14/12/10

Τίνος είναι το κράτος, βρε παιδιά;

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Συγγραφέα,
καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς
nkotzias@otenet.gr.


Στην Ελλάδα το κράτος που συγκροτήθηκε μετά την Επανάσταση του 1821 ήταν σαφώς πιο μικρό από τον χώρο όπου έκανε ο ελληνικός καπιταλισμός την πρωταρχική του συσσώρευση.

Αφού έλληνες έμποροι, εφοπλιστές και βιοτέχνες κινούνταν με άνεση και πετυχημένα σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς της οθωμανικής αυτοκρατορίας και όχι μόνο. Το νεοελληνικό κράτος έφερε πάνω του τη σφραγίδα των κομματαρχών της «παλιάς Ελλάδας». Τη σφραγίδα της μεταπρατικής ελληνικής αστικής τάξης. Του ελέγχου του ξένου παράγοντα.


Ακόμα χειρότερα έγιναν τα πράγματα μετά την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο. Το ελληνικό κράτος έγινε το κράτος των διώξεων, του αυταρχισμού και «της προστασίας του πολίτη από τον κομμουνιστικό κίνδυνο». Πάνω στο ελληνικό κράτος επικάθησαν και το διοικούσαν οι νικητές του εμφυλίου, Ελληνες και ξένοι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν, επίσης, οι μαυραγορίτες και συνεργάτες των Γερμανών, οι λαθρέμποροι, εκείνοι που έκλεψαν την περιουσία των διωχθέντων, είτε στη διάρκεια του πολέμου (των Εβραίων και των αντιστασιακών), είτε στη διάρκεια του Εμφυλίου και των μετέπειτα χρόνων (ιδιαίτερα των αριστερών, δημοκρατικών πολιτών). Το κράτος αυτό έθρεψε αυταρχικές και βαθιά συντηρητικές δοξασίες, μηχανισμούς, λειτουργίες. Γέννησε και παρήγαγε τους πραξικοπηματίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το κράτος εχθρός του λαϊκού στοιχείου. Αυτό που ονομάστηκε ποικιλόμορφα «πελατειακές σχέσεις».

Σήμερα ζούμε στην Ελλάδα και πάλι έναν ιδιόμορφο αντικρατισμό. Ούτε φιλελεύθερο, ούτε αριστερό, αλλά ούτε καν συντηρητικό. Στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο παράδοξο, να εμφανίζει ο κυρίαρχος λόγος ως κύριο υπαίτιο για τα χάλια του ελληνικού καπιταλισμού, που δεν είναι καν καπιταλισμός της προκοπής, τον δημόσιο υπάλληλο. Υπό κατηγορία βρίσκεται ο νοσοκόμος, ο θυρωρός του υπουργείου, ο δάσκαλος και ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα ο ιδιότυπος ελληνικός νεοφιλελευθερισμός φαντάζεται ότι η όλο και πιο πολύπλοκη σύγχρονη κοινωνία θα μπορούσε να κυβερνηθεί με ένα όλο και πιο απλό και μικρό κράτος. Πίσω απ' αυτή την επίθεση κρύβεται ο πραγματικός υπεύθυνος: οι δυνάμεις που χρησιμοποίησαν το ελληνικό κράτος ως λάφυρο, ως πηγή εύκολου κέρδους μαζί με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Διότι το πρώτιστο πρόβλημα του ελληνικού Δημοσίου είναι ότι έχουν επικαθήσει επ' αυτού μεγάλα συμφέροντα που σαν βδέλλες έζησαν απ' αυτό. Κρατοφαγοπότες επιχειρηματίες. Ανομα αεριτζίδικα συμφέροντα. Και αφού έκαναν πάρτι πάνω στο σώμα του κράτους, αφού το οδήγησαν με τις λεηλασίες που έκαναν (χάρη σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική προμηθειών, δημόσιων δαπανών, επιδοτήσεων, απάτης και φοροκλοπής που επέβαλε το πολιτικό σύστημα), τώρα ανακαλύπτουν ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι συλλήβδην. Προκειμένου δε να πείσουν επικαλούνται τους δημόσιους υπάλληλους που οι ίδιοι λάδωσαν, όλους όσους έκαναν συνένοχους στο σύστημα που έστησαν.

