28/11/10

Wall Street Journal: Οι τρεις θάνατοι, η κρίση και οι Έλληνες

5 Μαϊου 2010. Η μέρα που, κατά τη Wall Street Journal, άλλαξε την πορεία της Ελλάδας. Ο θάνατος των τριών ανθρώπων που εργάζονταν στο υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα της μεγάλης πορείας προς το Σύνταγμα, έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι Έλληνες για την κρίση που μαστίζει τη χώρα.


Σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ με ανθρώπινες ιστορίες, ο δημοσιογράφος Marcus Walker παρουσιάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, τις ανθρώπινες ιστορίες, πίσω από την ανθρώπινη τραγωδία της «μαύρης Τετάρτης». Μέσα από συνεντεύξεις με συγγενείς, συναδέλφους και φίλους των τριών θυμάτων, η εφημερίδα επισημαίνει πως οι τρεις αυτοί θάνατοι έμελλε να αλλάξουν και την πορεία μίας ολόκληρης χώρας.

Η άτυχη Παπαθανασοπούλου και δύο συνάδελφοί της, άνθρωποι που μόλις εννέα μήνες πριν την είχαν συνοδεύσει στην ευτυχέστερη στιγμή της ζωής της στην εκκλησία, έχασαν τη ζωή τους την ημέρα που χιλιάδες Έλληνες εξέφραζαν με τον δικό τους τρόπο την αντίδρασή τους στα μέτρα λιτότητας που είχαν ανακοινωθεί.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Ελλάδα, επί δεκαετίες είχε «σημαδευτεί» από βίαιες διαδηλώσεις κατά του κράτους, ένδειξη της βαθιάς δυσπιστίας της κοινωνίας απέναντι στους πολιτικούς της χώρας. Στις 5 Μαϊου όμως, οι Έλληνες βρέθηκαν στους δρόμους, βλέποντας τη χώρα τους να πλησιάζει το γκρεμό της χρεοκοπίας…

Οι θάνατοι των τριών αθώων εργαζομένων συγκλόνισε όχι μόνο της Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, και «άλλαξε» τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τα νέα, και ακόμη πιο επώδυνα, μέτρα λιτότητας. Αντί για αύξηση των κοινωνικών αναταραχών, όπως πολλοί φοβόντουσαν, η Ελλάδα παρουσιάζει την «μικρότερη αντίδραση», ενώ εφαρμόζονται τα πιο δραστικά μέτρα λιτότητας σε όλη την ευρωζώνη.

Ολόκληρες εβδομάδες μετά την πυρκαγιά, τα λουλούδια για τους νεκρούς βρίσκονταν στην είσοδο της τράπεζας, θυμίζοντας τα «θάνατο της γενιάς των 700 ευρώ», όπως ανέφεραν τα σημειώματα που άφηναν εκεί οι περαστικοί.

Οι τρεις άτυχοι εργαζόμενοι στην τράπεζα είχαν ακολουθήσει την «πεπατημένη»: ανώτερα πτυχία από το εξωτερικό, καθώς και την επιλογή να προσφέρουν στην πατρίδα τους αντί να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, περίπου 110.000 Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων, οι περισσότεροι μάλιστα με μάστερ ή διδακτορικό, ζουν στο εξωτερικό: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν το 10% του συνόλου των πανεπιστημιακής μόρφωσης Ελλήνων αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=3853&categories_id=69

