15/12/10

Τουρκική φρεγάτα στα Δαρδανέλλια μέσω... Σουνίου

Της Δωρας Aντωνιου
Τον περίπλου του Αιγαίου έκανε χθες τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Σαλίχ Ρέις», η οποία, με αφετηρία τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου, κατευθύνθηκε προς τον προορισμό της, τα Δαρδανέλλια, μέσω... Σουνίου. Αν και από την επεξεργασία των στοιχείων της πορείας της φαίνεται ότι η τουρκική φρεγάτα πραγματοποίησε «αβλαβή διέλευση», στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό αναιρείται από την άσκοπη περιπλάνηση, καθώς η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει ήταν να πλεύσει παράλληλα προς τα μικρασιατικά παράλια.


Η φρεγάτα συμμετείχε στη UNIFIL, την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, και απέπλευσε με προορισμό τα Δαρδανέλλια όπου σταθμεύει. Αντί να ακολουθήσει βόρεια πορεία, κινήθηκε ανατολικά ανάμεσα από Κάρπαθο και Ρόδο και συνέχισε πλέοντας σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων και συγκεκριμένα νοτίως της Σαντορίνης και της Ανάφης. Φθάνοντας στη Μήλο στράφηκε βόρεια, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πέρασε τα στενά μεταξύ Μακρονήσου και Κέας, ανοιχτά του Σουνίου. Ακολούθως, πέρασε από το στενό του Καφηρέα, μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου, και συνέχισε, πλέοντας ξανά σε διεθνή ύδατα, με κατεύθυνση ανοιχτά της Λέσβου και προορισμό τα Δαρδανέλλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πρόκειται για την ενδέκατη περίπτωση άσκοπης περιπλάνησης τουρκικού πολεμικού πλοίου στο Αιγαίο το 2010. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης της φρεγάτας «Σαλίχ Ρέις» στο Αιγαίο, στην περιοχή των Κυκλάδων βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση «Κυκλών» του Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημ. Ελευσινιώτης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία είχε θέσει το θέμα των άσκοπων περιπλανήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο στην ηγεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Παρέμβαση Δημ. Αβραμόπουλου
Για το νέο κρούσμα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και δόθηκαν οδηγίες για διάβημα προς την Αγκυρα. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «η παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική φρεγάτα αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των κινήσεων της κυβέρνησης να τοποθετήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση». Μίλησε, δε, για πανηγυρική διάψευση των διακηρυγμένων δηλώσεων της Τουρκίας για δημιουργία κλίματος συνεννόησης και συνεργασίας και ζήτησε άμεση ενημέρωση από το ΥΠΕΞ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τουρκική φρεγάτα στο Σούνιο-Παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Μια άλλη διάσταση στην... ελληνοτουρκική συνεργασία έδωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.Η τουρκική φρεγάτα "Σαλίχ Ρέις" πέρασε δυο μίλια από το Σούνιο παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενέργεια την οποία επανέλαβε λίγη ώρα αργότερα παραβιαζοντας ξανά τα εθνικά ύδατα μεταξύ της Άνδρου και της Εύβοιας.

Το γεγονός έγινε γνωστό από μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με τίτλο "διάπλους τουρκικής φρεγάτας εντός εθνικών χωρικών υδάτων".

Η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι η ενδέκατη μέσα στο 2010.

Επισημαίνεται ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναυαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης είχε πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την ηγεσία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΝ είχε ζητήσει να μην γίνονται "άσκοποι" πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων γύρω από ελληνικά νησιά, μέχρι και τις ακτές της Αττικής, άποψη που υποτίθεται ότι οι Τούρκοι ναύαρχοι είχαν αντιμετωπίσει με κατανόηση.

Πώς ακριβώς αντελήφθησαν οι Τούρκοι την έκκληση του αντιναυάρχου Ελευσινιώτη, αποκαλύπτεται σήμερα.

