1/12/10

Προετοιμάζεται η Αυτόνομη Δημοκρατία της Ροδόπης;

Το πρόβλημα στη Θράκη τείνει να γίνει εκρηκτικό

του Γιώργου Καραμπελιά
Η κάθοδος αυτόνομων μουσουλμανικών συνδυασμών στην Κομοτηνή και την Ξάνθη και η εκλογή περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σύμφωνα με την κατευθυνόμενη από το τουρκικό προξενείο ψήφο των μειονοτικών, αποτέλεσαν ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική του νεοοθωμανισμού. Και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από το μικρό ποσοστό των τουρκικών ψηφοδελτίων σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
Αυτό αποτελούσε ηθελημένη στρατηγική του προξενείου για να μην τρομάξει η ελληνική κοινή γνώμη και να συνεχίσουν να επηρεάζουν τα ελληνικά κόμματα στην περιοχή.
Το πρόβλημα στη Θράκη τείνει να γίνει εκρηκτικό και η μειονότητα να μεταβληθεί σε στρατηγική μειονότητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α. Γειτνίαση με μια αναθεωρητική και επεκτατική χώρα.


Β. Αποδυνάμωση της χώρας στην οποία ζει η μειονότητα και αντίστοιχη ενδυνάμωση της γειτονικής αναθεωρητικής δύναμης, που προετοιμάζει ψυχολογικά τη μειονότητα για κινήσεις αποσχιστικού χαρακτήρα ή, στην καλύτερη περίπτωση, την απομακρύνει συναισθηματικά από την παρούσα πατρίδα της.


Γ. Ύπαρξη μιας μειονότητας με παρόμοια ταυτότητα σε μια γειτονική χώρα.
Στην περίπτωση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, η Τουρκία θα προσπαθήσει να προωθήσει ως ενδιάμεσο στάδιο μια λογική αυτονομίας των μουσουλμάνων της Θράκης, ενεργοποιώντας ένα μέχρι σήμερα «κρυφό χαρτί» της, την άμεση γειτνίαση των ελλήνων μουσουλμάνων με τις μουσουλμανικές μειονότητες της Βουλγαρίας.

Το μειονοτικό ζήτημα στην περίπτωση της Βουλγαρίας είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι στην Ελλάδα. Τα μεγέθη είναι άλλης κλίμακας -μάλλον γύρω στο 10% του πληθυσμού- με παρόμοια σύνθεση με την Ελλάδα, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό Πομάκων υπό διαδικασία τουρκοποίησης, τουρκογενείς, τσιγγάνοι κ.λπ. Η μειονότητα στη Βουλγαρία χρησιμοποιείται ως στρατηγική μειονότητα με διαφορετικό ρόλο, ανάλογα με την περίπτωση και τη συγκυρία:
Επί Ζίβκοφ η κύρια κατεύθυνση ήταν η προσπάθεια χρησιμοποίησής της για να αποσταθεροποιηθεί το βουλγαρικό καθεστώς.

Στη σημερινή συγκυρία κυρίαρχη είναι η προσπάθεια ελέγχου από την Τουρκία της Βουλγαρίας, μέσω του μειονοτικού και της απειλής που αντιπροσωπεύει, ούτως ώστε να διαλυθεί ό,τι απέμεινε από τους άξονες Σόφιας – Μόσχας και Αθήνας – Σόφιας. Και για την ώρα φαίνεται αυτή η στρατηγική να αποδίδει.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ και τη δημιουργία των κάθετων αξόνων της Εγνατίας που θα διασυνδέουν Βουλγαρία και Ελλάδα, που θα φέρουν σε άμεση επαφή τις δύο μειονότητες για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά συνέπεια θα υπάρχει η πιθανότητα σχετικής ομογενοποίησης των μουσουλμανικών μειονοτήτων σε Βουλγαρία και Ελλάδα.
Αν λοιπόν ευοδωθούν τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας -σε συνεργασία με τους υπερασπιστές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Γερμανούς και Αμερικανούς και με την αμέριστη στήριξη διαφόρων εγχώριων υπερασπιστών τους- τότε θα εμφανιστεί η δυνατότητα για τη διεκδίκηση μιας αυτόνομης περιοχής της Ροδόπης ή, στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση, της Δημοκρατίας της Ροδόπης, που θα περιλαμβάνει πληθυσμούς από τις δύο πλευρές των συνόρων…

Το ζήτημα πλέον δεν είναι καθόλου μακρινό και αν κρίνουμε τον τρόπο που το ελληνικό κράτος χειρίστηκε το θέμα των μειονοτήτων, όπως και εκείνο της ανάπτυξης και του πληθυσμού της Θράκης, θα πρέπει να φοβηθούμε τα χειρότερα. (Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την απογραφή του 1940 η Θράκη είχε 370.000 πληθυσμό ενώ μόνο με τη φυσική ανάπτυξη του πληθυσμού θα έπρεπε να έχει 540.000 κατοίκους το 2001. Αντ’ αυτού είχε μόνο 362.000, όσο δηλαδή οι δήμοι Περιστερίου και Καλλιθέας μαζί!) Ή μήπως δεν θα πρέπει να μας φρονηματίζει το προηγούμενο της Κύπρου και ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων;