16 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    ΜΠορει να ήταν ατύχημα. Σκεφτείτε όμως (το σκέπτεστε ήδη)αν δεν ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί ανόητοι τότε ευχόταν ή και υποδαύλιζαν μια βίαια αντίδραση στην Ελλάδα. Ακόμα υπάρχουν εκείνοι που ονειρεύονται εξεγέρσεις. Αλλά ακόμα και τώρα όλοι αυτοί που εύχονται ή ονειρεύονται κοινωνικές εκρήξεις δεν λαμβάνουν υπ’ όψη κάποια στοιχεία του ελληνικού προβλήματος. Οι παροχές που έφεραν την εικονική ανάπτυξη έγιναν κυρίως στον Δημόσιο Τομέα. Φτάσαμε σε μέσες τιμές να έχουμε απόκλιση ούτε 5% ούτε 10% ούτε καν 15% μεταξύ των μισθών Ιδιωτικού Τομέα και Δημοσίου αλλά 40% παρακαλώ. Πως λοιπόν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη όταν έχεις ουσιαστικά ένα σύστημα όπου το 1/3 του εργατικού δυναμικού απολαμβάνει σκανδαλώδεις παροχές; Πολλοί θα πουν μα καλά θα συμπαρασυρθούν και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση σ’ αυτό είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Αν μειωθούν κι άλλο δεν θα υπάρχει λόγος να δουλέψεις γιατί απλούστατα και τις συλλογικές συμβάσεις να πληρώνεσαι δεν σου φτάνουν για να ζήσεις πόσο μάλλον αν δεν πληρώνεσαι αυτά τα ποσά αλλά λιγότερα. Πως λοιπόν μετά από την χρόνια εκμετάλλευση που προηγήθηκε θα σταθεί στην ίδια γραμμή ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης των 19 ωρών εργασίας εβδομαδιαίος και ο αποθηκάριος του σούπερ μάρκετ που μπορεί να πληρώνεται 40 ώρες την εβδομάδα αλλά εργάζεται 50 ώρες και έχει 40% λιγότερες απολαβές;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αδικο το ζήσαμε απο την κούνια μας όπως λέει και το τραγούδι. Τούτο το άδικο το κάναμε κινητήριο μοχλό στην ζωή μας.Ερμη φτώχεια και παντέρμη λένε στα μέρη μου και ακολουθεί το "καημένη μάνα".

    Μείναμε λίγοι κι΄όταν τύχει κι'ανταμώσουμε δεν μετράμε την ζήση μας με τα ρούχα, τα παπούτσια, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα μοντέλα κινητών κια λάπτοπ.

    Είμαστε οι ίδιοι που γυρνούσαμε στα ρουμάνια άλλοτε ξυπόλυτοι, άλλοτε με φτωχικά ποδήματα.

    Φορές που σταθήκαμε σκληρά απέναντι σε αυτή την γενιά των "χαρτογιακάδων" μα δεν έφυγε ποτέ απο το νού μας ή σκέψη πώς και τούτοι είναι ίδοι με μάς για ένα κομάτι ψωμί παλεύουν.

    Μπορεί τρία νέα μορφωμένα παιδιά να τα έκαψαν, μπορεί να έμειναν ανεκπλήρωτα τα όνειρα τους και χωρίς δικαίωση οι κόποι των δικών τους.

    Μα όσο περνά απο τις μικρές μας ταπεινές δυνάμεις δεν θα ξεχαστούν, γιατί δεν πρέπει να περάσουν οι Εφιάλτες που επεξεργάζονται την εκτροπή.

    Δεν θα σπάσει το ηθικό μας, μπορεί κάποιοι να το μετρούν αυτό με τον αριθμό στις πορείες εμείς τον μετράμε με την ματιά που λέει πάντα δεν θα σας προσκυνήσουμε
    ΌΠΟΙΟΙ ΚΙΑΝ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟΣ ΨΗΛΑ ΚΙΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΤΑΙ.

