22/12/10

Κρατήστε αυτήν την είδηση (2) και θα επανέλθουμε σύντομα με τη no 3 είδηση!!!


Σήμερα δημοσιεύουμε μια γεωπολιτική ανάλυση για το θέμα της Μερσίνας, για το οποίο θα επανέλθουμε με τρίτο και άκρως ενδιαφέρον επιστημονικό δημοσίευμα.

 
 Ο συγκεκριμένος χάρτης δεν είναι μια τυχαία χωρική παρουσίαση του πώς θα ήθελαν κάποιοι να είναι ένα μελλοντικό Κουρδιστάν. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη αποτύπωση παρουσιάζει με ...ημιεπίσημο τρόπο τη θέση της κυβέρνησης του αυτόνομου κουρδικού κράτους, υπό την πρϋπόθεση ότι θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες και για το λόγο αυτό είναι αναρτημένος παντού, ακόμα και στις δημόσιες υπηρεσίες. Παρατηρήστε πως η αποτύπωση  των θαλασσίων συνόρων του Κουρδιστάν είναι κάπως "θολή". Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός δεν αναφέρεται στην Αλεξανδρέττα, αλλά στη Μερσίνα, λίγο δυτικότερα. Ενδιαφέρον δε έχει να διευκρινιστεί η θέση των Κούρδων για το μέλλον του ενεργειακού κόμβου του Τζεϋχ'αν, όπου ήδη ρέει πετρέλαιο κουρδικών συμφερόντων, καθώς και τα σύνορα των χωρών, που στο χάρτη παρουσδιάζονται με διακεκομένες (προσωρινά).

Του Γεωργίου Φίλη*
Οι επικείμενες εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ, δηλαδή η πιθανότητα έναρξης συγκρούσεων μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων του Ιράκ με έναυσμα το ζήτημα του ελέγχου της ενεργειακά πλούσιας περιοχής του Κιρκούκ, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει και στην
ανεξαρτητοποίηση της κουρδικής περιοχής από τη Βαγδάτη, έχει θέσει σε ενέργεια σενάρια για μία γενική αναδιάταξη των συνόρων της περιοχής τα οποία όμως ακολουθούν συγκεκριμένες λογικές και… ανάγκες. Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο η ΣΙ&Γ αποκαλύπτει το σχέδιο για τη δημιουργία όχι απλώς ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους αλλά και της κρίσιμης παραμέτρου η οποία θα του επιτρέψει να είναι και βιώσιμο. Η παράμετρος αυτή δεν είναι άλλη από την έξοδό του στη θάλασσα, στη Μεσόγειο, μέσω της περιοχής των Αδάνων και της Μερσίνας! Τι θα συμβεί όμως σε λίγες εβδομάδες το οποίο θα μπορούσε να κάνει την περιοχή άνω-κάτω; Και τι ακριβώς συμβαίνει στην τουρκική Μερσίνα;