Η τουρκική φρεγάτα "Σαλίχ Ρέις" διέπλευσε όλο το μήκος του Αιγαίου, ξεκινώντας από την Ανατολική Μεσόγειο για να φτάσει ανοιχτά της Λέσβου όπου έπλεε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο πέρασε αρχικώς ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, συνέχισε με νότια πορεία κινούμενο στα διεθνή ύδατα και πέρασε ανοιχτά από τη Σύρνα, την Ανάφη και την Σαντορίνη. Νότια της Μήλου, η φρεγάτα "Σαλίχ Ρέις" άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε βόρεια. Διέπλευσε τις Κυκλάδες και πέρασε το στενό της Κέας με την Μακρόνησο, φτάνοντας σε απόσταση μόλις δύο μιλίων από το Σούνιο. Στην περιοχή εκείνη έγινε η πρώτη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας συνέχισε την ολονυχτια κρουαζιέρα στο Αιγαίο περνώντας μεταξύ της Ανδρου και της Εύβοιας και από το στενό του Καφηρέα βγήκε στο Κάβο Ντόρο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην περιοχή των Κυκλάδων βρίσκεται αναπτυγμένος ο ελληνικός στόλος που πραγματοποιεί την άσκηση "Κυκλών". Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιο ελληνικό πλοίο αποσπάστηκε από τη δύναμη και ανέλαβε την παρακολούθηση της τουρκικής φρεγάτας.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Δοκιμάζουν τα νεύρα μας και τα ραντάρ τους οι Τούρκοι,έξω από το Σούνιο!
Η δοκιμή του πανάκριβου και σύγχρονου συστήματος μακράς επιτήρησης, “Long Horizon”, που οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν από τις αρχές του 2000 στα παράλιά τους,είναι πιθανότατα μία από τις αιτίες των «σουλάτσων» τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο με προορισμό ...το Σούνιο και τη Ραφήνα.

Οι εκτιμήσεις των επιτελών ,λένε ότι οι Τούρκοι δοκιμάζουν το σύστημα “Long Horizon”, χρησιμοποιώντας ως «στόχους» τα πλοία τους. Το προηγμένο σύστημα επιτήρησης αποτελείται από σύγχρονα ραντάρ,αισθητήρες και δορυφορικά συστήματα, είναι πλέον έτοιμο για χρήση από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και χρησιμοποιείται ως δυνατό χαρτί της Άγκυρας,εντός του ΝΑΤΟ,προκειμένου να υλοποιήσει την επιδίωξή της για έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου, μέχρι τον 25ο παράλληλο.11 πολεμικά πλοία των Τούρκων έχουν αλωνίσει το Αιγαίο από την αρχή του χρόνου.

Ο «μανδύας» των αβλαβών διελεύσεων

Η ΄Αγκυρα επικαλείται τον όρο «αβλαβή διέλευση» για να δικαιολογήσει τον πλου πολεμικών της πλοίων μέχρι το Σούνιο. Τι πρέπει να τηρεί ένα πολεμικό πλοίο που κάνει αβλαβή διέλευση;

*Να έχει σταθερή πορεία και ταχύτητα.
*Να μην πλέει κάθετα προς τις ακτές
*Να έχει απενεργοποιημένα οπλικά συστήματα και αισθητήρες,δηλαδή ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές.

Εννοείται ότι κανένα από τα 11 τουρκικά πολεμικά πλοία που μας «επισκέφτηκαν δεν τήρησαν σχεδόν καμία από τις προϋποθέσεις της αβλαβούς διελεύσεως,η οποία δεν «εφευρέθηκε» για να περιπλανώνται ασκόπως τα πλοία στις θάλασσες γειτονικών χωρών,αλλά για να μπορούν γρήγορα να μετακινούνται προς κάποιο προορισμό. Όλα τα τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τουρκικές ναυτικές βάσεις ,έφθασαν μέχρι Σούνιο και επέστρεψαν σ΄ αυτές. Χθες το σενάριο ήταν χειρότερο.