    Δέν θα σκύψουμε το κεφάλι σε κανέναν ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΊΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα,χα. Ο Βγενοπουλος δεν ειχε βγει,οπως και η τραπεζα που διοικει,με ανακοινωσεις στον ημερησιο τυπο πως το συγκεκριμενο καταστημα πληρουσε ολες τις προδιαγραφες?
    Ε,λοιπον βγηκε το πορισμα και περασε στα ψιλα. Απο τυχη δεν θρηνησαμε περισσοτερα θυματα.
    Αυτα θελουν οι δημοσιογραφοι ξενοι και ελληνες?
    Ο.Κ,το καταλαβαμε το μηνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. skal & Iapetos, σας στέλνω κάτι πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο θα σας παρακαλέσω να το αναρτήσετε όχι ως σχόλιο στην παρούσα ανάρτηση αλλά αυτόνομα, εάν και εφόσον κρίνετε ότι αξίζει:

    http://et.diavgeia.gov.gr/f/mfa/ada/4Ι0ΨΕ-ΣΗ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος με απόφασή του απέκλεισε την ΕΥΠ από την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τοποθετείται επικεφαλής της επιτροπής που θα φωτογραφήσει τις κρυπτομηχανές που θα προμηθευτεί το ΥΠΕΞ!

    Σημειώνεται ότι στην απόφασή του ΥΠΕΞ σκοπίμως δεν αναφέρεται καν ο επίσημος τίτλος του Γενικού Γραμματέα.

    Αυτό για να δούμε με ποιό τρόπο συρρικνώνονται οι θεσμοί και με ποιό τρόπο εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα.

    Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα φιλοτιμηθούν τελικά κάποιοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να πράξουν τα δέοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΙΛ

    Φτάνοντας στο τέλος του 2010 η αποτίμηση που μπορεί να γίνει για τα τελευταία 30 χρόνια είναι η απόλυτη χρεοκοπία της σύγχρονης Ελλάδας που χρονολογικά περικλείεται από την εξέγερση του πολυτεχνείου και μετά .
    Γυρνώντας στο σπίτι της παραμονές της 17 Νοεμβρίου άκουσα τον γιο μου που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο να τραγουδά συνέχεια και επίμονα ένα στίχο τον οποίο είχε μάθει για την γιορτή του Πολυτεχνείου. Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία....Χωρίς ακριβώς να ξέρει τι τραγουδά το νήπιο συνέχισε ακλόνητο να τραγουδά.Η θλίψη που με κυρίευσε ήταν μεγάλη .Καθισμένος άκουγα υπομονετικά το σύνθημα που τραγουδούσε ο γιος μου να μου τρυπάει τα αυτιά. Σκέφτηκα αμέσως πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα αυτό στις μέρες που διανύουμε.Στην εποχή του Δ.Ν.Τ τίποτα από αυτά δεν έχουμε!!!Αλλά το κυριότερο είναι πώς η γενιά του Πολυτεχνείου που φώναξε και απαίτησε τα 3 αυτά πράγματα είναι στην ουσία η γενιά που μας οδήγησε στην απώλεια και των τριών!!! Έχτισε με τις πράξεις της λιθαράκι-λιθαράκι μέσα από τον πολιτικό-δημόσιο βίο την πτώση της χώρας και ακύρωσε την εξέγερση της . Από το ψωμί-παιδεία-ελευθερία πήγαμε στο Τσοβόλα δώστα όλα,στους εργατοπατέρες του δημοσίου(Κολλάδες),και από εκεί στο Λεφτά υπάρχουν...Η Ελληνική κοινωνία σε μία 35ετία πέρασε από την αγροτο-εργατική τάξη στην μεσαία τάξη και στα πρόθυρα του νεοπλουτισμού..ξεχνώντας από πού ξεκίνησε ,γιατί είχε αγωνιστεί, βολεμένη πίσω από την μεγάλη κοιλία της η οποία χρόνο με τον χρόνο μεγάλωνε. Άλλα κυρίως ξέχασε το κυριότερο ότι τα λεφτά που της έδωσαν .. δεν ήταν δικά της ..αλλά τα πήρε και τα έφαγε βάζοντας σε υποθήκη το μέλλον των παιδιών της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. [Άσχετο με την παρούσα κατάσταση αλλά,
    πάντως,Ελευθέριε Β,
    ο καθηγητής έχει να κάνει δουλειά και στο σπίτι του (να προετοιμάσει το μάθημα,να διορθώσει γραπτά-ο ευσυνείδητος τουλάχιστον),ενώ ο αποθηκάριος όχι.Κι ο καθηγητής έχει σπουδάσει και 4 χρόνια,ο αποθηκάρος όχι.
    Ίσως έπρεπε να διαλέξεις άλλον δημόσιο υπάλληλο για το παράδειγμα σου.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελευθέριος Β.

