15/12/10

Βουλγαρία: Πράκτορες μυστικών υπηρεσιών του Ψυχρού Πολέμου δεκάδες διπλωμάτες

Δεκάδες βούλγαροι διπλωμάτες ανώτατου επιπέδου, μεταξύ τους και πρεσβευτές που ασκούν ακόμη και σήμερα τα καθήκοντά τουςστο εξωτερικό, υπήρξαν πράκτορες ή συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ανακοινώθηκε σήμερα από επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τα αρχεία της χώρας.

Η επιτροπή δημοσιοποίησε τα ονόματα 192 διπλωματών που κατείχαν ή κατέχουν θέσεις πρεσβευτών, πρώτων συμβούλων ή προξένων από το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος.  Μεταξύ αυτών, υπάρχουν νυν πρεσβευτές σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ελλάδα και Βατικανό) καθώς και στον ΟΗΕ και στην Κίνα.
Τα ονόματα 26 διπλωματών που έχουν πεθάνει που υπήρξαν πρώην πράκτορες, δεν αποκαλύφθηκαν με βάση το νόμο. Συνολικά η επιτροπή μελετά την περίπτωση 462 πρεσβευτών.
Ο νόμος για το άνοιγμα των αρχείων εφαρμόζεται από τα τέλη του 2006 και προβλέπει το άνοιγμα σχεδόν όλων των φακέλων των υπηρεσιών κατασκοπείας, σύμφωνα με την επιτροπή. 
Το όνομα του πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ βρίσκεται μεταξύ αυτών που ήταν "συνεργάτες" των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, κάτι που ο ίδιος αρνείται
Η επιτροπή έχει ήδη αποκαλύψει τα ονόματα πρώην πρακτόρων ή συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των βουλευτών, των υποψηφίων βουλευτών, ηγετικών στελεχών των μμε και αξιωματούχων της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. .http://www.enet.gr/

4 σχόλια:

  1. Απορώ πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς και τι το μεμπτό έχει αυτή η κατάσταση; ο Πούτιν που τόσο πολλοί θαυμάζουν είναι διαφορετική περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο ιδιαίτερα για χώρες του ανατολικού μπλοκ αλλά και όχι μόνο. Οι διπλωμάτες αυτοί, είναι σαφώς πολύ καλά πληροφορημένοι για διάφορα παρασκηνιακά θέματα, ωστόσο τα πράγματα όσον αφορά την ικανότητα άσκησης πολιτικής και εκπροσώπησης της χώρας από αυτούς γίνονται πολύπλοκα. Φαντάζομαι ότι όπως ξέρουν αυτοί τα άπλυτα πολλών, λόγω της προηγούμενης "ενασχόλησής" τους, έτσι ξέρουν και οι άλλοι τις δικές τους βρωμιές πράγμα που κάνει την νέα τους "δουλειά" δύσκολη και μπορεί και ελεγχόμενη. Θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να κάνει την δουλειά του και να μην τα μπλέκει τα πράγματα.

    Albert.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όπως και έλληνες επιχειρηματίες και εν ενεργεία πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Πουτιν όμως δεν το έκρυψε, κρυφή όμως ήταν η γενοκτονία που έκανε ο Στάλιν, και κάποιοι σήμερα εδω στην Ελλάδα προσπαθούν να τον αγιοποιησουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.