19/12/10

Φεραίος Ρήγας:"Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης (ηπειρωτικής Ελλάδας), της Μ. Ασίας, των Μεσογείων Νησιών και της Βλαχομπογδανίας"

Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μία, μ` όλον οπού συμπεριλαμβάνει εις τον κόλπον της διάφορα γένη και θρησκείας [...] είναι αδιαίρετος, μ` όλον οπού ποταμοί και πελάγη διαχωρίζουν τες επαρχίες της, αι οποίαι όλαι είναι ένα συνεσφυγμένον αδιάλυτον σώμα".  "Ο λαός, απόγονος των Ελλήνων, οπού κατοικεί την Ρούμελην, την Μικράν Ασίαν, τας Μεσογείους Νήσους [...] και όσοι στενάζουν υπό την δυσφορωτάτην τυραννίαν του Οθωματικού βδελυρωτάτου δεσποτισμού [...] απεφάσισεν να εκβοήση μεγαλοφώνως, ενώπιον πάσης της Οικουμένης τα ιερά και άμωμα δίκαια, οπού θέοθεν τω εχαρίσθησαν διά να ζήση ησύχως επάνω εις την γην". Μ` άλλα λόγια από την αρχή του έργου δίνεται επιγραμματικά η απόφαση των Ελλήνων να συγκροτήσουν μια δημοκρατική πολιτεία, θεμελιωμένη στις αρχές του δικαίου και της ισότητας.

Στη συνέχεια ακολουθούν 35 γενικά άρθρα που περιλαμβάνουν τα "Δίκαια του Ανθρώπου και του Πολίτου", προσαρμοσμένα στις τοπικές συνθήκες της εποχής. Στο άρθρο 2 δίνονται τα "φυσικά δίκαια". Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα: "Αυτά τα φυσικά δίκαια είναι: πρώτον το να είμεθα όλοι ίσοι, και όχι ο ένας ανώτερος από τον άλλον. Δεύτερον να είμεθα ελεύθεροι, και όχι ο ένας σκλάβος του αλλουνού. Τρίτον να είμεθα σίγουροι εις την ζωήν μας και κανένας να μην ημπορεί να μας την πάρη αδίκως και κατά την φαντασίαν του. Και τέταρτον, τα κτήματα οπού έχομεν κανένας να μην μπορεί να μας εγγίζη, αλλ` είναι δικά μας και των κληρονόμων μας".

Στο άρθρο 3 γίνεται λόγος για την ισότητα των ανθρώπων: "Όλοι οι άνθρωποι, Χριστιανοί και Τούρκοι, είναι ίσοι. Όταν πταίση τινας, οποιασδήποτε καταστάσεως, ο Νόμος είναι ο αυτός διά το πταίσμα και αμετάβλητος. Ήγουν, δεν παιδεύεται ο πλούσιος ολιγώτερον και ο πτωχός περισσότερον διά το αυτό σφάλμα, αλλ` ίσα-ίσα".

Στο επόμενο άρθρο δίνεται ο ορισμός του Νόμου: "Ο Νόμος είναι εκείνη η ελευθέρα απόφασις οπού με την συγκατάθεσιν όλου του λαού έγινεν", ενώ στο άρθρο 6 ο ορισμός της ελευθερίας "Η ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις οπού έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτη εις τα δίκαια του γειτόνου του [...]. Το ηθικόν σύνορον της ελευθερίας είναι τούτο το ρητόν: Μην κάμης εις τον άλλον εκείνο όπου δεν θέλεις να σε κάμουν". Ακολουθούν μερικά απαράβατα δίκαια του ανθρώπου, όπως η ελευθερία της γνώμης, η ανεξιθρησκία κ.ά. "Το δίκαιον του να φανερώνωμεν την γνώμη μας και τους συλλογισμούς μας τόσον με την τυπογραφίαν όσο και με άλλον τρόπον. Το δίκαιον του να συναθροιζώμεθα ειρηνικώς. Η ελευθερία κάθε είδους θρησκείας [...] δεν είναι εμποδισμένα". Οι διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μεταφέρθηκαν αυτούσιες, όπως διατυπώθηκαν στα κείμενα των εθνοσυνελεύσεων της Επαναστατικής Γαλλίας. Ο Ρήγας φρόντισε να τις προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής του. Έτσι στο άρθρο 22 κάνει λόγο για την αναγκαιότητα της μόρφωσης. "Όλοι χωρίς εξαίρεσιν, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα. Η πατρίς έχει να καταστήση σχολεία εις όλα τα χωρία διά τα αρσενικά και θηλυκά παιδιά. Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη. Να εξηγούνται οι παλαιοί ιστορικοί συγγραφείς. Εις δε τας μεγάλας πόλεις να παραδίδεται η γαλλική και η ιταλική γλώσσα. Η δε ελληνική να είναι απαραίτητος".