    Λυπάμαι για τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα,υπάρχουν πολές στρεβλώσεις που σίγουρα πρέπει να διορθωθούν,ειδικά στο δημόσιο τομέα.

    Η αντίρηση μου είναι ότι αναπαράγεις και στηρίζεις τις διαμάχες ανάμεσα σε επαγγελματικούς κλάδους,κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο τη δεδομένη στιγμή είναι ολέθριο για τα συμφέροντα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού,ναι μπορούν και πρέπει να διαδηλώσουν μαζί αυτοί οι δύο,γιατί εδώ φίλε δεν παίζεται ο μισθουλάκος του καθενός όπως πολύ κακώς νομίζεις,εδώ έχουμε να κάνουμε με τη συσωρευμένη αγανάκτηση πάρα πολών ετών ενός ολόκληρου Λαού για χιλιάδες θέματα που όλοι γνωρίζουμε.

    Ο Ελληνικός Λαός πρέπει πάση θυσία να μείνει ενωμένος απέναντι σε αυτή τη δοκιμασία,πολοί πιστεύεται ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία,ότι θα γλυτώσουμε τα χειρότερα,προσωπικά δεν συμφωνώ αλλά είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει,αλλά απο τη στιγμή που πιστεύω ότι τη χρεοκοπία δεν προκειτε να την αποφύγουμε θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος να συνεχίσουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

    Μεγάλη χάρη τους κάνουμε,είμαι υπέρ της συρίκνωσης του δημοσίου και γενικώς ούτε εγώ έχω την καλύτερη εντύπωση για το δημόσιο,δεν είναι όμως τώρα η κατάληλη στιγμή για τέτοιου είδους ενέργειες,απο την αρχή αυτής της ιστορίας με το μνημόνιο και του ΔΝΤ είναι φανερό ότι προσπαθούν με πολούς τρόπους και μέσα να μας στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου,και σε κάτι τέτοιο πρέπει να μας βρούν απέναντι,ενωμένους και με ομοψυχία,αν μας βρούνε δίπλα τους,διαλυμένους και ασυνενόητους τότε θα μας ξεσκίσουν.

    Επειδή ίσως μερικοί να παρεξηγήσουν τα όσα γράφω,θέλω να διευκρινήσω ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ουδεμία σχέση έχω με το δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το άρθρο της WSJ θα έπρεπε να τιτλοφορείται: "Οι τρεις θάνατοι, η κρίση και οι Έλληνες δημοσιογράφοι". Ύστερα από το μάθημα δημοσιογραφίας που παρέδωσαν οι Ιρλανδοί δημοσιογράφοι, έρχεται τώρα και η WSJ να κάνει το ανάλογο. Γιατί απλά ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δολοφονήθηκαν οι υπάλληλοι της Marfin. Ενώ εδώ οι "δικοί μας" μεγαλο-δημοσιογράφοι όχι μόνο το έκαναν γαργάρα (ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τις μεθόδους της εξουσίας), αλλά δεν αφήνουν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να τρομοκρατούν τον κόσμο, να στοχοποιούν ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις, και να περνάνε το μήνυμα: "Σκάστε και μην αντιδράτε σε τίποτα, είσαστε όλοι συνυπεύθυνοι". Γι αυτό είναι διπλά συνένοχοι για όλα αυτά που συμβαίνουν. Ή μάλλον τριπλά συνένοχοι, αν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι αβαντάρουν με κατάλληλα δημοσιεύματα τα αφεντικά τους στις εργολαβικές τους δραστηριότητες και ιδίως όταν αυτές αφορούν κρατικές εργολαβίες.