Σε τελευταία ανάλυση, το ελληνικό κράτος και οι παθολογίες του δεν είναι τίποτα άλλο παρά προϊόν της ποιότητας των δυνάμεων που ηγεμόνευσαν επ' αυτού. Που το κατείχαν και το χρησιμοποίησαν σαν λάφυρο. Αφού λήστεψαν, τώρα εμφανίζονται ως οι παρθένες που γεμάτες παράπονο ανακάλυψαν τις αμαρτίες του κόσμου. Εναν κόσμο που στην πραγματικότητα εκείνοι διέφθειραν. Εκείνοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και ομοίωσή τους. Πρώτη φορά στην ιστορία τα αφεντικά του συστήματος καταγγέλλουν τους διεκπεραιωτές των υποθέσεών τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

15 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι και το γεγονός ότι άτομα σαν τον κύριο καθηγη΄τη, αφού έκαναν περιήγηση στο σταλινικό ΚΚΕ, σπούδασαν με τα λεφτά του κόμματος, μετά έκαναν τη βόλτα τους στο περιβάλλον της δυναστείας Παπανδρέου, έφαγαν και εκί ψωμάκι, μετά βολεύτηκαν μια χαρά στο δύσμοιρο ελληνικό κράτος, από το οποίο και εξασφαλίζουν τα προς το ζειν, και όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τον έκανε υπουργό, ανακάλυψε το καό κράτος και τις κακές πτυχές του χαρακτήρα του Γιώργου Παπαδρέου.
    Ο ορισμός της ανηθικότητας και του οπορτουνισμού και του βερμπαλισμού.
    Και το άτομο αυτό, διδάσκει στα ελληνόπουλα.
    Δύσμοιρη Ελλάδα πού κατάντησες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το άρθρο περιγράφει πολύ καλά την ελληνική παθογένεια, διότι ένας πανεπιστημιακός καθηγητής κάνει γενικεύσεις για να προβάλει τις θέσεις του που έχουν αναχθεί σε αυταπόδεικτο για τον ίδιο δόγμα μόνο και μόνο για να μην αναγνωρίσει το πρόβλημα διότι προσωπικά ξεβολεύεται. Λέει πως οι «νεοφιλελεύθεροι» ρίχνουν το βάρος στους δημοσίους υπαλλήλους. Μα κανείς πλην ελαχίστων γραφικών δεν έχει δογματική θεώρηση που να λέει πως για όλα φταίνε αυτοί που παίρνουν τους μισθούς. Φταίνε όμως σαφώς αυτοί που δίνουν τους μισθούς. Αλλά έτσι κι αλλιώς το θέμα είναι υπαρκτό και απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις ανεξάρτητες από τις πολιτικές πεποιθήσεις μας. Το μισθολογικό κόστος των Δημοσίων υπαλλήλων είναι εξαιρετικά δυσανάλογο με την παραγωγή. Η ιδιωτική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μέσω της φορολογήσεις της αυτής της πλειάδας των δήθεν «κοινωνικών παροχών». Οι μισθοί είναι 40% μεγαλύτεροι στο δημόσιο και επιβαρύνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ιδιωτική οικονομία και μόνο. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Παράγωγο και όχι παραγωγός του συστήματος αυτού είναι και η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις πολιτών και πολιτικών. Και αιτία της διαφθοράς είναι ακριβώς η πρωτοφανής ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας οικονομίας. Αυτά είναι γεγονότα που δεν μπορεί κάποιος στο όνομα οποιασδήποτε πολιτικής ιδεολογίας να αποστρέφει το πρόσωπο από αυτή την μοναδική στην Ευρώπη κοινωνική ανισότητα. Αν υποθέσουμε πως έχει δίκιο ο συγγραφέας του άρθρου και επικεντρωθούμε στην διαφθορά και μόνο, και σε αυτούς που απομυζούν το δημόσιο, πάλι σε ανεπάρκεια ή διαπλοκή κάποιων δημόσιων λειτουργών δεν καταλήγουμε; Δηλαδή είναι «αριστερή» η λογική της κοινωνικοποίησης των δημόσιων χρεών από τα δάνεια που απογείωσαν τις μισθολογικές ανισορροπίες στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες; Να με συγχωρεί ο αναγνώστης αλλά αυτό δεν είναι «αριστερά» αλλά η «λίγκα των βολεμένων».-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμεινα παρθενα για τα παιδια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΑΞΙΟΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΟΙ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΑ,ΙΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ !
    Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ,ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ..
    Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ "ΑΓΩΝ"!
    ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ-ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΟΤΙ ΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ-ΠΑΡΑΓΟΥΝ {ΟΙ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ},ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΓΕΤΙΔΕΣ-ΟΡΓΑΝΩΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ !
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΡΔΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ,ΔΑΜΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΦΥΣΗ!ΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ,ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ "ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟ"!
    ΚΑΙ ΩΣ ΚΑΛΟΙ ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΟΙ-ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ,ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ,ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΓΥΡΩ-ΤΡΙΓΥΡΩ ,ΚΡΑΤΗ ΔΗΘΕΝ ΑΡΧΑΙΑ !
    ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ! ΕΝΩ ΣΕ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΕΣ "Γ Ε Ν Ο Κ Τ Ο Ν Ι Ε Σ"
    ΕΥΓΕ ! ΦΙΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΙΑ ΕΝΩΣΗ...
    ΔΙΩΞΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ,ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 250.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ,ΚΑΙ ΤΑΧΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!ΑΘΛΙΟΙ!
    ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ "ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ"!
    ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ !
    ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ "ΤΗΣ ΑΧΑΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ"
    "ΟΙ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ε Σ ΤΟΝ ΠΛΕΙΩ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΟΥ ΠΑΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ Υ Π Ε Ρ ΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Σ"Θ.35"
    ΚΑΙ "ΤΙΣ ΓΑΡ ΥΜΩΝ ΟΥΚΑ Ο Ι Δ Ε Ν ΟΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΝ ΠΡΟΦΡΑΓΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΣΤΙ ;" Θ.35,2
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Σχόλιο επί των σχολίων. Ο ανώνυμος 11.22 επικρίνει τον κ. Κοτζιά γιατην προσωπική του πορεία. Παραθέτει τα γεγονότα. Ως εδώ καλά. Αλλά η, καιροσκοπική έστω, πορεία του καθενός δεν τονεμποδίζει να λέει σωστά πράγματα.
    Ο Ελ Β αποδίδει τη διαφθορά στηνανισότητα αμοιβών ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Ουδεις άλλος την έχει αποδώσει εκεί, αλλά αυτό είναι ελάχιστο επιχείρημα. Θα παρατηρήσω όμως ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν γίνεται στον δημόσιο τομέα αλλά στον ιδιωτικό, από τους γιατρούς ως τους μεγαλοφοροφυγάδες. Αντίθετα οι δημοσιοι υπάλληλοι όχι μόνο δεν μπορούν ναφοροδιαφύγουν αλλά επι πλεόν -λόγω των υποτιθέμενα υπερβολικών αμοιβών-είναι και οι καλυτεροι καταναλωτες. Θα δούμε τι σημαινει ύφεση τωρα τα Χριστούγννα χωρις το δώρο και θα αναγκαστούμε να το καταλαβουμε.
    Ενα ερώτημαείναι για΄τι μειώνονται οι μισθοί -παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα πειραχτούν-και των ιδιωτικών υπαλλήλων την ίδια στιγμή που χαρίζονται 5δις στις εταιρίες φαρμακευτκών ειδών"για τελευταία φορά"! όπως ήταν η επίσημη αιτιολόγηση
    Πως μπορούμε να μιλάμεγια ιδιωτικό τομέα όταν οι μεγαλύτερες και σημνατικότερες επιχειρήσεις είναι κρατικοδίαιτες;
    Τα δάνεια δεν τα έκαναν οι δημόσιοι υπαλληλοι,ουτε οι ιδιωτικοί, τα έκαναν οι κυβερνώντες και τα έφαγαν με μεγαλοσχήμονες, όχι μετους υπαλλήλους. Τα δάνεια έχουν μακρά ιστορία (και θλιβερή)στη χώραμας και η ουσία τους είναι ότι η άρχοντεςτης χώρας δανέιζονταν (συχνά σε συνεργασια με τους δανειζοντες)για να τροφοδοτούν το πελατειακό σύστημα που αυτοί εξέθρεψαν ώστε να συντηρούν την εξουσία τους.
    Ο καθένας μπορέι να είναι όσο νεοφιλεέυθερος θέλει. Αλλά ας σταματήσουμε να λέμεότι θελουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Σχόλιο επί των σχολίων. Ο ανώνυμος 11.22 επικρίνει τον κ. Κοτζιά γιατην προσωπική του πορεία. Παραθέτει τα γεγονότα. Ως εδώ καλά. Αλλά η, καιροσκοπική έστω, πορεία του καθενός δεν τονεμποδίζει να λέει σωστά πράγματα.