Η φρεγάτα είχε ξεκινήσει το ταξίδι της από το Λίβανο,όπου συμμετείχε σε διεθνή αποστολή,για να επιστρέψει στη βάση της ,στο Γκιολτσούκ.. Σαν σύγγχρονος...Οδυσσέας ο τούρκος καπετάνιος επέστρεψε μέσω...Σουνίου.http://www.onalert.gr/

8 σχόλια:

  1. Ποινή θανάτου ορίζει το Σύνταγμα σε όποιον αποδυναμώνει το στράτευμα. Το Υγειονομικό Σώμα από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο είναι ο πρώτος στόχος στους πολέμους και έχει τα περισσότερα θύματα γιατί δεν μπορεί να πολεμήσει το ίδιο ο στρατιώτης όταν υπάρχουν κοντά του νεκροί και τραυματίες χωρίς περίθαλψη. Αυτή η απίστευτη απόφαση για κατάργηση στρατιωτικών νοσοκομείων στη Θράκη είναι το ελάχιστο προδοτική για κατάρρευση του πιθανού αυτού μετώπου με τους χειρότερους στρατηγικούς όρους.
    Ως έφεδρος είχα κάνει πολύ καλή εκπαίδευση και ως μάχιμος και ως υγειονομικός για τους ανωτέρω πολύ κρίσιμους λόγους…

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ με την εκάστοτε κυβερνητική τακτική εδώ και χρόνια. Γιατί έχουμε επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην συντήρηση 100.000 στρατιωτών; Το κόστος τεράστιο και αποτέλεσμα μηδέν !!! Ντροπή η μη απάντηση στις προκλήσεις !!! Έως πότε αυτή η Εξευτελιστική Ανοχή ; Ζητείται Έλληνας να βγάλει το Ορθόδοξο Έθνος από την μιζέρια !!! Που είναι η Εκκλησία των Κρυφών Σχολειών που είναι οι Διανοούμενοι του Τόπου να καθοδηγήσουν τον Λαό !! Δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία καταστρέφουν εδώ και χρόνια οι εκάστοτε κυβερνούντες την Χώρα. Ο Στρατός να Αναλάβει την Ευθήνη που του Αναλογεί !!! Ο Στρατός είναι για μένα ο Φρουρός των Συνόρων της Εθνικής Κυριαρχίας -Ανεξαρτησίας - Ελευθερίας . Η εξωτερική πολιτική αποτυγχάνει καθημερινά . Οι διάφοροι πολιτικοί με δηλώσεις τους προειδεάζουν τον Ελληνικό Λαό για απώλειες Κυριαρχικών Δικαιωμάτων Γιατί ; Χάσαμε κανένα Πόλεμο ; Δήλωσαν οι Ένοπλες μας Δυνάμεις Αδυναμία Παρέδωσαν Όπλα ; Απαιτώ και Ζητώ Εξηγήσεις !!! Αλλά δυστηχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Dimitris Kapnotidis

    >Που είναι η Εκκλησία των Κρυφών Σχολειών<

    Κάνει πάρτι στον Άγιο Παντελεήμονα :))

    >που είναι οι Διανοούμενοι του Τόπου<

    Γράφουν ... επιφυλλίδες :))

    >Ο Στρατός είναι για μένα ο Φρουρός των Συνόρων της Εθνικής Κυριαρχίας -Ανεξαρτησίας - Ελευθερίας .<

    Όχι προφανώς για τον ίδιο και ακόμη λιγότερο για την κυβέρνηση, από την οποία παίρνει εντολές.