Επίσης ο Ρήγας προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους αντιστρατεύονται τη νόμιμη εξουσία. Στο άρθρο 27 αναφέρεται: "Κάθε άνθρωπος οπού ήθελεν αρπάσει την αυτοκρατορίαν και την εξουσίαν του έθνους, ευθύς να φυλακώνεται από τους ελεύθερους άνδρας, να κρίνεται, και κατά τον νόμον να παιδεύεται".

Τέλος στο άρθρο 35 αναφέρει ως αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών την επανάσταση, όταν το κράτος παραβιάζει τα δίκαιά τους και δεν ακούει τα παράπονά τους. Λέει χαρακτηριστικά: "Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού, και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάξη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του". Στο τέλος του άρθρου υπάρχει μια σημαντική προσθήκη που μας παραπέμπει στη "σεισάχθεια" του Σόλωνα, αφού γίνεται λόγος για κατάργηση των χρεών των κοινοτήτων και των πολιτών, όσα "εχρεωστούντο, παρθέντα προ πέντε χρόνων" κ.ά.

Ακολουθεί το κυρίως Σύνταγμα του Ρήγα, που αποτελείται από 124 άρθρα και είναι γραμμένο στα πρότυπα των δημοκρατικών συνταγμάτων της Γαλλικής Επανάστασης. Στο πρώτο άρθρο δηλώνεται: "Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μία, μ` όλον οπού συμπεριλαμβάνει εις τον κόλπον της διάφορα γένη και θρησκείας [...] είναι αδιαίρετος, μ` όλον οπού ποταμοί και πελάγη διαχωρίζουν τες επαρχίες της, αι οποίαι όλαι είναι ένα συνεσφυγμένον αδιάλυτον σώμα". http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A6%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%A1%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CF%82

21 σχόλια:

  1. ΄Αρθρον 5.Χάνει τα δίκαι του πολίτου εκείνος οπού έγινεν εντόπιος εις ξένον βασίλειον καί δεν βοηθεί την π α τ ρ ί δ α του καί απ'εκεί,με όποιον τρόπον ημπορεί,αλλ'αδιαφορεί εις τας προσταγάς της.Ομοίως και εκείνος οπού δέχεται οφίκιον,ή δούλευσιν,ή χαρίσματα από χέρι τ υ ρ ά ν ν ο υ
    ο οποίος δεν λέγεται πλέον
    π ο λ ί τ η ς,αλλά π ρ ο δ ό τ η ς,όθεν και να αποδιώδεται μακράν,και ε μ π ι σ τ ο σ ύ ν η
    αυτώ να μη δίδεται.Προσέτι τα χάνη και ένας οπού έπταισε και κατά τον ν ό μ ο ν καταδικάζεται εις κρίσιν,εν όσω να αθωωθή".

    ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ,δρόμο οι ξενολάγνοι,ξενόδουλοι....!

    ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όλα τά έθνη πολεμούν καί στούς τυράννους τους ορμούν
    έτσι κι ημείς, ώ αδελφοί, νά σηκωθούμεν μέ ορμή
    εκδίκησιν ζητούντες, τυράννους απολούντες,
    γιά τήν ελευθερίαν μέ χαρά, μπρέ παιδιά.


    Λοιπόν, τινάξετε γιά μιά, τήν τυραννίαν καί σκλαβιά.
    Παράδειγμά μας είναι, των προπατόρων μνήμαι.


