14/12/10

Η παρουσίαση της επανέκδοσης του ιστορικού βιβλίου του Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη «Τα Τελευταία Ετη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», απόψε Τρίτη, ώρα 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών



Η Μάχη κερδήθηκε, αλλά... Το εξώφυλλο του βιβλίου «Η Μάχη για τη Σωτηρία των Προσφυγικών» από τις σελίδες του «Σημειωματαρίου» της «Κ», που εξέδωσε η Ενωση Σμυρναίων. Εστάλη σε μέλη της κυβέρνησης και σε κύκλους που πιστεύουν στη διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης. Με άδεια της εφημερίδος διετέθη δωρεάν και εξαντλήθηκε, μαζί και η υπομονή μας, για το αφημένο σε πλήρη εγκατάλειψη συγκρότημα των Οκτώ Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (φωτο Γ. Μπαρδόπουλος - «Κ», 2010).

Tης Eλενης Mπιστικα

Σήμερα θα πάμε πολύ πίσω στον χρόνο για να παρουσιάσουμε την επανέκδοση ενός βιβλίου που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κάθε Μικρασιάτη ή μελετητή της ιστορίας των χρόνων που οδήγησαν στον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τις ακτές της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Πρόκειται για το βιβλίο του Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, που έχει τίτλο «Τα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», που η πρώτη του έκδοση έγινε το 1924.

Ο συγγραφέας, αριστούχος της Νομικής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών, διαπρεπής νομομαθής και δικηγόρος Σμύρνης και Αθηνών, είχε διατελέσει πολλές φορές Δημογέρων Σμύρνης, ως δε δημοσιογράφος ήταν πρωτοπόρος της σημαίας του δημοτικισμού στη Σμύρνη. Διετέλεσε επί σειράν ετών βουλευτής Αϊδινίου και Σμύρνης στην Οθωμανική Βουλή Κωνσταντινούπολης.


Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κατέφυγε στην Αθήνα. Μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων, υπήρξε συγχρόνως και πρόεδρος-αρχηγός του Πολιτικού Μικρασιατικού Κέντρου. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επί τού Προσφυγικού προβλήματος στη Δ΄ τών Ελλήνων Συντακτική Εθνοσυνέλευση (1923-1925). Πρέπει να σημειωθεί πως λόγω της δράσης του στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη για τα δίκαια του Ελληνισμού είχε προγραφεί να δολοφονηθεί, αλλά ειδοποιήθηκε από τον αρχηγό τής τότε Ελληνικής Στρατιωτικής Αποστολής Κωνσταντινούπολης, στρατηγό Γεώργιο Κατεχάκη, και μπήκε κρυφά σε πλοίο και έφθασε στον Πειραιά.


Αρχικά, διορίστηκε ως διοικητής Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη). Τον Δεκέμβριο του 1923 εξελέγη πληρεξούσιος Αθηνών-Πειραιώς της Δ΄ τών Ελλήνων Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως, όπως είπαμε, και στη συνέχεια εκλεγόταν βουλευτής Αθηνών στις εκλογές του 1926, 1928 και 1936, διετέλεσε δε και υπουργός Κοινωνικής Προνοίας στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1931). Εργάσθηκε με μεγάλη απόδοση υπέρ των γενικών και τοπικών θεμάτων που αφορούσαν τη στέγαση και την αστική και αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων.


Βαθύς μελετητής και γνώστης των προσφυγικών θεμάτων, δραστήριος και ανιδιοτελής πατριώτης περιβαλλόταν με την αγάπη και την εκτίμηση των προσφύγων. Συγγραφέας πολλών αξιόλογων έργων, το 1924 εξέδωσε το σύγγραμμά του για «Τα Τελευταία Ετη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», το οποίο είχε εξαντληθεί και το επανέκδωσε ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων (τι ωφελιμότερον, αλήθεια, από το να διατηρούμε τη μνήμη, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα)! Συνδιοργανωτές ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών και η Ενωσις Σμυρναίων, η οποία με πρωτοβουλία της και τη συμπαράσταση των Προσφυγικών Σωματείων συν των αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών του Πολυτεχνείου, ύστερα από 7χρονους αγώνες, επέτυχε να αναγνωρισθούν ως διατηρητέες και οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού στις 27 Νοεμβρίου 2008, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δικαιώνοντας και την αρχιτεκτονική Bauhaus και το δικαίωμα στην ιστορική συλλογική μνήμη! Ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης πέθανε τον Ιούνιο του 1943, χωρίς να χαρεί την Απελευθέρωση της Ελλάδας.


Στο εξώφυλλο του βιβλίου του η μοναδική φωτογραφία του τον παρουσιάζει με το φέσι που φορούσαν, υποχρεωτικά, οι Ελληνες Οθωμανοί υπήκοοι. Ολοφάνερο το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον της επανέκδοσης και κυκλοφορίας ενός βιβλίου που εξηγεί πολλά για τα γεγονότα που ακολούθησαν...


Τα εκτενή βιογραφικά στοιχεία απέστειλε στη στήλη με τη διπλή μικρασιατική, σμυρναίικη, ρίζα καταγωγής ο κ. Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδρος του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών, η δε εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι, απόψε Τρίτη και ώρα 18.30. Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο κ. Κωνσταντίνος Μανάφης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών, ο κ. Φαίδων Παπαθεοδώρου, Πολεοδόμος - Χωροτάκτης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων, και ο δρ Αντώνης Παυλίδης, δρ Ιστορίας - εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποντίων Εκπαιδευτικών.


Στους σημερινούς κατά γενικήν ομολογία, δύσκολους καιρούς, χρήσιμο είναι να ανατρέχουμε σε ιστορικές μαρτυρίες, όπως του αείμνηστου Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, μελετητή που βίωσε καταστάσεις διωγμού, και να ακούμε να παίρνουν θέση σύγχρονοι πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες με ευαισθησία στα προσφυγικά θέματα.THΛEΦOΣ
kathimerini

1 σχόλιο:

  1. Προτεινομενο αναγνωσμα για ισλαμολιγουρηδες σαν το Τζιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.