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, πέρα από τις υπόλοιπες παραμέτρους -δηλαδή ανάπτυξη της αυτόνομης ταυτότητας των Πομάκων και των Ρομά, αποκλεισμός των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου και κατάργησή του στον βαθμό που δεν συμμορφώνεται, εκπαιδευτική πολιτική που να ευνοεί την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία-, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική με ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού.

Η ανάπτυξη της Ξάνθης και της Κομοτηνής πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν ενδοστρεφής μια και υπάρχουν τεράστια περιθώρια για μια τέτοια ανάπτυξη, και η εξωστρεφής ανάπτυξη με κατεύθυνση την Βουλγαρία και τον Εύξεινο να επικεντρωθεί στον Νομό Έβρου, που εξάλλου διαθέτει και τα γεωγραφικά και τα μορφολογικά πλεονεκτήματα για κάτι τέτοιο. Το Πανεπιστήμιο της Θράκης πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο και να συνδεθεί με την οικονομία της περιοχής, ενώ στη Θράκη πρέπει να εγκατασταθούν βιομηχανίες εξυπηρέτησης και των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων.

Για να μην ξυπνήσουμε αύριο με ένα νέο κυπριακό πρόβλημα στο εσωτερικό της ίδιας της Ελλάδας, πρέπει πριν απ’ όλα να αφυπνιστεί ο ελληνικός λαός για τον άμεσο κίνδυνο που συνιστά ο νεοοθωμανισμός στη Θράκη.

(Aπό το Παρόν της Κυριακής) 
http://www.styx.gr/

10 σχόλια:

  1. Το Ατίνα να είναι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να θυμούντε μόνο ότι όποιος πάει για τα πολά,πολές φορές χάνει και τα λίγα.

    Η μόνη λύση για ανάπτυξη και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως αυτό είναι η αποκεντροποίηση,1.000.000 Έλληνες να αφήσουν την Ατική σκεφτείτε πόσα θετικά θα υπάρξουν για όλη την Ελλάδα.

    Παράληλα να σταματήσουν να εκδίδοντε νέες οικοδομικές άδειες,τα υπάρχοντα κτήρια να λάβουν όριο ηλικίας και μετά το πέρας κατεδάφιση,στο οικόπεδο να μην επιτραπεί πλέον πλήρης οικοδόμηση αλλά όριο το 50% απο το εμβαδόν.Ταυτόχρονα σε όλη την επαρχία να βάζουν σταδιακά κάθε χρόνο περιοχές στο σχέδιο πόλεως ώστε να διατηρηθούν οι τιμές οικοπέδων σε χαμηλά επίπεδα.

    Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος πρέπει να γίνει καθοριστικός υποστηριχτής μιας τέτοιας προσπάθειας και όχι να διοχετεύει τεράστια κεφάλαια για επενδύσεις στην Τουρκία.

    Όταν η μισή και πλέον Ελλάδα βρίσκεται στην Ατική τότε λογικό είναι ότι κάποια στιγμή στην περιφέρεια θα γίνουν μειονότητα οι Έλληνες,τόσο απλά.

    Στο τέλος θα μας βομβαρδίσουν την Αθήνα και θα ξεκληριστεί ολόκληρο το Έθνος,και ο μισός μουσουλμανικός πλυθησμός της Ευρώπης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταφέρουν να επιτύχουν τις απώτερες επιδιώξεις τους στην Δυτική Θράκη. Το λεω κ το ξαναλέω: η ανάπτυξη κ η εμπέδωση κινημάτων στην Ευρωπη που θυμίζουν την εποχή του Μεσοπολέμου θα οδηγήσει στην εκδίωξη (με ειρηνικά ή βίαια μέσα) όλων των Μουσουλμάνων, από την Ρωσία μέχρι την Βρετανία. Κ η Ελλάδα θα σωθεί από τους κυνικούς Ευρωπαίους, όχι από τους προδότες-διεθνιστές Έλληνες πολιτικούς. Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΣΕΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΙΝΕΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΡΗΣΤΟ Χ.? ΣΟΥ ΛΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΤΟΜΟ ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΡΑΔΙΟ ΔΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΜΗΝ ΠΩ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΕΝΝΉΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΕΓΩ ΖΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΊΨΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΑΤΑΛΕΙΨΩ ΕΓΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ,1.000.000ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΟΘΟΥΝ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΧΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Π.Χ. ΘΡΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΟΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΠΕΝΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ Η ΙΣΧΎ ΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΔΕΝ ΕΙΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΦΥΓΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΖΩΗ ΟΠΩΣ ΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΑΝΙΠΟΜΟΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΟΥ ΡUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΣΕΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΙΝΕΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΡΗΣΤΟ Χ.?