    Τώρα καιρός είναι καλός, γιά νά φανεί ο δυνατός
    τυράννους νά σκοτώση καί Χριστιανούς νά σώση.
    Λοιπόν, ασ κινηθώμεν μέ χαρά στήν Τουρκιά.


    Όποιος λοιπόν είναι καλός, κι ορθόδοξος χριστιανός
    μέ τ'άρματα στό χέρι, ασ δράμει σάν ξεφτέρι,
    τό Γένος του νά σώση μέ χαρά, μπρέ παιδιά.


    Σταυρός, η πίστις καί καρδιά, δουφέκια καί καλά σπαθιά,
    Αρβανιτιά καί η Τουρκιά χανει καί νούν καί μυελά
    όταν σηκωθήτε κι απάνω τους χυθήτε."


    Τσ, τσ, τί έλεγε ο εθνικιστής Ρήγας Φεραίος;;

    Γι' αυτό τόν έβγαλε από τά σχολικά βιβλία η δημοκράτισα Δραγώνα καί η χανούμ Ρεπούση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στή μόνιμη διάσκεψη τού Λονδίνου γιά το ελληνικό ζήτημα υπέγραψαν οι τρείς δυνάμεις{ΑΓΓΛΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ,ΡΩΣΙΚΑ}
    Πρωτόκολο στίς 3 Φεβρουαρίου τού 1820 δία τού οποίου αναγνωρίζεται:
    "....όπως η Ελλάς σχηματίση έν Κράτος ανεξάρτητον καί νά χαίρη όλα τά δίκαι πολιτικά,διοικητικά καί εμπορικά τά προσεφυκότα εις εντεή ανεξαρτησίαν".Ακόμη τό πρωτόκολλον όριζε:"η Κυβέρνησις τής Ελλάδος έσται μοναρχική"!

    Οι Ρώσοι μπαίνουν στην Ανδριανούπολη....και κάτω από την ροή των γεγονότων,στις 22 Μαρτίου τού 1829,ανάγκασε τούς Τούρκους να υπογράψουν τή Συνθήκη της Ανδριανούπολις... καί στο 10ο άρθρο δηλωνόταν πώς η Τουρκία δεχόταν να προσχωρήσει στην συμφωνία τών τριών Δυνάμεων πού είχαν υπογράψει στό Λονδίνο,στήν οποία αναγνωρίζεται η ελληνική ανεξαρτησία.
    Η συμφωνία της Ανδριανούπολις,μπορεί να θεωρηθεί σάν η διεθνής συμφωνία πού κατακύρωνε τήν ύπαρξη τής Ελλάδος ,ως ανεξάρτητο Κράτος.
    ΄Ομως το "πανούργο Πνεύμα"της ιστορίας καιροφυλακτεί!
    Η Αγγλία είδε ότι η Ελλάδα γινόταν ανεξάρτητο Κράτος,παρά την θέλησή της,καί άλλαξε τακτική...ο Ουέλλιγκτον πρωθυπουργός τής Αγγλίας συνηγορούσε υπέρ της Τουρκίας,καί σκέφθηκε δύο τρόπους:
    ή η Ελλάδα νά μήν πάει πιό πάνω από την Κόρινθο για να παρεμβάλλεται στη Ρωσία η Οθωμανική Αυτοκρατορία ! Ή άν η Ρωσία θεήσει αυτό καί ταυτόχρονα να δεχθεί μικρή αποζημίωση από την Τουρκία ως ηττημένη,τότε να ιδρυθεί η Βυζαντινή Αυτοκρατορία !
    Αρκεί να μήν έβγαινε η Ρωσία στή Μεσόγειο ,τήν "Μάρε νόστρουμ"της δηλαδή !
    Καί γιά Αρχηγό του ελληνικού Κράτους σκέφτηκαν να βάλλουν έναν "γαλαζοαίματο"κάποιον πρίγκηπα...για το καλό μας !...
    έλεγαν για τό σόι του Βοναπάρτη...έπειτα κάποιον Πορτογαλέζο...κάι τέλος τον πρίγκηπα Λεοπό..λδο ,καί μετά κάποιον δούκα τού Βαιμάρ...
    Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ φώναξε:"..νά μου κοπεί το χέρι εάν ελθει ξένος βασιλιάς..."
    Οι έλληνες όμως με τά κατορθώματά τους άλλαξαν το "Πνεύμα"της ιστορίας,γία τό δικό τους συμφέρον,καί ήλθε ο Κυβερνήτης Καποδίστριας....
    Εάν το Εθνικό συμφέρον ερμηνευόταν μέ βάση τήν ικανοποίηση τών συμφερόντων τών πολλών{ΠΟΛΙΤΏΝ}καί όχι τών ολίγων ,τότε θά είχαμε τό κράτος-Πόλις,πολιτεία τού δικαίου!
    ΕΙΘΕ!
    ΠΟΛΥΒΙΟΣ
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ...!
    (τό λέει μέ παράπονο σέ ένα τραγούδι ο μεγάλος πόντιος τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης !
    εάν μπορεί ο κύριος Σάββας,φίλε,αναρησέτο να ανασάνουμε λίγο...να μας προβληματίσει !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ fstav
    Ο Ρήγας ήταν ξεκάθαρα διεθνιστής. Στο απόσπασμα που παραθέτεις γίνεται αναφορά σε τυράννους, οι οποίοι, εκείνη την εποχή, ήταν μόνο μουσουλμάνοι. Σε άλλα αποσπάσματα, αναφέρεται στην ισονομία μεταξύ των ατομών διαφορετικών θρησκειών:
    "Όλοι οι άνθρωποι, Χριστιανοί και Τούρκοι, είναι ίσοι. Όταν πταίση τινας, οποιασδήποτε καταστάσεως, ο Νόμος είναι ο αυτός διά το πταίσμα και αμετάβλητος."