    Ο Ελ Β αποδίδει τη διαφθορά στηνανισότητα αμοιβών ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Ουδεις άλλος την έχει αποδώσει εκεί, αλλά αυτό είναι ελάχιστο επιχείρημα. Θα παρατηρήσω όμως ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν γίνεται στον δημόσιο τομέα αλλά στον ιδιωτικό, από τους γιατρούς ως τους μεγαλοφοροφυγάδες. Αντίθετα οι δημοσιοι υπάλληλοι όχι μόνο δεν μπορούν ναφοροδιαφύγουν αλλά επι πλεόν -λόγω των υποτιθέμενα υπερβολικών αμοιβών-είναι και οι καλυτεροι καταναλωτες. Θα δούμε τι σημαινει ύφεση τωρα τα Χριστούγννα χωρις το δώρο και θα αναγκαστούμε να το καταλαβουμε.
    Ενα ερώτημαείναι για΄τι μειώνονται οι μισθοί -παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα πειραχτούν-και των ιδιωτικών υπαλλήλων την ίδια στιγμή που χαρίζονται 5δις στις εταιρίες φαρμακευτκών ειδών"για τελευταία φορά"! όπως ήταν η επίσημη αιτιολόγηση
    Πως μπορούμε να μιλάμεγια ιδιωτικό τομέα όταν οι μεγαλύτερες και σημνατικότερες επιχειρήσεις είναι κρατικοδίαιτες;
    Τα δάνεια δεν τα έκαναν οι δημόσιοι υπαλληλοι,ουτε οι ιδιωτικοί, τα έκαναν οι κυβερνώντες και τα έφαγαν με μεγαλοσχήμονες, όχι μετους υπαλλήλους. Τα δάνεια έχουν μακρά ιστορία (και θλιβερή)στη χώραμας και η ουσία τους είναι ότι η άρχοντεςτης χώρας δανέιζονταν (συχνά σε συνεργασια με τους δανειζοντες)για να τροφοδοτούν το πελατειακό σύστημα που αυτοί εξέθρεψαν ώστε να συντηρούν την εξουσία τους.
    Ο καθένας μπορέι να είναι όσο νεοφιλεέυθερος θέλει. Αλλά ας σταματήσουμε να λέμεότι θελουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κύριε Κοτζιά,
    ως καθηγητής πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου σε μερικά στοιχειώδη:
    Οι πράξεις και οι κατευθύνσεις του κάθε ενός από εμάς, αλλά και του έθνους, είναι απόρροια φιλοσοφικών τοποθετήσεων. Αν λοιπόν θέλουμε να βάλουμε σωστά θεμέλια στο πνευματικό οικοδόμημα, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε.
    Ως πνευματικός άνθρωπος λοιπόν που είστε, σας ερωτώ και εσάς και όλους τους ομοίους σας, τι εργασία κάνατε πάνω στο θέμα αυτό, την κατεύθυνση του έθνους, την νέα μεγάλη ιδέα αν θέλετε;
    Θα σας απαντήσω απλά: απολύτως καμία. Αντί να εμβαθύνετε στην υπερ τρισχιλιετή μας παράδοση, πήγατε να πάρετε φώτα από τους "Φράγκους". Απεμπολήσατε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στον Ελληνικό τρόπο ζωης και σκέψης, και τώρα έρχεστε, και εσείς και ΟΟΟΛΟΙ οι άλλοι, ως κριτής.
    Κριτής καφενείου, που θα κρίνει τις πράξεις των άλλων, χωρίς όμως να έχει να προτείνει κάτι καλύτερο.
    Και μετά λέμε ποιος φταίει;
    Λυπάμαι, αλλά νομίζω ότι ξέρω ποιος φταίει.
    Η νεοελληνική, με την κακή της έννοια, σκέψη και φιλοσοφία. Αυτή της αρπαχτής, της πονηριάς, του "θα τα βολέψουμε".
    Όταν εσείς, οι πνευματικοί ταγοί, δεν βλέπετε την αλήθεια, λυπάμαι αλλά ως ένδειξη τουλάχιστον επίγνωσης, θα πρέπει να σταματήσετε να λαμβάνετε τους μισθούς σας και να παραιτηθείτε της θέσεως σας.