Κιρκούκ: H «ωρολογιακή βόμβα» στο Ιράκ έχει ενεργοποιηθεί
Τον Δεκέμβριο του 2010 κάτι σημαντικό πρόκειται να συμβεί στο Βόρειο Ιράκ, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη σπαρασσόμενη και ομοσπονδοποιημένη πλέον χώρα είναι πιθανόν να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την έκρηξη η οποία θα οδηγήσει στην έναρξη της διαδικασίας της de facto επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, με απρόβλεπτες και κολοσσιαίες συνέπειες για την περιοχή της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (Broader Middle East & North Africa - BMENA) και της Ευρασίας γενικότερα. Στην περιοχή του Κιρκούκ πρόκειται να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού η οποία εάν αποδείξει πως το κουρδικό στοιχείο υπερτερεί και εάν οι Κούρδοι απαιτήσουν την απόδοση της περιοχής στη δικαιοδοσία της Τοπικής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (Kurdistan Regional Government – KRG) η βίαιη και ένοπλη σύγκρουση με το αραβικό στοιχείο θα οδηγήσει στη διάσπαση της χώρας και την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν.
Ποια όμως η ιδιαιτερότητα του Κιρκούκ χάριν της οποίας το οικοδόμημα του μετα-σανταμικού και μετα-μπααθικού Ιράκ μπορεί να καταρρεύσει ως πύργος από τραπουλόχαρτα, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να βυθιστεί σε μία ατέρμονη σύγκρουση όλων εναντίων όλων;
Στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι ένα και έχει να κάνει με τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Ήδη από το 1927 στην περιοχή του Κιρκούκ ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, κάτι το οποίο καθόρισε και την κατοπινή μοίρα της περιοχής η οποία έγινε το επίκεντρο εθνοτικών συγκρούσεων και εθνοκαθάρσεων. Με λίγα λόγια, οι κυβερνήσεις του Ιράκ, τα τελευταία 80 χρόνια προσπάθησαν να αλλοιώσουν την εθνολογική σύνθεση του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία των Βρετανών το 1921 αποτελούνταν από 75.000 Κούρδους, 35.000 Τουρκομάνους, 10.000 Άραβες, 1.400 Εβραίους και 600 Χαλδαίους. Το 1925 επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την Κοινωνία των Εθνών υπολόγισε πως ο πληθυσμός της περιοχής αποτελούνταν κατά 63% από Κούρδους, 19% από Τουρκομάνους και 18% από Άραβες. Από την εποχή εκείνη, και ειδικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπάαθ (1963-2003) και τον Σαντάμ Χουσεΐν (1979-2003), τουλάχιστον 350.000 Κούρδοι εκτοπίστηκαν με διάφορους τρόπους από τις περιοχές τους.
Σήμερα είναι εξακριβωμένο πως η περιοχή διαθέτει περί το 13% των αποθεμάτων πετρελαίου του Ιράκ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται πως 4% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου βρίσκονται στο υπέδαφός της.
Και μόνο η συγκεκριμένη παράμετρος καταδεικνύει με τον πλέον προφανή τρόπο την σημασία της περιοχής αλλά και το διακύβευμα γύρω από τον έλεγχο αυτής. Εκτός όμως από αυτή την παράμετρο, το ζήτημα είναι ευρύτερο αφού το Κιρκούκ αποτελεί την «ιερή» πόλη των Κούρδων, την κουρδική… Ιερουσαλήμ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δυτικοί αναλυτές σε σχετικά πρόσφατες αναφορές και αναλύσεις τους για τις εξελίξεις στην περιοχή. Είναι σαφές πως για τους Κούρδους το Κιρκούκ, έχει δεν έχει πετρέλαιο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού τους κορμού ο οποίος θα μείνει ανολοκλήρωτος εάν η περιοχή δεν υπαχθεί υπό τη διοίκηση της KRG. Επιπροσθέτως, η στρατηγική θέση της περιοχής, η οποία ελέγχει στην πραγματικότητα την «είσοδο» και την «έξοδο» της Μικράς Ασίας από τα ανατολικά, αλλά και την προσέγγιση από τη Μεσοποταμία της Κασπίας και του Καυκάσου, έπαιξε από την αρχαιότητα πρωτεύοντα ρόλο στις διάφορες κρατικές οντότητες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως στη θέση του Κιρκούκ υπήρξε η πρωτεύουσα του μεγάλου βασιλείου των Ασσυρίων, η Αράφα.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως γεωοικονομικοί, γεωπολιτικοί και γεωπολιτισμικοί παράγοντες έχουν μετατρέψει την περιοχή του Κιρκούκ στο «χρυσό μήλο» του Ιράκ αλλά και της περιοχής η οποίο χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τη νέα αγγλοσαξονική γεωπολιτική χωρική θεώρηση της Ευρασίας, ως ΒΜΕΝΑ. [Για περισσότερες λεπτομέρειες Φίλης, Γ. «Η Γεωπολιτική του Κουρδικού: Πως & Γιατί η Δύση Δημιουργεί Ανεξάρτητο Κουρδιστάν», Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική (τεύχος 9, Νοέμβριος 2010), σελ. 118-125.]
Μέσα στα συγκεκριμένα πλαίσια η επέμβαση της Δύσης στο Ιράκ το 2003 δημιούργησε τα εξής δεδομένα στην περιοχή:
1. Οι Κούρδοι για μια σειρά από λόγους αποτέλεσαν τους πολυτιμότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εξελίξεων ήταν το μετασανταμικό Ιράκ να δημιουργηθεί ως μία κατ’ όνομα ομοσπονδία στην οποία το κουρδικό στοιχείο έχει αποκτήσει de facto ανεξαρτησία και τέτοιες κρατικές δομές, οι οποίες ανά πάσα στιγμή έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από μία κρατική οντότητα, που στην πραγματικότητα έχει αναπτύξει δομές συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας.
2. Η περιοχή του Κιρκούκ από την αρχή, λόγο της ιδιαιτερότητάς της έλαβε ένα ξεχωριστό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Τουρκομάνοι και οι Άραβες θα είχαν λόγο στις εξελίξεις και θα προσπαθούσαν να συνδιοικήσουν την περιοχή υπό την υψηλή πάντα εποπτεία και διαιτησία των ΗΠΑ. Πέραν όμως της αρχικής αυτής λύσης, η οποία και θεωρήθηκε ως ημίμετρο που σκοπό είχε να προφυλάξει την ειρήνη στην περιοχή, το νέο Σύνταγμα του Ιράκ προβλέπει τη διενέργεια απογραφής για να διαπιστωθεί η εθνολογική σύνθεση της περιοχής και κατόπιν δημοψηφίσματος να αποφασίσει ο τοπικός πληθυσμός από ποιον θέλει να διοικηθεί, από την κουρδική ή την αραβική διοίκηση. Το Άρθρο 140 του Συντάγματος του Ιράκ το οποίο και τέθηκε σε ισχύ το 2005, μετά τη διενέργεια δημοψηφίσματος μέσω του οποίου και ενεκρίθη, προβλέπει ακόμα πως πριν από την απογραφή και το δημοψήφισμα οι εκτοπισθέντες πληθυσμοί (δηλαδή οι Κούρδοι) θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, ενώ οι Άραβες θα πρέπει να εγκαταλείψουν καταπατημένες περιουσίες και εκτάσεις και να μετεγκατασταθούν στο Κεντρικό και Νότιο Ιράκ.
Η καταληκτική δε ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού του καθεστώτος του Κιρκούκ, επανεγκατάσταση-απογραφή-δημοψήφισμα, ήταν ο Δεκέμβριος του 2007. Όπως είναι φυσικό, η εσωτερική κατάσταση στο Ιράκ αλλά και η παρελκυστική πολιτική της Βαγδάτης, η οποία συνεπικουρούνταν και από την Άγκυρα, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας. Έτσι το δημοψήφισμα συνέχισε να αναβάλλεται ενώ υπήρξαν και απόψεις περί μη πραγματοποίησής του, παρά το γεγονός πως υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη.
Η απόφαση περί διενέργειας απογραφής τον Δεκέμβριο του 2010 αποτελεί το δεύτερο βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία και θα μπορούσε να φέρει το Κιρκούκ σε πλήρη κουρδικό έλεγχο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι προφανές πως η ομαλή διενέργεια της απογραφής είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπογραμμίσει την πρωτοκαθεδρία του κουρδικού στοιχείου στην περιοχή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολιτικό καθεστώς της περιοχής. Τα πρώτα δε σημάδια για το τι θα επακολουθήσει είναι ορατά. Οι Άραβες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός πως οι Κούρδοι θα προσπαθήσουν να τους εκδιώξουν από την περιοχή. Ήδη δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις Αράβων οι οποίοι παραπονούνται και δηλώνουν πως απειλούνται από τους Κούρδους που προσπαθούν να «αποαραβοποιήσουν» την περιοχή.
Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, δηλαδή η διενέργεια της απογραφής σε συνδυασμό με την εγκατάσταση Κούρδων και την, βίαια ή όχι, αποχώρηση των Αράβων από την περιοχή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έκρηξη ταραχών μεταξύ των εθνοτήτων στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ είναι σαφές πως δεν πρόκειται να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά αντιθέτως θα λειτουργήσει ως ο καταλύτης για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεκαετιών αν όχι αιώνων. «Υπάρχει μεγάλη ένταση στην περιοχή», αναφέρει ένας αραβικής καταγωγής κάτοικος της περιοχής σε δυτικό ΜΜΕ και συνεχίζει λέγοντας πως «μόλις οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποχωρήσουν από το Ιράκ, θα εκραγεί εμφύλιος πόλεμος. Σε ένα μέρος σαν αυτό ο δυνατός θα εξολοθρεύσει τον αδύνατο», καταλήγει δε με μία… προφητεία πως «κάτι άσχημο θα συμβεί στην περιοχή πολύ σύντομα». Από την πλευρά του ο Κούρδος στρατηγός Τουρχάν Γιουσέφ, υποδιοικητής της αστυνομίας του Κιρκούκ, είναι αφοπλιστικός: «Οι αμερικανοί αποχωρούν πολύ νωρίς. Κατάφεραν να διατηρήσουν μία ευαίσθητη ισορροπία η οποία κράτησε την περιοχή σταθερή… εάν αποχωρήσουν πριν βρεθεί μία λύση (σ.σ. για το ζήτημα του Κιρκούκ) αυτό αποτελεί μία ολέθρια απόφαση».
Είναι σαφές πως η διενέργεια της απογραφής θα οδηγήσει σε μία από τις δύο ακόλουθες κατευθύνσεις, των οποίων το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και το αυτό. Με βάση το γεγονός πως το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ της κουρδικής εθνότητας, η Βαγδάτη θα πρέπει είτε να επιτρέψει να διενεργηθεί και το δημοψήφισμα, το οποίο προβλέπεται από το Σύνταγμα, είτε, για να αποφύγει τα χειρότερα, να προσπαθήσει να αναβάλει ή/και να ακυρώσει τη συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη. Όπως γίνεται κατανοητό, στην πρώτη περίπτωση το κουρδικό στοιχείο θα ψηφίσει για την προσάρτηση της περιοχής στην KRG, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξει κουρδική εξέγερση και de facto προσάρτηση του Κιρκούκ στο Κουρδιστάν, ενώ οι αναπόφευκτες ένοπλες συγκρούσεις θα οδηγήσουν το θνησιγενές Ιράκ στον τάφο, διαδικασία η οποία θα σηματοδοτήσει και τη γένεση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Τα μηνύματα που έρχονται από το Ερμπίλ είναι ξεκάθαρα: «Τυχόν διενέργεια απογραφής είναι σίγουρο πως θα επιβεβαιώσουν την κυρίαρχη θέση των κούρδων στο Κιρκούκ. (Οι Κούρδοι κατόπιν αυτού) θα απαιτήσουν να ακουστεί η θέση τους μέσω της κάλπης». Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, όπως ο Χαλίντ Σαλίχ, εκπρόσωπος τύπου της KRG, έχει αναφέρει με διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο σε άρθρο του δημοσιευμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της KRG, από το 2007 «ένας λόγος για τον οποίο η κουρδική ηγεσία δεν θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία (σ.σ. αναφορικά με το Κιρκούκ) έχει να κάνει με την αποφυγή μίας συνταγματικής κρίσης. Από τη στιγμή που κάποιος επιτρέπει μία τόσο σημαντική μεταβολή στις προβλέψεις του συντάγματος (σ.σ. αναβολή/ματαίωση της απογραφής και του δημοψηφίσματος στο Κιρκούκ) πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και της ομοσπονδιακής δομής αλλά και των εξουσιών κάθε περιοχής θα αποτελέσουν σημεία επαναδιαπραγμάτευσης». Με λίγα λόγια, για τους Κούρδους το δίλημμα που τίθεται προς τη Βαγδάτη είναι απλό «Κιρκούκ ή ανεξαρτησία». Βέβαια θα ήταν άδικο να μη σημειώσουμε πως για τη Βαγδάτη το κουρδικό δίλημμα θα μπορούσε να τεθεί και ως εξής: «Κιρκούκ και μετά ανεξαρτησία»…