    Όλος ο κόσμος, σε ποσοστό 100%, καταδικάζει χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό που συνέβη στους 3 υπάλληλους της Marfin. Αναρωτιέμαι όμως ποιό θα ήταν το ποσοστό, αν στη θέση τους ήταν 3 μεγαλοδημοσιογράφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ορισμός της προβοκατόρικης τρομοκρατίας. 3(+1) ανθρωποθυσίες για να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός...
    Δεν ξέρω αν οι ιθύνοντες των 3 δολοφονιών νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ελληνικό λαό, αλλά όλοι ξέρουμε δύο πράγματα:
    1)Το στομάχι είναι κακός σύμβουλος.
    2)Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκκαλο και το λουρί στο σβέρκο... Να τη! Πετιέται από ξαρχής κι αντριεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου!

    Ας ελπίσουμε ότι η ρωμαίικη λεβεντιά και μαχητικότητα θα επικαλύψουν μια ενδεχόμενη λούμπεν, ανεξέλεγκτη αντίδραση... όχι γιατί λυπάμαι ιδιαίτερα τα ενδεχόμενα θύματα (που προς το παρόν είναι θύτες), αλλά γιατί είναι κρίμα μια τέτοιου είδους αντίσταση εναντίον των σχεδίων των ήδη κρατούντων να συκοφαντηθεί εξαιτίας αστόχων ενεργειών και να μην έχει εν τέλει κανένα ουιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος του λαού.

    (Ο νοών νοείτω...και το μυαλό στο κεφάλι, γιατί μόνο η παιδεία θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε το στόχο μας.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιγκουίνε, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

    Τα ελληνικά ΜΜΕ μου θυμίζουν τα ρουμανικά την εποχή του Τσαουσέκσου! Οι Ρουμάνοι στην επαρχία εξαγριωμένος ενάντια στο καθεστώς, όλοι στους δρόμους και τα κανάλια να παίζουν κλασσικές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου!

    Πενθεσίλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαστε αυτοί που είμαστε και δυστυχώς δεν αλλάζουμε ...ναι,δεν δεχόμαστε ζυγό...!τελευταίος εξευτελισμός του κράτους (δλδ ημών των ιδίων αφού εμείς είμαστε το κράτος) είναι η κατάργηση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.Τώρα θα μου πείτε :τι λες τώρα αυτό σε πείραξε ;;;εδώ έχουμε εξευτελίσει βασικές αρχές και ιδέες όπως η δημοκρατία,η ελευθερία, η παιδεία, η υγεία και τελειωμό δεν έχουν.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Με αφορμή όσα γραφει ο Ελ. Β προτείνω κάτι απλό. Να αναλάβει ο αποθηκάριος να διδάσκει και ο καθηγητής να γίνει αποθηκάριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι οσάκις κάποιος/οι ήθελαν να επιβάλλουν τα θέλω τους ή τις απόψεις τους δεν μπορούσαν να το κάνουν με την κάθετη αντιμετώπιση και την κατά μέτωπο επίθεση καθώς είμαστε λαός αντιδραστικός .
    Στην παρούσα φάση όπου το σχέδιο ξεπερνάει τα σύνορα μας και τον λαό μας. Ακόμα και σε αυτό το μπλογκ που υποτίθεται σχολιάζουν, διαβάζουν άνθρωποι
    ‘’γνωστοί ‘’ με γνώσεις σε πολλά αντικείμενα , ο καβγάς και η διχόνοια δεν αργεί να ανάψει όταν οι ‘’γνώσεις’’ είναι αντικρουόμενες καθώς και τα κομματικά πιστεύω.
    Η πρώτη σκέψη ήταν η διαίρεση του λαού μετά την καταναλωτική αποχαύνωση στην οποία ορμίσαμε όλοι με το κεφάλι.
    Ο θάνατος των 3 ανθρώπων αυτών , ο καθημερινός θάνατος πολλών άλλων απο την υπέροχη κοινωνία που ζούμε και η λάμψη της ουσιαστικής αντίδρασης του λαού είναι απλά το αποτέλεσμα της λογικής :
    1. Διαίρει και βασίλευε
    2. Ωχ βρε αδέρφέ εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα.
    3. Μερικά βράχια είναι δώστε τα να τελειώνουμε
    4. Προτιμώ να δώσω μερικά στρέμματα γης και να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια.
    5. Ολοι μαζί τα φάγαμε.
    6. Νιώθω κουρασμένος
    και τελευταίο μεν αλλά όχι χωρίς αξία
    7. Η ψήφος του καθενός μας, σύμφωνα με το ρουσφέτι ή την κακώς εννοούμενη ''μαγκιά''.

    Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό.
    Όπως λένε και οι Αμερικάνοι ''The ends justify the means'' Κοινώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

    Ο σκοπός είναι από την εποχή των Κλίσμαν bros η ανακατανομή του πλούτου σε πολύ λιγότερους.
    Οσοι δεν γίνουν δούλοι ''θανατώνονται'' με όποιον τρόπο.

    Είμαι πεπεισμένη ότι στο τέλος οι ακρίδες των τραπεζών , κρατών καθώς και όλα τα άλλα ερπετά θα αρπάξουν από το κάθε κράτος που χρωστάει , με τις ευλογίες τους και την ανακουφίσει ότι βγήκαμε από το χρεός, όλο το δημόσιο πλούτο που κατέχει και θα μας μεταλλάξει (ήδη έχει γίνει μερικώς) σε ρομποτειδή τα οποία θα ζούμε για να δουλεύουμε ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους.
    Είμαστε χρεωκοπημένοι όλοι εφόσον χρωστάμε πάνω από το 100% του ΑΕΠ μας το μόνο που μένει λοιπόν είναι να χαρίσουμε και τα μπακίρια για να ξοφλήσουμε.
    Με αποτέλεσμα την επόμενη της ανακούφισης να ξανα δανειστούμε για να ξανα φάνε οι γνωστοί που εμείς ψηφίζουμε χρόνια τώρα και απλά μας τσαλακώνουν με την υπογραφή μας την ελευθερία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καθηγητής-Μεγιστάνας29 Νοεμβρίου 2010 στις 2:59 μ.μ.

    "ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης των 19 ωρών εργασίας εβδομαδιαίος και ο αποθηκάριος του σούπερ μάρκετ που μπορεί να πληρώνεται 40 ώρες την εβδομάδα αλλά εργάζεται 50 ώρες και έχει 40% λιγότερες απολαβές"
    Ενώ ο πρωτοδιόριστος καθηγητης των 950€ που θα ζήσει για τουλάχιστον 3 χρόνια στην άγονη γραμμή και παραπάνω, αν δεν έχει "βύσμα", θα απολαύσει μια ζηλευτά πλουσιοπάροχη ζωή!... Ελευθέριε Β. αναμετρήσου με τα συμπλέγματά σου και την κακή σου ορθογραφία, αυτό το "εβδομαδιαίος" με σκότωσε.. Τώρα θα μου πεις, αυτό σε μέλλει; Είναι που έπεσες σε καθηγητή(ζάπλουτο), βλέπεις, και όχι σε αποθηκάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ "Ελευθέριε Ε" δεν είναι υψηλοί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων (πλυν ορισμένων κατηγοριών), είναι χαμηλοί οι μισθοί των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα... Για να έχουν υπερκέρδη οι νεόπλουτοι του εμπορίου και των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν μάλιστα ασύστολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.