23/12/10

Μπαγίς: ««Το πνεύμα του 1974 εξακολουθεί να ζει στην Κύπρο»


«Το πνεύμα του 1974 εξακολουθεί να ζει στην Κύπρο» είναι το σχόλιο του Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς για τα επεισόδια που έγιναν χτες το βράδυ μετά τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ της κυπριακής ομάδας ΑΠΟΕΛ και της τουρκικής Πινάρ Καρσίγιακα. Την ίδια ώρα η Τουρκία δηλώνει ότι θα προσφύγει στη FIBA.



Ο Εγκεμέν Μπαγίς παραβρέθηκε σήμερα στην υποδοχή της τουρκικής ομάδας στη Σμύρνη. «Τα όσα διαδραματίστηκαν χτες το βράδυ έδειξαν ότι το πνεύμα του 1974 ζει ακόμα στο Νησί» είπε και σημείωσε ότι «πιστεύουμε πως οι κυβερνώντες στη Νότια Κύπρο πρέπει να κάνουν την αναγκαία έκκληση προς το λαό».

Ο Μπαγίς είπε ότι τα επεισόδια «έδειξαν ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει την επιθυμία της συμβίωσης με ένα δίκαιο και βιώσιμο συμβιβασμό».

«Η επίθεση που δέχτηκαν οι αθλητές μετά από έναν αγώνα στο τέλος του οποίου έτσι κι αλλιώς θα προκρίνονταν, είναι μία συμπεριφορά που πρέπει να παρατηρήσει η διεθνής κοινή γνώμη και να τιμωρηθεί» είπε ο Μπαγίς και τονίζοντας ότι «η στάση της Ελληνοκυπριακής διοίκησης βλάπτει την ΕΕ», δήλωσε ότι «όταν κι εμείς παρατηρούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά εντός της ΕΕ, έχουμε κάθε δικαίωμα να αμφισβητούμε την ειλικρίνεια».

Ο Μπαγίς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων του 2004 και είπε «εκείνοι είχαν πει όχι στη λύση και την ειρήνη. Βλέπουμε ότι η χτεσινή τους στάση δεν διαφέρει από αυτήν που έδειξαν τον Απρίλιο του 2004».

Δηλώσεις μετά την άφιξη της ομάδας στη Σμύρνη έκανε και ο προπονητής της ομάδας Χακάν Ντεμίρ ο οποίος τόνισε ότι «η αστυνομία δεν κατάφερε να ελέγξει τους οπαδούς» και σημείωσε τα εξής: «Στο σημείο αυτό φάνηκε και η ισχύς του κράτους μας. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αύξησε τα μέτρα και τελικά φτάσαμε στη Σμύρνη με τρόπο ασφαλή».

Την τουρκική ομάδα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σμύρνης και ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Τούρκος υπουργός Φαρούκ Ναφίζ Όζακ και τόνισε ότι η Τουρκία θα θέσει στη FIBA το θέμα που ανέκυψε κατά τον αγώνα.

«Εάν η Τουρκία πρόκειται να είναι εντός της ΕΕ μαζί με τη χώρα αυτή, ως Τούρκος πολίτης δηλώνω ότι δεν θέλω να είμαι μαζί τους» σημείωσε ο υπουργός και τόνισε: «Η αντίληψη αυτή δεν μπορεί να συμβιώσει μαζί με το τουρκικό έθνος. Εάν δεχθούμε όλα αυτά ως ενέργειες μιας μειοψηφίας, τότε μπορεί να τα συγχωρέσουμε».

Αργά χτες τη νύχτα, ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι ο ίδιος είχε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ελληνα υπουργό εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και δύο συνομιλίες με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε, τον «υπουργό εξωτερικών» των κατεχόμενων Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν και των πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όλα αυτά, μετά από εντολή, όπως είπε ο Μπαγίς, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για τα επεισόδια
Η Άγκυρα καταδίκασε τα επεισόδια που προκλήθηκαν μετά το χτεσινό αγώνα μπάσκετ μεταξύ της κυπριακής ομάδας ΑΠΟΕΛ και της τουρκικής Πινάρ Καρσίγιακα, αφού τα επεισόδια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών δείχνουν «τις διαστάσεις του φανατισμού και την έλλειψη κουλτούρας συμβίωσης στην ελληνοκυπριακή κοινωνία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Άγκυρα προέβη σε ενέργειες προς τη γραμματεία του ΟΗΕ και την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και ότι «η ειρηνευτική δύναμη και οι αρχές ασφαλείας της Ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου έλαβαν τα αναγκαία μέτρα στην περιοχή όπου διέμεναν οι αθλητές μας».