Βιώσιμο ανεξάρτητο Κουρδιστάν: To Ερμπίλ «κοιτάει» τη Μεσόγειο
Όπως θα έχει καταστεί σαφές από την ανάλυση του θέματος του Κιρκούκ, η πιθανότητα για τη δημιουργία μίας κατάστασης η οποία θα οδηγήσει στη διάσπαση του Ιράκ σε δύο ή τρία κομμάτια είναι από πιθανή έως σίγουρη. Τούρκοι αναλυτές, όπως η Ερσίν Καλαϊτσίογλου, σε άρθρα τους, ήδη από το 2005, στο ημιεπίσημο τουρκικό περιοδικό Perception υπογραμμίζουν: «Η επιμονή των Κούρδων πως το Κιρκούκ είναι μία κουρδική πόλη και η όμοια επιμονή τους στο ζήτημα της αυτονομίας των κουρδικών περιοχών, σε σημείο που να μπορούν να χαρακτηριστούν ανεξάρτητες, έχουν προκαλέσει αμφιβολίες και βαθιές υποψίες στους Σουνίτες Άραβες… πως θέλουν να αρπάξουν το Κιρκούκ και μετά να αποχωρήσουν από την ένωση» [E. Kalaycioglu, «Iraqi Constitution: A Federal Democratic Heaven or Hell», Perceptions (Vol.10, Autumn 2005), σελ. 122].
Με δεδομένο πως η πιθανότητα διάσπασης του Ιράκ είναι μεγάλη, είναι σαφές πως η ηγεσία στο Ερμπίλ είτε επίσημα είτε ανεπίσημα έχει σχεδιάσει την επόμενη ημέρα της διάσπασης. Το μέγιστο ερώτημα για τους Κούρδους είναι το κατά πόσον ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν μπορεί να επιβιώσει, οικονομικά και στρατηγικά, μεταξύ ενός εχθρικά διακείμενου Ιράν, μίας εχθρικής και νεοθωμανικής Τουρκίας και ενός σπαρασσόμενου αραβικού, σιιτικού και σουνιτικού Ιράκ, το οποίο με κάθε ευκαιρία θα υποβλέπει τα νότια σύνορα του Κουρδιστάν.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σκοπός της παρούσας ανάλυσης δεν είναι φυσικά να προχωρήσει στη διεξοδική ανάλυση της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής κατάστασης που θα δημιουργηθεί μετά ή κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του Ιράκ, είτε λόγω Κιρκούκ είτε λόγω της προσπάθειας του Ιράν μέσω της σιιτικής κοινότητας της χώρας να υποσκάψει την Pax Americana στην ΒΜΕΝΑ. Ο διατιθέμενος χώρος αλλά και η πολυπλοκότητα του ζητήματος δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν την προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος μέσω της παρούσας ανάλυσης. Ο σκοπός της ανάλυσης είναι να καταδείξει την πιθανότητα η ισορροπία σε μία περιοχή άμεσου και ζωτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας να αλλάξει άρδην πολύ πιο σύντομα από ό,τι κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί και για έναν λόγο ο οποίος δεν είναι ευρέως γνωστός στη χώρα μας, δηλαδή το ζήτημα του Κιρκούκ.
 Έστω πως η κατάσταση επιβάλλει στο Ερμπίλ να αποχωρήσει, είτε βίαια είτε ομαλά από την ομοσπονδία, η οποία σύμφωνα με κάθε σοβαρό αναλυτή, όπως η Ε. Καλαϊτσίογλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μία μορφή ομοσπονδίας η οποία κινείται κοντινότερα προς τη συνομοσπονδία, ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει την αποχώρηση από την ένωση» [Καλαϊτσίογλου, σελ. 116]. Είναι περισσότερο από σίγουρο πως η Τουρκία και το Ιράν θα εκλάβουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως τη «θανατική καταδίκη» της ύπαρξής η οποία έχει υπογραφεί από τη Δύση και το Ισραήλ. Η πιθανότητα η Άγκυρα να αντιδράσει βίαια και ενόπλως με σκοπό να περισώσει ό,τι είναι δυνατό μπορεί να θεωρηθεί βεβαία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλη η περιοχή της BMENA θα μετατραπεί σε ένα απέραντο… φρενοκομείο με τη Δύση να προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη μία νέα… αρχιτεκτονική, σύμφωνη με τις παραδοσιακές γεωπολιτικές της αντιλήψεις.
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο το Ερμπίλ, το οποίο αναμένεται να δράσει ως ο πολιτικός «συνεκτικός κρίκος» των απανταχού Κούρδων, έχει εκπονήσει σχέδια για τη δημιουργία ενός κράτους του οποίου τα σύνορα θα έχουν «εκλογικευτεί» όχι μόνο υπό την έννοια τού να συμπίπτουν με τον ιστορικό χώρο των Κούρδων, τον οποίο και καταλαμβάνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά και να υποβοηθούν την επιβίωση και ανάπτυξη μιας νέας κρατικής οντότητας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Με λίγα λόγια, η πολιτική και στρατηγική ανάλυση των Κούρδων τούς έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως το «σφήνωμα» μεταξύ του Καυκάσου, των ιρανικών οροπεδίων, της Μεσοποταμίας και των ορέων της Ανατολικής Μικράς Ασίας, παρά τα ενεργειακά αποθέματα και τα πλούσια εδάφη που θα καταλαμβάνει, δεν ευνοεί τη μακροημέρευση και την ανάπτυξη του κράτους. Το Ερμπίλ, ή στο μέλλον το Νιγιάρμπακιρ, δεν θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό σημείο ούτε τη γεωστρατηγική ούτε όμως και τη γεωοικονομική θέση του κουρδικού κράτους, αφού θα πρέπει, για να εξάγει ή να εισάγει οτιδήποτε, να εξαρτάται άμεσα από τις γειτονικές χώρες οι οποίες ως παράκτιες προς την πλευρά της Μεσογείου ή του Κόλπου θα είναι σε θέση να ελέγχουν, σχεδόν εξ ολοκλήρου, την οικονομική δραστηριότητα του Κουρδιστάν. Το παράδειγμα αμιγώς ηπειρωτικών χωρών καταδεικνύει ξεκάθαρα πως ουσιαστικά δεν υφίστανται στον γεωπολιτικό χάρτη ως σημαντικές και αυτόνομες μονάδες, ενώ εξαρτώνται υπερβολικά από τις ορέξεις των γειτόνων τους. Η μόνη ίσως εξαίρεση έχει να κάνει με την… Ελβετία, η οποία βέβαια είναι μία κατηγορία από μόνη της.
Το Ερμπίλ, και οι Κούδροι γενικότερα, φαίνεται πως έχουν κατανοήσει σε γενικές γραμμές το συγκεκριμένο επιχείρημα, με αποτέλεσμα μέσα στα πλαίσια των αλυτρωτικών τους φιλοδοξιών να έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν δημοσίως χάρτες οι οποίοι είναι αναρτημένοι ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες της KRG, και καταδεικνύουν όχι μόνο το «παραδοσιακό» Κουρδιστάν, το οποίο λίγο-πολύ ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει, αλλά επιδεικνύουν τα όρια του κράτους να φτάνουν μέχρι τις ακτές της Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, οι Κούρδοι φαίνεται να «ενδιαφέρονται» ιδιαιτέρως για τις περιοχές μεταξύ της Αλεξανδρέττας και της Μερσίνας.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η «στοχοποίηση» της συγκεκριμένης περιοχής από τους Κούρδους δεν είναι κάτι το καινούργιο. Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές της ΣΙ&Γ, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία «κουρδοποίησης» της συγκεκριμένης περιοχής, ιδιαιτέρως αυτής της Μερσίνας. Σταδιακά, το κουρδικό στοιχείο, τόσο από άποψη αριθμών όσο και από άποψη οικονομικού ελέγχου, έχει πάρει το πάνω χέρι στην εν λόγω περιοχή. Ας σημειωθεί πως επίσημα τουρκικά στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως πάνω από το 50% του πληθυσμού της Μερσίνας είναι κουρδικής καταγωγής, ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμη και ναυτιλιακές εταιρίες κουρδικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται επιτυχώς στην περιοχή.