    Η Δραγώνα και η Ρεπούση μάλλον "δαιμονίστηκαν" γιατί είναι τόσο εθνικίστριες, που δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ο Ρήγας θεωρούσε Έλληνες και τους Τούρκους και τους Ρωμιούς.
    "Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μία, μ` όλον οπού συμπεριλαμβάνει εις τον κόλπον της διάφορα γένη και θρησκείας [...] είναι αδιαίρετος, μ` όλον οπού ποταμοί και πελάγη διαχωρίζουν τες επαρχίες της, αι οποίαι όλαι είναι ένα συνεσφυγμένον αδιάλυτον σώμα". "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ρήγας απέβλεπε σε μια Ορθόδοξη Κοινοπολιτεία πάνω στα εδάφη της πάλαι ποτέ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (που ήταν πολυεθνική μεν, αλλά με Ελληνική πολιτική, νομική, γλωσσική, πολιτισμική και φιλοσοφική πρωτοκαθεδρία, υπό το πρίσμα της θρησκευτικής Ορθόδοξης συνεκτικότητας των διαφόρων λαών εντός της επικράτειας της".
    Για τον λόγο αυτό η Αρβελέρ τον αποκαλεί "ο τελευταίος Βυζαντινός"..
    Ήταν μεγάλη μορφή και για αυτό τον έφαγαν. Όπως έφαγαν και τον Καποδίστρια, αλλά και τον Πατροκοσμά, που σημειωτέον, όλοι έδρασαν την ίδια περίπου περίοδο από διαφορετικό μετερίζι.
    Και ΤΟΤΕ αλλά και ΣΗΜΕΡΑ, ΟΛΟΙ σε δύση και εγγύς ανατολή φοβούνται, χωρίς ποτέ να το ομολογούν, την ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ!
    Μα είναι δυνατόν; Θα πούνε κάποιοι, θεωρώντας πως όλα αυτά είναι πλέον νεκρά, αμετάκλητα και τετελεσμένα. Είναι όμως έτσι; Τότε, γιατί εμείς συζητάμε ακόμη για αυτά; Δεν γνωρίζουν κάποιοι πως πεθαίνει μόνο ό,τι ξεχνιέται;
    Οι "φίλοι" μας το γνωρίζουν αυτό!
    Φοβού τους ΈΛΛΗΝΕΣ, λένε. Και αυτό προκύπτει ως νόημα όταν διαβάσει κανείς από την ανάποδη την περιβόητη ρήση του Κίσσινγκερ, που ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ όπως απέδειξα στη σχετική ανάρτηση.
    Είναι πολλοί που φοβούνται, μήπως κάποια στιγμή ξυπνήσουμε και συνειδητοποιήσουμε την δύναμη μας. Γιατί είμαστε μεν ένας μικρός Λαός, αλλά πολιτισμικά ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΝΑΝΩΝ!!!
    Μας τρώνε και μας ξανατρώνε, αλλά πάντα μένει μια μαγιά και φτου και από την αρχή! Πριν 500 μόνο χρόνια είχαμε μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ, το συνειδητοποιείτε; Και όμως υπάρχουν "Έλληνες" πλανεμένοι ή δασκαλεμένοι που την απαρνούνται και την φτύνουν-1000 χρόνια ολόκληρα δόξας και μεγαλείου!
    Στέκομαι στα όσα ωραία μας είπε ο φίλος ΠΟΛΥΒΙΟΣ για τα γεγονότα και τη Συνθήκη της Ανδριανούπολης. Για να καταλάβουμε επιτέλους ποιοι είναι οι φυσικοί φίλοι μας και ποιοι οι αληθινοί εχθροί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >Και ΤΟΤΕ αλλά και ΣΗΜΕΡΑ, ΟΛΟΙ σε δύση και εγγύς ανατολή φοβούνται, χωρίς ποτέ να το ομολογούν, την ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ!<