    Έτσι ώστε να υπάρχει η πιθανότητα να βγει ένας Κοραής, ένας Ρήγας, ένας Πατροκοσμάς, ένας Παπαφλέσσας στο προσκήνιο.
    Εσείς, οι Φραγκοτσούτσιδες κατά Περικλή Γιαννόπουλο, ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν ακούω να μιλάνε για "ελληνική αστική τάξη" μου έρχεται να ξεράσω.
    Πότε είχαμε στην Ελλάδα τέτοιο φρούτο ρε λεβεντόπαιδα; Πού κρύβονται τόσα χρόνια αυτοί οι...αστοί;

    Κολπάκια του ΚΚΕ που σπουδαιολογεί την λούμπεν κατάσταση που έχουμε στην Ελλάδα για να μας πει ότι τάχα πολεμάει εναντίον ισχυρού αντιπάλου.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτα απ όλα θα ήθελα να σημειώσω πάνω στις παρεμβάσεις τα ακόλουθα:
    1. ο κ. Ν. Κοτζιάς στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συνέγραψε ογκωδέστατο πόνημα για τον «Τρίτο δρόμο του ΠΑΣΟΚ» όπου προφητικά και με ακρίβεια τσάκισε όλη την ψευδοσοσιαλιστική πολιτική της τότε κυβέρνησης τόσο στο θεωρητικό επίπεδο όσο και στην καθημερινή πράξη. Τότε ήταν στέλεχος του ΚΚΕ.
    2. Όταν αποχώρησε από το Κόμμα ασχολήθηκε περισσότερο με την ακαδημαϊκή του ανέλιξη και συνεργάστηκε με τον «Γιωργάκη» τόσο στο ΥΠΕΞ όσο και στο ερευνητικό κέντρο ΙΣΤΑΜΕ και γενικά δεν μπορεί να του προσάψει κανείς τίποτε το μεμπτό –η πολιτική του πράξη ήταν πατριωτική και ήταν γενικά πετυχημένος.
    3. Η απομάκρυνση του ήταν σήμα, ότι ο ΓΑΠ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΗ!
    4. Οι γνωστές διαδικτυακές του παρεμβάσεις έχουν ένα ευρύτατο ακροατήριο και αποτελούν ένα κεφάλαιο συμβολή στην πατριωτική αντίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Κ.Πολυάδης γράφει στον Λάζαρο Κουντουριώτη,παίρνοντας θέση πάνω στούς τσακωμούς-φιλονικίες τάχα των στρατιωτικών και τών κοτζαμπάση-δων κατά τόν απελευθερωτικόν αγώνα του Γένους των Ελλήνων το 1821 !
    (Ξέρουμε ότι οι ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΓΡΗΣ,άνθρωποι που υποστήριζαν τους Προεστούς και συνεργάτες των Τούρκων καθώς και των ΑγγλοΓάλλων...,και συκοφαντούσαν πότε τους μεν στους δέ και το αντίθετο !)
    "...Ο ήρως μας αυτός Κολοκοτρώνης,εκτελεί τό υπέρ τής κοινής ελληνικής πατρίδος μας χρέη πατριωτικωτάτως καί δέν εκτελεί μόνον εκείνα όσα εμποδίζονται διά της μηχανουργίας ομογενών μας τινών δυνατών,οίτινες:σνειθίσαντες νά ζώσι εν τή περασμένη τουρκική διοικήσει ως συμβοηθοί αυτής,θέλουν διά τούτο φαίνεται νά τυραννήσωσι αντί τών Τούρκων τό δυστυχές και αμαθές Γένος μας...Εγώ είμαι της γνώμης ότι άν μάς λείψη ο Κολοκοτρώνης,ο Οδυσσεύς,ο Μιαούλης,καί άλλοι τοιούτοι ήρωες μας θέλομεν αφανισθή σχεδόν δι'όλου από τόν αρχιτύραννον της Ελλάδος....καί ότι η διαίρεσις δέν προήλθε δίοτι οι στρατιωτικοί εζητούσαν αξιώματα,αλλά διότι οι άρχοντες πολιτικοί ήθελαν νά κρατήσουν τάς στρατιωτικάς αρχηγίας δι'αυτούς όχι διά να πολεμήσουν,αλλά διά νά υπερασπισθούν τά πλούτη των καί κοντά εις τούτο σφετερίζονται καί όλα της πατρίδος τά δικαιώματα καί αυτά είναι η αληθής καί καθαυτό αιτία τού κακού καί της
    δ υ σ ο ι κ ο ν ο μ ί α ς..."