    >Απαιτώ και Ζητώ Εξηγήσεις !!! Αλλά δυστηχώς φωνή βοώντος εν τη ερήμω !!!<

    Άφερήμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελεος αδελφια.Ο πλοιαρχος εφερνε μπακλαβαδακια απο τον Λιβανο για πεσκεσι στον μπουρδα,τι φταιει ο ανθρωπος αν δεν τον ενημερωσαν οτι ο χοντρος εχει φυγει και ο αθληταρας δεν τρωει γλυκα.Παντως για να σοβαρευτουμε η λυση ειναι μια : Κατα μηκος των χωρικων μας υδατων να αναρτηθουνε φωτογραφιες του μητσοτακη και αν γινει ποτε παραβιαση να μου τρυπησετε την μυτη.Αυτη θα ειναι η Ελληνικη αντιπυραυλικη ασπιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελάτε βρε παιδιά τώρα! Τυχαία του ξέφυγε του καπετάνιου το τιμόνι και αντί να στρίψει για Δαρδανέλια, βρέθηκε...στο Σούνιο. Δυό βήματα δηλαδή απόσταση!!!
    Πασιφανές ότι η Τουρκία θέλει να μας καταρρακώσει το ηθικό, μετά την επίσκεψη της τρόικα και τις κινδυνολογίες περί μη καταβολής της τέταρτης δόσης! Απλά είναι μια ένδειξη ακόμα του καιροσκοπισμού της Τουρκίας που ξέρει να χτυπάει τα νεύρα στην κατάλληλη στιγμή.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...το χαβά τους αυτοί...σταθερά χέστηδες και μαλάκες εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιδού γιατί εγώ παραδέχομαι τούς Ισραηλινούς. Θά τολμήσει τούρκικο καράβι νά κάνει τέτοια διέλευση από τά ισραηλινά ύδατα; Αλλά οι πολιτικοί του Ισραήλ φορούν παντελόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. //Ο/Η fstav είπε...
    Ιδού γιατί εγώ παραδέχομαι τούς Ισραηλινούς. Θά τολμήσει τούρκικο καράβι νά κάνει τέτοια διέλευση από τά ισραηλινά ύδατα;//
    ---------------------
    Χαίρομαι που αυτός είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος για τον οποίο παραδέχεσαι το Ισραήλ και όχι επειδή κάνει συστηματικά εγκλήματα/γενοκτονία άλλου λαού (του Παλαιστινιακού).
    Σε είχα παρεξηγήσει ότι γουστάρεις σιωνισμό/ρατσισμό (=φασισμό)...

    Όμως δεν είναι το Ισραήλ το μοναδικό κράτος που δεν θα άφηνε τούρκικο πολεμικό να περάσει από τα χωρικά του ύδατα.

    Πιστεύω ότι ούτε οι ΗΠΑ θα του το επέτρεπαν, ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα.
    Αν και αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο, διότι με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς, αβλαβή διέλευση μπορούν να κάνουν όλα τα πλοία του κόσμου σε χωρικά ύδατα οιασδήποτε χώρας.
    Με άλλα λόγια, εάν ένα τούρκικο πλοίο έμπαινε στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ, με τους ίδιους όρους που μπαίνει και στα δικά μας χωρικά ύδατα (αβλαβής διέλευση), το Ισραήλ θα έκανε ακριβώς την ίδια ...γαργάρα που κάνουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις.
    Τι άλλο θα έκανε; Θα το βύθιζε μήπως;
    Μη βιαστείς να απαντήσεις...

    Άλλωστε, στα πλαίσια της Τουρκο-Ισραηλινής στρατιωτικής συμμαχίας, τα τούρκικα πλοία που επί χρόνια πήγαιναν και έρχονταν από και προς τα ισραηλινά λιμάνια ήσαν ουκ ολίγα !!!
    Ούτε σήμερα, που τα έχουν ψιλοτσουγκρίσει (δεν κήρυξαν και πόλεμο μεταξύ τους), το Ισραήλ θα βύθιζε τούρκικο πολεμικό πλοίο διότι οι δύο χώρες δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη μεταξύ τους κατάσταση.
    Όπως βρίσκονται -για παράδειγμα- η Βόρεια με την Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Αμερική.
    Μπήκες μικρέ;;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.