Αντί επιλόγου
Η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ είναι σίγουρο πως δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση και διάλυση του σαθρού οικοδομήματος το οποίο ονομάζεται μετασανταμικό ή ομόσπονδο Ιράκ. Μία συγκεκριμένη πορεία των γεγονότων δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε καταστάσεις… ροκ ολόκληρη την Ευρασία, με επίκεντρο την περιοχή της BMENA, καθώς και την περιοχή του υδάτινου άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος.
Εάν και εφόσον η πορεία των γεγονότων οδηγήσει προς συγκεκριμένες καταστάσεις, είναι σαφές πως ο δυτικός παράγοντας δεν πρόκειται να διστάσει απέναντι σε τίποτα αφού τη συγκεκριμένη περίοδο «παίζεται» το παίγνιο για την κυριαρχία της Παγκοσμίου Νήσου (World Island) για τα επόμενα εκατό χρόνια. Η παρακάτω περικοπή από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2006 είναι ενδεικτική των αμερικανικών προθέσεων: 
«Η πλέον προφανής αδικία στα εκ της φύσεώς τους άγρια και άδικα εδάφη, τα οποία περιβάλλονται από τα όρη των Βαλκανίων έως τα Ιμαλάια, είναι η απουσία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ένας αριθμός Κούρδων που κυμαίνεται μεταξύ των 27 και 36 εκατομμυρίων ανθρώπων διαβιοί σε μία συνεχή και ευρεία περιοχή της Μέσης Ανατολής (οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς διότι κανένα κράτος δεν έχει επιτρέψει τη διενέργεια μίας πραγματικής απογραφής). Με πληθυσμό μεγαλύτερο του σημερινού πληθυσμού του Ιράκ, ακόμα και αν οι πραγματικοί αριθμοί επιβεβαιώνουν τις πλέον μετριοπαθείς μετρήσεις αναφορικά με τον αριθμό τους, οι Κούρδοι αποτελούν το πλέον πολυπληθές έθνος στον πλανήτη το οποίο δεν διαθέτει μία ανεξάρτητη εθνική εστία. Η σκληρή αλήθεια είναι πως, ήδη από την εποχή του Ξενοφώντα, οι Κούρδοι καταπιέζονται από κάθε ξένο παράγοντα, ο οποίος ανά τους αιώνες ελέγχει τα εδάφη τους». [Peters, R. «Blood Brothers: How a Better Middle East Would Like», Armed Forces Journal (July 5, 2006)]. Η καθαρότητα των θέσεων του συγγραφέα είναι… ανατριχιαστική αλλά και διαφωτιστική.
Κλείνοντας την παρούσα ανάλυση, δεν μπορεί κάποιος να μη σημειώσει πως το ερώτημα για το κατά πόσο οι Κούρδοι πρέπει να έχουν διέξοδο στη θάλασσα δεν πρέπει να απευθύνεται μόνο στους ιδίους αλλά και στον παράγοντα ο οποίος τους επέτρεψε να δημιουργήσουν τη σημερινή τους ημιανεξάρτητη οντότητα στο Βόρειο Ιράκ. Η απάντηση για το κατά πόσο η Δύση επιθυμεί την «κάθοδο» των Κούρδων στη Μεσόγειο μπορεί να δοθεί πάλι μέσω του άρθρου του Ράλφ Πέτερς, ο οποίος με το γνωστό αγγλοσαξονικό φλέγμα επισημαίνει πως «ένα ελεύθερο Κουρδιστάν, εκτεινόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ στην Ταυρική, θα αποτελεί το πλέον φιλοδυτικό κράτος στην περιοχή μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ιαπωνίας».
Με άλλα λόγια, το κράτος αυτό εάν και εφόσον αποκτήσει έξοδο προς τη θάλασσα, θα επιτρέπει στη Δύση να προβάλει την ισχύ της στα όρια της Κεντρικής Ασίας χωρίς να διαπραγματεύεται με χώρες όπως την Τουρκία, το Ιράν ή ακόμα ακόμα και τη Ρωσία για τη μετακίνηση ανθρώπων και υλικού σε κρίσιμες περιοχές της Παγκόσμιας Νήσου… 

 *Ο Γεώργιος Φίλης είναι διδάκτωρ γεωπολιτικής και εκδότης του περιοδικού Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική, στο 10ο τεύχος της οποίας δημοσιεύθηκε η παρούσα γεωπολιτική ανάλυση.