    Εμένα προσωπικά και δωρεάν διαμέρισμα στο Κολωνάκι να μου δώσεις δεν έρχομαι στην Αθήνα,δεν είμαι μαθημένος να ζώ σε τόσο μεγάλη πόλη,το θεωρώ απίθανο.

    Η δική σου εικόνα είναι ότι στην επαρχία δεν πιάνουμε ούτε ράδιο;

    Όταν ξαναφύγεις απο Αθήνα για επαρχία ρύθμισε και πάλι τους σταθμούς σου γιατί κάθε περιοχή έχει και άλλες συχνότητες.

    Όσο για τις άλλες χώρες που επενδύουν στις μεγαλουπόλεις,πόσες μπορείς να μου βρείς με το μεγαλύτερο μέρος του πλυθησμού τους να ζεί σε μια μόνο πόλη;

    Όσο για τις δουλειές,είναι σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εφ' όσον 60 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου καταφέραμε να κατασκευάσουμε μια πατρίδα που είναι μαζεμένη μισή στην Αθήνα και η μισή του άλλου μισού στο εξωτερικό (και έπεται και συνέχεια πφρος τα εκεί) τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας...
    Θυμάμαι το "αποκέντρωση, τοπική αυτοδιοίκηση" του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα πόσο δόνησε εμάς στην Περιφέρεια που ξέραμε ότι εν πολλοίς για τα προβλήματά μας φταίει η υπερσυγκέντρωση στην Αθήνα υποβοηθούμενη με κίνητρα και αντικίνητρα, πράξεις και "παραλείψεις" από τις εκάστοτε ως τότε Κυβερνησεις και πιστέψαμε ότι ήρθε η ώρα της Περιφέρειας. Άνθρακες ο θησαυρός. Το Πασοκ αποδείχτηκε το πλέον Λεκανοπεδιακό κόμμα ever.
    Τηρουμένων των αναλογιών βάσει του Ελληνικού μοντέλου στην Κίνα το Πεκίνο θα έπρεπε να έχει 600 εκ. κατοίκους. Με τις υγείες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλη μια ευκαιρία περιφερειακής ανάπτυξης χάνεται για την Ελλάδα, αφού με αυτό το σύστημα(;) που ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες, θα έχουμε μια από τα ίδια, δηλαδή όλα τα λεφτά θα πηγαίνουν στην Αττική για να τα τρώνε οι ...Λεκανοπεδινοί (μου άρεσε ο όρος) σε μη παραγωγικές δραστηριότητες.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Τουρκοι για μια ακομα φορα λογαριαζουν ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσωπικά, πάντως, γνωρίζω ότι τις δεκαετίες 1960, 1970 και μέχρι το 1985 υπήρξε ανάπτυξη στη Θράκη. Υπήρχαν κίνητρα και εγκαταστάθηκαν βιοτεχνίες και βιομηχανίες και δούλευε πολύς κόσμος. Έκτοτε, τα ρήμαξαν όλα η "πολιτική" αδιαφορία και ή ανικανότητα (το ελάχιστο που μπορώ να καταλογίσω, διότι το μέγιστο και ίσως αληθές θα το μάθουμε στο εγγύς μέλλον!)
    Και όλα αυτά έγιναν για να έρθει ο "Αγάς" να επένδύσει - εν καιρώ! Ήδη η Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας έχει εγκαταστήσει το υποκατάστημά της, ενώ οι Ελληνικές Τράπεζες "τα μαζεύουν" !
    Αυτό που γνωρίζω, όμως, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ είναι ότι ο ηγέτης πρέπει να διακρίνεται για την φιλοπατρία του! ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΥΤΟ ;;;
    Δημοσθένης ο Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι ο Καραμπελιάς έχει δίκιο και σ΄αυτά που επισημαίνει και σ΄αυτά που προτείνει. Η εγκατάλειψη της περιοχής αυτής όμως, είναι χρόνια τώρα. Πάνε δέκα χρόνια που ο Τζέμ είχε παραπονεθεί του Παπανδρέου (τότε Υπ.ΕΞ) για "τις καταπιεσμένες τουρκικές μειονότητες της Θράκης". Από τότε έπρεπε να ανησυχήσει η ελληνική πολιτεία και να ανασκουμπωθεί να δρομολογήσει τρόπους προστασίας της περιοχής από "πονηρές βλέψεις". Ισως και τώρα προλαβαίνουμε, αλλά δεν θα γίνει τίποτα αν τα αφήσουμε όλα στον "αυτόματο πιλότο". Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.