    Ο "Νικηταράς"ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ υπήρξε ο εκτελεστικός μεγάλος στρατηγός του απελευθερωτικού αγώνα ! Μέγιστος Καταδρομέας ! Ο σύγχρονος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ! ΄Ομως ο Κολοκοτρώνης
    ήταν η τετράγωνη {Πελοπόνα}κεφάλα..
    ο ηγέτης ,ο επιτελικός,το μυαλό της στρατηγικής και της
    Π Α Ρ Α Τ Η Ρ Η Σ Η Σ !

    νά και ένα απόσπασμα από ένα γράμμα ,πού έγραψαν οι Υδραιοι πρός τον Ιγνάτιον στήν Πίζα με ημερομηνία 23 Αυγούστου 1822:
    "Τό πλήθς τών Τούρκων,τό από της ακαταστασίας εκείνης εμβάν από τά στενώματα του Ισθμού εις τήν Πελοπόννησον εθυσιάσθη σχεδόν όλον από τό γενναιόκαρδον Νικήταν,τόν φίλον ουχί της ματαίας αλλά της αληθούς δόξης..."
    ΄Ομως και αυτόν το ξέχασαν γρήγορα,γιά το ιδικον τους συμφέρον και πέθανε παρ'ότι Γερουσιαστής και Στρατηγός ! ΕΠΑΙΤΗΣ στόν Πειραιά,εμπρός στην εκκλησιά της Αγίας Τριάδος!
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ με εξεπληξες.Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Β. εθιξε πολυ απαλα και σε ενα μονο σημειο,την διαφορα μεταξυ δημοσιων και ιδιωτικων υπαλληλων και η απαντηση σου ηταν μονον η φοροδιαφυγη του ιδιωτικου τομεα.Η διαφθορα ομως της δημοσιας διοικησης μπορει να μην εχει το στοιχειο της φοροδιαφυγης αλλα εχει εντονοτατο το στοιχειο της διαφθορας σε ολους σχεδον τους τομεις.Πιστευω οτι δεν χρειαζεται να το αναλυσουμε αυτο.Με λιγα λογια,σκεψου οτι δημοσιος τομεας σημαινει μονιμοτητα αρα σιγουρια αρα σιγουρη συνταξη,εστω και στα 70,εξασφαλισμενη περιθαλψη,ευκαιριες για αδειουλες απο την σημαια και το κυριοτερο ατιμωρησια,στα δε υψηλα κλιμακια του δημοσιου τομεα υπαρχει και φοροδιαφυγη με την αποκρυψη πολλαπλων αμοιβων που βαφτιζονται αναλογα.Στον ιδιωτικο τομεα υπαρχει φοροδιαφυγη μονον στα επιχειρηματικα πεδια,ενω οι εργαζομενοι οχι μονον δεν φοροδιαφευγουν αλλα αμοιβομενοι για υποτειθεμενη 8ωρη εργασια,απασχολουνται πολλες περισσοτερες ωρες χωρις να τολμουν να ζητησουν υπερωριες.Αφηνω οτι ζουν καθημερινα με το αγχος της απολυσης και την αβεβαιοτητα για επομενη εργασια.Γνωριζεις πολλους που αφησαν τον δημοσιο τομεα για να ελθουν στον ιδιωτικο;Απεναντιας ολοι προσπαθησαμε να ανοιξουμε την πορτα του δημοσιου για να εξασφαλιστουμε.Και ενα τελευταιο ερωτημα.Στα ποσοστα ανεργιας που ανακοινωνονται καθε τοσο γιατι δεν μας λενε ποιο ειναι το ποσοστο ανεργιας απο πρωην δημοσιους υπαλληλους και ποιο το ποσοστο ανεργιας απο ιδιωτικους;Φιλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε ολη αυτη την πορεια υπαρχει μια σταθερα που ποτε δεν εχασε .Η εκκλησια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "δημοσιος τομεας σημαινει μονιμοτητα αρα σιγουρια αρα σιγουρη συνταξη,εστω και στα 70,εξασφαλισμενη περιθαλψη,ευκαιριες για αδειουλες απο την σημαια και το κυριοτερο ατιμωρησια....."