36 σχόλια:

  1. Εγώ θα πω, λαϊκά, "γουστάρω" και ας χαρακτηριστώ ...φιλοαμερικάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 και οι ελληνες πολιτικοι το χαβα τους...οσφυοκάμπτες δουλοπρεπεις σε μια χωρα με ημερομηνια ληξης!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά έλεγα εγώ για "Κουρδικό Πολεμικό ...Ναυτικό" !!!
    Ή έστω "Κουρδική Ακτοφυλακή" !!!
    Παρατηρώντας το χάρτη, μου μπήκε και άλλη ιδέα...
    Στα βόρεια σύνορα του Κουρδιστάν, μήπως να υπήρχε το Ελληνικό Κράτος του Εύξεινου Πόντου;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αμα θέλει να χαθεί ο μέρμυγγας , βγάζει φτερά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερή επιτυχία ο Νταβούτογλου !!!
    Όλο το "στρατηγικό βάθος" της Τουρκίας, γίνεται...πραγματικότητα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοιτάζω το χάρτη της ανάρτησης και βλέπω μιά οριζόντια κίτρινη λουρίδα που πιάνει από τα βόρεια σύνορα του "πράσινου" Κουρδιστάν και φτάνει μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Και ασυναίσθητα προσπαθώ να σκεφτώ ποιοί κατοικούσαν εκεί, σαν τον τύπο με το ιδιόκτητο νησάκι στη διαφήμιση του Τζόκερ που προσπαθούσε να λύσει το σταυρόλεξο: "Πελασγικό φύλλο με εφτά γράμματα. Ποιοί να ήταν; Ποιοί να ήταν ρε γαμώτο;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλά όλα αυτά,είναι σίγουρο,απο όλες τις απόψεις.

    Αυτό που με ανυσηχεί είναι ότι οι Αμερικανοί δεν θα εγκαταλείψουν έτσι την Τουρκία,σίγουρα θα την αποδυναμώσουν,αλλά είμαι βέβαιος ότι κάτι τους έχουν τάξει για να δεχτούν ειρηνικά αυτή την κατάσταση,μήπως είμαστε εμείς λοιπόν αυτό το κάτι; Ή πιο συγκεκριμένα ένα σημαντικό κομάτι της χώρας μας;

    Είναι φανερό το τελευταίο διάστημα ότι η Κυβέρνηση του Παπανδρέου είναι διατεθιμένη να παραχωρήσει Εθνική κυριαρχία και σε γή,ή μάλον ύδωρ,αυτό που τους χαλάει μόνο τα σχέδια είναι ότι τους έχουν πάρει χαμπάρι όλοι και κατά τη γνώμη μου αδυνατούν να υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν στου Αμερικανούς,θεωρώ πως δεν θα προλάβουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους.

    Σε αυτή την περίπτωση όμως η Τουρκία θα εξοργιστεί που δεν θα λάβει τα ανταλάγματα που της υποσχέθηκαν,μακάρι να έχω άδικο αλλά για μένα οι βόλτες στο Αιγαίο αποτελούν υπενθύμιση των συμφωνιών,η Τουρκία βιάζεται γιατί έχει ήδη αρχίσει και αντιλαμβάνεται ότι η παρούσα κυβέρνηση μετράει μέρες και αυτό της προκαλεί νευρικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά
    να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι η Τουρκία έχει μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει, με πρώτο και μεγαλύτερο το Κουρδικό, παραμένει όμως ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.
    Οι δομές του κράτους και των υπηρεσιών της διατηρούν την χιλιόχρονη παράδοση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την 500χρονη της Οθωμανικής.
    Το καλύτερο είναι να γνωρίζουμε τις αδυναμίες της, να μάθουμε να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς φίλους του Ελληνισμού και να μην 'μασάμε' εύκολα στις απειλές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eγω θεωρω οτι η Τουρκια δεν θα διαλυθει ευκολα. Μαλλον εμεις θα διαλυθουμε πρωτοι. Και οταν θα εχει επεκταθει στα δυτικα εις βαρος της Ελλαδος, τοτε θα αφησει το ανατολικο υποαναπτυκτο και αντιπαραγωγικο τμημα της. Η Τουρκια δεν εχει κομματα που προωθουν τον διεθνισμο και τον εθνομηδενισμο. Η Ελλαδα εχει ομως και τα κομματα αυτα την εχουν οδηγησει στο χειλος του γκρεμου. Το Ιραν και η Τουρκια δεν θα αφησους τους Κουρδους ελευθερους. Η μονη ελπιδα των Κουρδων ειναι μια συμμαχια αναμεσα σε Ισραηλ, ΗΠΑ και Ρωσια (με την ανοχη ή υποστηριξη των Αραβων). Σπυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλληνες – Κούρδοι δύο έθνη που έζησαν παράλληλα κάτω από την οθωμανική κυριαρχία για αιώνες. Η ιστορία έκανε σε εμάς τους έλληνες την χάρη να μας δώσει την θάλασσα. Αυτή ήταν που σταθερά έφερνε νέες ιδέες και συσσώρευση κεφαλαίου με το εμπόριο και ουσιαστικά μέσω αυτών των δύο μας ανέστησε σαν έθνος προ δύο αιώνων. Οι κούρδοι ας το λάβουν αυτό υπ’ όψιν τους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. skal

    Αν το σχόλιο σου απευθύνεται και σε εμένα,τότε να είσαι βέβαιος ότι δεν μασάω απο απειλές γενικά,όχι μόνο της Τουρκίας,το δίκιο μου να έχω και πίστη στο Θεό και δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν,ωφείλω όμως να είμαι προετοιμασμένος και υποψιασμένος όταν βλέπω ότι περίεργα πράγματα συμβαίνουν γύρω απο τη χώρα μας.

