ιταλια εχουν ιδιαιτερες ενεργειακες σχεσεις με την ρωσια το ξεραμε. Το οτι τοσο καιρο η ρωσια ζητα την απελευθερωση της αγορας στον τομεα της ενεργειας το ξεραμε επισης. Αυτο που προσπαθω να καταλαβω και δε μπορω ειναι γιατι εμεις σαν χωρα καθυστερουμε τοσο πολυ στη συναψη και προωθηση των συνεργασιων οταν οι γειτονες μας παντοτε βρισκονται ενα βημα πιο μπροστα. Και επισης οσον αφορα την ομιλια Πουτιν στη Γερμανια -αν δε κανω λαθος- οταν ο ανθρωπος ρωτισε με τη σκεφτονται να θερμαινουν τα σπιτια τους στην Ευρωπη διοτι προσπαθουν με δραματικο τροπο να μειωσουν τις εισαφωγες του ρωσικου αεριου και δεν θελουν να κανουν χρηση πυρινικησ ενεργειας...και οταν σχεδον ειρωνευτικε λεγοντας οτι ακομα και για τα καυσοξυλα παλι στη Ρωσια πρεπει να απευθυνθουν...οι ευρωπαιοι απο κατω χειροκροτησαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.