    Ρε Απελλή, τα πιστεύεις ο ίδιος αυτά που γράφεις;

    >Φοβού τους ΈΛΛΗΝΕΣ, λένε. Και αυτό προκύπτει ως νόημα όταν διαβάσει κανείς από την ανάποδη την περιβόητη ρήση του Κίσσινγκερ, που ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ όπως απέδειξα στη σχετική ανάρτηση.<

    Ποιος λέει "Φοβού τους ΈΛΛΗΝΕΣ" και ακόμη περισσότερο, τους φοβάται; Όσο για τον Κίσινγκερ, εσύ μείνε κολλημένος στους αστικούς μύθους.

    Δεν ωφελούν, βρε Απελλή, τα λόγια τα μεγάλα, τα παχιά. Δες την κατάντια μας και άσε τους ελληνοκεντρισμούς για τον Λιακόπουλο. Κανείς δεν ασχολείται μαζί μας, διότι δεν είμαστε τίποτε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >Και ΤΟΤΕ αλλά και ΣΗΜΕΡΑ, ΟΛΟΙ σε δύση και εγγύς ανατολή φοβούνται, χωρίς ποτέ να το ομολογούν, την ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ!<

    Ρε Απελλή, τα πιστεύεις ο ίδιος αυτά που γράφεις;

    >Φοβού τους ΈΛΛΗΝΕΣ, λένε. Και αυτό προκύπτει ως νόημα όταν διαβάσει κανείς από την ανάποδη την περιβόητη ρήση του Κίσσινγκερ, που ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ όπως απέδειξα στη σχετική ανάρτηση.<

    Ποιος λέει "Φοβού τους ΈΛΛΗΝΕΣ" και ακόμη περισσότερο, τους φοβάται; Όσο για τον Κίσινγκερ, εσύ μείνε κολλημένος στους αστικούς μύθους.

    Δεν ωφελούν, βρε Απελλή, τα λόγια τα μεγάλα, τα παχιά. Δες την κατάντια μας και άσε τους ελληνοκεντρισμούς για τον Λιακόπουλο. Κανείς δεν ασχολείται μαζί μας, διότι δεν είμαστε τίποτε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Απελλή

    >που ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ όπως απέδειξα στη σχετική ανάρτηση.<

    ΑΠΕΔΕΙΞΕΣ; E, όχι και απέδειξες! Έλεος, ρε φίλε! Τι ... αποδείξεις προσκόμισες, δηλαδή; Πολλά νομίζεις ότι αποδεικνύεις, αλλά μάλλον είσαι φίλος της παραφιλολογίας.