    Μακάρι να έχω άδικο και οι Τούρκοι να μην επιχειρήσουν τίποτα,φιλίες και βοήθεια απο άλλες χώρες η ιστορία μας δεν μου επιτρέπει να αναμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επί δεκαετίες μέχρι ακόμα και σήμερα, όλοι οι αναλυτές λένε ότι ο εγγυητής του κοσμικού κράτους και της ενότητας του τούρκικου ...έθνους, ο κεμαλικός στρατός, δεν θα άφηνε ποτέ να χαθεί από τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία, ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο.
    Και τώρα μιλάμε για απόσχιση δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και του ενός τρίτου των κατοίκων της χώρας τους, χωρίς να εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα ένα ακόμα στρατιωτικό πραξικόπημα;

    Δεν βλέπω να γίνεται κουβέντα για κάτι τέτοιο...
    Θα κάτσουν οι Κεμαλιστές που έχουν και τα όπλα, θεατές να παρακολουθούν;;;

    Τις μεγαλύτερες μπίζνες στην Τουρκία, τις έχει ο στρατός.
    Και δεν είναι άσχετο ότι οι Εβραίοι/Ισραήλ τα πήγαιναν καλά τόσα χρόνια με την κεμαλική Τουρκία που έχει τα φράγκα και τα σκατώσανε μόλις πήρε τα πάνω του ο ισλαμοτέτοιος ο Ερντογάν.
    Όχι μη και κάτσουν ...κότες να αφήσουν να τους τις πάρουν οι ισλαμιστές !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Σπύρο 22 Δεκεμβρίου 2010 4:57 μ.μ.

    >Eγω θεωρω οτι η Τουρκια δεν θα διαλυθει ευκολα. Μαλλον εμεις θα διαλυθουμε πρωτοι<

    Μα έχομε ήδη διαλυθεί, δεν το βλέπεις; Τύποις υπάρχομε σαν κράτος, αλλά για πόσο ακόμη; Άλλωστε, το λες και μόνος σου:

    >Η Τουρκια δεν εχει κομματα που προωθουν τον διεθνισμο και τον εθνομηδενισμο. Η Ελλαδα εχει ομως και τα κομματα αυτα την εχουν οδηγησει στο χειλος του γκρεμου.<

    Εγώ θα έλεγα ότι την έχουν ρίξει ήδη μέσα στον γκρεμό, σε αγαστή συνεργασία με τους κλέφτες που την ξέκαναν οικονομικά και τους λαθρομετανάστες που την αλλοίωσαν πληθυσμιακά. Ούτε απ' αυτούς έχει η Τουρκία και μάλιστα πολλοί σίγουρα δουλεύουν γι αυτήν και το βαθύ Ισλάμ εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Σπύρο, δεν χρειάζεται ηττοπάθεια.

    Δεν ξέρω αν το παραπάνω άρθρο είναι και τόσο αξιόπιστο. Στο aknews.com δεν γράφει τίποτε για δημοψήφισμα στο Κιρκούκ και μάλιστα εντός του Δεκεμβρίου 2010 (που τελειώνει οσονούπω).

    Επίσης δεν θυμάμαι να είδα παρόμοιο χάρτη σε κάποια κουρδική δημόσια υπηρεσία, αλλά μπορεί και να με απατά η μνήμη μου.

    Το θέμα είναι ότι οι Κούρδοι διαθέτουν σήμερα έναν ιδιαίτερα ισχυρό και ετοιμοπόλεμο στρατό, πολύ πειθαρχημένο και καλά εξοπλισμένο (τουλάχιστον ως προς τον ελαφρύ οπλισμό). Επίσης ο πληθυσμός τους είναι έτοιμος να αγωνιστεί μέχρι τέλους για να διατηρήσει τα κεκτημένα τους. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για τόσο μεγαλεπίβολα και μεγαλοϊδεατικά σχέδια (βλ. Μερσίνα), την στιγμή που ακόμη ανήκουν στο Ιράκ και δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους ούτε το Κιρκούκ, αλλά ούτε και την Μοσούλη (γι' αυτήν γιατί δεν έγινε λόγος στο άρθρο;).

    Αυτήν την στιγμή η Τουρκία αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό επενδυτή στο Κουρδιστάν. Είναι και αυτός ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 4:57 μ.μ.

    >Μαλλον εμεις θα διαλυθουμε πρωτοι<

    Μάγος είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεκεμβρίου 2010 5:04 μ.μ.

    Ο/Η Χρήστος Χ. είπε...
    skal

    Αν το σχόλιο σου απευθύνεται και σε εμένα,τότε να είσαι βέβαιος ότι δεν μασάω απο απειλές

    Ονειρο ηταν κακο ευτυχως Χρηστο και
    σωθηκες γιατι προλαβες και ξυπνησες
    χωρις να βιωσεις την πραγματοποιηση των απειλων.Καλο ειναι να μη χρησιμοποιουμε κορωνες απο το σαλονι της οικιας μας.Ρειξε ενα ξυλο στο τζακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο χάρτης φυσικά και δεν υπολογίζεται σαν τελική μορφή και σαν πραγματικότητα των γεγονότων που θα ακολουθήσουν σύντομα.
    Μην σας διαφεύγει ότι με αυτόν τον χάρτη χάνονται όχι πολλά αλλά μερικά εύφορα εδάφη της Βορ. Συρίας. Συρίας η οποία μέχρι και πρόσφατα κάνει πολλά χατίρια σε διάφορους γύρω- γύρω. Εάν μπει και η Συρία σε αυτό το χορό , τότε όλη η Μέση Ανατολή θα μπλεχτεί για ευνόητους λόγους και τότε «κλάφτα Χαράλαμπε» Εκτός και αν της δώσουν το πολυπόθητο εύφορο κομμάτι (τρίγωνο) στα ΒΔ σύνορά της Samantag-Kirikhan-Reyhanli.και κάνει «τουμπεκί».
    Μη μας φεύγει από τον νου ότι αρχίζοντας αυτά τα γεγονότα η παγκόσμια ενέργεια θα κλονιστεί τόσο πολύ , όπου τα καύσιμα θα πάρουν θεαματική άνοδο και δίχως επιστροφή στο παλαιό καθεστώς διατίμησης , με αποτέλεσμα ο Έλληνας να γίνει ακόμη φτωχότερος και θα λέμε το ψωμί – ψωμάκι. Δεν με ενδιαφέρει για τους Ευρωπαίους τι θα γίνουν , αλλά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πραγματικές «κατοχικές» συνθήκες.
    Τέλος με την κρίση που μαστίζει την χώρα μας , είναι γεγονός η μη συμμετοχή μας σε αυτό το γεωπολιτικό «πατιρντί» και είναι μόνο για «μεγάλους παίχτες» και με αντοχές. Ας σκεφτούν «οι δικοί μας » επιτέλους πως θα σώσουν τους Έλληνες από την φτώχεια και την δυστυχία.
    Εύχομαι η επόμενη Νεβρόζ να γιορταστεί σε ένα ελεύθερο Κουρδιστάν , αλλά και οι Έλληνες να γιορτάσουν την λευτεριά τους από το ΔΝΤ.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξεκιναει η αεροπορικη συνδεση του ημιανεξαρτητου Κουρδισταν,της πολης Erbil, με πολλα σημεια του κοσμου αρκετες φορες την εβδομαδα
    Η ειδηση

    Erbil-In a press conference held in Erbil city, Kurdistan Region's capital, Joachim Steinbach, the representative of Lufthansa German Airlines said that their company will operate 9 Frankfurt-Erbil flights per week. The German airlines, Lufthansa, links 150 countries through its air travel services, but Kurdistan Region of Iraq is a new destination for the company. Lufthansa also flies from Canada to Erbil. For more info. and reservations from Canada to Erbil- Kurdistan, view the the company's ad on IKJ. Erbil international airport was opened in 2005; however, the Kurdish government recently constructed a new runway that's considered to be the longest runway in the Middle East. Lufthansa now has 4 flights per week between Frankfurt and Erbil. The flights will be on Saturday, Monday, Tuesday and Thursday.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελευθέριος Β.