Στη συνέχεια, αναφέρει η ανακοίνωση, «με δεδομένη την άρνηση των ελληνοκυπριακών αρχών να ικανοποιήσουν το αίτημα περί μετάβασης των αθλητών μας στην ΤΔΒΚ και λαμβανομένης υπόψη της επιθυμίας της ομάδας να επιστρέψει στην Τουρκία δίχως να γίνει αλλαγή στο προκαθορισμένο πρόγραμμα ταξιδιού και αφού δεν δόθηκε η εγγύηση για λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας κατά τη μεταφορά της ομάδας στο αεροδρόμιο, διασφαλίστηκε η αναχώρηση των αθλητών μας σήμερα το πρωί μέσω Ελλάδας».

Τέλος στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Υπογραμμίζουμε την πίστη μας στο ότι η διεθνής κοινότητα με πρώτη την ΕΕ, θα προβεί στις αναγκαίες συστάσεις στη βάση των κοινών αθλητικών και πολιτιστικών αξιών και δηλώνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση ενώπιον όλων των σχετικών οργάνων».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα.

    Γιατί ένας αγώνας καλαθοσφαίρισης μετατρέπεται σε ...εθνικό θέμα από τους τούρκους;

    Είναι ο πρώτος αθλητικός αγώνας των ομάδων μας απέναντι σε τουρκικές που έγιναν επεισόδια,
    ή ο τελευταίος;

    Δεν είναι γραφικό τελικά το γεγονός να περιμένουν δύο υπουργοί μια ομάδα στο αεροδρόμιο;

    Και γιατί τέτοιες νευρικές δηλώσεις;

    Μήπως τελικά τους ενοχλεί κάτι άλλο τη δεδομένη στιγμή, όσον αφορά τη Κύπρο, και τώρα το ρίξανε στον αθλητισμό;

    Με τη πρώτη ματιά ο Μπαγίς δείχνει άνθρωπο που αν του δώσεις μια μπάλα του μπάσκετ θα σε ρωτήσει γιατί έχει τόσα ...σπυριά. Δεν νομίζω να τον ενόχλησε η υποβάθμιση του αθλητικού ιδεώδες...

    Δεν φτάνει μόνο η προσφυγή στη FIBA, να απαιτήσουν να βγει ο Χριστόφιας να ζητήσει "συγνώμη".
    Ότι απαιτούν από το Ισραήλ. Είναι της μόδας η συγνώμη στη Τουρκία. Την απαιτούν από το Ισραήλ,
    την απαιτεί ο Ερντογάν από τη βρετανική Daily Telegraph, να την απαιτήσουν και από τη Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Εάν η Τουρκία πρόκειται να είναι εντός της ΕΕ μαζί με τη χώρα αυτή, ως Τούρκος πολίτης δηλώνω ότι δεν θέλω να είμαι μαζί τους»

    Μη φοβάσαι αγαπητέ Φαρούκ, έχω την εντύπωση ότι τελικά δεν θα αναγκαστείς να πιείς αυτό το πικρό ποτήρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Το πνεύμα του 1974 εξακολουθεί να ζει στην Κύπρο»


    φυσικό είναι,όσο υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο κι όσο η Τουρκία παραμένει φασιστική και ιμπεριαλιστική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα ποιοι μιλάνε!
    Δηλαδή εμείς οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι μετά από όσα μας έχουν κάνει αυτοί τι πρέπει να κάνουμε και να πιστεύουμε;
    Τώρα το ανακάλυψε ο μάγκας ο Μπαγκίς ότι η προκλητικότατη εμφάνιση των κατοχικών τους στρατευμάτων δεν αρέσει στους Κυπρίους, μας δουλεύει;
    Είμαι Ελληνίδα αλλά ούτε κι εγώ θα ήθελα να συμβιώσω αναγκαστικά με χιλιάδες αμόρφωτους εποίκους στο νησί μου, τους οποίους ξεφόρτωσε η Τουρκία με το έτσι θέλω.
    Τώρα κατάλαβαν αυτοί δηλαδή ότι κανείς δεν τους θέλει στην Ε.Ε. ....
    Καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.