    Για ρίξε μία ματιά εδώ και τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει αποδεικνύω, για να μην γελοιοποιείσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΑΠΕΛΛΗ, όλο υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν και όλο εδώ τριγυρίζουν και μας λένε "κάνε κλικ εδώ", "κάνε κλικ εκεί"...
    Τους έχουμε πάρει τα σώβρακα και δεν το έχουν καταλάβει ...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Οι Έλληνες δεν κάνουν ποτέ ειρήνη με έναν εχθρόν, όπου κατακρατεί ελληνικόν τόπον. Οι Έλληνες απαρνούνται και δεν δίδουν υποδοχήν και περιποίησην εις τους Τυράννους."


    Ρήγας Φερραίος


    Aτά πώ εγώ αυτά θά μέ πούν όλοι φασίστα. Καί ο Ρήγας βεβαίως βεβαίως, σάν τόπο ελληνικό εννοούσε τήν επικράτεια της βυζαντινής μας αυτοκρατορίας. Από Πόντο μέχρι Σικελία καί από Μακεδονία μέχρι Κύπρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 6:20 μ.μ.

    Δεν ξέρω ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται, αυτό που ξέρω είναι ότι οι αστικοί μύθοι δεν βοηθούν σε τίποτε.
    Διάβασε το εμπεριστατωμένο κείμενο και θα καταλάβεις. Όλα τα άλλα είναι για μωρά παιδιά.

    "το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό", έλεγε ο Σολωμός και αυτό ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε Απελλή, τα πιστεύεις ο ίδιος αυτά που γράφεις;
    Δεν ωφελούν, βρε Απελλή, τα λόγια τα μεγάλα, τα παχιά. Δες την κατάντια μας και άσε τους ελληνοκεντρισμούς για τον Λιακόπουλο. Κανείς δεν ασχολείται μαζί μας, διότι δεν είμαστε τίποτε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
    19 Δεκεμβρίου 2010 4:56 μ.μ.
    --------------------------------

    Φυσικά το πιστεύω! Ελπίζω μόνο να γίνει στις μέρες μας και να το δω! Είναι μακρύς ο δρόμος και επίπονος αλλά η Τουρκία θα τιμωρηθεί ποικιλοτρόπως στο τέλος για πολλές κακές της επιλογές. ΤΟΤΕ θα είναι η στιγμή μας. Μια κίνηση στην σκακιέρα των μεγάλων ενός μικρού πιονιού που θα κάνει το Ματ!
    -----------------------

    Για ρίξε μία ματιά εδώ και τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει αποδεικνύω, για να μην γελοιοποιείσαι.
    @ 19 Δεκεμβρίου 2010 5:35 μ.μ.
    ---------------------------

    Ανώνυμε, άσε να ανησυχώ εγώ για την αξιοπρέπεια μου! Ο σύνδεσμος που παραθέτεις είναι στο ίδιο κλίμα αποπροσανατολισμού, και δημιουργίας μύθου.
    Από τους τρεις μαρτυρες κρατώ τον π. Μεταλληνό και μου αρκεί η ΔΙΚΗ ΤΟΥ μαρτυρία και όσων άλλων επικαλείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως θέλεις, Απελλή, αλλά δεν πείθεις. Δίνεις γενναίο αγώνα να μην σβήσει ο αστικός αυτός μύθος, αλλά ο Σαραντάκος παραθέτει ατράνταχτα επιχειρήματα, τα οποία εσύ δεν διαθέτεις. Υπάρχουν πολλοί που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί ή εκφράζονται κατά του ελληνισμού, αλλά αυτόν έχεις εσύ και οι ομόφρονές σου σταμπάρει, επειδή είναι Εβραίος.

    Η εμπάθεια, Απελλή, εμποδίζει την ευθυκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 20 Δεκεμβρίου 2010 9:52 π.μ.

    Δίνεις γενναίο αγώνα να μην σβήσει ο αστικός αυτός μύθος,

    -----------------------------
    Ανώνυμε, το αντίθετο θα έλεγα! Δίνω αγώνα για να μην περάσει το θέμα ως ένας ακόμη αστικός μύθος!