    22 Δεκεμβρίου 2010 5:04 μ.μ.

    Έχεις δίκιο. Οι ραγιάδες Ρωμηοί ταξείδευαν, έκαναν εμπόριο, πλούτιζαν. Πολλοί δρόμοι σε ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) μεγαλουπόλεις έχουν το όνομά τους, διότι άφησαν "ίχνη" εκεί.

    Και οι σημερινοί 'ελεύθεροι' Έλληνες, για τους καραβοκύρηδές τους είναι γνωστοί (Ωνάσης, Νιάρχος, Λιβανός κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Mα ποιος έβαλε στα σχόλια την ... Τhai;
    Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 22 Δεκεμβρίου 2010 6:27 μ.μ.

    Εσένα μπορεί να σε τρώει ο κώλος σου αλλά θα μου επιτρέψεις να μη σε βοηθήσω στη φαγούρα σου,αν και είμαι σίγουρος ότι κάτι άλλο σε ενόχλησε στο σχόλιο μου και όχι αυτό που ανέφερες.

    Με τη φαγούρα θα μείνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ποιο το θρησκευτικό status των Κούρδων;
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι παραδοσιακή θρησκεία των Κούρδων ήταν ο Ζωροαστρισμός.
    Μετά τον 10ο αιώνα άρχισαν σταδιακά να εξισλαμίζονται.
    Τώρα υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες Κούρδοι Γεζιντί, που είναι η συνέχεια των Ζωροαστρών. Οι 50.000 χιλιάδες ζουν στην Αρμενία και οι υπόλοιποι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
    Δεν γνωρίζω πόσοι Γεζιντί ζουν στο Νότιο Κουρδιστάν-Βόρειο Ιράκ.
    Οι μουσουλμάνοι Κούρδοι είναι σε ποσοστό 75% σουνίτες, 20% αλεβίτες και ένα ποσοστό είναι σιίτες.
    Πάντως, σύμφωνα με όσα γνωρίζω, οι Κούρδοι, σε γενικές γραμμές, έχουν την ισλαμική πίστη σε δεύτερη μοίρα, ενώ σε πρώτη μοίρα έχουν την εθνική τους ταυτότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η μαγική φράση: "Εξαγωγή πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν"
    http://www.zawya.com/Story.cfm/sidZAWYA20101221063628/Iraq/

    Και ξεκινάει το ντόμινο που θα περάσει μέσα από τις "αλλαγές" στην Τουρκία,
    όπως η επίσημη αναγνώριση κάθε γλώσσας των εθνικών ομάδων που συγκροτούν την Τουρκία
    http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=talabani-advises-multilingualism-to-turkey-2010-12-22

    ο σεβασμός σε πολιτικές "ελευθερίες"
    http://www.todayszaman.com/news-230137-hrws-sinclair-webb-calling-political-protest-terrorism-is-a-problem-in-turkey.html

    Στην επίσημη συνεργασία Κουρδιστάν με άλλες (δυτικές) χώρες (π.χ. Γεωργία)
    http://news.am/eng/news/42520.html
    ( Πολύ σωστός ο V++ )

    Και όσο για το χάρτη που βάζετε, δεν είναι καθόλου καινούργιος.
    Και για να είμαι ακριβής,
    εγώ στοιχηματίζω σε αυτόν τον χάρτη:
    http://www.danish-kurd.com/images/kurdistan-karte6.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. χαρά που θα κανει η ψυχη του Θεόφιλου εκει ψηλά βλέποντας τον χάρτη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμε φίλε
    από λάθος σβήστηκε το σχόλιο που έστειλες για τη θρησκεία των Κούρδων.
    Ξαναστείλτο αν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. καλα ολα αυτα.η ηγεσια μας τι κανει?τι γραμμη ακολουθει?γραμμη Αιγαιου?

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. skal είπε
    έχουν την ισλαμική πίστη σε δεύτερη μοίρα, ενώ σε πρώτη μοίρα έχουν την εθνική τους ταυτότητα.

    Οι Yezidis Κουρδοι εχουν πεποιθησεις που ειναι μειξη ισλαμικων και Sufi παραδοσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. To ξαναστέλνω λοιπόν. Και αν νομίζετε ότι υπάρχουν "χοντρά" λάθη, καλύτερα κόψτε το.

    Σήμερα σχεδόν τα 3/5 των Κούρδων (η συντριπτική πλειοψηφία οι ομιλώντες την Kurmanji) είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι σιίτες Κούρδοι είναι περίπου 500.000.
    Οι αλεβίτες είναι το 20% των Κούρδων.
    Οι Γεζίτες (από την αραβική λέξη «άγγελοι») είναι λιγότεροι από το 5% του συνολικού πληθυσμού και ζουν κυρίως στο ιρακινό Κουρδιστάν και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
    Lalesh είναι το όνομα της ιερής τους πόλης.
    Πρόκειται για συγκρητισμό ντόπιων και ξενόφερτων στην περιοχή θρησκειών, δεν έχουν ιερό κείμενο και δεν ανήκουν σε αυτό που ορίζει το Ισλάμ ως «ανθρώπους της Βίβλου»
    Στο παρελθόν, μάλιστα το Ισλάμ έχει εξαπολύσει εναντίον τους τρομακτικούς διωγμούς, με την κατηγορία ότι λάτρευαν τον διάβολο.

    Οι Yazdni (που σημαίνει στα κουρδικά, πάλι "άγγελοι") είναι άλλη θρησκεία, εικάζεται ότι ήταν η μήτρα από την οποία προήλθαν οι Γεζίτες.

    Επίσης, ο Σουφισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο. (ακόμα και Γεζίτες αυτό-προσδιορίζονται ως «σούφι»)

    Η πολη της Gawara και συγκεκριμένα το ιερό του Baba Yadigar, είναι το κέντρο μιας άλλης θρησκείας που εντοπίζεται στο Νότιο Κουρδιστάν, αλλά και στη διασπορά κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ.