    Τα πράγματα ειναι απλά, δε χτειάζεται να καταργηθεί η μονιμοτητα στο δημοσιο αρκει:
    Για τη διαφθορα: Να αλλαξουν οι ποινες του υπαλληλικου κωδικα και κυριως να εφαρμοζονται
    Για την τεμπελια: Να συνδεθει μερος του μισθου με την παραγωγικοτητα
    Να συνταχθει επιτελους το ενιαιο μισθολογιο
    να περιορισθει ο αριθμος των διευθυντων στους απολυτους αναγκαιους οι οποιοι να εχουν ουσιαστικη ευθυνη για τις πραξεις ή παραληψεις τους
    Να υπαρχει σε τακτα χρονικα διαστηματα πχ ανα δυο χρονια αξιολογηση, να επιμορφωνονται, να υπαρχει η δυνατοτητα απασχολησης του σε αλλη ή παρεμφερη θεση αναλογα με τις υπαρχουσες αναγκες

    κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ προς ΝΑΙΑΣ
    Διαφθορά σημαίνει μαυρο χρήμα, άρα φοροδιαφυγή. Θυμίζω ότι ο μακαρίτης Ζολωτας υποστήριζε ότι η παραοικονομία δηλ η φοροδιαφυγή, ωφελεί την οικονομία (παρέχει ρευστότητα και δισφαλίζει κατανάλωση, αναπτυξη-αρκεί να τηρείται ένα μέτρο).Και ο Ζολωτας κάτι παραπανω ήξερε απόοικονομία από κα΄τι νεοφιλελευθερους τυπου Αλ. Παπαδόπουλου και άλλους.
    Η διαφθορα δεν οφειλεταιστην μισθολογική ανισότητα δημόσιου/ιδιωτικού τομέα. Αν αυτή ήταν η αι΄τια τότε ο διεφθαρμένος θα ήταν κυρίως ο πιο αδύνατος οικονομικά δηλ ο ιδιωτικός τομέας που θα ήθελε να καλυψει τη διαφορά.
    Η διαφθορά ( ομεγάλος όγκος της) οφείλεται στη διαπλοκή ισχυρών ιθαγενώ και ξένων οικονομικών παραγόντων με την πολιτική/ους.
    Το πελατειακό σύστημα βασιζεται και τροφοδοτείται από τα δάνεια που έκανε η αρχουσα τάξη της χώρας με τα οποία "τάϊζε" τους δικους της-το κάθε κόμμα και φυσικά έτρωγε τη μερίδα του λεοντα-αυτό είναι το νόημα του "μαζι τα φάγαμε.
    Διαφθορά, διαπλοκή, φοροδιαφυγή είναι ΠΟλιτική υπόθεση, υπ΄θεση της εξουσίας. Όχι των υπαλλήλων. Ως κυρίαρχη αιτία, ως πηγή.
    ΥΓ Αναγκάζομαι συχνά να διπλοχτυπάω την αποστολή του σχολίου διότι η πρωτη αποτυγχάνει και έτσι εμφανίζεται δυο φορές το σχόλιο, πράγμα ενοχλητικό. Εγώ φταίω ή κατι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δηλαδη ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ τα λαδωματα της πολεοδομιας,τα φακελακια των γιατρων του ΕΣΥ,οι 'χαρες' των εφοριακων,ο 'στραβισμος' του ΣΔΟΕ,οι 'χαμενοι' φακελλοι του ΙΚΑ,ακομα και καποιες μεταθεσεις στον στρατο,οι εγκρισεις επιτροπων για 'αναπηρικες' συνταξεις,τελωνιακων με μαυρα γυαλια,αστυνομικων που 'προστατευουν',ακομα και στρατιωτικων που 'διευκολυνουν' λαθρομεταναστες και ενας ακομα ατελειωτος καταλογος κατορθωματων σε δημοσιες υπηρεσιες,δεν συνιστουν κραυγαλεα διαφθορα αλλα και φοροδιαφυγη;.Εκτος και αν δηλωνουν στην εφορια το μαυρο χρημα του λαδωματος.Εχω πει πριν 20 τουλαχιστον χρονια οτι ο επομενος 'εμφυλιος' στην Ελλαδα θα γινει μεταξυ δημοσιων και ιδιωτικων υπαλληλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.