    Σαραντάκος, Μαρίνος κλπ. χμμμ!
    Δεν σε πείθω, δεν με πείθεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. To ονειρο του Ρηγα ηταν ενα μεγαλο και ωραιο ονειρο το οποιο αν θα ειχε πραγματοποιηθει τα Βαλκανια δεν θα ηταν σε καμια περιπτωση η "πυριδατοθηκη της Ευρωοης"αλλα ισα ισα ενας παραγοντας ειρηνης και πολιτισμου ( υπο την Ελληνικη καθοδηγηση- επιρροη φυσικα)Αντ αυτοθ τους τελαιτους δυο αιωνες ωιωνουμε τα αποτελεσματα της δρασης διαφορων μαθητευομενων μαγων της Κεντρικης και Δυτικης Ευρωπης και μιας συφκεκριμενης χωρας ααπο την ααλλη πλευρα του Ατλαντικου με τα γνωστα θλιβερα αποτελασματα... (Α! Παγλοσμιος Πολεμος και υπαρξη κρατων δορυφορων τυπου Βοσνιας, Σκοπιων κτλ.)
    @Δεν θα αρνιομουν μια προσσεγγιση της Ελλαδας με την Ρωσια αλλα να υποενθυμισω στον απελλη οτι η Ρωσσια ειναι μια μεγαλη δυναμη και οπως ολες οι μεγαλες δυναμεις πρωτα απο ολα θελει να εξυπηρετησει τα δικα της συμφεροντα τα οποια δεν ειναι απαραιτητο να συμπιπτουν παντα με τα δικα μας! Ετσι και αλλιως ολες οι μεγαλες δυναμεις βασιζονται στην λογικη και οχι στο συναισθημα.Με αλλα λογια ναι σε συμφωνιες με την Ρωσσια την Κινα κτλ αλλα ας μην εξαρτουμαστε απο κανεναν γιατι η ΕΡλλδα πρεπει να σταθει ποδια της οπως εδειξε και το παραδειγμα της Φιλικης Εταιριας! Απο την αλλη ας θυμομαστε τοσο τα Ορλωφικα, το 1897 και την Μ. Ασια γιατι το θα συμβει αν βασιζομαστε σε αλλους οπως επισης και την περιπτωση της Ρουμανιας το 1876..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ Χρήστο Βούλγαρη

    αλλα να υποενθυμισω στον απελλη οτι η Ρωσσια ειναι μια μεγαλη δυναμη και οπως ολες οι μεγαλες δυναμεις πρωτα απο ολα θελει να εξυπηρετησει τα δικα της συμφεροντα τα οποια δεν ειναι απαραιτητο να συμπιπτουν παντα με τα δικα μας
    -------------------------