    Αρχαία θρησκεία στο Κουρδιστάν είναι και ο Ιουδαϊσμός (9oς αι. π.Χ.) Ιουδαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή επί βασιλείας Shalmaneser του Γ’. Και έτσι διαδόθηκε η θρησκεία τους. Αποτέλεσμα είναι ότι τον 17ο αι. υπήρξε ανάδειξη της πρώτης γυναίκας σε ραββίνο και μελετητή του Ταλμούδ (είναι γνωστή η ελευθερία και τα δικαιώματα που παραδοσιακά έχουν οι γυναίκες στην κουρδική κουλτούρα).
    Επίσης, από την δεξαμενή των εβραίων Κούρδων τον 5ο αι. υπήρξε μαζικός προσηλυτισμός στον Χριστιανισμό. Κέντρο της χριστιανικής παράδοσης είναι το Αrbil όπου υπάρχει ως σήμερα μεγάλος πλούτος χριστιανικών αρχείων. Η εκκλησιαστική γλώσσα παρέμεινε
    η νέο-αραμαϊκή, ακριβώς επειδή αυτή ήταν η γλώσσα των εβραίων από τους οποίους προήλθαν οι Χριστιανοί Κούρδοι. Περισσότερα, εδώ:
    http://es-la.facebook.com/topic.php?uid=120060328028950&topic=72

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Aν νομίζετε ότι υπάρχουν «χοντρά» λάθη, καλύτερα κόψτε το.
    Σήμερα σχεδόν τα 3/5 των Κούρδων (η συντριπτική πλειοψηφία οι ομιλώντες την Kurmanji) είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι σιίτες Κούρδοι είναι περίπου 500.000.
    Οι αλεβίτες είναι το 20% των Κούρδων.
    Οι Γεζίτες (από την αραβική λέξη «άγγελοι») είναι λιγότεροι από το 5% του συνολικού πληθυσμού και ζουν κυρίως στο ιρακινό Κουρδιστάν και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
    Lalesh είναι το όνομα της ιερής τους πόλης.
    Πρόκειται για συγκρητισμό ντόπιων και ξενόφερτων στην περιοχή θρησκειών, δεν έχουν ιερό κείμενο και δεν ανήκουν σε αυτό που ορίζει το Ισλάμ ως «ανθρώπους της Βίβλου»
    Στο παρελθόν, μάλιστα το Ισλάμ έχει εξαπολύσει εναντίον τους τρομακτικούς διωγμούς, με την κατηγορία ότι λάτρευαν τον διάβολο.

    Οι Yazdni (που σημαίνει στα κουρδικά, πάλι "άγγελοι") είναι άλλη θρησκεία, εικάζεται ότι ήταν η μήτρα από την οποία προήλθαν οι Γεζίτες.

    Επίσης, ο Σουφισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο. (ακόμα και Γεζίτες αυτό-προσδιορίζονται ως «σούφι»)

    Η πολη της Gawara και συγκεκριμένα το ιερό του Baba Yadigar, είναι το κέντρο μιας άλλης θρησκείας που εντοπίζεται στο Νότιο Κουρδιστάν, αλλά και στη διασπορά κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ.

    Αρχαία θρησκεία στο Κουρδιστάν είναι και ο Ιουδαϊσμός (9oς αι. π.Χ.) Ιουδαίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή επί βασιλείας Shalmaneser του Γ’. Και έτσι διαδόθηκε η θρησκεία τους. Αποτέλεσμα είναι ότι τον 17ο αι. υπήρξε ανάδειξη της πρώτης γυναίκας σε ραββίνο και μελετητή του Ταλμούδ (είναι γνωστή η ελευθερία και τα δικαιώματα που παραδοσιακά έχουν οι γυναίκες στην κουρδική κουλτούρα).
    Επίσης, από την δεξαμενή των εβραίων Κούρδων τον 5ο αι. υπήρξε μαζικός προσηλυτισμός στον Χριστιανισμό. Κέντρο της χριστιανικής παράδοσης είναι το Αrbil όπου υπάρχει ως σήμερα μεγάλος πλούτος χριστιανικών αρχείων. Η εκκλησιαστική γλώσσα παρέμεινε
    η νέο-αραμαϊκή, ακριβώς επειδή αυτή ήταν η γλώσσα των εβραίων από τους οποίους προήλθαν οι Χριστιανοί Κούρδοι. Περισσότερα, εδώ:
    http://es-la.facebook.com/topic.php?uid=120060328028950&topic=72

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αααααχ, τώρα που θα γίνει (αν, λέμε τώρα) η θάλασσα γιαούρτι, εμείς χάσαμε τα κουτάλια (και τα αυγά και τα πασχάλια....)

    Κώστας Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. http://defense-and-freedom.blogspot.com/2009/07/grand-strategies-in-foreign-policy.html

    να και μια παλιότερη γερμανική(;) άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αδελφια,

    Πριν αρχισουμε τα πανηγυρια ας σκεφτουμε λιγο οτι η ΗΠΑ θα χρειαστει να αποζημιωσει την Τουρκια για τις εδαφικες τους απωλειες λογω του σχηματισμου ανεξαρτητου Κουρδισταν. Ισως το σχεδιο ειναι να παρει η Τουρκια Ανατ. Αιγαιο και Θρακη και ισως Νοτια Κυπρο για αποζημιωση.

    Αυτη την στιγμη εχουν τον καταλληλο ανθρωπο (ΓΑΠ) για να υλοποιησουν τα σχεδια τους. Ηδη ο ΓΑΠ εχει πιασει δουλεια με τις καταστροφικες διαπραγματευσεις που ανοιξε με την γειτονα.

    Ευχομαι να βγω λαθος αλλα τα οσα ακουγονται για τις μυστικες διαπραγματευσεις, τα οποια οι Τουρκοι επιβεβαιωνουν και η κυβερνηση διαψευδει, με ανησυχουν παρα πολυ.

    Αντρεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τρία πράγματα για κάποια από τα παραπάνω σχόλια:

    1) Υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα-Άρμπιλ 1-2 φορές την εβδομάδα και το εισιτήριο κοστίζει περίπου 400€. Η πόλη είναι πανέμορφη και ασφαλής. Μπορεί κάποιος να την επισκεφτεί χωρίς πρόβλημα και χωρίς βίζα!

    2) Οι χριστιανοί στο Κουρδιστάν δεν είναι εκχριστιανισμένοι Κούρδοι. Μιλούν αραμαϊκά και αυτοαποκαλούνται Ασσύριοι (ή Χαλδαίοι, όσοι έγιναν Ουνίτες). Δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις με τους Κούρδους, γιατί θεωρούν ότι και αυτοί τους (ή θα τους) καταπιέζουν.

    3) Δεν πρέπει να μιλάμε συνεχώς για ανταλλάγματα που θα δοθούν στην Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Οδηγούν απλά σε ηττοπάθεια. Γιατί να το κάνει αυτό κάποια υπερδύναμη, όταν η Τουρκία έπαυσε ουσιαστικά να αποτελεί σύμμαχό της.

    4) Η πληροφορία για δημοψήφισμα στο Κιρκούκ εντός του Δεκεμβρίου είναι σίγουρα λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.