    Καμμία αντίρρηση σε αυτό! Όμως μέχρι τώρα αυτό δε συνέβαινε στη "συμμαχία" μας με ΗΠΑ και Αγγλία και έχουμε έρθει σε αυτό το χάλι; Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν για εμάς τα πράγματα προσεγγίζοντας την Ρωσία;
    Ε, ας δούμε και κανένα άλλο έργο, μπας και αλλάξει η ρημάδα η προοπτική μας!
    Τέλος, η Ρωσία απέχει μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή μας, δε νομίζεις ότι παρακολουθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Αγγλο-αμερικάνους τα τεκταινόμενα στην αυλή του σπιτιού της;
    Αν υποθέσουμε ότι η Ρωσία έχει τα ίδια κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα και με την Τουρκία, ποιον θα προτιμούσε τελικά για να κάνει μπιζνες, εμάς ή τους Τούρκους;
    Εγώ πιστεύω με εμάς και εδώ μπαίνει αυτό που εγώ αποκαλώ Ορθόδοξη "υπεραξία"! Είμαστε πιο κοντινοί, πως να το κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Όμως μέχρι τώρα αυτό δε συνέβαινε στη "συμμαχία" μας με ΗΠΑ και Αγγλία και έχουμε έρθει σε αυτό το χάλι; Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν για εμάς τα πράγματα προσεγγίζοντας την Ρωσία;
    Ε, ας δούμε και κανένα άλλο έργο, μπας και αλλάξει η ρημάδα η προοπτική μας!"
    Προς αξιοτιμο απελλη η ιδεα του δεν ειναι καθολου κακη το αντιθετο μαλιστα.Εξαλλου οι μερες της Αμερικανικης παντοδυναμιας (ειδικα σε οτι αφορα την περιοχη μας) ευτηχως τελιωνουν.Εξαλλου ποτε δεν εχω δηλωσει ουι η Ορθοδοξια ειναι κατι ξεπερασμενο. Αντιθετως χαρη στην Ορθοδοξια εμεις και οι αδελφοι μας εν ΧΡΙΣΤΩ αποφυγαμε αρκετα απο τα θλιβερα επισοδια τα οποια ταλανισαν την Ιστορια της Δυσης (Ιερα Εξεταση, Θρησκευτικοι πολεμοι του 18ου-17ου αιωνα κτλ)και πειπλεον η ορθοδοξια ειναι ενας αξιπρεπεστατος συνδετικος κρικος περα απο ενας ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΕΣΤΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΗΩΗΣ
    Το μονο που θα ηθελα ειναι μια διασφαλιση ουι δεν θα παψουμε να ειμαστε τα "παιδια της καρπαζιας" των Αμερικανων (ας μου επιτρεψεις να χρησιμοποησω τον ρωμαικο ορο "fiderati"=υποτελεις- "συμμαχοι" ετσι και αλλιως οι αγγλοι και αμερικανοι συνειδητα ακολοθουν τις πρακτικες των ρωμαιων) μονο και μονο για να γινουμε "παιδια της καρπαζιας" των Ρωσων! Βεβαια για κατι τετιο χρειαζεται μια στιβαρη ηγεσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. YΣ Ας μου επιτραπει να πιστευω ακραδαντα οτι το σχεδιο τρου Ρηγα με καποιες προσαρμογες αποτελει ενα ρεαλιστικο πλαισιο για μια δυναμικη πολιτικη στα Βαλκανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Χρήστο Βουλγαρη

    "Το μονο που θα ηθελα ειναι μια διασφαλιση ουι....για να γινουμε "παιδια της καρπαζιας" των Ρωσων!"

    --------------------------------

    Χρήστο, δεν είναι άστοχη η σκέψη σου, αλλά φίλε μου διασφάλιση δε σου δίνει ούτε ο γιατρός που σε χειρουργεί!
    Δεν είναι λοιπόν λόγος αυτός για να μην κάνεις την επείγουσα εγχείρηση, αφού έτσι και αλλιώς αν δεν την κάνεις θα την "κάνεις"!
    Η γνώμη μου είναι πως όχι! Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη από μια Ελλάδα της καρπαζιάς. Αυτός που σε σέβεται σε αναγνωρίζει κιόλας! Η Δύση (εννοοώ οι εξουσίες της) ποτέ δε μας σεβάστηκε και η ιδιότητα του Ορθοδόξου μας κάνει να φαινόμαστε στα μάτια τους σαν ανατολίτες! Υπάρχουν ιστορικό-θρησκευτικά χάσματα αιώνων που δεν γεφυρώνονται. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση αναγνώρισης μας, ή πραγματικής φιλίας και πάντα η σχέση μας θα είναι εκατέρωθεν άνιση και μη ισότιμη για διαφορετικούς λόγους.
    Η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία, Γεωργία ή κάποια άλλη όμορη χώρα άμεσου ενδιαφέροντος για να γίνει πιθανά αυτό που λες.
    Η Ρωσία μας σέβεται, ξέρει ποιοι είμαστε και τι μας οφείλει και αν παίξουμε καλό παιχνίδι και την αυτονομία μας θα διατηρήσουμε και ηγετικό ρόλο στα Ορθόδοξα Βαλκάνια θα έχουμε ενόψει της επερχόμενης ισλαμιστικής λαίλαπας. Η Ρωσία το μόνο που θέλει είναι να κατέβει στη Μεσόγειο και μέσω αυτής να έχει ρόλο στην Εγγύς Ασία. Τι θα μας πείραζε να τους δίναμε μια βάση σε ένα νησί του Αιγαίου, όταν μάλιστα μας έδιναν 100 δις ενοίκιο; Και τι θα μας πείραζε αν μας έδιναν μια παρτίδα Σουχόι και μερικούς νέους πυραύλους S300;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.